icon

Hysterektomie - musím ji platit, když ji chci sama?

verunka95
19. čer 2019

Ahoj byla jste některá na hysterektomii pro kterou jste se rozhodla sama takže jste si ji musela uhradit? Kde jste na zákroku byli a jaká byla cena??

Strana
z2
gruyerre
22. čer 2019

@malanoha tak já si zase myslím, že ve 24 letech už je dost stará na to, aby si o sobě rozhodla sama. Já tedy naopak tohle schvaluji, když si bude svým rozhodnutím naprosto jistá, protože mě to přijde mnohem lepší, než aby pak hnala na potrat, protože otěhotnění. Ano, může si to za 10 let rozmyslet a litovat, ale vyčítat to pak může jen sama sobě. Sama bych na tento zákrok sice bez závažné zdrav. indikace nešla, ale opravdu to jsem schopná pochopit.

lajla
22. čer 2019

Mi třeba mirena nesedla vůbec, 6000 a za 2m šla pryč...šílený stavy, nikdo mi nic nevrátil

2hanah
22. čer 2019

@verunka95 promiň, ale to je hrozná odpověď i důvod, podle mě nejenže Ti to žádný doktor nenapíše, ale slušný doktor ani neudělá!!! To není jen o tom, že se zbavíš menstruace, ale taky všech hormonů, které ve svém těle takhle mladá potřebuješ a díky kterým funguješ! Budeš ve 24 letech v přechodu a stará bába, nebudeš mít sice menzes, ale zato kupu jiných problémů, mimo jiné třeba přibírání na váze atd. Já mám císařem akutním děti tři, k tomu další zdravotní komplikace a zvládla jsem to, takže dá se, ale pokud víš, že další děti nechceš, řešila bych jen tu sterilizaci nebo antikoncepci, ale ve 24 letech bych se ještě nezbavovala možnosti mít dítě, nikdy nevíš, co se v životě stane, já měla kluka i holčičku, a pak mi umřel manžel a další partner svoje dítě neměl, teď si neumím představit, že bych toho nejmladšího neměla, je to dítě za odměnu.

azby
22. čer 2019

@surikata131 bohužel ne ve všech případech.

gruyerre
22. čer 2019

@2hanah není pravda, cos napsala. Ty hormony, o kterých píšeš, že je ztratí (myslíš zajisté zejména estrogeny), produkují vaječníky, nikoliv děloha. Musela by přijít o oba vaječníky, aby u ní nastaly změny, o kterých píšeš. Takže žádný přechod, žádná bába, žádné přibírání na váze kvůli tomuto nebude.

lajla
22. čer 2019

@gruyerre to není pravda, může a nemusí..každé tělo reaguje jinak, i názory Dr se různí a nikdy nevíte dopředu co bude..kuk nějaká knížka i Google

gruyerre
22. čer 2019

@lajla dobře, může dojít k poklesu hormonu, což by pak mohlo vyžadovat umělé dodávání hormonů, ale to jsou spíš výjimečné stavy. Rozhodně nejde říct, že z ní po operaci bude bába, to teda ani omylem. Prostě já si myslím, že by to mělo být její rozhodnutí. Doktoři jí určitě obeznámí se všemi riziky, která rozhodně jsou, ne jenom ohledně hormonů.

lajla
22. čer 2019

@gruyerre souhlasím..ale taky klidně může dojít k tomu co popisujete Vy, že to není možné, 2pripady znam

joripage
22. čer 2019

Teda holka promiň, ale uvažovat o odebrání dělohy, jen proto, že se Ti už nechce menstruovat... Uf, jsi ženská, tak menstruuješ, když to nechceš, tak si nech předepsat antinu, po které menstruovat nebudeš, takových je dost, stačí jen zjistit, nebo se zeptat doktora.

