icon

Přírodní možnosti pro úpravu menstruačního cyklu. Máte tip?

calvac
28. bře 2025

Je mi 45 let a poslední dva měsíce jsem dostala menzes vždy dříve - jeden měsíc to bylo o týden dříve, tento měsíc to je už o dva týdny dříve. Na gynekologii jsem byla zrovna v únoru a vše bylo ok. Teď jsem si tam volala znovu a mám počkat ještě na jeden menzes a pak by mi byla nasazena hormonální léčba, do čehož se mi úplně nechce. Nemáte některá zkušenost s něčím přírodním, co by cyklus upravilo? Ráda bych do něčeho takového šla. Děkuji.

lencaa11
29. bře 2025

@calvac mě tohle pomohlo na hormony po operaci

1pomnenka
29. bře 2025

Takže na gyndě ti na brali krev a dle výsledků zjistili co, že se blíží přechod? Pokud ano, ani to by pro mne nebyl důvod, cpát do sebe hormony. Teď bude MS každých 14 dnů, za rok může být 1x za 1/4 roku. V padesáti může 1x za rok. Nebo mají na gyndě jiný názor? Na Brainmarket, ale i jinde, mají kvalitní přírodní doplňky. Lepší, než jít do lékárny.

petulkadodo
29. bře 2025

@calvac Zkracování cyklu na konci plodného období je bohužel normální. Já to měla taky. Cyklus jen 20 dní, týden MS, pak jen týden klid a pak týden špinění před MS. Měla jsem k tomu i noční návaly pocení apod. Doktor mi předepsal antikoncepci na srovnání. První měsíc to bylo náročné, ale pak se tělo srovnalo a teď je mi na nich hrozně dobře.

squezy
29. bře 2025

@calvac jsem celkem překvapená,jak každý den někdo píše to samé,kolik nás je s hormonální nerovnováhou. Ja takhle dříve spinim před ms už od 20 let,ted je mi 38 a vyzkoušela toho hooodne 🙂 Nabrat krev na hormonální profil by nebylo vůbec špatné,zeptej se na gynde. Možná i preventivní kontrola (krev,moc) u praktika také. Nebo i preventivka na štítnou žlázu. Jinak přírodní cestou můžeš zkusit ten drmek,dale jez probiotika (nemusíš denně). Můžeš pit kontryhel. To, že spinis ještě před ms znamena nízkou hladinu progesteronu a tudíž velkou hladinu estrogenu. Existuji i progesteronove kremy, já osobně jsem vsak nepouzivala. V tom drmku by mel byt progesteron (koupis v lékárně),probiotika se stara o správné fungování střev a štěpí ten estrogen a vylucuje z tela, tudíž méně estrogenu znamená vice progesteronu, což je žádoucí. Pak můžeš koupit v lékárně i Ascorutin, což je velké množství vitaminu C a stara se o to,aby ti nepraskaly žilky a cévky, tudíž může zase zabranit nějakému tomu špinění. Pak přírodně můžeš zkusit ještě cinskou medicínu. Ja to jednou zkusila,dostala jsem k piti lektvar,ale nějak mi to nesedlo a asi jsem o tom nebyla nijak vnitřně přesvědčena. Pak leky - pokud se ti vyloženě hned nechce do HA,tak ja brala 2 roky Orgametril. 1-0-1. Je to lek na predpis,ale stoji to cca 50-100Kc/krabička,ja to tedy spolykala za 2 měsíce a moje doktorka mi to nechtěla moc psat,tlacila me do HA (protože z toho ma samozřejmě peníze),ale ja s tim byla moc spokojená. Polykalo se to,vetsina progesteronu se zavádí a pak samozřejmě vyteka,ja si po letech rekla o jedině polykaci leky a sedelo mi to. V lete jsem otěhotněla, takže jsem to přestala brat,ale jestli me to bude zase trapit,tak zase najedu na Orgametril,me to maximálně sedlo. Kdybys chtela zavadeci progesteron,tak Utrogestan,nebo Amelgen (ten je silnější nez Utrogestan,ale to si sama musíš vyzkouset,co ti sedne). Ja orgametril musela brat už hned po ms, celý cyklus,jinak bych prospinila. Pak 26.den jsem to vysadila,za 2 dny přišla ms,trvala tyden a pak jeden den jsem nic nebrala a vse bylo ok a od 9.dne cyklu už jsem brala Orgametril,aby se nerozjelo špinění. Držím palce,dej pak vědět,co řekla na gynde. Jo a podle me to nemusí rozhodně znamenat už přechod,ale nejsem doktorka samozřejmě.

