icon

Návrat do práce po rodičovské dovolené. Jak dlouho vám trvalo najít si práci?

m_dongresova90
Dnes v 07:55

Ahoj, jak dlouho vám trvalo najít práci po rodičáku?
Mě končí RD koncem října ale vzhledem k tomu, že obě děti chodí už do školky.. hledám práci aktivně už od srpna, a musím říct že jsem zoufalá.
Před dětmi jsem neměla nouzi o práci, vždy se něco našlo. Měla jsem Bc. a občas jsem se setkávala s reakcí, škoda že nemáte vyšší vzdělání. Ale práce byla. Spíš to pro mě byla motivace si během rodičovské dodělat Ing. a furt jsem slyšela jak jsem dobrá, jak teď získám práci raz dva, jak stoupne moje hodnota na trhu práce... A je mi do breku. Vím že jsem byla doma moje hodnota tím lehce klesla, že mám děti u kterých se předpokládá že budou nemocný. Ale sakra nějak dál...
Jak jsem psala , od srpna hledám.
Pozice které jsou k mému vzdělání mě automaticky řeknou, že super ale nemáte praxi.
Když koukám na jiná místa, řeknou že jsem překvalifikovaná 😐.
Pomalu každý inzerát který rozkliknu chce buď přímo to zaměření, nebo pomalu 3-5 let praxi na obdobné pozici. Copak dneska se už nezaučuje?? Nemyslím si že bych byla nějak neschopná se naučit atd.. ale nikdy nedá ani tu šanci.
Takže dneska jsem si sedla k PC a koukám na brigády. A jei tak do breku.
Potřebuju z něčeho žít, pracovat...
Jak jste to měly v

J

lleennttiillkkaa
•
Dnes v 07:58

@m_dongresova90 cca týden. Vzala jsem tehdy první práci, která mi dala výplatu. A postupně hledala práci, která mě bude i víc bavit

zuzkasim
•
Dnes v 08:20

Tehdy jsem našla v podstatě hned, protože jsem si na mateřské udržovala něco jako praxi aspoň v příbuzných oborech. Myslím, že to mělo na moje přijetí vliv, zájemců o pozici bylo více.
Určitě zkus žádosti poslat i tam, kde chtějí tu praxi. V životopise uvést, že se ráda a rychle učíš, zdůraznit, že vzdělání sis dodělávala na rodičáku, tedy jsi schopná si zorganizovat čas, najít čas na učení, dobře zvládáš logistiku (s dětmi a k tomu škola je to nezpochybnitelné)... Že jsi překvalifikovaná je jeden pohled na věc, stejně tak můžeš opáčit, že ráda nasbíráš zkušenosti nebo že při rozjezdu na pracovním trhu po delší odmlce chceš postupovat od nižších pozic. Zkrátka nedat se. Zjistit si nějaké informace o firmě, u které se chceš o práci ucházet, pokud tě pozvou aspoň na osobní pohovor, máš možnost tam zaujmout, překvapit právě tím, že sis dala práci si o nich něco zjistit... A vím, že z 20 rozeslaných životopisů se v lepším případě ozvou dva. Loni touto dobou sháněl práci syn, taky ho nikde bez praxe nechtěli. V jedné firmě mu šanci dali, učí se, sbírá zkušenosti a teď už bude mít aspoň na čem stavět.

kakba
•
Dnes v 08:37

Nebyl to můj případ, ale od kamarádek vím, že práci vzaly takovou, aby měly do začátku nějaké peníze a hledaly mezitím dál. Vždy se jim do pár měsíců podařilo najít to, co vesměs chtěly. Držím pěsti

anonym_46aff6
•
Dnes v 08:47

Já to řešit nemusela, vracela jsem se na své původní místo, přičemž práci jsem si dělala i při RD. Ale manžel se rozhodl loni změnit působiště a trvalo měsíce, než našel něco, co by alespoň z části odpovídalo jeho vzdělání, praxi a zájmům. Ale on si mohl dovolit hledat, protože nové místo hledal při tom stávajícím zaměstnání. Pokud se nedaří najít něco odpovídajícího a tlačí tě čas a finanční poměry, vzala bych, co bude a pak hledala dál.

ninive211
•
Dnes v 09:00
@anonym_46aff6

Já to řešit nemusela, vracela jsem se na své původní místo, přičemž práci jsem si dělala i při RD. Ale manžel se rozhodl loni změnit působiště a trvalo měsíce, než našel něco, co by alespoň z části odpovídalo jeho vzdělání, praxi a zájmům. Ale on si mohl dovolit hledat, protože nové místo hledal při tom stávajícím zaměstnání. Pokud se nedaří najít něco odpovídajícího a tlačí tě čas a finanční poměry, vzala bych, co bude a pak hledala dál.

@anonym_46aff6 Ono někdy je problém po mateřské najít i nějaké méně kvalifikované místo, které by bylo na překlenutí, zatímco hledáš dál. Právě proto, že potenciální zaměstnavatel to také vnímá, že tvůj obor je primárně někde jinde a že tu danou pozici vezmeš jen jako znouze ctnost. A nikdo nechce zaučotvat a dávat peníze do zaměstnance, o kterém tuší, že mu může během půl roku odejít.

lauriak
•
Dnes ve 13:54

Mne prijde, ze od srpna neni zas takova doba. Hlavne v srpnu se moc nenabira, vetsinou jsou lidi na dovolenych a nabor zacina az v zari. Coz je tedy mesic, takze zadna dlouha doba. Kdyz jsem naposled hledala praci tak jsem zacala na zacatku zari a od listopadu jsem pracovala. Zkus tomu dat cas ☺️

pavlinkaaa87
•
Dnes v 20:37

Děti byly od půl roku v jeslích a já na částečný úvazek, takže pohoda, jen jsem postupně přešla na plný úvazek. Každému doporučuji, 3 roky rodičovská a žádná práce je šílenost