icon

3,5letý syn odmítá jíst

englerova14
17. led 2018

Ahoj holky, už jsem zoufalá. Syn nikdy nebyl extra jedlík, ale pokud u něho člověk seděl a přemlouval/ krmil, alespoň trošku snědl. Poslední půlrok je to ale hrozné. Myslím, že zlom nastal v srpnu, kdy mi na týden skončil s kolitidou v nemocnici. Tam zhubl z 15kg/100cm na 14,7kg a od té doby přibere +-200g, ale přes 15 kg se nedostal. Už mu padají i gatě, ubíjí mě pohled na ty titěrné ručičky a nožičky a vylézající žebra:'( Dle dětské lékařky je vpořádku (testy nedělala žádné, prý je to v jeho hlavě), na doporučení jsme vysadili ranní a večerní Sunar (na mlíčku si zakládá, nesl to těžko), zkusili Pediakid, vitamín B, homeopatika Lycopodium a Siliceu ( trpí od nástupu do školky na záněty středouší), ale nic. V Mš tomu prý taky mic nedá. Bonbony, čokolády aj blbinky má spíše vyjímečně, za odměnu, když se něco slaví, od babiček (1-2x do týdne) a snažím se to přesměrovat na ráno, aby mu do oběda vyhládlo. Zkoušeli jsme po dobrém, přemlouvat, přislíbit nejakou činnost/hru, zákazy a včera, kdy byl celý den doma z rod.důvodu, je zdraví, a za celý den snědl: asi lžičku musli krupinek ( původně mel mít rohlík s máslem+jablíčko, na to mi řekl ze to nepotřebuje), oběd- 2 kousky brambor+ strouhanka z řízku a 2 cherry rajčátka, večeře- nic (šunka, sýr, okurka, chléb s máslem), svačiny-Lipánek velký( snedl tak 1/2), druhá svačina- banán-3kolečka a odbehl, že musí stavet z lega. U večeře uz mi bouchly saze +prvně, to se mi moc neděje), vyhodila jsem ho od stolu (ňoumal se v tom 3/4 hodiny a za celou dobu jen roztrhal sýr a z chleba ušmoulal kuličky) a šel spát o hladu (nevypadal, že by ho to trápilo...). Už nevím jak dál...Máte to doma taky? Přijde mi, ze ostatní děti baští normálně, jsou kulaťoučké, jen ten náš šmoula je jak z kozy duch^_^:-*🐐

Strana
z3
lavita
17. led 2018

Ja mam taky 3,5 leteho a, ma 14kg/100cm.ptala jsem se dr. Na stitnou zlazu,ale pry ok,ze je v norme... rano snida sunar,nekdy trochu jogurtu. Obed ve skolce,tam ji pekne. Doma svacinu nechce,musim ho krmit,aby neco snedl.veceri to same,kdybych ho,nekrmila,ani si na jidlo nevzpomene.vecer sunar. Ten sunar rusit nehodlam,aspon vim,ze rano neco polkl,nez jde do ms

englerova14
autor
17. led 2018

@lavita děkuji za příspěvek

englerova14
autor
17. led 2018

@lavita připadá mi, že to má tak trochu z té školky, přináší domů samé lepší hlášky: to mi nechutná, to nepotřebuju, z toho mi bude špatně, asi prasknu, to je fůj)hnusný...😏

beruda
17. led 2018

Mám 3,5 letou holčičku a má od narození různé výkyvy. Meří 95 cm a váží 13,3, ale je úplně v pohodě. Pokud nemá žádné zdravotní potíže, je normálně zvídavý, hravý, tak bych ho nechala být. Když ho budete nutit, jen mu ten blok v hlavě podpoříte. A zhubnutí o 300 g není moc, to děti zhubnou i v domácích podmínkách při chřipce. Hlavně buďte v klidu, čím méně kolem toho budete dělat, tím lépe se to uvolní a spraví. Neteřinka takhle byla třičtvrtě roku o jednom hrnku kakaa a jednom jogurtu denně. Nepřibrala, nezhubla, trošku vyrostla, ale jinak jí nic nescházelo.

bayt
17. led 2018

Jestli je zdravý a váhově v normě, tak co vám na tom vadí, že nejí? Do třiceti mu to snad nevydrží 🙂 Já bych to neřešila, akorát si může krásně užívat, jak kolem něj všichni řeší, co vzal do pusy a co ne.

