icon

Aktuální pravidla při očkování MMR

dzungala
24. led 2017

Ahoj,

prosím o krátkou odpověď ty z vás, které mají přehled o aktuální platné vyhlášce o očkování MMR. Dcera má naočkovanou první dávku už v 15 měsících (kromě toho má celou hexu a pevenar). Takže jsem si myslela, že před nástupem do školky má splněno. Ovšem doktorka uhání na druhou dávku MMR a to nemá dcera ještě ani dva roky (bude mít až v březnu). Odmítla jsem s tím, že jsem těhotná, ale na to mi sestra řeka, že přece nebudou očkovat mne, ale moji dceru. Tak jsem jí řeka, že jistě ví, že pro těhotnou je rizikový kontakt s močí očkovaného dítěte. Dcera sice už plínky nenosí, ale na noc dávám a někdy se počůrá do postele i tak. Na to mi bylo řečeno, že když nechci, tak mám přijít cituji "podepsat revers, že odmítám očkování". No tak za prvé má naočkované vše, co má mít, nic neodmítám, jsem těhotná a riskovat nechci a to ani pár měsíců po porodu, protože se bojím nákazy novorozence (přeci jenom je to živá vakcína).

Dotaz zní: Vím, že dle vyhlášky má stačit jen jedna dávka MMR před nástupem do školky (a tu má!), ale může mi to doktorka pak třeba nechtít podepsat jako "řádně očkovaná" až to budu potřebovat, třeba proto, že prodleva mezi první dávkou (v 15 měsících) a plánovanou druhou (nevím kdy?) by byla moc dlouhá a nedalo by se to pak brát jako řádné očkování?

Nechci jí podepisovat že odmítám očkování (to už je zase nesmyslný nátlak z jejich strany, co ještě po mě teda chtějí?), ale že mám v plánu dát druhou dávku tehdy a tehdy, ale právě nevím, kdy a jak se k tomu staví vyhláška ohledně načasování druhé dávky, když první proběhla 15 měsících věku.

Za odpovědi děkuji.

Nechci diskuzi o očkování obecně ani o MMR, zajímá mne jen můj dotaz v souvislosti s tou vyhláškou a co mám napsat do odůvodnění, že nechci očkovat nyní.

Děkuji všem za rozumnou odpověď

Strana
z2
rajani
25. led 2017

@dzungala dala jsem ti prohlášení MZ. Víš ono je řádně očkován a opravdu reálně očkován (s dostatečným titrem protilátek).

Myslím, že jsi spoustu rad a dobrých tady dostala, které odpověděly na tvé otázky.

astyna
25. led 2017

@dzungala

Za sebe bych ti poradila dej na svou intuici. Já mám doma manžela, který pracuje ve farmacii, tak mám na to trošku jiný (občas úplně jiný) názor, než ostatní, protože do té chemie víc "vidíme" než vy ostatní jako laici a často i oběti podsouvaných statistik a výzkumů, které vlastně neexistují.

Já jsem dávala synovi hexacimu od 6kg váhy a synflorix. Jednou spolu, nejdříve samostatně.

Jednej tak, abys z toho měla dobrý pocit. On ten pocit je hodně dobrý ukazatel.

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
kackakastanka
25. led 2017

@dzungala ja se nevztekam, to jsi spatne pochopila, ani nerikam, ze nedostatecne chranis sve dite, to podsouvas ty me, ale rikam, ze jsme ti tu dali oficialni zakonne podklady, kde se jasne rika, ze pro vstup do skolky staci hexa ve schematu dva plus jedna a jedno mmr, to je dano zakonem, takze to zadna doktorka nemuze obejit a nemuze rici, ze ho nemas radne ockovane, protoze radne ockovane znamena hexa a jedna davka mmr, to ti tady vsichni rikame, predkladame dokumenty a odkazy a ty porad jen rikas, no, jo, no, ale co ta moje doktorka.... takze mi jde o to, ze kdyz mas v ruce rozhodnuti ministerstva zdravotnictvi pro prijeti do skolky, tak proste budu hajit pravo a uhajim si svuj nazor a nebudu poslouchat nejakou autoritarskou doktorku, nic vic, nic min, je mi te lito

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
dzungala
autor
Autor odpověď smazal
odula
25. led 2017

