Perimenopauza. Jak se projevovala u vás a jak dlouho trvala?
Ahoj,
je mi 44 let a poslední dobou na sobě pozoruji různé změny - nepravidelný cyklus, horší spánek, návaly horka a občas i výkyvy nálad. Gynekoložka zmínila, že by mohlo jít o perimenopauzu. Jak dlouho toto období trvalo u vás? Byly příznaky celou dobu stejné, nebo se postupně zhoršovaly? Děkuji.
Ahoj, mne je 46 a poslednich 7 mesicu pozoruju divne veci.. Ze by se mohlo jednat o perimwnopauzu me napadlo az nedavno.. Naladovost, uzkosti, vetsi unava nez obvykle, suche oci, nechut na sex, z niceho nic teplo ale nepotim se .. a co me stve nejvic je, ze me zacal palit sem tam cely oblicej, ale nezcervena a ani neni teply.. co Vam budu povidat, pekne mi z toho hrabe.. U Dr. Jsem nebyla
Je mi skoro 40 a už to začínám pociťovat taky, poslední rok mám šílené výkyvy nálad, únava, vždycky jsem byla zimouhriva, teď naopak,v noci se potím apod. Děsí mě, že mi ještě není ani 40 a pravděpodobně se o perimenopauzu jednání...jestli takhle budu žít dalších několik let,tak Nevil jak zo ústojim....
Mě je 45 let a poslední dobou potřebuji víc spát (děti už konečně spí celou noc), zároveň jsem se začala budit alespoň 1* v noci na malou, cyklus se mi výrazně zkrátil a je tak pravidelný jako nikdy v životě - po třiceti dnech, ale teď už několikátý měsíc po sobě se přidalo slabší krvácení 10. -11.DC, které trvá 2 dny, myslím, že už se mi mění i metabolismus. Jsem tedy zároveň už 10 let nepřetržitě těhotná, kojící nebo obojí, ale od těch 44 let cítím, že se něco začíná dít a od 45 se přidalo i to krvácení před ovulací…
Mně je 46 a zatím je rozdíl ten, že poslední rok cyklus už není pravidelný jak hodinky. Navíc při některých cyklech ztrácím příznaky ovulace i PMS a při jiných naopak jsou mnohem výraznější. Připíchnu se tady 🙂.
Je mi 43 a jsem kojící a tedy u mě byl velký problém vaginální suchost. Nevim, jestli je to kojením nebo perimenopauzou (u prvního ve 33 letech jsem vaginální suchost nepociťovala). Každopádně mi moc pomohl hyalosan.
Po konzultaci jsem brala gynex a ještě jedny bylinné kapky a výsledek nula. K výše popsaným příznakům mám týden před menses neskutečnou únavu.
Letos mě čeká prevence, tak zkusím pořešit.
2 roky - přibírání na váze, pocení
@lv to mám taky, od chvíle, kdy se narodil syn (4/2015) a navíc tak nějak divně "smrdím" potem, s Dr jsem to řešila, napsala mi HA 🤷
@lv to mám taky, od chvíle, kdy se narodil syn (4/2015) a navíc tak nějak divně "smrdím" potem, s Dr jsem to řešila, napsala mi HA 🤷
@hkosakova1984 jo, a za pár dní mám 42.
@hkosakova1984 já se celej život potila úplně minimálně, teď jsem jak politá kýblem. HA jsem měla 3m, nesedla mi, vzhledem k ostatním zdravotním problémům se dávat nebude.
Mě je 45 let a poslední dobou potřebuji víc spát (děti už konečně spí celou noc), zároveň jsem se začala budit alespoň 1* v noci na malou, cyklus se mi výrazně zkrátil a je tak pravidelný jako nikdy v životě - po třiceti dnech, ale teď už několikátý měsíc po sobě se přidalo slabší krvácení 10. -11.DC, které trvá 2 dny, myslím, že už se mi mění i metabolismus. Jsem tedy zároveň už 10 let nepřetržitě těhotná, kojící nebo obojí, ale od těch 44 let cítím, že se něco začíná dít a od 45 se přidalo i to krvácení před ovulací…
Mám 47, poslední asi 3 roky se mi zkrátil cyklus a někdy je extra krátký, tak 22 - 25 dní a někdy i po 17, nebo 19 dnech. Ale kontrola na gyndě OK, prý je to v normě. Před MS se v noci potím, ale tak, že se probudím úplně mokrá.
Ale nevidím důvod, proč si měřit hormony, nebo brát HA. Tělo se mění, podobně jako v pubertě a chce to čas, než se s tím srovná.
