Odebrání vejcovodů ano či ne?

pmarcela
4. bře 2016

Zdravím 🙂 Nevím, co dělat, prosím o radu či zda některá měla stejnou nebo podobnou zkušenost.... Ve zkratce... Byla mi lékařem doporučena laparoskopie s tím, že kouknou na průchodnost vejcovodů. Je to rok, co se snažíme o druhého prcka a nic.... Prý ještě před zákrokem potřebují mít podepsané mé rozhodnutí, zda v případě, že zjistí neprůchodnost, zda mají vejcovody ponechat či odstranit. Jsem z toho dost mimo ☹ Vůbec nevím, co mám dělat..... Prý pokud by byly neprůchodné, je lepší je odstranit, že je prý poté i větší šance na uhnízdění při IVF... Prosím je tu někdo, kdo si prošel nečem podobným? Moc děkuji.

frufrunka
4. bře 2016

Byla jsem v podobné situaci, jenže pak se semlelo jedno nepovedené IVF, kdy mi šlo o život, takže tam zachraňovali hlavně mě a na průchodnost vejcovodů a jejich odstranění nebyl čas. Jen mi řekli, že vejcovod (měla jsem jen jeden, o druhý jsem přišla při mimoděložním - praskl mi), je naprosto nefunkční, neprůchodný, že přirozenou cestou nikdy neotěhotním a že nemám řešit antikoncepci. Pak jsem přirozeně počala a donosila ještě dvě děti... 🙂 A podobný příběh tu kdysi zveřejnila i kacenka.p. Takže já bych vejcovody pryč nedávala. Říká se, že jejich odstranění snižuje šanci na mimoděložní těhotenství, ale nevím nevím... Já měla mimoděložní dvě - jedno v době, kdy jsem měla ještě oba vejcovody v pořádku a v břiše žádné srůsty, druhé pak po IVF, ale úplně jiného charakteru - embryo se uhnízdilo v děložním hrdle. Zázraky se dějí a i když vejcovody budou údajně neprůchodné, pryč bych je určitě nedávala. Já se s tím druhým rozloučila až po třetím porodu, kdy by další těhotenství byl už opravdu hazard se životem, takže tam už to bylo na místě. Jsem ráda, že jsem se k takovému zákroku neodhodlala dřív, i když mi to lékaři doporučovali stejně jako Tobě. Měla jsem to zpackané IVF a šance na dítě podle lékařů už nulové (tam se toho sešlo moc - operace, chemoterapie atd...). Přesto se po tom všem vejcovod asi nějak vzpamatoval či co a dneska tu běhají další dva drobečci... 🙂 Za mě - laparoskopie ano, odstranění ne.

eliotka1
4. bře 2016

@pmarcela Ahoj 🙂 Mám taky neprůchodné vejcovody a díky tomu pro nás bylo jediné řešení a to IVF. Vejcovody jsme nenechali odstranit a IVF se povedlo na první pokus 🙂 Naštěstí ale nepatřím k holkám, jejižch neprůchodné vejcovody obsahují tekutinu, která může zahubit embryo. Jmenuje se to saktosalpinx, tak si o tom můžeš něco vygooglit. Přeji hodně štěstí, ať se co nejdříve zadaří 😉

kirste
4. bře 2016

Také jsem měla neprůchodné vejcovovody a oba. Jak píše predemnou měla jsem je naplněné tekutinou a ta by mohla zničit mimisky po IVF. Nechala jsem odstranit. Domluvila jsem se s lékaři zda budou naplněné tou tekutinou ať je odstraní a pokud ne a budou jen neprůchodné ať je ponechají. Ale bohužel. IVF se povedlo hned na poprvé.

pmarcela
autor
4. bře 2016

Holky, moc Vám všem děkuji 🙂 Budu to muset hooodně promyslet. Je to těžký.... 😖

lenusaak
5. bře 2016

@pmarcela ahojky ja mam nepruchozi vejcovody. Před 4lety jsem prodělala velký akutní zánět břicha s postiženim střev, vaječníku a vejcovodu. Vejcovody mi tenkrát nechali. Po operaci se mi často tvořily cysty

lenusaak
5. bře 2016

A mensttruace byla nepravidelná, ve vejcovodech se mi dusledkem toho zánětu tvořila zánětliva tekutina - sactosalpinx. V září minulý rok doktorka rozhodla, že je potřeba už otěhotnět, podstoupila jsem laparo s tím, že pokusi zpruchodnit vejcovody a též jsem podepisovala souhlasy, ani na minutu jsem neváhala, kdyz doktoři řekli, že udělaj maximum. Ptobudila jsem se s oběma vejcovody, jeden nepruchozí, druhy s velkymi obtižemi minimalne zpruchodneny- po operaci mi dali jeden cyklus na to se pokusit přirozene, pokud se nezadaři tak zakaz snahy- aby nedošlo k mimoděložnimu a řešeni bude IVF. Nedopadlo to a tak jsem ted v lednu podstupovala IVF s tim, že mi museli ješte v centru pod narkozou odsavat tu tekutinu z vejcovodu, ktera se tam od záři znovu vytvořila. Kvuli te tekutine mi to centrum ty vejcovody vzit chteli , nakonec to řešili takto. Posunul se mi kvuli tomu i transfer embryjka do dělohy, měla jsem nasazeny leky aby se ted nevytvořila mrška- mohla by totiž natikat do dělohy a zabranit uhnizdění miminka nebo natikat na plod a poškodit ho. Pred tydnem mi teprve transferovali embryjko po dukladnych kontrolach vejcovodu a budu pokračovat v terapii proti te zanetlive tekutině. Co bych dala za to, kdyby mi ty vejcovody vzali, IVFku jsem se stejne nevyhla a měla bych o starosti min. Pokud jsou nepruchozi, je zbytečné je tam mit. Ja ten souhlas podepisovala i na odebrani vaječniku jednoho to mě děsilo vic, vejcovody vem čert😊 držim palce a omlouvam se za překlepy, pišu na mobilu a ještě jedu v autě ( jako spolujezdec 😄)

