Epilepsie a těhotenství (je tu nějaká epileptička?)

janamp
11. říj 2015

Ahoj holky,
jsem epileptička na th. (Keppra 1000-0-1250), od r. 2009 bez záchvatu. Je mi 22let a mám pocit, že si dr. myslela, že si z ní dělám dobrý den, když jsem ji řekla, že bysme tomu chtěli dát volný průběh a časem se i intenzivně snažit, že beru již od dubna kyselinu listovou. Řekla, že nemá problém, léky snižovat nebude, protože více nechce a dobře, že beru kyselinu listovou. Ukazovala jsem ji i jakou beru (kyselina listová forte od naturvity), souhlasila.
Dneska jsem si sedla k počítači a najednou mi došlo, že té listovky beru asi málo a podívala jsem se do zprávy, že mám brát 10mg!!listovky. To ovšem v lékarně běžně k dostání není, je přeci jen na předpis, že??
Každopádně jsem se chtěla i zeptat, zda tu je nějaká snažilka, těhulka nebo snad i maminka epileptička na th. Zda jim dr. předepisovali listovku či ne..?
Dr. samozřejmě zítra zavolám a budu po ni chtít konzultaci.
Děkuji za odpovědi 🙂

simuska85
14. říj 2015

Ahojky, já mám epilepsii. Moje léčba je Trund (500-0-500), jsem bez příznaků od dubna. Dítě zatím nemám, ale už se snažíme. Doktor mi řekl, že teď jsou ty léky o hodně bezpečnější (pokud se nejedná o nějaké valproáty) a hlavně ta dávka není nějak vysoká. Kyselinu listovou beru taky, brala jsem od toho začátku léta tu 800ug a teď mám tu 10mg a tu beru obden. Nemám ji ale od doktorky, ale sehnala mi ji kamarádka, co pracuje v lékarně. Tak tu teď zobu třikrát týdně.
Jako neurolog mi řekl, že v pohodě stačí i ta 800ug, ale já jsem vystrašená, tak jsem si radši sehnala i tu silnější. S gynekoložkou jsem to vůbec ještě nekonzultovala, prý je rozhodující stejně slovo neurologa. A ten mi řekl, že mi nikdy nikdo neřekne, že mé dítě bude 100% zdravé a že jsem zodpovědná a dělám pro to maximum. A že co má v péči pacientky, tak prý se ještě nesetkal s tím, že by u nějaké problém kvůli lékům, i když berou ty driáky :(
Takže jsem to přestala řešit a budu doufat, že až se nám zadaří, tak miminko bude zdravé.
Jo, jinak je mi 30 let 🙂
S.

janamp
autor
19. říj 2015

To jsem ráda, že tu aslepoň někdo je. Trochu mě to i uklidnilo 🙂 Vím, že takových pacientek mají na neurologii více, také mi dr. říkala, že je ráda, že jsem jí to řekla. Že většinou pacientky přijdou těsně předtím než chtějí otěhotnět nebo dokonce jsou těhotné. Také říkala a všude se píše, že by to již nemělo mít takový dopad jak dříve, ale samozřejmě nikdo nikdy na stopro nezaručí, že dítě se narodí zdravé. Ale když pro to může člověk něco udělat, proč ne.. 🙂
Já tedy mám už tu 10mg a za dva měsíce, jak říká dr., můžu klidně těhotnět 🙂 Jinak koukám, že jsem se přepsala - tu Keppru beru 750-0-1250. Její učiná látka je myslím levetiracetam. Tak doufám, že mohu věřit své neuroložce.. Člověk se prostě bojí a nechci, aby se něco pokazilo :(
Moc děkuji, že si zareagovala. Vím, že nejsem jediná, to rozhodně ne. Jen na toto téma se toho člověk moc nedočte..

simuska85
20. říj 2015

No, ten muj lek je taky vlastne jako Keppra, akorat to ma jiny nazev 🙂 Ja verim, ze nam ta listovka pomuze a bude to ok 🙂 Me ten neurolog rikal, ze kdyz to clovek bere jako primarni lecbu, ne jako pridatnou, tak by to melo mit minimalni vedlejsi ucinky. Jako snazila jsem se o tom taky neco nacist, ale taky jsem se poradne nic nedocetla.
Jinak my uz jsme se nejak zacali pomalu snazit, tak kdyztak bych ti napsala 🙂
Tak se hlavne opatruj a at jsi v poradku 🙂

monini28
22. říj 2015

Ahoj, taky mám epilepsii a brala jsem Keppru (1000-0-1000), řekla jsem neuroložce, že bychom chtěli druhé (u dcery jsem epilepsii ještě neměla, takže bohužel nemůžu porovnat). Ptala jsem se, jestli je Keppra "bezpečná" a řekla, že to nejde takhle říct, protože Keppra je relativně nový lék a nemají dostatek zpětných vazeb (aby se to dalo jasně říct). Přepsala mě na Lamictal (keppra - leviracetam, lamictal - lamotrigine), že s tím je více zkušeností u těhotných a že to většina pacientů (pacientek) snáší v pohodě, jen se musí jako každý lék přecházet postupně (snižovat keppru a do toho postupně přidávat lamictal). Zkus se na to taky zeptat, ale pokud ti doktorka nechá Keppru, ničeho se neboj a věř jejímu úsudku, jen ona ví jak rozsáhlou a vážnou máš formu epilepsie a čím tě má léčit. Ani u zdravé ženy nikdo nezaručí, že vše bude OK, vždy můžeš jen doufat a věřit a pomoci tomu co nejvíc můžeš (strava,..). Mnohem důležitější je léčba jedním lékem (monoléčba) místo kombinace několika. Jinak listovku beru taky a v lékárně mi řekli, že na školení jim řekli, že 800ug je prý minimum pro opravdu pozitivní dopad, takže to by ti mělo stačit.
Takže hlavu vzhůru, samé pozitivní myšlenky a hlavně se nijak nestresuj, ať si zbytečně po letech nějakými černými myšlenkami nevyvoláš záchvat 🙂 Hodně štěstí i při snažení 😉