icon

Může mít dívka ve 16 letech rakovinu prsu?

prosteja22
8. črc 2025

Dobrý den,
je mi 16 a už pár měsíců mám problém s pravým prsem. Začalo to tím, že jsem pociťovala divný pocit, když jsem se prudčeji pohla, nějak se otočila nebo předklonila. Bylo to, jako by mě v prsu trochu zatáhlo. Nic mě nebolelo, byl to jen chvilkový pocit.
Pak jednou, budou to asi tři měsíce, jsem si prs chtěla trochu promasírovat a narazila jsem na divně trvdé místečko hodně uvnitř. Víc nahoře a trochu k venkovní straně. Nebylo to cítit jako bulka, nebylo to hladké ani nijak ohraničené. Spíš takové jakoby tvrdší místečko uvnitř tkáně. Nebolelo to a bylo to možná tak centimetr velké.
Hodně mě to vyděsilo. Moje maminka totiž před pěti lety umřela na rakovinu prsu a i když vím, že jsem na to možná moc mladá, prostě mě napadlo, jestli nemám to samé. Tátovi jsem se to neodvážila říct. On je hodný, ale no to s maminkou bylo moc těžké.
Tak jsem si to jen hlídala. Ze začátku mi přišlo, že je to pořád stejné, ale poslední měsíc to najednou hodně vyrostlo. Teď je navíc celá ta část prsu jakoby zatuhlá a přijde mi méně citlivá. Když trochu zatlačím, cítím to divně tvrdé místo, ale teď už je víc jak dvakrát větší. Špatně se to odhaduje, nedá se to jakoby vzít do prsů a není to ani kulaté ani pravidelné. Prostě jakoby tam uvnitř kus toho prsa ztvrdl. Nebolí to, ale při pohledu v zrcadle je ta část trochu propadlá. Je tam taková pložší část a kousek bradavky jakoby se natahoval k tomu.
Mám opravdu velký strach.
Prosím poraďte. Může to být rakovina už takhle brzy?

Strana
z6
lv
8. črc 2025

Určitě by to měl vidět lékař, běž co nejdříve.

pe_tu_ss_ka
8. črc 2025

Zašla bych na gynekologii nebo praktickému doktorovi.

enikla
8. črc 2025

Běž co nejdříve k doktorovi.

kristyn86
8. črc 2025

Muze a nemusi. Utikej k doktorovi,hned. Muzes i ke sve detske a ta te odesle dal. Nevim tedy,jake jsou podminky pro 16 lete,jestli uz vse muzes tesit sama nebo s rodicem. Ale nenechavej to. Cim driv,tim lip. A radeji zbytecne nez pozde.

macik84
8. črc 2025

Určitě zajdi k doktorovi. Nemusí to nic být, však jsi ve vývinu, takže prsa rostou, ale vzhledem k diagnóze tvé mámy bude určitě dobře, když půjdeš na kontrolu. A celkově si myslím, že bude hlídaná ještě mnohem víc.

krtcice
8. črc 2025

Určitě k lékaři co nejdříve.

levandule_k
8. črc 2025

Tahle odpověď tě nepotěší, moje kámoška měla na střední spolužačku, která měla rakovinu prsu. Byl to nějaký nezhoubný nádor, odoperovali to a bylo to ok, nicméně to neznamená, že máš rakovinu. Může to být jen cysta (dutina, která je ohraničená a naplněná tekutinou) tam se buď čeká na vstřebání, nebo se odsaje. To je věštění z křišťálové koule, to chce vyšetřit.

Tyhle věci je obecně dobré řešit hned, jít k doktorovi, i když se člověk bojí. Zajdi si za svým gynekologem, pokud žádného nemáš, tak si nějakého vyber zavolej tam a popiš svůj problém a oni tě objednají, nebo to řeš se svojí dětskou lékařkou asi k dospělé ještě nechodíš.

Kdyby to lékaři, které navštívíš náhodou smetli ze stolu, tak bych si zašla na sono prsou jako samoplátce.