@dzungala zaregistrovala jsi ten odkaz? bude to k něčemu?

astyna
25. led 2017

@odula
já na to koukla, jestli ti to pomůže :D

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
odula
25. led 2017

@dzungala to zní jako dobrej plán😎. Ale trochu strašidelný že ho vůbec musíš mít. 😒 ja jsem právě vůbec nevěděla že je to v Čechách takovej problém. Az tady na konikovi jsem něco zaslechla. A čumím tedy jak puk jak velkej problém to je. Pro jistotu jsem se ptala u dr. minulý tyden jak to tedy je ve švédsku , pže se me ve školce nikdy nikdo na nic neptal. A sestra mi potvrdila že tu není očkování povinné, že je pouze doporučené, a že základní vakciny (hexa, prevenar a mmr) jsou zadarmo. Pro holky ještě proti hpv. A že je tedy na rodiči, jestli se rozhodne očkovat. Takže ten přístup je tu k očkování úplně jiný - kdo chce, je rád za tu MOŽNOST. Jsem obecně pro očkování, ale to co se děje ohledem očkování v Čechách mi připadá jako naprosto svevolny zasahování do osobní svobody... 😠

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
adypro
25. led 2017

Ahoj, naší tříletou dceru teprve první MMR čeká příští týden, odkládala jsem vše, co to šlo a pak když už dr. začala naléhat, že se by se měla první dávka dát, zjistila jsem, že jsem těhotná, když jsem jí to řekla, okamžitě řekla, že očkovat tedy budeme až po šestinedělí (nejdřív), že by to bylo riziko pro miminko. Ale je pravda, že jsme dceru nechtěli dávat ve 3 letech do školky, zatím je doma, takže toto nás netlačilo. Ale jedna dávka by měla pro školku stačit! A v těhotenství určitě neočkuj, je to živá vakcína. Reakce naší dr. byla okamžitá a jasná.

Navíc holky uvažte, podle nové legislativy pětileté dítě dítě do školky bude muset, nezáleží, zda je očkované nebo ne, ale tří nebo čtyřleté očkované být musí...to je magořinec.

jamborka
30. kvě 2017

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat na podobnou situaci ... dceru jsem nechla MMR očkovat ve 3,5 letech, aby mohla do školky ... i tak měla ošklivé reakce, vše jsme nahlásili MUDr., ten ale samozřejmě že to nemusí být 100% z očkování ☹ Jde mi ted o to, zda ji musím nechat očkovat po těch 10m jak mi bylo řečeno? Podle tabulky co tu je, je možnost odkladu až po 12 letech, takže ji můžu naočkovat až v 15 letech? 😀 Nebo můžu apelovat na její reakce po očku a nenaočkovat ji druhou dávkou vůbec? 😉

astyna
31. kvě 2017

@jamborka

vzhledem k nedávné kauze příušnic, kdy se má i legislativa měnit pro toto očkování (druhá várka), bych počkala a očkovala později.

iunka
22. pro 2017

Aktuální pravidla pro očkování tady: http://rozalio.cz/index.php/aktuality/1067-jak-...

ladyhacek
22. pro 2017

když jsem chtěla v 15m odložit MMR tak na mě divně koukali podepsala sjem papír o odkladu jinak naše DR očkuje zdravé děti a po nemoci by asi také neočkovala

betelgeuzz
22. pro 2017

Nevíte, jak to bude s novou vyhláškou, když druhá dávka MMR je mezi 5 a 6 roky, mladší ještě druhou dávku nemá a měla 6 let v září. Takže teď bych ji asi měla dát doočkovat, ne?

iunka
22. pro 2017

@betelgeuzz Můžete ji nechat očkovat, ale taky nemusíte. Pokud by na vás lékařka naléhala, tak jí podepište odklad a v něm napište, že jednáte podle vyhlášky, která byla platná v době, kdy jste druhou dávku neočkovali - nebyl strop. Já osobně bych naočkovala druhou dávku až před pubertou, jak původně Národní imunizační komise plánovala. Takže třeba v devíti letech, holčičku klidně i později, chlapce dříve, protože jej v pubertě ohrožují příušnice.

terinda
22. pro 2017

A jak je to od r. 2018 s první dávkou?

