Únik moči po porodu. Jak jste na tom vy?

kajusenecka
17. led 2023

Dobry vecer, chtela bych se zeptat jak jste na tom po porodu se zadrzovanim moci. Mam 14 dni po porodu. Rodila jsem klasicky. Porod byl za 3 hodiny hotovy. Maly se narodil a pote me zacli sit. Jak jsem se dostala na pokoj po porodu tak me rikali, at jdu na zachod do sprchy. Ze me to bude stipat tak pak mam hned ostrchovat. Kdyz se me chtelo curat nestihala jsem dobehnout na zachod a pocurala se. Ted po 14 dnech je to lepsi. Ale kdyz jdu na zachod a snazim se to zadrzet nejde to. Nekdy me i silene boli mocak. Stalo se to nekomu? Spravi se to? Bojim se toho, ze se me to zustane naporad. Dekuji za odpovedi.

nikoulinka
17. led 2023

@kajusenecka ahoj 🙋 já toto měla po prvním porodu, a dalo se to dokupy cca po třech týdnech. Po druhém porodu, jsem se nemohla ani zasmát, páč to vždycky šlo ven 😅🤦 Bylo to hrozný. Ale našla jsem si tehdy nějaké cviky na posílení pánevního dna, začala chodit na trampolíny, a do pohody se to dalo cca za půl roku no.

carameels
17. led 2023

Dobrý večer, se zadržováním jsem problém neměla, ale když už jsem čůrala, nešlo to zastavit. Svaly totálně ochablé. Spravilo se to během 1-2 měsíců, snažila jsem se posilovat pánevní dno. Chce to čas, teď je vše povolené, unavené. Bude to zase v pohodě 🙂

me_druhe_ja
17. led 2023

Najdi si posilování na pánevní dno. Prodávají se i pomůcky. Je to častěj problém. Já to měla po druhým porodu (15m po prvním taky asi sehrálo roli).... Trápilo mě to několik měsíců. Když jsem měla trochu plnější mocak tak každý kýchnutí, zakaslani provázelo únik moči. Až teď, dva roky po, je to dobrý.

kubesovaadelka
17. led 2023

@kajusenecka měla jsem super sestřičky v porodnici a bylo mi to hrozně trapné, ale přesto jsem se zeptala, jestli je to normální, že občas nestihnu doběhnout. Moc příjemná mladá sestřička mi řekla, že jsem teď 9 měsíců nosila pod srdcem nový život a jak se moje tělo 9 měsíců každým dnem měnilo, tak teď bude trvat, než se to dá zase do pořádku. Je to naprosto normální, svalstvo je ochablé, ale spraví se to. Pomoci můžeš posilováním pánevního dna a také mi doporučila sestřička, že pokud si nejsem jistá apod. a jsem přes den vzhůru pár hodin, zkoušet co hodit preventivně třeba začátku co hodinu, co 2 hodiny, záleží na příjmu tekutina a jak moc často pociťuji únik. Bude to dobré ❤️

zet83
18. led 2023

Já bych za mě poradila navštívit fyzioterapeuku. Sice jsem neměla problém po porodu. Ale řešila kvůli tomu, že nešlo těhotenství udržet. Současně tedy, když jsem šla na "malou" tak pak prostě nějaká ta kapička byla. Nebylo možné ani proud zastavit.
Pod dohledem - dá Ti cviky na doma, které Tě naučí, příště zkontroluje. Uvidí co si můžeš dovolit, aby sis neublížila vůči rozestouplému svalstvu. Do2 měsíců jsem byla v pořádku a současně miminko už "neodešlo". Je to přes pojišťovnu. Jedno sezení zabere cca 20 minut.Byla jsem 5x a doma poctivě "cvičila" , ono jde spíš o takové protahování.
Současně jsme domluvené, že po porodu zase přijdu pro nové cviky pro stažení svalstva a posílení pánevního dna.

lvl16
24. led 2023

To je normální, já takhle nestíhala několik týdnů po porodu 🙂. Do konce šestinedělí se to samo srovnalo. Kdybys měla problém i pak, tak se neboj svěřit doktorce na kontrole po šestinedělí.

ladyhacek
24. led 2023

Měla jsem problémy celé šestinedělí, nemohla jsem ani kýchnout, zlepší se to. Existuji cviky na posílení pánevního dna, až se na to budeš cítit můžeš zkusit cvičit 😉

hojda
24. led 2023

@nikoulinka Téma č. 2 : Pozor na nitrobřišní tlak

Nic neškodí pánevnímu dnu tak, jako neustálý a silný tlak v břiše. Kromě toho způsobuje a zhoršuje sestup pánevních orgánů. Pro slabé pánevní dno je takový tlak nebezpečný, protože opotřebovává vazy a svaly a tlačí orgány břicha směrem dolů. Stejně tak otřesy způsobené skákáním a tvrdým našlapováním, skoky na trampolíně apod. vyvolává tlakovou vlnu, která u nekontrolovaného a silného pánevního dna vyvolá nepříjemné problémy.

http://coretraining.cz/2013/06/panevni-dno-fakt...