ninive211
22. čer 2019

Já myslím,že ve tvém věku, pokud není s tou dělohou zdravotní problém, ti na to snad ani žádný rozumný doktor nepristoupí(maximálně tak na podvazani vajecniku a ani to možná ne), dvě děti není zas tak "moc" argument nechci menstruovat je mimo misu-k tomu opravdu slouží jiné druhy antiko než odstranění dělohy. Nebo máš snad takovou silnou a extra bolestivou MS, že až omdlivas a nejsi schopna ničeho, ani třeba chodit do práce, něco, co resis se svým gynekologem jako závažný zdravotní problém?Kdyby ti byli 40, nereknu, ale ve tvém věku se opravdu může stát cokoliv, muzes mit nového partnera bez dětí a za 5,7,10 let budeš stále v produktivním věku a budes s ním chtít další, jeho vlastní dítě. A ono to už nepůjde.

verunka95
autor
22. čer 2019

No těm co chápou nebo alespoň neodsuzuji děkuji... Vy ostatní je to opravdu moje tělo moje věc a vy ani doktoři nemáte právo mě soudit a nevím proč by nějaký doktor měl mít problém s tím mi to udělat kor když si to zaplatím. Chápu že tady v ČR jsme zatím 100 let za opicemi ale všude jinde je to běžná věc když už má žena děti že toto podstoupí i třeba jako prevenci rakoviny, endometrioz a podobného sajrajtu!

2hanah
22. čer 2019

@gruyerre Máš pravdu, to jsem si neuvědomila, ale nevěřím, že je to tak jednoznačně bez problémů a ve 24 letech se zbavit dělohy??? Jasně, je to její tělo a věc, ale kvůli nechtěné menstruaci mi to přijde hodně přemrštěný požadavek a názor, někdy člověk ve čtyřiadvaceti vidí věci jinak než o deset let a zkušeností později.

azby
23. čer 2019

@verunka95 prevence rakoviny? Rakovina je nejvíce spojená s vaječníky. Děloha v tom roli nehraje. Ale vy jste si něco usmyslela a jiné názory slyšet nechcete. A ano máte pravdu je to vaše tělo. Myslím, že tato diskuse nemá cenu, jelikož vy chcete slyšet jen souhlasné komentáře a ne nic objektivního.

drep
23. čer 2019

@azby ne, není. Zhoubných novotvarů těla a hrdla děložního je 2x až 3x novotvarů vaječníků.
Ne, zakladatelka nepřijde o produkci hormonů, nečeká jí předčasná menopauza. Bylo by fajn, kdyby ji tu kritizovaly ty, které o tělu něco vědí, jinak jsou ty argumenty legrační.
Zakladatelko, ačkoliv naprosto respektuju tvoje právo rozhodovat o tvém těle, nezažila jsem za svou anesteziologickou kariéru, že by se ve státní nemocnici provedl výkon tohoto typu na přání pacientky bez medicínské indikace.
Co se ceny týče, nebylo by špatné zkusit např. Google, kde ti jako první odkaz na dotaz hysterektomie cena vyjede ceník heliosu. Nicméně, narozdíl od jiných výkonů u hysterektomie nemají “na přáni pacientky”, čili bych si tipla, že je to cena pro nepojišťené cizinky, u kterých je indikována hysterektomie. A je to cena za nekomplikvanou operaci. Stačí problém s hojením rány a cena bude rychle stoupat.
Zažila jsem pár samoplátců, kteří měli komplikace s hojením rány, lezěli ve špitále měsíc a myslím, že splácí dodnes.

verunka95
autor
23. čer 2019

@azby já jsem chtěla slyšet názory a zkušenosti těch které to podstoupili a ne protesty q odsuzovani od těch pro které je to tabu a strašák...
@drep tento ceník jsem samozřejmě našla ale to je soukromí sektor zajímalo mě jestli to někdo podstoupil třeba ve státní nemocnici. Jinak děkuji za objektivní připomínku

azby
24. čer 2019

@drep no a vidíte, mne hrozilo že zdravotního hlediska to samé a Dr mi řekl, že hormony s největší pravdepodobnosti budu muset brát. Takže možná vám to legrační přijde, ale taková je někdy realita. Ale to je asi jedno. Prostě si myslím, že kvůli tomu, že paní nechce menstruovat, odebírat dělohu je prostě rozmar.

