3,5letý syn odmítá jíst
Ahoj holky, už jsem zoufalá. Syn nikdy nebyl extra jedlík, ale pokud u něho člověk seděl a přemlouval/ krmil, alespoň trošku snědl. Poslední půlrok je to ale hrozné. Myslím, že zlom nastal v srpnu, kdy mi na týden skončil s kolitidou v nemocnici. Tam zhubl z 15kg/100cm na 14,7kg a od té doby přibere +-200g, ale přes 15 kg se nedostal. Už mu padají i gatě, ubíjí mě pohled na ty titěrné ručičky a nožičky a vylézající žebra:'( Dle dětské lékařky je vpořádku (testy nedělala žádné, prý je to v jeho hlavě), na doporučení jsme vysadili ranní a večerní Sunar (na mlíčku si zakládá, nesl to těžko), zkusili Pediakid, vitamín B, homeopatika Lycopodium a Siliceu ( trpí od nástupu do školky na záněty středouší), ale nic. V Mš tomu prý taky mic nedá. Bonbony, čokolády aj blbinky má spíše vyjímečně, za odměnu, když se něco slaví, od babiček (1-2x do týdne) a snažím se to přesměrovat na ráno, aby mu do oběda vyhládlo. Zkoušeli jsme po dobrém, přemlouvat, přislíbit nejakou činnost/hru, zákazy a včera, kdy byl celý den doma z rod.důvodu, je zdraví, a za celý den snědl: asi lžičku musli krupinek ( původně mel mít rohlík s máslem+jablíčko, na to mi řekl ze to nepotřebuje), oběd- 2 kousky brambor+ strouhanka z řízku a 2 cherry rajčátka, večeře- nic (šunka, sýr, okurka, chléb s máslem), svačiny-Lipánek velký( snedl tak 1/2), druhá svačina- banán-3kolečka a odbehl, že musí stavet z lega. U večeře uz mi bouchly saze +prvně, to se mi moc neděje), vyhodila jsem ho od stolu (ňoumal se v tom 3/4 hodiny a za celou dobu jen roztrhal sýr a z chleba ušmoulal kuličky) a šel spát o hladu (nevypadal, že by ho to trápilo...). Už nevím jak dál...Máte to doma taky? Přijde mi, ze ostatní děti baští normálně, jsou kulaťoučké, jen ten náš šmoula je jak z kozy duch^_^:-*🐐
@normalnimatka vápník je hodně i v pomerančích a brokolici, ale to mi nesní ani náhodou, max pom.džus, zkoušeli jsme smoothie i odšťavňovač a pozná to, chce džus, tak kupujeme Rauch a mícháme ho s vodou. Mák nechce ani na rohlíku, vybírá ho😑
@naste asi máte pravdu, člověk má prostě strach (ale ten bude pořád, když nepůjde o jídlo, bude to něco jiného). jestli nás bude jednou ' vyžírat' a s gustem zbaští mé kulinářské výplody, budu se blahem vznášet jako holubička 😊
@zdenkaklok já už jsem z něho na prášky, takže když mudr doporučila vyřadit Sunar, že honto prý zaplácne a pak nejí (prý ať zkusíme vypít po ráno 2L mléka a pak ještě něco sníst), nedalo mi to a zkusila jsem, ale efekt 0- jenom zbytečně přišel o živiny navíc 😏
Já bych mu vrzla zpátky ten Sunar. On se rozjede. Pokud má mladšího sourozence, tak možná žárlí. Děti nejsou pitomé, ony hlady neumřou. A krupici se Sunarem jste nezkoušeli? Ona je ta dětská dobrá i nepřislazovaná. Jinak já jsem taky nesnášela snídaně před odchodem do školky, takže to bych nehrotila a ať vypije alespoň mlíko nebo tak něco.
Jako bych to psala já. Měla jsem a pořád mám s dcerou problémy, jenom s jídlem, jinak je totiž absolutně zlatá. Má 110cm a váha se pohybuje kolem 16-17 kg, nevím přesně...kdybych měla vážit jsem totiž v depresi stejně jako ty. Ona je hodně, ale hodně drobná..když vidím ty její nožičky..S jídlem je to na prd, přemlouvám, vyhrožuju, prosím a nakonec to stejně vzdávám, protože je to marný. Má dvě oblíbený jídla, který s chutí sní, to ostatní "to mi nechutná", párkrát vymáchá vidličku v omáčce a jde od stolu. Je dobrý, že čím je starší tím jsem odolnější a tolik neřeším....
@englerova14 A džus z Lidlu jste zkusili? Mají v chlazených výrobcích čerstvý pomerančový, jablkový a tuším i červený pomeranč (občas i další druhy podle akce). Kupujeme to domů, když potřebujeme, aby se dcera rozpila (občas mi s tím zlobí).