Dívala jsem na net, jak je to s návštěvou gynekologa. Můžeš jít i sama dle některých ordinací, někde vyžadují na první návštěvu doprovod rodiče. (Při vyšetření může čekat venku.) Na druhou stranu, když jim řekneš svou situaci a že to prostě nechceš řešit s rodičem, protože je ti tam nepříjemné jít otcem, tak snad budou vstřícní. Buď si prosadíš svou a přijdeš bez otce, nebo si najdeš ordinaci, kde s tím nebudou mít problém.

betelgeuzz
8. črc 2025

Zajdi na gyndu, nebo k praktikovi, pošlou tě na UZV. Vzhledem k anamnéze nečekej a řeš to. Ale zbytečně nestresuj, můžou to být i cysty, já jich mám spoustu. Ale i ty je potřeba zkontrolovat a hlídat.

prosteja22
autor
9. črc 2025

Díky všem. Řekla jsem to nakonec tátovi. Dnes jdeme k doktorce

levandule_k
9. črc 2025
@prosteja22

@prosteja22 Držím palce, ať je to dobré.

macik84
9. črc 2025
@prosteja22

@prosteja22 držím pěsti, dej vědět ❤️❤️❤️

mirin89
9. črc 2025
@prosteja22

@prosteja22 Drzim palce a vysetreni se neboj, asi pred mesicem jsem byla poprve na ultrazvuku prsou - nasla jsem si bulku. Pro jistotu me poslali i na biopsii a i ta biopsie byla v pohode. Prirovnavali to jako k zakroku u zubare a musim rict, ze ta biopsie mi byla prijemnejsi a to ani se zubarem nemam problem. Citila jsem jen umrtveni a pri odberu vzorku lehounky tlak, po odberu par dni malinka modrinka. Pry ted casto posilaji na biopsie. Drzim pesti, at to je neco neskodneho tak jako u me.

dostalka72
9. črc 2025

Jdi k lékaři, to vážně není sranda. 🙏

hanka_12345
9. črc 2025
@dostalka72

Jdi k lékaři, to vážně není sranda. 🙏

@dostalka72 vsak psala ze dnes jde

enikla
9. črc 2025
@prosteja22

@prosteja22 byla jsem na sonu prsu před týdnem a je to úplně v pohodě. Nemáš se čeho bát ❣️

anonym_9e5cec
9. črc 2025

držím palce ať to dopadne všechno co nejlépe ♥️

reeeza
9. črc 2025

Udělala jsi dobře, že jsi se s tím svěřila tátovi. Muselo to být těžké, nechceš mu dělat starosti po tom, čím jste si prošli. Držím moc palce, ať jsi zdravá!

hanka_12345
9. črc 2025

tak jak to dopadlo?

petrasipkova1
10. črc 2025

Držím palce, jen dneska bych se nespoléhala na lékaře, ale hlídej se sama, nastavit si pravidelné kontroly, naučit se dobře samovyšetření, pravidelně ultrazvuky, genetické vyšetření BRCA a starat se o své zdraví. Však vidíme u Aničky Slováčkove, o věku to není. A pokud je již něco v rodině není na místě to podceňovat. Dej vědět, hodně štěstíčka.

prosteja22
autor
10. črc 2025
@hanka_12345

tak jak to dopadlo?

@hanka_12345 Zatím ještě nevím. Byli jsme s tátou u GP (praktický lékař). Žijeme v Anglii, tak to není úplně stejné jako v ČR. Doktorka mi to prohmatala a říkala, že to není úplně běžný nález. Říkala, že ta část je moc tuhá a že se to musí dále vyšetřit. Dali mi termín příští čtvrtek v nemocnici. Tam mi udělají ultrazvuk a pak biopsii, bude-li třeba. Víc zatím nevím, ale musím přiznat, že mám opravdu velký strach. Trochu jsem doufala, že doktorka řekne, že to je normální a pošle nás domů...

levandule_k
10. črc 2025

Chápu, člověk si tak moc přeje slyšet, že je to v pořádku. Nicméně, kdyby tě dr. poslala domů, tak do tebe hučím, ať jdeš na sono za svoje peníze.

macik84
10. črc 2025
@prosteja22

@hanka_12345 Zatím ještě nevím. Byli jsme s tátou u GP (praktický lékař). Žijeme v Anglii, tak to není úplně stejné jako v ČR. Doktorka mi to prohmatala a říkala, že to není úplně běžný nález. Říkala, že ta část je moc tuhá a že se to musí dále vyšetřit. Dali mi termín příští čtvrtek v nemocnici. Tam mi udělají ultrazvuk a pak biopsii, bude-li třeba. Víc zatím nevím, ale musím přiznat, že mám opravdu velký strach. Trochu jsem doufala, že doktorka řekne, že to je normální a pošle nás domů...

