icon

Co si myslíte o očkování proti meningokokové meningitidě?

natysnovec
13. kvě 2019

Jaky mate nazor na ockovani pro dite vakcinou na meningokok??Dekuji

Strana
z6
odula
16. kvě 2019

@anita003
@natysnovec tak prý pneumokok.... :(((((((

barumat
16. kvě 2019

@odula Teď se ztrácím, jen to tu pročítám, to je reakce na co, s tím pneumokokem?

veraakubik
16. kvě 2019

@barumat jedné mamince zemřela 5 měsíční holčička-původní podezření na meninkokoka..Nakonec to bohužel byl pneumokok.. 😕

anita003
16. kvě 2019

@odula takže celá diskuze tady ztrácí celkem smysl... I když následky by měl meningokok stejné, takže dilema ohledně očkování je tu pořád...

barumat
16. kvě 2019

Aha, já právě nevěděla, na co to je reakce, děkuji. Jinak když už jsem do diskuze vstoupila, tak přidám názor; já se po dlouhé úvaze rozhodla neočkovat. Dceři byly tři, takže z nejrizikovějšího věku vyrůstá. Bexsero ještě není léty prověřená, chrání proti zhruba polovině meningokokových nákaz (někde jsem četla že typ B tvoří 50, někde 70 % z meningokokových nákaz) s účinností snad 80 %. Přitom B zpravidla nemá tak fatální průběh, horší je obvykle C, které je u nás ale méně časté. Navíc takhle se to rozjede, pokud je imunitní odpověď člověka z nějakého důvodu nestandardní, chybná, tj. něco e prostě tak jako tak špatně. Plus je zde velká variabilita kmenů, opravdu nízká četnost onemocnění a ten rizikový věk. Dospěla jsem tedy k tomu, naočkovat kmeny A, C a dále, ale až kolem deseti - dvanácti let věku dcery. Druhou, která se narodí v září, nechám zřejmě také naočkovat proti těmto kmenům, a hned jak to půjde, abych pokryla kojenecký věk, když starší už bude školková. Ještě v tomto světle dodávám, že dcera je proti pneumokokovi očkovaná, hned v rámci pečicí prvních vakcín.

bayt
16. kvě 2019

@barumat Kde si našla, že by B bylo méně fatální z hlediska průběhu?

bayt
16. kvě 2019

@odula To je hrozné....já jsem tedy proti pneumokokům vakcínu dala, ale mnohem později, tak v osmi měsících.

barumat
16. kvě 2019

@bayt Tak to ti teď bohužel nejsem vůbec schopná říct, já k tomu už asi týden čtu všechno co najdu na netu 😕

kuliseks
16. kvě 2019

@barumat na internetu se pise vsechnomozne 🙂 navic hodne spatne reakce po ockovani se taky rozjedou nejspis, kdyz je neco hodne spatne v imunitnim systemu, takze to je stejne jak u vakciny i nemoci, si myslim. Ale nechci zas moc chytracit, stat se samozrejme muze cokoli a nejsem doktor.. jen jsem toho o meningkoku precetla uz taky hodne a néamatuju se, ze by nekdy psali, ze B nema vazny prubeh.. naopak se na to taky umira.. takze jde jen o to, jestli verim nebo neverim, ze ma smysl zkusit ockovani.. tot vse. Ja dala obema synum ockovani proti pneumokokum i meningokoku B. Ty ostatny typy meningokoku naopak nechavam na pozdeji..

bayt
16. kvě 2019

@barumat Já si furt říkám, že nějaká ochrana je lepší než žádná. Když teď dám synovi očkování, tak do těch pěti let mu to rozhodně vydrží, a to je nejrizikovější skupina vedle těch adolescentů. A pak holt ho v šestnácti nechám přeočkovat.

gruyerre
16. kvě 2019

@barumat že statistik posledních let vyplývá, že počet nemocných nákazou a počet úmrtí na typ B je přibližně stejný jako na typ A+C+W+Y.

barumat
16. kvě 2019

Tak já nejsem zrovna typ, co by názor maminky z diskuze na emimino bral jako spolehlivý zdroj 😉 Pročítala jsem hlavně servery přímo věnované meningokokovi nebo očkování obecně, plus tedy i diskuze, ale ty spíš právě kvůli odkazům na články. Proto nejsem schopná vystopovat, kde jsem k téhle konkrétní informaci přišla. Pravda je, že třeba čísla ohledně četnosti zastoupení kmenů se liší zdroj od zdroje, od 50:50 B vs. ostatní kmeny, po 70:20:xx B vs. C vs. zbytek, coz už je sakra rozdíl... Každopádně při celkové četnosti onemocnění v populaci, rizikovému věku a s přihlédnutím k tomu, že nikam moc necestujeme a kromě vesnické školky plné podobně domáckých vesnických buchtiček ani nechodíme nikam do uzavřených prostor s více lidmi, jsem se rozhodla tak, jak jsem se rozhodla. Třeba pneumokoka jsem očkovala hlavně proto, že se významně podílí na zánětech středního ucha a případných souvisejících poškozeních sluchu - jelikož jsem na záněty jako malá trpěla a dcera je na obě uši nedoslýchavá, nemohla jsem si dovolit riskovat a do očkování šla hned jak to šlo. U meningokoka mi to momentálně připadá, jako bych se ji snažila očkovat proti přebíhání silnice bez rozhlédnutí... Samozřejmě tu riziko je. Ale přednější pro mě momentálně je očkování proti Hep A, které dcera dostane příští týden. 😉

odula
16. kvě 2019

@barumat jo sorry. Už jsem to nestihla vysvětlit🙂

lovemusicsun
16. kvě 2019

Ahoj, jsem ráda, za ty informace, které se tu dozvídám. Já se rozhodla, že dám dceru naočkovat proti meningitidě asi před měsícem. Včera dostala Priorix, takže nejdříve za měsíc dostane Nimenrix. Po poradě s doktorkou bychom za dalších pár měsíců dali i Bexero. S tím jste mi teď trochu nasadili brouka do hlavy.. Dcera má 14 měsíců, kromě povinných očkování už dostala Prevenar a mám v plánu ještě tuberkulózu. Možná to Bexero odsunu na později, aby toho nebylo moc.

