Adenokarcinum in situ děložního hrdla

klatade
20. pro 2018
klatade
autor
20. pro 2018

Ahoj, není tu někdo, kdo má zkušenost s Adenokarcinomem in situ děložního hrdla, tzv. AIS? Vždy jsem měla dobrou cytologii, bez nálezu, ale na poslední kontrole se doktorovi nezdála, vzal cytologii a vyšla střední až těžká displazie. CIN II, CIN III, resp. při cytologii jde vždy o podezření. Proto jsem šla na konizaci hned za 3 týdny. Včera byly výsledky. Ač jsou doufala a věřila, že to budou jen ty prekancerózy (vždyt chodím co půl roku na kontroly a bere se cytologie), tak to bylo horší než jsem si dokázala představit. Mám nejenom karcinom in situ (CIN3) dlaždicového epitelu, ale dokonce i adenokarcinom in situ - což je karcinom žláznatých buněk (v takových kanálcích, které jsou v děložním hrdle). Je to velmi neobvyklé, vzácné mít oba typy rakoviny. Naštěstí pro mě to nedosahovalo okrajů řezu, tam to bylo "čisté", ale adenokarcinom je zrádný v tom, že bývá na více místech a já tedy nemám jistotu, že vzaly vše. Je agresivní, nepředvídatelný, rád se vrací. JSem HPV high risk pozitivní. Způsobily to právě HPV viry a má asi nedostatečná imunita.
JSem z toho hrozně špatná. NAštěstí to ještě neproniklo membránou do další tkáně, zatím tedy není invazivní. NEmusím tedy na chemoterapie, v podstatě by to mělo být venku, ale také to může být ještě hlouběji....nikdo mi to nezaručí.
Jak se postupovalo u vás? Mě ted chtějí sledovat co 3 měsíce, brát i cytologii. Jene mám strach, že to poroste v těch kanálcích, kam prostě štěteček nezajede. Hysterektomii zatím doktor neuvažuje, ale všude na netu se píše, že to je u žen, co už nechtějí mít děti standardní doporučený postup.
Mám již děti dvě, ale prostě v 35letech jsem si nepředstavovala přijít o dělohu, takže nevím, jestli do toho "pro jistotu" doktora nutit nebo ne. Hlavou se mi honí hrozné myšlenky. Bojím se, že se to objeví, bylo to hrozně rychle rozvinuté. Přijít prý o 2 měsíce později, tak už by bylo pozdě....

merope
20. pro 2018

Zrovna s tímto typem karcinomu zkušenost nemám, ale vím, že rakovina se může rozvíjet šíleně rychle - dívala bych se a zjišťovala, jak rychle se to případně může rozvíjet a jak rychle by se to zjistilo při sledování a zda tedy ještě s tou hysterektomií počkat či nikoli. Jestli si dobře pamatuji, tak to zase může způsobit jiné problémy stran hormonů, takže možná proto chce doktor čekat a sledovat. Držím pěsti.

nunveru
26. pro 2021

@klatade dobrý den, mohu se zeptat jak to u Vás dopadlo? Trápí mě podobný problém , klidně mi napište prosím soukromé děkuji moc V.