No a jak postupujete u jidla? Ja treba vidim u syna, ze jakmile prijede babicka, syn prestane jist.. a to proto, ze babicka mu poda jidlo, sedne si k nemu, a zacne ''Copak to mas dobreho, ochutname.. ?.. Mas tady mnam mnam, papej.. '' a proste porad do nej neco husti, komentuje to, co ji, a kdyz ji reknu, at toho necha, tak na nem pro zmenu visi ocima a ceka, co bude jist.. Syn jeji nervozitu vyciti, uziva si pozornost, rekne ''ne'', jidlo odstrci a konec. Jakmile se do toho v tu ranu vlozim ja, tak hysterak a jidlo proste do pusy nevezme. Uz jsem si zvykla, ze kdyz prijede babicka, tak sni rohlik, a neresim. Naopak kdyz jsem s nim doma sama, tak sam chce jist vsechno, ochutnavat, kdyz pred nej dam talir a lzicku/vidlicku, tak normalne ji.. Zaklad je podle me z jidla nedelat drama, at se z toho nestane hra o pozornost.. ''Nemas hlad? Dobre, jidlo dame pryc a bez si hrat.''.. NIkdy syna nepremlouvam, at neco ji.. dam pred nej talir s jidlem a kdyz vidim, ze neco neji, tak zase seberu. Kdyz ma hlad a neco mu nechutna, nabidnu alternativu. Jediny pravidlo je to, ze pokud chce alternativu, musi to prvni jidlo alespon ochutnat, nez mi rekne, ze ho nechce.
Jo a taky jakmile si s jidlem syn hraje, dela blbosti, macka kulicky apod, tak okamzite jidlo seberu, nedelam z toho drama, nekricim, vubec se nezlobim, ale proste pripomenu, ze s jidlem se nehraje, jidlo se ji, tak pokud nema hlad, tak v pohode.. bud tim zjistim, ze fakt hlad nema, anebo se rychle vzpamatuje a pekne papa. Nikdy bych syna nenechala sedet 3/4h nad jidlem a babrat se v nem.. jidlo mu takhle necham 5min a dam pryc.
Prcek je take pazrut, ale kdyz to.byl exrem a zacal si vymyslet nad unosnou mez , nasafila jsem na radu kamaradky tzv. Africke dny.. jen light verzi 🙂 🙂 chces, nechces, dalsi jidlo za 3 hodiny. Hard verzi ma slibenou 🙂 celkem to funguje, alespon neco sni.
to samé ... 3,5 roku a žije ze slunce. Pije mleko ( v noci a to hodne - i 300ml) no jinak má rad suché veci. Ryze, testoviny, rohlik, chleba, onbcas překvapí a sní treba .... mrkvovou polévku. Babička to řeší, ja ma to kaslu. mam 10m dceru a nemam cas vyvařovat mu podle nálady. takze ted ji 3 dny těstoviny...nebo chleba s medem 😉
no dnes ve školce snědl 3 misky suché rýže... měl proste hlad. jinak tam nejí skoro. Ale to ja ne vyřeším - oni si poradi Nedavam mu co nejí, neskacu kolem něj, prostě dostává ted co jí a v 15 na těstovinach asi žít nebude 😉) stejne ho nenacpes tim co nechce .
hele a dcera mi ted odmítla prikrmy komplet, kí jen to co mame my... takze nejaky zdravý nekoreneny kasicky si muzu tak akorat strčit ja klobouk no 😉
Můj starší cca do 2 a půl let jedl všechno. Pak z ničeho nic přestal jíst, začal vybírat. Pak dostal škaredou chřipku, zhubnul. Před 3. narozeninami vážil ani ne 12 kg. Přežíval víceméně na polívkách, do kterých můžu dát cokoliv a to sní. Teď už má 4 roky a 2 měsíce, váží 14,5kg. Je to suchá nudle, jeho roční bráška toho spořádá mnohem víc než on. Někdy jí, někdy ne, ve školce nejí téměř nic. Nemá cenu to lámat přes koleno. Občas vyletím, protože mě to vytočí, ale snažím se vařit to, co má rád, co vím, že sní. Takže skoro pořád dělám vývary, máme často ryby, které má rád atd.
