Vymizela mi menstruace, máte podobnou zkušenost?

sojca
12. čer 2015

Ahoj holky,
je mi 21 let a úplně mi vymizela menstruace. Nikdy jsem jí neměla pravidelnou, ale měla. Postupem času se intervaly, tak prodlužovaly, že dnes jsem už rok a pul bez menstruace. Změnila jsem lékaře a ten mi řekl,že je jsou 3 možnosti. Brát antikoncepci a mít menstruaci, nebo to nechat tak jak to je. A az se rozhodneme mít mimi jet do do CAR. Ptala jsem se proč beudelat nějaké vyšetření atd. A řekl mi ze je to složité a zdlouhavé a stejne by to vedlo k návštěvě CARU. Tam je vyhoda, že vše je pod jednou střechou. Ještě mi řekl ze moc naději na přirozené početí nemám. Chtěla jsem se vad zeptat, které mate podobné zkušenosti s menstruací o rady. Moc děkuji za každičký příspěvek do teto diskuze.

irca86
12. čer 2015

já bych asi změnila lékaře.... tyto možnosti se mi ani za mák nelíbí a ani jeho přístup. Trvala bych na vyšetření a zjištění příčiny proč se takto děje....

madalenas
12. čer 2015

Ahoj, nikdy jsem neměla stejný problém co ty, ale taktéž jsem chodila s problémem 10 let na gyndu (změnila jsem asi 5x) a první vyšetření mi bylo uděláno až ve chvíli, kdy jsem řekla, že se mi nedaří otěhotnět. Myslím, že řešit ty problémy o 10 let dřív by mi teď ušetřilo spoustu trápení, takže bojuj! Máš právo být vyšetřená a léčená bez ohledu na to, zda chceš mít teď hned miminko. A řešení antikoncepcí? Myslím, že ta jen potlačí nějaký problém... Změň doktora a žádej vyšetření.

lu777
12. čer 2015

@sojca určitě to řeš! nezhubla jsi teď někdy??
tím může ms vymizet a nemusí to někdy být ani nějaké drastické hubnutí...

jinak teda no comment Tvůj doktor 😕 nezájem řešit, že Ti nefunguje pro ženskou základní věc? co to je za doktora? změnila bych ho...
a taky bych se podívala po alternativních věcech, např. s kapkami Gynex mám dobré zkušenosti 😉
ale je potřeba brát to několik měsíců...
http://www.prozdravi.cz/gynex.html

každopádně je vidět, že v těle něco není v pořádku a to se nemůže přece ignorovat nebo "zaplácnout" antikoncepcí nebo injekcemi 😝 😅

zo_ja
12. čer 2015

Souhlas s @lu777 . Pokud jsi dramaticky nezhubla, nedržíš dietu, nejseš vyhublá, nemáš velký enormní stres (rok a půl těžko), tak něco, a to něco dost zásadního. Změnu doktora bych taky podpořila, tenhle přístup není ok.
Znám případ, kdy se tohle stalo "jen tak" a příčina byl nádor na hypofýze.
Něco hormonálního Ti nefunguje dobře. Pokud jsi doteď nebo předtím nebrala antikoncepci, tak bych se po příčině hodně pídila.

lu777
12. čer 2015

no hlavně u někoho tak mladého.. kdyby Ti bylo třeba ke 40 jako mně, tak bych si řekla, že to může být předčasná menopauza, což taky není super, ale bylo by to trochu pochopitelné asi...
ale ve 21 letech?? a dr. to neřeší??

romaneckaabc
12. čer 2015

Ahoj, taky mi vymizela MS, 2 roky jsem na Agolutinu abych někdy sem tam odmenstruovala. Mám zvýšený testosteron a přibrala jsem. Sice ne moc, ale přibrala. Ted jsme to začli řešit, protože chceme miminko, chodím na gyndu každý týden, tento 2x 🙂 Nedozrávají mi vajíčka, tak budu mít stimulaci. No uvidíme. Jinak u mě to zapříčinil ten testosteron.... určitě bych trvala na krevních testech. Tohle je můj první doktor a nikdy mě nenapadlo, že bych změnila 🙂 Pila jsem Nosifol, asi 430 Kč na 20 dní, má se pít alespon 3 měsíce, mně to MS nenavrátilo, ale to neznamená, že to nemůžeš zkusit 🙂 I když mi dr říkal, že na Nosifol u mě spoléhal 😀

melis7
12. čer 2015

@sojca Taky mi prijde pristup tveho gynekologa dost zvlastni.Mel by alespon trochu patrat po pricine.Urcite bych ho zmenila.
Potom zalezi,kde je ten zakopany pes.Asi ma pravdu,ze lecba muze byt slozita,ale mela by se zjistit alespon pricina.
Urcite bych si nechala taky zkontrolovat stitnou zlazu.
Pak bych asi teky zkusila nejakou alternativni lecbu.Ja ted hodne slysim chvalu na hormonalni jogu.Co jsem tak cetla,tak by to i tobe mohlo pomoct.
Zkus se mrknout na www.hormonalni-joga.cz
A toho gynekologa urcite vymen.Hodne si pan Dr zjednodusuje zivot.

