icon

Jít na MMR skoro v 2,5 letech, je to již bezpečné?

lenkalenka666
11. zář 2017

Ahoj maminky, prosím Vás o zkušenosti s MMR. Synovi bude 2,5 roku příští měsíc. Musím ho nechat naočkovat kvůli školce, abych ho mohla dát příští rok k zápisu. Úspěšně jsem ho oddálila až sem. Nicméně se moc bojím. Ale minulý rok byl od října skoro půl roku s přestávkami nemocný, a proto uvažuji, že ho budu muset nechat očkovat nyní ☹.
Prosím Vás o názory, nechali jste očkovat svoje děti až po 2 roku věku dítěte a jaké byly reakce?
Moc děkuji všem za osobní zkušenosti.
Je pravda, že mají po 2. roku věku již lépe vyvinutý imunitní systém a lépe to snášejí?

zuzineckah
11. zář 2017

Syna jsem taky očkovala až před nástupem do státní MŠ, měl 3 roky a 3 měsíce. Jen se lehce osypal a jinak žádná reakce🙂

verusky
11. zář 2017

@lenkalenka666 ahoj, mam dceru, ktera mela pred par dny tri roky. ockovat jsem ji dala poprve ted v lete (hexavakcinou- dve davky). na mmr pujde za tyden... (ve skolce musime dolozit, ze uz to mame). hexa bez komplikaci a ted nas to ceka. verim, ze v poradku! jen hlidam NAPROSTE zdravi. takze urcite pockej, az bude zdrav!! a na zapis mi dr. napsala, ze ockovani je v planu, ted jsem dokladala, ze je rozockovano a jak mmr naockujeme, cekaji na papir, ze vse ok. tyhle tri ockovani me dr. staci pro nastup.

ninive211
11. zář 2017

Očkovala jsem ve 2 letech a 8 měsících (půl roku předtím tak bylo neustále nějaké nachlazení, bud přímo dcera anebo já (u mě horší a delší průběh), tedy v rodině, takže jsem nechtěla očkovat) a musím říct, že naprosto bez rekce. Jsem ráda, že jsem to oddálila. Snad jen možná měla trošku divočejší spaní (ale to občas měla už dříve, prý to v tomto věku bývá, takže jsem to nepřipisovala očkování).

ninive211
11. zář 2017

@verusky Hexa by pro nástup měla být naočkovaná aspoň ve schématu 2+1, tedy jestli to dobře chápu, tak i s tím boosterem

thalia
11. zář 2017

My jdem příští rok taky kzápisu a budu očkovat až na jaře před zápisem, není potřeba očkovat teď. První syn očkován v 21 měsících a reakce horečky a vyrážka. Takže mladej to dostane v 2,5 roce tak, aby na přihlášku bylo vše ok.

sapinek
11. zář 2017

Ahoj, dcerka byla očkovaná první dávkou MMR ve třech a půl letech a naštěstí bez reakce. Vlastně asi ten 10. den byla trochu podrážděná, ale to ona bývá často :D takže to možná ani nesouviselo, nevím. Byl to pro mě velký strašák a druhou dávku bych dávala nerada. Očkovala jsem kvůli školce.

jasmi
11. zář 2017

Ahoj,ja to resila nedavno.Syn ma take 2,5 roku a davam ho do skolky,od rijna..ockovan byl pred 10 dny..Vcera se mu strasne zvetsila uzlina na krku,kterou ma viditelnou uz od miminka a dnes dalsi,za uchem..obrovska uzlina..tak nevim,ale je bez teploty a ani ho neboli..pockam jeste par dni a pak bych zasla k dr..i kdyz pochybuji,ze izna,ze je to ockovanim...dceru jsem nechavala az ve 3,5 a uplne bez problemu..

petrasipkova1
11. zář 2017

Taky řeším, dcera pořád nemocná,od ledna do května nonstop,teď v létě antibiotika angína, ptala jsem se pred 14 dny na alergologii,rikala že doporučuje počkat až po 3 roce věku,tak jsem taak ráda,dcerce byly teď v červenci dva.

pisjutynka
12. zář 2017

První dcera očkována ve 2,5 letech a bez jakékoliv reakce.

meyryen
12. zář 2017

Byli jsme ve 2,7letech a naprosto bez reakce.....předtím téměř porad ryma a kašel, takže jsem čekala na léto až bude úplně fit...

betelgeuzz
12. zář 2017

Obě holky jsem očkovala po 2. roce a obě bez reakce. Já bych to nechala až na jaro, před zápisem, teď přichází období nachlazení.

junkka
12. zář 2017

@jasmi mně osobně říkala doktorka, že zvětšená uzlina je žádoucí reakce, že je vidět, že tělo na vakcínu reaguje. Ale zas asi zalezi, jak moc to ma no :-/

verkaver
12. zář 2017

Máme čtyři děti,všechny jsme očkovali dle klasického očkovacího kalendáře,první dávka v 18 měsících a druhá za 6-12 měsíců poté. Nikdo z nich neměl na žádnou dávku nějakou negativní reakci,všechno úplně v pohodě.