deniskach93
11. led 2024

@verunka95 ahoj , jak si dopadla ? Postoupila si to ?

sedmikrasa
15. zář 2024

Nechápu,že si někdo che brát dobrovolně dělohu,mám to za sebou z důvodu velmi vysoké pravděpodobnosti rakoviny a určitě je život,zejména sexuální život,lepší s dělohou,někdy se holt nedá nic dělat,ale podstupovat to pro nic za nic je holý nesmysl...

elesse
15. zář 2024

Sice je to fakt historicka diskuze, ale zamyslela se nektera i nad dalsimi problemy? Pokles organu, hl. mocoveho mechyre, inkontinence a spol?

sedmikrasa
15. zář 2024

@elesse tak to být může,i nemusí,někdo má problémy s mocakem,i když dělohu má,ale celkově být bez dělohy se mi nelíbí,určitě bych do toho nešla dobrovolně a ještě abych za to platila...

sedmikrasa
29. lis 2024

ACOG (American College of Obstetrics and Gynecology) popisuje hysterektomii jako léčbu poslední možnosti. Před hysterektomií byste měli zjistit důvod, možnosti léčby a dlouhodobé vedlejší účinky. Vedlejší účinky hysterektomie mohou zahrnovat depresi a ztrátu sexuální reakce nebo touhy. Většina lékařů nepřemýšlí dvakrát o sexuálních vedlejších účincích spojených s hysterektomií. Po hysterektomii lze pozorovat poruchy touhy, vzrušení, orgasmu a bolesti. Kilkku et al se podívali na pacientky po hysterektomii a zjistili, že u žen, které si ponechaly děložní hrdlo, nedošlo k žádné ztrátě funkce, ale když bylo děložní hrdlo odstraněno, pacientky si stěžovaly na sexuální dysfunkci. I když si žena ponechá vaječníky, někdy se přeruší přívod krve do dělohy. Vnitřní orgasmy se po hysterektomii často výrazně změní. To je pozorováno částečně kvůli neschopnosti mít rytmické kontrakce děložních svalů bez přítomnosti dělohy. Také vnitřní orgasmy jsou po hysterektomii změněny v důsledku poranění nervů, které procházejí blízko děložního čípku. Chirurgové by se měli snažit tyto nervy ušetřit, ale snahy o jejich ušetření jsou v současnosti omezené. Výsledkem je, že po hysterektomii mnoho žen ztrácí schopnost dosáhnout vnitřního orgasmu. Zprávy naznačují, že pokud by děložní cervikální ganglia byla ušetřena během cervix šetřící hysterektomie, sexuální funkce by byla zachována.

lea1234567896
5. dub 2025

Ahoj, je tu někdo, kdo napsal konstruktivní zpětnou vazbu k tématu? Je mi 25 a také o tom přemýšlím. Mám silnou mensturaci a 3 dny mě vyřazuje z provozu, mám zavedené tělísko a bolesti se tím nezlepšily, křeče, migrény... Děti nechci, jsem o tom rozhodnutá už 9 let a názor rozhodně nebudu měnit kvůli partnerovi, není mým úkolem být živý inkubátor, nemyslím si, že by na světě bylo málo lidí a byli by tu potřeba další. Je to moje tělo a nevidím důvod, proč bych měla dalších X let být omezována každý měsíc biologickým procesem, ve kterém nevidím smysl. Nemyslím, že je potřeba tady vypisovat další důvody a obhajovat se, proč bych se takto rozhodla, nicméně mě zajímá, jak to nakonec dopadlo?

Strana
z2