suzief
17. led 2018

znám to a mě se zdá v pořádku, doma mám to samé, syn je steně starý a váží 12,5 kg a prospívá, je menší a hubenej ale jinak spokojenej, nic mu nechybí, doktorka taky že je ok. zlepšilo se to až tím, že jsem to přestala řešit a nechám ho jíst kdykoli on chce a co chce, byť je to třeba nezdravé nebo tučné. Jí více večer, přes den ani nepotřebuje. Takže bych to asi nějak nehrotila, zkusila si toho dost...řešila bych, kdyby bývál často nemocný nebo nebyl v dobré psychické kondici.

englerova14
autor
17. led 2018

@bayt jako máma mám prostě strach, aby mu něco ve stravě nechybělo...treba ovoci, zelenině a masu a rybám opravdu moc nedá a je v kritickém věku, proto řeším.

englerova14
autor
17. led 2018

@suzief nemocný teď byl více, ale přisuzuji to nástupu do MŠ, byl tam vždy týden a 2 další doma, z toho od září-prosinec 3 atb, kvůli zánětu středního ucha, dle dr.se to dělo kvůli virozám, které chytal právě ve školičce. Psychicky je v pohodě, dokud nepřijde řeč na jídlo. Doma se nekřičí, snažíme se o domluvu)dohodu, takže nemá důvod, ale i tak je schopen slziček a scén, dokud nedostane, co chce (piškot, suchý rohlík, přesnídávka, mlíčko..., což se mi nelíbí, nic moc, kromě toho Sunaru, mu to nedá), stěžují si na něj babičky, když hlídají, i učitelky MŠ, že položí hlavu na stůl a nejí, ždibne do chleba, vypije pití a chce jít od stolku, vymýšlí, že má už plné bříško atp.

evaviki
17. led 2018

@englerova14 syn měl období, že nejedl vařené jídlo, zbytek minimálně.. už jsem byla zralá na psychiatrii, nepomáhalo přemlouvání, slibování odměny, prostě nic. Dostala jsem dobrou radu, ať si to nevšímám a neřeším. Dát jídlo, po 10 minutách vzit a dítě poslat hrát. Hlavně to nekomentovat. Nechceš? Nejez. Hotovo. Jednou se to zlepší, jen musíš vydržet.

normalnimatka
17. led 2018

tak pokud ti jde o vitamíny a minerály, lze to nahradit i jiným, např. koloidní minerály jsou pro tělo dobře stravitelný a jsou i jiný způsoby... i když upřímně drtivá většina volně prodejnejch doplňků jsou drahý srágory s nulovým obsahem látek, oproti věcem, co se daj koupit v zahraničí i v přepočtu na naše peníze v posledku levnějc...
podle mě byste to taky měli vypustit a třeba se to změní samo🙂 třeba ho tonějakým způsobem baví, že to tak řešíš.
nebo ještě nabízet úplně jiný jídlo....někdo tu zmínil, že se mu nelíbí, že chce dítě tučný..ale to podle mě vůbec neznamená, že je ot nezdravý. naopak. jedeme tady až příliš na sacharidovou stravu, kde jsou výkyvy hladu a přejedení, tělo je z toho unavený a zatížený.... jíst víc tučně znamená dostávat glukózu do krve postupně - všecko se nakonec přemění na cukr, kterej potřebuje mozek jako palivo a mozek ovládá celý tělo, včetně samouzdravujících procesů. tudíž, někdy neškodí i zkusit přenastavit tohle v hlavě. já si myslim, že do ijstý míry, zvlášť dětský tělo ví, co chce a potřebuje. pokud tam není nějakej problém v hlavě, nebo v zažívání, ale tak to byste asi tušili aspoň. že mu třeba něco nedělá dobře. ale chápu tě, je to asi o nervy, takhle dlouhodobě:/

petaov
17. led 2018

u nás to samé. Syn se jakž tak rozjedl až v teď (má 6,5 let). A stejně mám pocit, že roční prcek toho sní kolikrát víc než on. Pokud mu to pořád nepřipomínám, tak jídlo k životu nepotřebuje. Už jsem se to naučila tak brát, každý je holt jiný. Hlídám mu alespoň pití, protože on ani moc nepije. Zakládám si na tom, aby snědl trochu z oběda a zbytek už neřeším. Jinak na mléku byl taky dlouho závislák a já jsem byla ráda, že má alespoň nějaké tekutiny.

baris
17. led 2018

@englerova14 já bych mu vrátila sunar. Je to pořád lepší, než nic. Mladší dcera vyžadovala svoji bebu každé ráno a večer až do 4,5let. Pokud je to v hlavně, nepomůže nic jiného než čas a "neřešit to".