@anonym_3db1d5 tvoje poznámka, že se ti výrazně zkrátil cyklus a máš ho po 30 dnech mě pobavila, v porovnání s těmi mými 25 dny, a to už mi příjde dlouhý 😀
Mám 47, poslední asi 3 roky se mi zkrátil cyklus a někdy je extra krátký, tak 22 - 25 dní a někdy i po 17, nebo 19 dnech. Ale kontrola na gyndě OK, prý je to v normě. Před MS se v noci potím, ale tak, že se probudím úplně mokrá.
Ale nevidím důvod, proč si měřit hormony, nebo brát HA. Tělo se mění, podobně jako v pubertě a chce to čas, než se s tím srovná.
@anonym_3db1d5 tvoje poznámka, že se ti výrazně zkrátil cyklus a máš ho po 30 dnech mě pobavila, v porovnání s těmi mými 25 dny, a to už mi příjde dlouhý 😀
@betelgeuzz jo, mě to přijde také úsměvné, že jsem se konečně na úplném sklonku své potenciální plodnosti dostala k prakticky učebnicovému a pravidelnému cyklu, v mládí nedostižné idee, i když já to neřešila, stačilo mi, že cykly byly funkční, že mi nebránily v otěhotnění…
@anonym_autor Prvně je potřeba říct, že příznaky perimenopauzy a menopauzy jsou natolik individuální záležitost, že rady zde nebudou pro Vás úplně relevantní. To samé délka perimenopauzy je velice individuální záležitost, může přijít ve 45 a může přijít v 55. V tomto věku nejen že klesá a kolísá estrogen, ale díky anovulačním a vynechávajícím cyklům významě klesá hladina progesteronu. Pokles a kolídání estradiolu rozhodí tepelnou regulaci, pokles progesteronu psychiku a spánek. Pokud nemáte jiné problémy a nemáte kontraindikace, pak je v tomto období, pokud ještě probíhá alespoň nějaká ovulace, byť nekvalitní, užívat extrakt drmek 30 - 40 mg denně ráno po celý cyklus. Podpoří ovulaci a tedy produkci progesteronu. Na stabilizaci prostředí, kde hormony fungují je dobré přidat z doplňků vitamín D3, pokud neznáte hladiny tak 2000 IU, pokud je znáte a máte ho nižší, pak můžete až 4000 IU ale pokud v létě chodíte na sluníčko tak stačí ta nižší dávka. Dále omega-3, obsah EPA+DHA v součtu 1500 až 2000 mg. Dále zinek 10-15 mg denně a hořčík malát nebo bisglycinát 200 - 400 mg na noc. Některým ženám v tomto období pomáhá kotvičník extrakt ve vyšších dávkách, u některých dodá i energii, ale účinek je individuální. Co vše je vhodné v perimenopauze a v menopauze a i jiné gynekologické problémy se dočtete třeba na FB skupině https://www.facebook.com/groups/1625978237906871 , kde autor rozebírá různou problematiku a můžete se i na základě konkrétních symptomů dotazovat
@betelgeuzz Ano, přesně to co popisujete je dáno nekvalitní nebo vynechávající ovulací a deficitem progesteronu, tedy je to normální stav. Pokud nemáte žádné problematické symptomy, tak to nijak neřešte a nechte tělo si zvykat na nové hormonální prostředí.
Mě začaly tyhle projevy už někdy ve 43. Krom toho co popisuješ ještě příšerný stavy okolo ovulace a pms, ( deprese kvůli prudkým změnam hormonální hladiny) Ms někdy delší někdy krátký cyklus skoro bez krvácení mno.... summa,summarum, vitamíny a doplňky stravy jsou ok, ale co mi pomohlo uplne nejvíc a dlouhodobe je silovej trenink. Pravidelný cvičení několikrát týdně. Srovnal se mi cyklus, nemám ty,strašný výkyvy nálad, návaly horka atd. Jak dlouhodobe vynecham, je to zpátky. Takže konzistentni pravidelná, aktivita ( chozeni je fajn, ale musi se zapojit svaly intenzivněji, aby se produkovaly ty spravny hormony). Za to rucim.

V tomto věku může jít o menopauzu, ale to se dá zjistit jen z krve. U každé trvá jinak, klidně 5 let, ale i 8. To samé perimenopauza. Buď to vydržíš nebo si necháš napsat hormony, jiná možnost není a přírodní preparáty nefungují, vyhozené peníze.