lenkalenka666
autor
12. zář 2017

Prcek je ted dluho zdravy. Tak premyslim jestli mu mmr pichnout ted nebo az pristi rok v dubnu nez pujde do skolky ☹. Nemuzu se rozhodnout.

klaarusa
12. zář 2017

Když jsem zjišťovala u nás ve školce jak je to u tohoto očkování s nástupem. Tak mi bylo řečeno, že do nástupu musí být naockovana plně - či-li dvě vakcíny. Jedna ze nestačí. Proto sme museli školku odložit.

ninive211
12. zář 2017

@klaarusa MMR dvě vakcíny? Tak to vám pěkně kecali, pro přijetí do školky dle vyjádření Ministerstva zdravotnictví musí být hexa alespoň ve schématu 2+1 a jedna dávka Priorixu

klaarusa
12. zář 2017

Hexu máme naockovanou v termínu, mmr jsme kvůli zdravotním komplikacím museli odložit...Ale takto nám bylo vysvětleno od vedení školky. K zápisu do školky stačí jedna, do nástupu obě.

mariti
12. zář 2017

@lenkalenka666 Taky jsme očkovali minulý týden, dceři je 2,5 roku. Od pátku do pondělí jí nebylo dobře, měla i teplotu, byla unavená, skoro nejedla. Zdálo se mi to brzo na příznaky, ty bývají až 10. - 11. den (dle Mudr i mé zkušenosti se synem). Uvidíme, zda se ještě horečka vrátí. Ale být tebou, už bych asi neodkládala, zrovna může být syn na jaře nemocný a odložit už nebudeš mít kam.

jipe
12. zář 2017

@lenkalenka666 já budu očkovat ted, 2 roky a 2 měsíce, po zimě bude oslabená imunita, tak to na jaro nechávat nechci. Ted je prtě ještě z léta plné sil

mariti
12. zář 2017

@klaarusa Tak to slyším poprvé. Jak Mudr, tak v naší školce stačila jedna dávka MMR. Stejně teď možná bude změna a druhá dávka se bude plošně dávat až v 6 letech (zatím to není schválené).

klaarusa
12. zář 2017

Bohužel to tak opravdu u nás bylo. Ale jelikož má dcerka ještě mladšího sourozence a jsem doma nebylo pro mě "životně" důležité školku řešit. Půjde o rok později. Ale dost mě to překvapilo, protože sem četla tady spousty diskuzi, kde psali, že stačí jen jedna. Tato školka asi jede dle svých pravidel.

betelgeuzz
12. zář 2017

@klaarusa dle hlavního hygienika je řádně očkované dítě to, které má hexu aspoň ve schematu 2+1 a 1 dávku MMR. školka si může tvrdit, co chce. Mladší dcera má 1 dávku, doktorkou potvrzeno, že je řádně očkovaná, do školky přijatá. Loni byla ve školce hygiena a prohlížela si její evidenční list, kde má napsaný, že má jednu dávku MMR, zatím se nikdo neozval, že by to byl problém. a jak píše @mariti chystá se změna vyhlášky a druhá dávka MMR by se měla posunout na pozdější věk.

betelgeuzz
12. zář 2017

@klaarusa tak bych paní ředitelce vytiskla zápis Národní imunizační komise, kde vyjádření hlavního hygienika je.

danny36
12. zář 2017

@lenkalenka666 Já jsem syna nechala očkovat kolem druhého roku a to v dubnu. Všechno v pořádku. V celku je to asi jedno jestli teď nebo v dubnu. Pokud nastoupí do školky až příští rok v září, klidně to nechte až na duben. To už je víceméně stabilnější počasí a ta nemocnost je skoro minimální. Teď je to o tom, že se počasí ráz na ráz změnilo z horka na chladno a pro organismus je to zátěž a obzvlášť pro dětský. Ten duben je fajn, alespoň dle mého 🙂

klaarusa
12. zář 2017

@betelgeuzz děkuji za radu.pokud by byla potřeba, určitě už se nenechám jen tak odbýt.

slunickova123
13. zář 2017

Ahoj, dceru jsem nechala mmr ockovat v 2 letech a 4 mes. A zcela v poradku, bez reakce.

verunka_korunka
13. zář 2017

Dceru jsme nechali naockovat v cervnu, bylo ji 19m korigovane, 22m biologicky. Reakce byla silena. Zacalo to po cca 8 dnech, zvraceni, vever teploty, pak to preslo do horecek, az 40ky a to jsme museli delat zabaly, strasne se osypala byla jeden pupinek vedle druhého. Pak k tomu ryma a kašel a nakonec aby toho nebylo malo, tak to nejhorsi... 4 dny strasne nasrany dite, byla jak vymenena, porad byla nespokojena, vse bylo spatne, vztekala se, lehala na zem a odmitala vstat. Asi ji i bolela hlava, porad se drbala ve vlasech. Nastesti to preslo a byla opet uplne ok.

ev.ka
13. zář 2017

nechala jsem ve dvou a půl a v pohodě

za jak dlouho nejdéle musím nechat přeočkovat?