verys
16. kvě 2019

@barumat dospely jsme obe k tomu samemu 🙂 Uz mi jde hlava kolem jak jsem hledala na internetu info a ted mi spadl kamen ze srdce, ze jsme se s manzelem konecne rozhodli a Bexsero urcite davat nebudeme detem. Vakcina nas nepresvedcila, budu nadale cekat jaky bude vyvoj a vysledky (zatim je pouze predpokladana ucinnost a nevim ani na jak dlouho; porad se nemohu zbavit pocitu, ze jde o reklamni kampan na ockovani, ze nejde tak uplne o zdraví, ale o prachy a testovani nasich deti ☹ ) Jinak take mam v planu ockovat obe deti, a to az v puberte jako vy - proti A, C, ...
Jeste jsem nasla jednu informaci k Bexsero: "U vakcíny Bexsero se účinnost a ochrana pouze předpokládá a to pouze krátkodobá, protože men B má 28 protektivnich antigenů a ve vakcíně jsou pouze 3, tzn nepokrývá všechny klony. Meningokok není patogen, je bežnou součástí sliznic, má ho cca 10% české populace." Za mě je prioritou se zaměřit na imunitu - ta je hodně důležitá

surikata131
16. kvě 2019

@verys podle mě aspoň nějaká šance na ochranu lepší než nic...vakcína je relativně nová takže určitě běží ještě nějaké studie, pokud by se zjistilo, že po nějaké době hladina protilátek poklesne, tak vydají doporučení na přeočkování....já jsem očkovaná nimenrixem i bexserem, i když už v té době nebyla v nejrizikovější věkové skupině, nedávno jsem někde četla článek o paní, která onemocněla v cca 40-50 letech, je po amputaci dolních končetin...takže to že člověk není mimino ani puberťák ještě neznamená že neonemocní. Posilovat imunitu je fajn, ale kolikrát se to rozjede z plného zdraví...kromě mě se v rodině očkovalo oběma vakcínami ještě jedno předškolní dítě a jeden puberťák, taky bez jakýchkoliv negativních reakcí. Jsem těhotná a svoje dítě pak naočkuju vším co je k dispozci, stejně jako jsem já :D

aleenka1234
Autor odpověď smazal
bayt
16. kvě 2019

@verys Tohle ale není pravda, účinnost vakcíny byla opakovaně prokázána a je vysoká. Co nebylo dostatečně prokázáno je, jak dlouho ta ochrana působí...

aleenka1234
16. kvě 2019

@verys dospěla si ke špatnému názoru. Zkus čerpat z lepších zdrojů.

verys
16. kvě 2019

@bayt
@aleenka1234
Zdroj: www.vakciny.net : "Bohužel dosud schází klinicky nebo epidemiologicky potvrzená ochraná účinnost očkováním vakcínou Bexsero. Výrobce se přesto pokusil alespoň modelově vyjádřit pokrytí této vakcíny v rozsahu geneticky odlišných kmenů meningokoka séroskupiny B a ODHADNOUT MOŽNOU OCHRANU...."

odula
16. kvě 2019

@verys tenhle post je 6 let starej. Od roku 2014 je plošný očkování v Británii a data už jsou. Vakcíny.net je maj ovšem v premiovym obsahu kterej já nemám zaplacenej :/ ale hádám to bude cca to co postovala o účinnosti @bayt

bayt
16. kvě 2019

@verys To není pravda, můžu ti poslat relevantní studie.

odula
16. kvě 2019

@bayt pls pošli i mně;)

verys
17. kvě 2019

@odula https://www.vakciny.net/PORADNA/Temata/P_mening...
Tak jeste tento clanek: datum vydani/aktualizace 20.1.2019, kde se autor, RNDr. M. Petras (odbornik na ockovani), v kapitolce "jak dlouho pretrvava ochrana po ockovani proti meningokokovym nakazam" zminuje o ucinnostnich datech u Bexsera (viz priloha).
@bayt na data se rada podivam, dekuji

barumat
17. kvě 2019

@verys Pořád mi z toho vychází to samé. Prvorozenou naočkuji nimenrixem nebo menveem po desátém roce věku, případně dřív, od bych pozorovala, že se její jinak výborná imunita nějak mění. Druhorozenou asi naočkuji hned v prvním roce, nimenrixem. Bexsero zvážím až se toho bude vědět víc.

bayt
17. kvě 2019

@verys https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25882169
https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/... Jen v rychlosti, našla jsem toho opravdu hodně, ale nemám čas to zpětně dohledávat.

@odula

aleenka1234
17. kvě 2019

@verys no, tak to jste asi četla článek deset let starej.

aleenka1234
17. kvě 2019

@verys a Petras není až takový odborník 🙂

Strana
z6