raduna78
17. led 2018

Tak ktera z vas je moje maminka? Vsechny me tu presne popisujete. Dodnes si to pamatuji jako skolkove dite.
Snidane pro me byly utrpeni. Po nich me opravdu bolelo brisko, tedy zaludek a mam to do dnes. Nejsem snidaovy typ. A pak se to vezlo cely den. Doma mi zrusily snidane a ve skolce jen polovicni a mensi porce nez ostatnim. To hodne pomohlo a pozdeji jsem si zacala jako dospelaci pridavat. To jsem byla na sebe pysna...
Nevim zda vam tato moje vzpominka pomuze... ale pokud nechate dite vyhladovet par dni (nesmite z nej citit aceton), neublizi mu to.
Preji vam pevne nervy a spokojene stravniky.

raduna78
17. led 2018

Jeste si pamatuji svatou vetu. NEMUSIS TO JIST. ALE OD KAZDEHO NA TALIRI MUSIS OCHUTNAT.
Taky fungovala. Vetsinou se tam neco dobreho naslo.

englerova14
autor
17. led 2018

přesně, taky to tak máme, 14 měsíční syn sní víc než 3,5 letý, je to někdy na palici, zvlášť, když má den, kdy funguje snad ze vzduchu, pritom energii má, lítá blbne, zahnat ho večer do postele je výkon, manžel říká, že má někde schované duracellky 😊

dvorkada
17. led 2018

Je to jen období,starší syn to mněl v tomhle věku taky,pak začal zase jíst a druhý syn teď taky moc nejí. Dala bych zpátky to mlíčko to mu aspoň něco dá a jinak aspoň co má rád.Syn má rád přesnídávky a sýr taky nenutím do jídla ono to stejně nemá smysl,když přijde že má hlad zeptám se na co má chuť a to dostane pokud máme...energie má dost,tak to neřeším..fakt se zkuste nestresovat a uvidíte že se začne hlásit sám

englerova14
autor
17. led 2018

@evaviki
@normalnimatka možná to opravdu moc řeším, on teď hodně žárlí na mladšího bráchu, tak je možné, ze si takhle získává víc pozornosti, byť je vlastně negativní. Snažím se mu věnovat víc, kolikrát mám pocit, že mlaďocha trošku odsouvám, ale kdo ví, v se mu honí v hlavince...

englerova14
autor
17. led 2018

@baris jj, taky jsem si dneska ráno, když ' nadloubal' bábovce, vypil čaj a hotovo, říkala, zda aspoň to mlíko, když už teda nic, nebude lepší... zrušili jsme ho na radu dr, že ho to prý zaplácne, ale je bez něj už týden a výsledek 0

bayt
17. led 2018

@englerova14 Já bych řekla, že se to s těmi vitaminy poslední dobou nějak přehání - třeba 99 % těhotných do sebe rve chemické vitaminy úplně automaticky, i když nemají žádný problém. Ovoce i zeleninu koukám ve stravě máte...

englerova14
autor
Autor odpověď smazal
absintka19
17. led 2018

@englerova14 proc vam doporucili vynechat sunar? V nem ma ziviny ktere potrebuje evidentne, taky to i spatne snasel ze jsem mu ho "odebrala". Hold je to takove obdibi. Nabizejte, vysvetlujte ale nenutte, nekricte. Hladem ani zizni neumre. Ja bych mu mleko ponechala ale neznam duvid proc jste ho vysadila.
Pak jeste me napada vo zuby? Nebo zda se mu nekdo neposmiva treba? Nemuze tyto hlasky mit z okoli/doma?
Ja bych to moc neresila a jen nabizela nabizela, tak jako u kojence. S usmevem, vysvetlenim. Sladkosti 1-2x tyddne bych nedavala vubec, babickam to vysvetlila. Ta odmenu muze dostavat ovoce, jogurt...
Doktor rika ze je v norme tak proc to hrotit.

absintka19
17. led 2018

@absintka19 uz to ctu, mliko zaplacne? Takova blbost...mliko je pro neho tekutina a ma v nic vic potrebneho nez v caji. Kdyz je dr.tak chytra.