sojca
autor
12. čer 2015

@zo_ja
@lu777
@melis7 Moc vám děkuji za odpovědi. Právě jsem změnila doktora protože ma předešlá doktorka do me pichala jen agulutin. Pak mi dala proveru ale to vyl des, bylo mi silene zle. Doktorka semnou nic nedelala, jen mi dokola tvrdila ze jsem neplodná. Tak jsem se odhodlala a změnila lékaře, který je u nad vychvalován jako jeden z nejlepšich. A bohuzel mi řekl to co jsem psala v úvodu. Chceme s manželem miminko, tak jsme odhodlani na konci roku začít jezdit do genettu v Praze. Právě ze nejsem hubená ba naopak. Když mi začali problemi s menstruaci, tak jsem za nějaké 2-3 měsíce probrala 40 kg. A to jsem nezměnila v životě vůbec nic.

irca86
12. čer 2015

tak tam bych hledala nějaký hormonální problém - co štítná žláza u obvodního lékaře?

berusinecka
12. čer 2015

@sojca Ahojky, já mám stejný problém, ale menstruaci jsem neměla 5 let. Důvod-vysoká hladina prolaktinu. Také se léčím od deseti na sníženou funkci štítné žlázy. Co si pamatuji tak mi doktorka říkala, že v mozku ten prolaktin dává sygnál-jako bych byla těhotná. Proto tělo nemenstruuje. Třeba to tím nebude, ale zajdi si na endokrinologii. Tam se řeší jak štítná žláza, tak i prolaktin. Doktorka mi řekla, že pokud nebudu chtít mít děti tak mi prolaktin nebude dávat do normálu. Ať přijdu až budeme chtít mít dítě. Nakonec jsem to ani nepotřebovala a po pětiletém nechráněném sexu se zadařilo (a to přitom jsem měsíčky neměla. Doktorky jsem se ptala jak je to možné protože mi říkala, že je velmi nepravděpodobné, že otěhotním a ona mi řekla, že i když žena nemenstruuje tak že se vajíčka uvolňují.) A už máme dva kluky. Určitě s tím mám problém ale zatím ještě kojím tak to nemá smysl řešit. Nenech to jen tak. Objednej se, řekni co tě trápí a uvidíš. Nebo ať ti udělá obvoďák testy na prolaktin a štítnou žlázu. Antikoncepci bych nebrala. Je to sajrajt. Držím pěsti. A pak dej vědět čím to bylo.
P.S. A ještě k tomu přibírání. To opravdu vypadá na snížení štítné žlázy. U toho se přibírá, pokud se neléčí.

berusinecka
12. čer 2015

Omlouvám se za chyby. Už na to nevidím 🙂

sojca
autor
13. čer 2015

@berusinecka Na prolaktin mi testy dělala ještě první doktorka a bylo to v pohodě. Na štítnou žlázu mi dělali testy když sem začala pribirat a to bylo také v pořádku. Tak nevím zda se ta štítná žláza může změnit k horšímu během par let. To je opravdu zázrak když je nepravděpodobné mít miminko a ty mas dvě. To ti velice gratuluji a držím palecky at to co nejdřív v pořádku.

cabalkova
13. čer 2015

Byt na tvem miste, zvazila bych zmenu lekare. Chtelo by to, aby ti nabral krev na hormonalni profil, ze ktereho by se mohlo poznat, pro ms vymizela. Stejne tak by to chtelo ty testy na stitku a pripadne jeste sono vajecniku. Argument, ze si pak bez CARu mimi neporidis, by u me po mych zkusenostech uz neprosel. Zkus jineho lekare, poptej se v okoli, zda nekdo nedoporuci opravdu sikovneho a zkus se dopatrat priciny poruchy ms, abys pak v dobe, kdy budes miminko chtit, nemusela behat od certa k dablu...