Nam pri nechutenství pomohl sirup Multisanostol. Je v nem kromne jineho i vit. B a ten by mel podpořit chut v jidle. Synovi pomohl. Synovi bude 6 a spoustu jidel nyní. Ma svůj jídelníček, ale ji asppn něco 😁
@karlajasmine snažím se, aby jsme vzdy seděli všichni u hlavních jídel spolu u stolu. takže umýt, posadit a nosím na stůl, poprejeme dobrou chuť. a jíme.akespoň my dospělí...chvíli ho necháváme, pokud vůbec nejí, pobízíme ať alespoň něco ochutná, pokud je to hodně zlé a vín, že toho snědl za den opravdu pomálu, delám klidně blbiny: jede auto do garáže, letí éro do hangáru...a přiznám barvu, krmím. To alespoň maličko sní😏, ale jsou dny, kdy mi dá košem i tak, řekne, že to 'nepotrebuje', ' nechutná mu to', aj. výmysly a to mě čerti berou, snazim se nevypenit, ale obcas stejne bouchnu a vynadám mu, že musí jist, aby byl zdravi, silný, velký jako táta atd...
@zmrzlinka béčka jsme brali v kapičkách i v tom Pediakid sirupu jsou a nic
@englerova14 Já taky krmila a dopracovala jsem to tam, že teď v 5 a půl roce najíždím na Afriku 🙂
Mně kluk taky žil ze vzduchu. Od 2 do 3 let nejedl vlastně nic. Nakonec jsem otupěla a neřeším, ale ofuky s jídlem dělá dodnes, protože se naučil, že nás tím může manipulovat. Na jednu stranu se cpe, ale naučil se cpát večer u pohádek, což se teď snažím zrušit a přes den jídlo často fláká, nebo si vynucuje sladké (což má doma smůlu). Takže u nás platí tvrdá pravidla - jídlo 5x denně a mezi tím nic. Neexistuje, že by se třeba dorážel za chvíli. Stejně jako ho nepřesvědčuju. No a občas mu něco sním. 3x se zeptám, jestli to bude a když nechce, tak to stáhnu k sobě a sním to. To ho taky docela dost proškolilo.
Teď má 122 cm a asi 19 - 20 kg.
Kalhoty z něj padají taky. Včera jsme kupovali nové a stáhl je i s páskem. 128 jsem už nenašla na stahování v pase, takže jsem mu koupila o číslo menší a budu mu našívat pružné lemy.
Sunar měl do 4 let a byla jsem za to vděčná, že pozře aspoň něco. V nejhorším období nejedl za celý den nic a to ani kolečko banánu.
PS: Mladší syn má 102 cm a 14,8 kg a proti bráchovi mi přijde jako pěkný buřt 😉 A cpe se jak nezavřený.
@billi asi to taky tak dopadne, mladšímu je 14m, je tedy čahoun, 83cm ale má 11! kg a taky když se kluci koupou a vidím je vedle tak je jeden jako Michelin a druhý...ach jo, je to strašidlo.
@englerova14 No to věřím že jsi z toho na prášky. Já bych mu to mlíčko asi vrátila. A kdy to mlíčko pije? Malá mi ho pije večer. Když pila ráno, tak byla taky zaplácnutá až do oběda a nic jíst předtím nechtěla a pak se večer dojídala.
@englerova14 můj mladsi ma 104 cm a 12,5kg a neni extra hubenej tak ja nevim. Starsi, kterej hubenej ju ji stejne špatně jako vás příliš to neřeším kdyz prospívá a přiznám se, ze s litackou okolo dvou deti ani nemam moc čas to resit.
Kdo nemá doma nejedlíka, nepochopí! Úplně ti rozumím, mám už třetího nejedlíka, dva jsou teď puberťáci a problémy s jídlem mají pořád. Nejmenší má 4,5 roků, 105 cm a 14 kg. Jí jen pár jídel a počítám sousta. V noci se občas budím hrůzou a vzpomínám, co vlastně snědl. Ve školce jí maličko. Pomáhá, když ho krmím při pohádce 🙂. A spása je pro mě, že ho ještě kojím, takže mlíčko bych nerušila. Držím palce a hlavně pevné nervy!
@terezapetrova Mám také 2 děti, 3,5 a 14mes., druhé nedonošené vyžadující zvl.péči a mám čas to řešit. Protože nejí, tedy nepřijímá živiny a od léta nepřinesl ani gram. To řešit musím..
@plksv děkuji, také, když mohu a mladší syn spí/ je zabaven, tak se taky uchyluji ke krmení, to sice frflá, ake když pustím jeho oblibené filmy...jako přes kopírák s Vámi😂 aspoň neco do něho dostanu😅 aspoň že mladší jí, mít doma 2 nejedlíky...a Vy máte 3! 😓
@zdenkaklok má ho ráno 210 a večer taktéž, dost na něj trpí, když ho tech pár dní neměl, byl z toho nešťastný... teď ho má zpátky a jí úplně stejne (špatně), takže rada naší dr. se minula účinkem. Teď zkouším pangamin pro děti, nechce ho polknout, jsou to pritom opravdu takové pidi lentilky dokonce potažené barevným cukrem, takže ráno a večer drtim na prášek a rozpoustim mu ho právě do toho mlíčka, které pije.
