10 věcí, které si děti pamatují celý život
Možná máme pocit, že děti nevnímají každodenní drobnosti.
Že jsou „moc malé“, že si to pamatovat nebudou, nebo že dávají pozor jen tehdy, když se na ně přímo díváme.
Jenže výzkumy i zkušenosti ukazují opak.
Děti si neodnášejí jen naše velká slova a výchovné rozhovory.
Odnášejí si tón hlasu, to, jak se k sobě doma chováme, jestli se dokážeme omluvit, jestli odložíme telefon, když říkají „koukej“, jak mluvíme sami o sobě i o druhých.
Denní návyky nejsou kulisa.
Jsou dědictví.
To, co dnes žijeme my, se zítra stává jejich automatickou reakcí na svět, vztahy i na sebe samotné.
Tenhle přehled shrnuje 10 věcí, kterých si děti všímají pořád – i když si myslíme, že zrovna nekoukají:
1️⃣ Jak se chováte ke svému partnerovi
2️⃣ Jak často se díváte do telefonu
3️⃣ Jestli se podíváte, když řeknou „koukej“
4️⃣ Jak zacházíte se vztekem
5️⃣ Jestli dodržujete vlastní pravidla
6️⃣ Jak mluvíte sami o sobě
7️⃣ Jak mluvíte o druhých
8️⃣ Jak trávíte volný čas
9️⃣ Jak zacházíte s neúspěchem
🔟 Jak se k nim chováte, když se nikdo nedívá
💬 Co z toho tě nejvíc zasáhlo?
💬 U čeho sis uvědomila: „Tohle bych chtěla dělat jinak… nebo právě takhle“?
💬 Co by sis sama přála, aby sis z dětství odnesla víc?
@modrykonik si děti všímají pořád – i když si myslíme, že zrovna nekoukají:
1️⃣ Jak se chováte ke svému partnerovi
4️⃣ Jak zacházíte se vztekem
5️⃣ Jestli dodržujete vlastní pravidla
6️⃣ Jak mluvíte sami o sobě
7️⃣ Jak mluvíte o druhých
🔟 Jak se k nim chováte, když se nikdo nedívá
tohle vsechno bejva ve vetsine rodin nahouby
Bod č. 4. - jak zachazíte se vztekem, jako není to u mě snad žádný extrém, v životě mimo děti jsem téměř nevytočitelná, přesto... tenhle bod je trefa.
Bod č. 4. - jak zachazíte se vztekem, jako není to u mě snad žádný extrém, v životě mimo děti jsem téměř nevytočitelná, přesto... tenhle bod je trefa.
@eviicka tento bod je i u mě velká výzva a mohu říct, že hlavně díky dětem mám do sebe vhled (to mě naučily právě jen děti a role rodiče) a reguluji se, učím se a dá se říct, poznávám sama sebe 🙂

Tyhle články od redakce mi tu obvykle spíš "zavazí", tentokrát je však článek pravdivý a myslím, že i docela zajímavý. Díky.