cabalkova
13. čer 2015

@sojca Promin, az ted jsem docetla, ze jsi mela velky vahovy prirustek, v tom pripade si myslim, ze to s tim bude souviset, ono se to bohuzel malo vi, ale tukova tkan je hormonalne aktivni a bohuzel funguje tak, ze u muzu vylucuje zenske pohlavni hormony a zen muzske, priroda se tak brani tomu, aby prilis silnmi jedinci meli potomky, protoze chrani prenos "idealni" geneticke informace, takze bych na tvem miste v prvni rade resila to pribirani, to urcite nebude samo sebou, nejspis budes mit rozhozenou stitku, takze endokrinologie to jisti, jak psaly holky... drzim palce, taky se mi podarilo otehotnet teprve kdyz jsem zhubnula a naskocil mi cyklus... predtim jsme byli dvakrat na IVF, v obou pripadech pak byly //, ale mimi se neudrzelo... a az internistka mi rekla, ze s takovou nadvahou nema cenu IVF vubec zkouset, ze se telo tehotenstvi stejne vzepre, ze to chce napred aspon trochu zhubnout... No a stacilo zhubnout 10 kilo, coz pri moji nadvaze neni zas tak moc a mame dve krasne zdrave deti, vyrobene pekne samo domo... jsem si rikala, ze kdyby mi to nekdo s tou nadvahou rekl hned, nemusela jsem na prvni miminko cekat ctyri roky!!

sojca
autor
13. čer 2015

@cabalkova Moc ti děkuji. S tou navahou me to take, napadlo, ale všichni mi říkali, ze je plno silnejsich zen kolem 100kg a maji děti normálně, tak jsem to netěšila. Pokusům se domluvit s obvodackou.

berusinecka
13. čer 2015

@sojca Aha, tak to jo. Ale možná bych prolaktin otestovala znovu. Mě se to také samo snižovalo a zvyšovalo. Hodně na to působí stresy. A právě v době početí obou, jsem byla v pohodě. Takže se to krásně sešlo. Ale říkám trvalo to pět let. I když neplánovaně. Ale beru to jako dar, protože i endokrynoložka i gynekoložka mi řekla, že jsem nemusela otěhotnět vůbec. Držím pěstičky. 🙂

melis7
14. čer 2015

@sojca Přibrat 40Kg za tak krátkou dobu je opravdu zvláští,přibrat to za 2-3 měsíce je strašně rychle. Asi bych zkusila ještě nějakého gynekologa nebo i obvodního lékaře.Každopádně by se s tím celkově měl někdo zabývat. Všechno dohromady je to divné.

pomnena
14. čer 2015

zkus vyhledat někoho, kdo se tím bude zabývat komplexně. nechápu, že studovanému člověku není divná koincidence přibrání na váze a hormonálních problémů - to není doktor, ale ignorant, navíc vytloukat klín klínem - na hormon.problémy vám strčíme další hormony a překryje se to. nedej se a běž za dalšími odborníky, otravuj a ptej se - doktoři to za tebe řešit nebudou, jejich tělo to není. začala bych u svého obvoďáka a vymínila si žádanku na endokrinologii, diabetologii. úprava jídelníčku by taky měla být zásadní /nemyslím hubnout, ale vyloučit potraviny, které ti nemusí dělat dobře/ + bych se obrátila na někoho, kdo rozumí bylinám /už tu někdo psal o gynexu - taky mám dobré zkušenosti, dobré jsou kůry od Jarmily Podhorné nebo čínská medicína - její byliny/. Já nemenstruovala skoro dva roky, Dr. se však zajímala jen o své "gynekologické" a cpala do mě šíleně hormonů, neptala se mě, jak žiju, co jím, jak pracuju. Sama jsem si dala do souvislosti velké bolesti kostrče, sedavé zaměstnání, úbytek na váze a požádala jsem o doproučení na cvičení dle Mojžíšové + jsem brala bylinky na pročištění a vyvážila jídelníček. a ejhle, pes byl zakopaný právě ve vpáčené kostrči, kde se vlastně ortopedický problém transformoval i do toho gynekologického - malé prokrvení org.malé pánve a z toho plynoucí amenorea. ale musela jsem si za tím jít sama. pevně věřím, že i u tebe se objeví nějaká souvislost a brzy budeš vědět na čem jsi.

sojca
autor
14. čer 2015

@melis7 omlouvam se ale ted jsem si vsimla chyby místo měsíce maji byt toky.

melis7
14. čer 2015

@sojca No,roky jsou trochu divne,ale stejne mi to prijde dost,kdyz jsi nezmenila zivotni styl.
Ja nejsem doktor,ale nemas treba polycisticke vajecniky?Nebo bral ti vubec Dr nejake hormony?Je to opravdu divne.
Ja,bych vyzkousela opravdu tu hormonalni jogu.Dokonce u toho i zhubnes,ale musi se fakt cvicit pravidelne.
Moc drzim palec,at se na neco prijde,proc to tak je a mimco at se brzy zadari.