me_druhe_ja
29. bře 2025

Ja měla před dětma MS jak uz učebnice: 28 dní, max o den dřív nebo později. Po dětech hrůza: cyklus 21-23 dní, jednou jsem měla už po 17 dnech. Max 25 dní výjimečně. Krvácím vždy 6 dní. Jako že fakt krev 6 dní. Je mi 39 a už se fakt docela tesim, až se toho zbavím. Bohužel sice krátký cyklus, ale furt v normě, aby se to muselo řešit na gynde. Přírodní věci jsem zkoušela a nic.

calvac
autor
29. bře 2025

@1pomnenka krev mi nebrali vůbec. Proběhla jen prohlídka a stěr.

calvac
autor
29. bře 2025

@squezy krev mi nebrali. Štítnou mám už roky hlídanou, protože jsem s ní měla potíže. Štítná už je roky v pohodě.

1pomnenka
29. bře 2025

@calvac Bez odběru krve bych do hormonů nešla, vždyť vůbec neví, jakou máš hladinu, jak na tom vlastně jsi. Pokud ti tedy nechce napsat antikoncepci.

calvac
autor
29. bře 2025

@1pomnenka o antikoncepci neříkal nic, bavil se o hormonech.

levandule_k
29. bře 2025

Je toho poměrně dost, co se dá vyzkoušet. Drmek obsahuje látky podobné progesteronu, užívá se cca od 11. dne cyklu. Pokud máš extrémně krátký cyklus možná bych ho začala užívat hned po skončení ms a do začátku další ms, pak bych si dala pauzu. Kromě tobolek jak doporučuje @lencaa11, se dá drmek užívat i v tinktuře. Výhoda tinktury je, že si lépe můžeš přizpůsobit dávkování. U tinktur se užívá kapka na kg hmotnosti.
Na nepravidelný cyklus je dobrá i pupalka. Používá se olej, koupíš v lékárně ve formě tobolek.
I když kontryhel je na ženské potíže, asi bych se mu v tvém případě vyvarovala. Obsahuje látky podobné progesteronu a toho asi budeš mít dost. Kdybys potřebovala doplnit estrogen, tak kongryhel se bere od 1. dne cyklu do ovulace.

Někde jsem četla, že dle tradiční čínské medicíny menstruaci ovlivňuje stav jater. Pokud je cyklus nepravidelný, tak je potřeba podpořit i játra. Můžeš zkusit ostropestřec mariánský, tinkturu z bergenie tučnolisté, nebo nějaký čaj na podporu jater, kdysi jsem viděla název jaterní úklid. (Bylinky na játra nekombinuj všechny dohromady, ale jestli tě něco zaujme, tak to zkoušej postupně. Něco si o nich načti, ať víš, co bereš.) Já bych se asi vyhla i alkoholu a snažila se trochu odlehčit stravu, pokud budeš zkoušet i nějaké byliny na podporu jater.

levandule_k
29. bře 2025

Možná by stála za to nějaká konzultace s nějakou naturopatkou.

calvac
autor
30. bře 2025

@levandule_k děkuji. Co se týče jater, jsem abstinent, tudíž po této stránce bych měla být v poho. Jiná ostropestřec znám, jen už jsem ho dlouho neužívala.

calvac
autor
30. bře 2025

@levandule_k a se stravou je to horší teda. Sice jsem stihla, ale šílené ulitavam na cukru. Asi už je to závislost.

levandule_k
30. bře 2025

@calvac Chápu, kdo by neměl rád sladké 🙂 To ulíván na cukru může být částečně způsobeno tím, že máš málo energie, tak tělo ji chce doplnit a nejrychleji ji získáš z cukru. Někdy i relativně menší úprava stravy může dělat divy. Možná se trochu pohledat potraviny, které ti dají víc živin než cukr.

timyb
30. bře 2025

Jsem na to stejně - je mi 42 a lékařka mi sdělila, že se jedná po perimenopauzu a doporučila AGNUCASTON, což je zde doporučovaný drmek. Užívám 2. měsíc a na PMS to zabralo rozhodně! Ale cyklus mám stále o 5 dní kratší. Spíš se smiřuji s tím, že už to takto bude do menopauzy "blbnout". Jinak tomuto tématu se věnuje profil https://www.instagram.com/pauza_s_kristynou/ - vřele doporučuji🙂

calvac
autor
31. bře 2025

@calvac děkuji všem za odpovědi.