icon

Je bezpečné plánovat očkování tak rychle po sobě?

klokanka31
16. dub 2025

Teď mi volali z dětskýho, aby se mnou domluvili termín na Elišky preventivku. Prý při tom dostane hned očkování, a za další dva týdny další očkování. Mně se to vůbec nelíbí, takhle hned po sobě, navíc když jsem koukala, že to očkování má být mezi 5-6 rokem, tak proč tak spěchat. Je to normální, nebo máme žádat odsunutí druhého očkování na později?

hennrietta
16. dub 2025

U dcery i syna jsem měla u některých očkování rozestup 2 týdny a nikdy jsem teda nedávala 2 očkovací látky náraz. A museli být během té doby samozřejmě zdraví.

Pokud se ti však nechce očkovat, tak to odlož. Vždyť to není problém. Jsou lidé, co neočkují vůbec.

jaja01k
16. dub 2025

@klokanka31 Jestli se ti to nezdá, tak to odlož. Nám to doktorka naplánovala měsíc po sobě. U staršího jsme to pak stejně pořád kvůli něčemu odkládali, nakonec jednu tu vakcínu dostal až dva měsíce po 6. narozeninách.

miryp
16. dub 2025

Tak pro doktory to normální je, ale ty jsi rodič a ty rozhoduješ, zda a případně kdy tvé dítě MUDr. naočkuje. Obě vakcíny podle vyhlášky mají být naočkované od pátých do šestých narozenin. Tudíž pokud chceš jednu naočkovat teď a druhou až před šestými narozeninami, pak prostě přijdeš k lékaři a jen oznámíš, že to bude tak a tak. Žádný odklad k tomu nepodepisuješ, protože ten přichází na řadu až ve chvíli, kdy nenaočkuješ podle vyhlášky. Naše děti třeba měly tu posilovací dávku na černý kašel a spol okolo těch 6. narozenin a MMR má dcera naočkováno až někdy v první či druhé třídě ZŠ, synovi ji stále odkládám. Jakmile jsme se nevešli do vyhlášky, podepsala jsem do karty obou dětí, že očkování odkládám ze zdravotních důvodů, aby byla doktorka chráněná...

cilkat
16. dub 2025

Pokud je to přeočkování "v pěti letech", klidně dejte mezi tím půl roku. Nejstě tlačeni tím, že potřebujete stihnout další očkování a zkracoval by se vám odstup tam, ... Zvlážila bych to, abyste to stihli případně přel letní dovolenou, pokud třeba lítáte někam k moři.
Ale s "minimálněím doporučeným odstupem vakcín" mám u svých dětí fakt blbou zkušenost. (Starší syn prostě 'sčítal' reakci. Potřeboval odstup víc jak měsíc... naštěstí to naší pedatričce došlo rychle.)

klokanka31
autor
16. dub 2025

@cilkat Jj v pěti letech. Na preventivku a první očkování jdeme 28.května (10 dní po 5.narozkách), a dva týdny poté by měla druhé očkování. Zkusíme to posunout třeba až na září.

j.a.n.i
16. dub 2025

Ja ockovala po 14 dnech a naprosto bez problémů, resp. reakci meli vzdy jen na heci, která byla tim prvnim. Ale jinak je to na tobě, já bych to chtela mit pred prazdninami.

klokanka31
autor
16. dub 2025

@j.a.n.i A jakou měli reakci?

j.a.n.i
16. dub 2025

@klokanka31 Vysoké horečky, ale oni tedy horeckami reaguji na mnoho podnětů. A melo to byt na hexu, koukam, ze jsem se trefila o klavesy vedle.

hezz17
16. dub 2025

@klokanka31 taky mel pri preventivce v 5 ockovani a za dva tydny dalsi

dashyyy
17. dub 2025

Vrchol imunitní odpovědi po hexe bývá obvykle kolem 14–28 dnů po očkování. V tomhle období bych imunitní systém ničím jiným nebombila.