pmarcela
autor
5. bře 2016

@lenusaak moc ti děkuji za příspěvek a upřímnost. Mrzí mě, že to máš takto komplikované, nic příjemného :-/ Moc ti držím palce, aby vše dopadlo dobře a brzo ses dočkala touženého výsledku 🙂

frufrunka
6. bře 2016

Jojo, holky, je pravda, že není neprůchodný jako neprůchodný.... V případě, že jsou v něm "jen" srůsty, jako jsem měla já, tak nechat, ale pokud se naplňují tekutinou, jak tady píšou ostatní, tak to bych taky radši dala pryč, tahle situace mě nenapadla.... Tam asi není s čím váhat... Držím palečky!

pmarcela
autor
6. bře 2016

Díky moc, ještě to před zákrokem prokonzultuji s doktorem. Byl neskutečně fajn, to, jak se choval, jsem snad ještě u žádného doktora neviděla. Tak uvidíme. Snad vše dobře dopadne 🙂

luciasek212
22. bře 2016

@lenusaak Ahoj měla bych na tebe prosbu. Mohla by jsi mi prosím napsat, jaké léky bereš proti té zánětlivé tekutině? Mám stejný problém. :-/ děkuju moc

lenusaak
22. bře 2016

@luciasek212 ahojky uzivam aescin😊 zitra mám ultrazvuk jak to vypada 😊 ty ji maš teda taky? Prodělala jsi nejaký zánět? A v jake situaci jsi podstupuješ IVF nebo se snažiš prirozeně nebo zatim vubec?

luciasek212
23. bře 2016

@lenusaak ahooj děkuju za odpověď 😉 Jsem na tom podobně. Mívala jsem často gyn. záněty. Při laparoskopii zjištěný neprůchodný oba vejcovody s sactosalpinxy. Vejcovody neodstranili, i když jsme tak byli domluvený, kdyby to bylo špatný. Teď jsem po 1. IVF, včera krev a bohužel nevyšlo. Na odstranění mám jít za 14 dnů. Bohužel jak jsem měla čas o tom přemýšlet, tak to prostě nechcu. Připadá mi to hrozně definitivní. Kdyby mi nevyšlo ani jedno IVF, tak bych měla alespoň malinkou šanci, že se třeba stane zázrak. Ale jak to ufiknou, tak už nenadělám nic. Kromě toho se mnou ležela holka, které je odstranili a IVF jí stejně nevychází. Takže mi to těhotenství stejně nezaručí. Ale zase jsem natrefila na holčiny, které otěhotněli, donosily a dokonce přirozeně a i když měli tuto tekutinu.
A IVF ti nevyšlo? Mimochodem do jakého CAR jezdíš?

trefulka
15. dub 2016

@luciasek212 Ahoj, řeším právě podobný problém a uvažuju navlas stejně jako Ty.

lussinka88
15. dub 2016

@pmarcela ahoj, jsem po mimodeloznim bez jednoho vejcovodu (2roky uz se snazim otehotnet a bez vysledku ☹ kazdopadne v listopadu jsem byla na laparu a taky podepisovala souhlas.... Tenkrat jsem to resila s tatou co je gynekolog a ten mi rikal ze pokud bude nepruchodny tak bude delat jen problemy i u IVF. Mas pak vetsi sanci ze to skonci mimodeloznim nebo nejakym jinym prusvihem. Tak jsem to podepsala. Nakonec byl vejcovod pruchodny, ale kdybych to mela podepsat znova tak to podepisu - mimodelozni uz bych nechtela.

luciasek212
16. dub 2016

@trefulka je to těžký rozhodování :-/ těžko říct, co je správně
@lussinka88 no ono mimoděložní může klidně nastat i s průchodnýma vejcovodama, ale s neprůchodnýma je ta možnost samozřejmě ještě vyšší. Je možný, že se stejně doberu k tomu, že si vejcovody nechám odstranit. Ale teď to ještě není. Jsem týden po laparce a mám je na nějaký čas zprůchodněný. Takže snažení přirozeně + se chystám na KET.
Kromě toho dr. říkala, že se tento nález často mění a ony se sem tam zázraky se dějí. 😉 Kamarádka35let měla ten stejný nález a je ve 3 měsíci a přirozeně !
A jak čtu @lenusaak tak se nakonec taky zadařilo i bez odstranění vejcovodů? Jsi těhotná? 🙂 gratulace veliká

lenusaak
16. dub 2016

@luciasek212 ahoj Lucí koukám, že jsem ti tu nějak neodepsala na předchozi otazku. Do CAR chodím do Sanatorium Helios v Brně😊 zadařilo se , uvidimé jak to pujde dál. Ale musí mi to hlidat, před transferem se mi začla už zase ta mrška tvořit 😐 a kam chodíš ty?

luciasek212
16. dub 2016

@lenusaak Neboj. Když už se zavrtal, tak to zvládnete 😉 je to bojovník
Já jezdím do FN Olomouc. A teď ti něco proti té tekutině dávají? Oni to vždycky vidí na ultrazvuku?