Můj syn byl to samé, jídlo bylo za trest. Navíc byl pořád nemocný, a to pak nejedl vůbec. Teď je mu 17 a přemýšlím, jestli nemám dát na lednici visací zámek 😀😀 Jedl by pořád, ale vůbec to na něm není vidět. Přeji pevné nervy, protože vím jaké to je!
Znám to . Taky mám malou co moc nechce jist. Ale ji to stačí. Lepší než aby si vytvořila k jídlu nechuť a zvracela mi ze všeho . Což jsme už jednou řešili ve školce. Tak jsem jim vynadala a teď už ji nikdo nenutí. Ted měla 4 roky. 14 kg kolik přesně měří nevím ale je vysoká a hubená. Kupují ji velikost 116. Někdy má období že jist nechce, někdy by zase snedla na co v lednici přijde. Ale vždycky najdeme nějaký kompromis. Když opravdu nic nechtěla kupovala jsem jí salám ve tvaru medvídka a to vždy s houskou či chlebem snědla. Nebo jsem se jí prostě zeptala a nechala jí sama ať si vybere. Pořád lepší něco než nic. Když má takový stavy občas teď. . Tak na mlíčko a kuličky jí nalákam vždycky. To i náš 11ti měs syn zbašťí kolikrát víc. Byla jsem z toho nešťastná jako ty . Byly jsme po doktorech. Ale nic. Je prostě taková je zdravá a nic jí nechybí. Až bude mít opravdu hlad tak se nají. ČasČasem se to upraví občas se to vrátí. Ale každý je jiný. Zkus mu něco dát na zobání na stůl jen tak a nenuť ho. Třeba budeš prekvapená ze si sám vezme. Nebo se ho prostě zeptej jestli má na něco chut. Vždyť ani my nemáme třeba zrovna chut na to co nám někdo nabídne. Zkus ho více pochopit a respektovat. Však on za tebou ještě přijde jestli nemáš nejakou dobrotu. Tělo pozná když mu něco chybi a umí se ozvat. 🙂 ;) ;) neboj a drž se
Dcera má 4,5 roku, měří 110 cm a váží 15,5 kg. S jídlem to je děs od narození. Dosud jsem nad ní nevyzrála. 🙂 Dva pediatři co jí měli v péči byli v klidu. Hlavně, že roste.
Nesmíte to tolik řešit, pokud sní aspoň něco. Vím ze je to těžké ale stejně dítě k jídlu nedonutite a když tak to bude jen horší. Řekněte si ze je to jen období a přejde to.Nebo bych zkusila dát něco co ma rád (u nás hranolky) at si roztahne žaludek at má hlad u nás to zafungovalo
@kaculka2014 já se ho právě pokaždé ptám, vybírá si od snídaně až po večeři, co bude jíst, permanentne kupujeme plnou ledničku ruzných druhů sýrů, žervé, jogurtů, tvaroháčků, pudinků (ode mně vařený prostě nesní, to se radši poblinká), hromadu ovoce, ze kterého mixuju smoothie, protože to jinak nestíháme sníst, zkoušela jsem i různé blbiny, které jsem dřív zavrhovala- Brumíky, cereálie s příchutí, krupinky, ...dneska jsme spolu k večeři zapékali housky se sýrem a šunkou a delali salát, protože si to naporoučel, z housky uňoumal kousek sýra, snedl 1 cherry rajče a hotovka.😏
@jhoki
@jaroslavanohelova
bohužel období to není, bojujeme s tím od narození, už v porodnici nechtěl pořádně pít z prsu, skončilo to odsáváním mlíčka a pil z flašky, ta tekla bez velké námahy 😑 prikrmy hrůza, co lžička to hromada slziček, musel mit kolem sebe hromadu hraček, aby zapomněl, že jí...do 2,5 roku to na nem nebylo videt, byl buclaté batole, i když jedl jak brabča, ale ted je je hrozný hubňa, lezou mu žebra, padají gaťky, ručičky i nozičky má jako párátka 😢 nemůžu ho vidět nahatého, je mi úzko, mám o něj strach. Snad se to jednou zlomí

@englerova14 Nechte ho být, on hlady neumře. Můj syn měl období také kolem 3a1/5 roku, že jedl jenom suchou rýži, lusky a k pití chtěl jenom suchou vodu, jak on říkal. Ve 3 letech měl 14kg, ale byl delší. Až vám bude jednou plenit ledničku, tak si vzpomenete, jak jste ho do jídla nutili.