englerova14
autor
17. led 2018

@bayt mně se ty náhradní potravinové doplňky taktéž nelíbí, sama je neberu a dětem je taktéž nedávám, dostali jen Vigantiol + druhý ještě Kanavit (vzhledem k nar.31tt), a při nemoci nanejvýš sirupy s rakytnikem či šípkem, kvůli céčku. Ovoce i zeleninu jim dávám denně, ale starší syn toho jí malinko, proto se bojím, aby mu to pak někde nechybělo (zuby, kosti, kůže, svaly, nervová soustava, oči...). Obvykle sní tak 1/2 jablka, banánu, hrušky, pidi mandarinku... či jiného ovoce +1)2 rajčete (pár cherry)) okurka, papriku do něj nenasoukám, mrkev, brokolici, květák, špenát, řepu, salát ani omylem, maso občas pidi mini kousíček, rybu nechce vidět, vajíčko bez žloutku ano, těstoviny samotné, rýže, knedlík, kuskus, pohanka jsou u něho na prizdobu talíře, suchý rohlík sní, máslo, marmeládu ne, lučinu samotnou bez pečiva jo, tvaroháčky, přesnídávka a spol.jí, ale není to nic moc, co si budeme povídat, je to hlavně cukr..., pečivo domácí ne, kupované rohlíky, z chleba jen malou patku, sladké nesní, občas cereálie, jogurt-nesmi v nem plavat ovoce, sýr tučný a duš.98% šunka ano, ake musím ho hodne přemlouvat

englerova14
autor
17. led 2018

@absintka19 on pije navíc Sunar, ten tam opravdu aspoň neco navic má, narozdíl od obyč. mlíka... večer mu ho normálně dám, pil ráno a večer po 210ml...aspoň něco

englerova14
autor
17. led 2018

@absintka19 zoubky už máme všechny, min.u zubaře, vše vpořádku. Do školky se těší, dokonce se mnou chystá na ráno oblečení, vybírá tričko..., doma o jídle mluvíme positivně, nikdo neřekne fuj, že je mu špatně, praskne atp., mladší ještě nemluví, ale ten jí oro změnu za 2, takže ten asi fůj nikdy neřekne, sladké mají občas v MŠ a babičky pokaždé donesou, už jsme domlouvali, ale je to kříž, hlavně s tchýni, ráda rozmazluje

absintka19
17. led 2018

@englerova14 joji, tchyne, babicky. To jsem rekla ze az zjistim ze male budou davat neco co nechci aby jedla-cokoladu, bonbony, lizatka tak proste k nim chodit nebude. To je dobre ze ma UM. Aspon z neho ziviny mit bude. Ono ho to prejde, chapu vas jako matku ze se bojite. Ja mam doma taky takovou malou kobilku 🙂 sni i nas, ji porad, cely den, v noci tedy spi a i tak pribrala za 2m jen 200gr a chodi si tu kolem nabytku s usmevem id ucha k uchu 🙂 a to ma teprve 8 mesicu 🙂 Supr ze zoubky to nejsou. Radeji tedy ja osobne UM nez to kupovane "mleko".

suzief
17. led 2018

@englerova14 nestresovala bych syna, syn také nikdy nejí ani ve školce, dlouho jsme brali dom jídlo v ešusu z MŠ a stejně ho nesnědl, nejí u babiček, už jsme si zvykli, fakt jen zobne, nabízela bych to co jí i když to nemá moc výživovou hodnotu, teď začal jíst maso ale musí samotné bez přílohy bez omáčky, nejí rýží ani těstoviny, rád smažené apod., Zlepší se to

normalnimatka
17. led 2018

jinak mě ještě napadá, nechutenství může bejt způsobený i nedostatkem něčeho v těle....no a teď si nejsem stopro jistá, ale myslim, že železo a možná i nějakej vitamín..? pokud nejí vůbec zelenou zeleninu a červený maso, železa asi moc mít nebude, tak to mě jen tak napadlo....ale nedoporučuju ho dodávat v klasickejch syntetickejch doplňkách, to nadělá v trávení ještě větší paseku:/ ale přírodní způsoby jsou🙂 třeba aspoň náhrada tý zeleniny - kyselina listová, ta se snáší dobře a je celkem asi jedno, kterou koupíš. nestojí to majlant.
na kosti atd je dobrý doplnovat vápník, v mlíčným není skoro nic, to je pověra, doporučuju místo toho mák. pokud má rád, občas mu kup nějakej koláč, upeč něco s makem...🙂

normalnimatka
17. led 2018

jo ale vlastsně píšeš, že jste zkoušeli Béčko...tak to asi je to samý, co si myslim já. listovka je vlastně béčko;)

zdenkaklok
17. led 2018

@englerova14 Já bych mu to mlíčko teda moc nerušila, protože když mi holky nechtějí jíst, tak si alespoň řeknu že v tom mlíčku jsou vitamíny, které potřebují a když je do nich jinak nemůžu dostat, tak jsem ráda za to mlíčko. Ale holky jedí si myslím normálně, problém je když rostou zoubky, ale to je v pohodě. Chce to pevné nervy.

Strana
z3