Amenorea - ztráta menstruace

flamarion
26. únor 2017

Ahoj holky. Potýkám se s výše uvedeným problémem, a proto jsem také založila skupinu, ve které mohou diskutovat ty, kterých se tento problém také týká nebo týkal. Kopíruji svůj příběh z popisku skupiny:
Od května 2016 neberu hormonální antikoncepci. První 3 měsíce po vysazení se zdálo být všechno v pořádku, nicméně potom začala menstruace kolísat, cyklus se prodlužoval a do toho jsem začala ubírat na váze. Nejprve jsem byla z hubnutí příjemně překvapena, ovšem momentálně vážím o něco méně, než bych při své výšce měla. Úbytek hmotnosti spolu s vysazením antikoncepce vyvolal v mém organismu tu reakci, že jsem přestala menstruovat. Poslední MS jsem dostala 21. listopadu... Jsem objednaná začátkem března na gynekologii na preventivní prohlídku, tak předpokládám, že to se mnou bude gynekolog nějak řešit (protože už jsem se vzdala naděje, že by se menstruace rozběhla sama), nicméně uvítám jakékoli vaše zkušenosti, rady a slova útěchy. 🙂 S přítelem jsme chtěli začít pracovat na rodině, ale bohužel, v této situaci se naděje ztrácí v nedohlednu...Sama to řeším tak, že se pokouším upravit svoji životosprávu tak, abych vážila přiměřeně a nasadila jsem kapky Gynex...Ač jsem byla k tomuto přípravku velmi skeptická, nadšené recenze na internetu mě přesvědčily, abych to alespoň zkusila.
Adresa skupiny pro ty, které by se chtěly připojit: https://www.modrykonik.cz/group/7866/
Budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti, postřehy a rady, ať už zde nebo ve skupině. Děkuji.

werumka
26. únor 2017

@flamarion Spíš bych rekla, že primárně nejde o gynekologický problém, ale spíš o endokrinologicky. Zašla bych dřív k praktikovi na tom základní odběry (štítná žláza například) a pak případně zadanka na endo.

flamarion
autor
26. únor 2017

@werumka Taky mě to napadlo, protože to hubnutí taky nebude jen tak, podle mě mi to vysazení zamávalo hormony...Když jsem se snažila hubnout během užívání HAK, tak to nikdy žádný velký úspěch neslavilo a najednou jsem začala hubnout přímo raketově- upřímně už víc, než bych chtěla a měla...a na to může mít štítná žláza samozřejmě taky vliv...Požádám holt lékaře o ty náběry, i kdybych si je měla hradit sama, ať vím, v čem je nebo naopak v čem není problém...

werumka
26. únor 2017

@flamarion Určitě si to sama hradit nebudeš - máš prostě problémy, které by na to mohly poukazovat. Určitě se naberou i další hormony, ale tohle by pak mohla být zjevná příčina. Taky si myslím, že amenorhea souvisí s tím úbytkem váhy. To vysazení v tom taky mohlo hrát vliv - prostě víc věcí najednou mohlo spustit nějaký hormonální problém. Máš ještě nějaké další potíže? Kromě toho úbytku váhy a ztrátě cyklu?

flamarion
autor
26. únor 2017

@werumka Zatím nic dalšího nepozoruji. 🙂 Dokonce jsem teď byla darovat kostní dřeň, takže mě proklepli důkladně a jinak jsem úplně zdravá...

kirinka2013
28. únor 2017

Já antikoncepci vysadila v prosinci 2015, po 8 letech užívání. První měsíc ok, další cyklus asi 40 dní, pak už nic pár měsíců. V dubnu/květnu jsem problém řešila s gynekologem, dostala jsem vyvolávací injekci, menstruace se dostavila během 5 dnů, další za 35 dnů a pak opět nic, šílený čekání a nejistota, zda teda jako něco bude nebo ne 😀 Poslední menstruaci jsem dostala někdy v půlce června. Od března do června jsem zhubla asi 8 kg, ale je fakt, že jsem cvičila, takže netuším zda měl můj cyklus-necyklus vliv. A i přes to, že už jsem byla smířená s nulovou ovulací a mizivou šancí na otěhotnění, jsem v listopadu na testu našla II a teď jsme ve 21tt. Sám gynekolog mi pak řekl, že poslední dobou je stále více takových případů.

flamarion
autor
1. bře 2017

@kirinka2013 Dekuji za povzbuzujici zpravu. Muj pribejh je navlas stejny, akorat zatim bez tehotenstvi. Zacatkem pristiho tydne jdu na preventivku, ale injekci odmitam, dokud me piradne nevysetri, zadny "foukneme tam hormony a bude po problemu (na mesic nebo dva)". Ja do sebe injekce cpat horem dolem nechci, protoze co to resi? Jedna menstruace mi prijde a pak to bude zas totez...ma se resit pricina...Asi zkusim vyhmatnout ovulaci a snazit se brzy otehotnet. 🙂 Jak dlouho jsi nemela menstruaci v.dobe, kdy jsi otehotnela?

flamarion
autor
1. bře 2017

Promin, v prispevku to vlastne pises.

kirinka2013
1. bře 2017

Mne tedy sam doktor, primar v nemocnici, rekl, ze krome injekce mi nema jak moc pomoci, nekdy se to casem nebo po injekci srovna, nekdy ne, proste jsem pry tu antikoncepci brala moc dlouho 🙄 Snad u tebe prijdou s lepsim resenim.

flamarion
autor
1. bře 2017

@kirinka2013 Snad si telo casem poradi...ja to zobala 8 let, takze jsem ani nic jineho necekala, jsem starej skeptik. 😀

kirinka2013
1. bře 2017

Taky jsem mela 8 let, ruzne druhy, lepsi radsi ani nevedet, co v tom vsechno bylo. Kazdopadne ovulka ocividne muze byt i bez cyklu, tak drzim palce 🙂