dzejn002
22. pro 2017

Moje malá má 19 měsíců, první dávku dostala v 15 měsících a na kontrole v 18 měsících jsem se ptala paní doktorky, jestli neví, jak to dopadlo a jestli bude od Nového roku změna v očkovacím kalendáři. Zrovna byla po nějakém školení a řekla mi, že mohou naočkovat podle starého, ale i podle nového až po pátém roce. Tak jsme se dohodly, že přijdeme po pátém roce. 🙂 Taky jsem těhotná, ale neřešila jsem to z tohoto hlediska, ale protože odborníci tvrdí, že při tom větším rozestupu dávek je v dospělosti lepší ochrana. ;) Jsem ráda, že máme skvělou lékařku, která s námi nemamipuluje, ale pravdivě informuje a rozhodnutí nechává na nás. ;)

ilonne
22. pro 2017

@dzejn002 Pokud jsi tehotna, neockuj v prvnim trimestru, v druhem a tretim uz muzes.

iunka
22. pro 2017

V roce 2018 je možné první dávku aplikovat už od prvního dne třináctého měsíce až do 18. měsíce. Podle vyhlášky. Samozřejmě je také možné podepsat odklad 🙂

dixi86
3. led 2018

Maminky, mám dotaz. Jsem těhotná, syn má 20měsíců a nemá ještě 1.dávku MMR. Dnes volala Mudra, že pokud do týdne nenaočkujeme, tak že máme se školkou smůlu a blabla. Mám s ní problém od začátku nejen ohledně očkování. Hexu a prevenar má. Ale teď doléčujeme ATB, měl zánět uší a Mudra by ho nechala stejně naočkovat. Což se mi prostě příčí a oddaluju jak můžu. Ale teď nevím, co dál. Manželovo rodina je pořád nemocná a nemoci neřeší, takže strach mam pořád s čím přijdou a moje strana prodělávala teď x měsíců zápal plic. Chtěla jsem malého naočkovat někdy pozdě na jaře nebo v létě, ale teď nevím, zda to bude s ohledem na miminko moudré. Odklad podle §11 by snad měl jít. Děkuji za rady

rajani
3. led 2018

Pediatra lže, rozhodně ockujte az bude ditko fit a klidne jaro až leto.

Na prijeti do skoly je povinnosti mit min. 2+1 hexu a 1 dávku MMR, neurceno kde...jen proste před nástupem do skolky.

Podepsat reverz rna odklad do toho jara-leta by nepomohlo, aby nebrblala doktorka? Kdyz uz ona je tedyk pitoma a povazuhe očkování pri atb lecbe jako ok?!

rajani
3. led 2018

@rajani oprava ...ne neurceno kde, ale kdy (casove)...upsala jsem se, pardon

dixi86
3. led 2018

Já na druhé budu hledat jinou, protože k ní nemám důvěru skoro od začátku z x důvodů, bohužel tolik jich v okolí zas není. Hexu také byla schopná očkovat za nemoci, to ale jsem posouvala co to šlo. Už min jednou jsem podepisovala na MMR , teď napíšu asi něco sama, ať je tam pravý důvod a ne její vymysly. Takže to jde, to jsem ráda. A pro miminko by případné reakce neměly být problém? kamarádky vnučka měla reakce takové, že dostala jak spalničky, tak spálu a skoro o ní přišly, tak mám vcelku strach.

iunka
3. led 2018

Opět platí, co stojí zde: http://rozalio.cz/index.php/aktuality/1067-jak-...

Kdyby nechtěla potvrdit školku, stačí podle zákona pak i očkovací průkaz 🙂

barchen
3. led 2018

@dixi86 Dobrý den, ve kterém roce to bylo, co se ta vnučka Vaší kamarádky nakazila spalničkami z vakcíny? Ptám se pouze pro svou informaci, jelikož sleduji statistiky těchto nemocí za posledních pár let a co jsem četla, tak do roku 2014 to bylo pár případů ročně ale teď se to hodně zvedlo a uvádí se to jako kapénkový přenos. My hodně cestujeme - létáme a z letiště si člověk přiveze různé "suvenýry" ať dělá co dělá, proto se o to zajímám. Děkuji.

Strana
z2