@prosteja22 držím pěsti ❤️❤️❤️❤️ je to nepříjemné, ale je skvělé, že to řešíte.

odula
10. črc 2025
@prosteja22

@prosteja22 hele je to hnus. Taky jsem cekala na vysetreni, a pak vysledky biopsie., tak trochu tusim. ALE ! Je uplne nejvetsi sance, ze je to vyvojovy, nebo /a nezhoubny. Drzim vsechno co mam, at to vsechno dopadne skvele!

macik84
17. črc 2025

Ahoj, moc na tebe myslím!

prosteja22
autor
17. črc 2025

Dnes jsem byla v té nemocnici. Pan doktor byl moc hodný. Napřed mi obě prsa prohmatal a pak mi udělal ultrazvuk. Trvalo to hrozně dlouho, hlavně ten pravý prs. Pořád si tam na té obrazovce něco upravoval a pak i měřil. A pak i podpaží. Pak nám to s tátou vysvětloval. Nerozuměla jsem všemu. Táta mi to pak doma vysvětloval. Ten útvar v prsu má skoro 3,5cm a doktor říkal, že to určitě není cysta a no… má to nějaký věci, co nevypadají dobře. A taky mám prý větší uzliny v podpaží. To jsem nevěděla, až když tam zajel tím přístrojem, tak to prý viděl. Hned mi z toho brali vzorky. Z uzlin i toho v prsu. Tady se to dělá naráz. Nebolelo to, ale teď to trochu bolí. Na mamografii mě neposlali, prý to v tomto věku není potřebné. Teď musíme počkat na výsledky. Prý je to určitě nádor, jen neví jestli zhoubný nebo nezhoubný. Hrozne moc se bojím. Nevím co budu dělat, když to bude špatný.

mirin89
17. črc 2025
@prosteja22

Dnes jsem byla v té nemocnici. Pan doktor byl moc hodný. Napřed mi obě prsa prohmatal a pak mi udělal ultrazvuk. Trvalo to hrozně dlouho, hlavně ten pravý prs. Pořád si tam na té obrazovce něco upravoval a pak i měřil. A pak i podpaží. Pak nám to s tátou vysvětloval. Nerozuměla jsem všemu. Táta mi to pak doma vysvětloval. Ten útvar v prsu má skoro 3,5cm a doktor říkal, že to určitě není cysta a no… má to nějaký věci, co nevypadají dobře. A taky mám prý větší uzliny v podpaží. To jsem nevěděla, až když tam zajel tím přístrojem, tak to prý viděl. Hned mi z toho brali vzorky. Z uzlin i toho v prsu. Tady se to dělá naráz. Nebolelo to, ale teď to trochu bolí. Na mamografii mě neposlali, prý to v tomto věku není potřebné. Teď musíme počkat na výsledky. Prý je to určitě nádor, jen neví jestli zhoubný nebo nezhoubný. Hrozne moc se bojím. Nevím co budu dělat, když to bude špatný.

@prosteja22 Drzim moc pesti, ja mam v prsu utvar cca 3x2 cm a je to fibroadenom, nezhoubny nador, tak snad to u tebe bude neco podobneho a snad se dozvis vysledek, co nejdrive, protoze to cekani je mazec. Drz se!

macik84
17. črc 2025
@prosteja22

@prosteja22 ahoj, to mě mrzí, že máš v tomto věku takové velké trápení. Myslím na tebe a posílám sílu tobě i tátovi. Hlavní je, že jsi to řekla, a že se to začalo zavčas řešit. Věřím, že to bude nezhoubné, a že ať to dopadne jakkoliv, tak se budeš léčit a vyléčit se. Budou tě sledovat a bude to dobré. ❤️❤️❤️

levandule_k
17. črc 2025

Mrzí mě čím procházíš.

Mamograf se dělá u straších žen. S věkem se mění prso a pak má větší vypovídající hodnotu mamograf. U mladých žen se dělá ultrazvuk. Tedy nemusíš se bát, že by něco zanedbal, když jsi nebyla na mamografu. Důležité je, že udělal tu biopsii.

Když to bude blbé, budeš muset zabojovat.

Nedávno jsem na twitteru četla komentář jednoho patologa (patologové zkoumají vzorky tkání), psal tam, že jsme schopni vyšetřit nádor na úrovni molekul a nastavit léčbu tak, pacientka dostala, co největší šanci. Časté nádory se hodně zkoumají, takže vychází nové doporučení k léčbě, aby léčba byla, co nejúspěšnější.

prosteja22
autor
25. črc 2025

Včera přišli výsledky biopsie. Je to špatný. Mám rakovinu, stejně jako měla maminka

lv
25. črc 2025
@prosteja22

Včera přišli výsledky biopsie. Je to špatný. Mám rakovinu, stejně jako měla maminka

@prosteja22 to mě moc mrzí! Vyhledejte i psychologa, ať tě podrží psychicky.

Strana
z6