MMR - Priorix, čím starší dítě, tím horší reakce?
Ahoj, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti po očkování vakcínou Priorix. Bylo mi řečeno, že pokud budeme očkování odkládat, čím starší bude dítko, tím hůř bude na vakcínu reagovat.. Je to jen "politika" dětských lékařů? Tak by mně zajímal názor všech, kteří už mají toto očkování i s odkladem za sebou, protože jsem zatím spíš slýchala názor, že spodní hranice 15.měsíců je zbytečně brzy a že je lepší to posunout, že starší děti se s tím vypořádají lépe, přece jen, je to živá vakcína.. Četla jsem o tom, jak je toto očkování nebezpečnější, než nemoci, proti kterým by mělo chránit, mám trochu strach, ale nevím, jak jinak bych řešila školku pro dcerku, když by jí nikam nevzali :( Předem všem děkuju za názor..
@jajinka121 Nejsem odborník, ale já bych v žádném případě neockovala (jako teď hned, myslím). Obecně, pokud bys dávala schéma 2+1, tak pro dodržení zákona stačí začít v 10 měsících, ale na druhou stranu, vy byste klidne mohli mít i výjimku, zdravotní komplikace tam jsou (i když malé)... Držím palce, ať je brzo úplně dobře...😉
@akankeo
@xmarg04 holky, nevíte kde by se ta výjimka dala sehnat? z rizikové poradny ji nemáme - tam už tedy ani nemáme chodit na kontrolu. bude jí 6 měsíců, na neurologii jdeme zase v dubnu - to jí bude 1 rok. takže teď chodíme jen k dětské dr. Pediacel má teď tuším výpadek. Raději bych začala ještě později než v těch 10 měsících, ale nevím jak se ta výjimka dá udělit a kým.... Dr. říkala že bude pak chtít podepsat nějaký papír o odkladu - ale asi si myslí že začneme v těch 10 měsících pokud už Pediacel bude dostupný..... tak nevím co v tom papíru bývá napsáno...
Jinak co se týče možných následků, musíme čekat třeba do školního věku, jak jí půjde učení, čtení, psaní, mluvení....no a co se týče epilepsie apod. tak budeme asi čekat celý život zda se něco neprojeví, nikdo zatím nic neví, vypadá to zatím celkem dobře, ale je to prostě mozek a musíme čekat.
@jajinka121 Pediacel se může dát až do završení 4 let.
Ahoj, jak je to po ockovani s kontaktem s jinymi detmi, nevite prosim nekdo?
@gepe Nevím, ale my jsme čerstvě po očkování a úplně malou kolektivu nestraním, např. ven na hřiště chodí, ke známým, co mají děti také, když vím, že jsou zdravé. Ale třeba jsme chtěli jít do cukrárny, kde je dětský koutek, ale odložili jsme to, stejně tak třeba do nějaké herny bych asi teď nešla. A pokud by např. chodila do jeslí nebo do školky (jakože nechodí), tak to bych asi měla strach - kvůli větší pravděpodobnosti, že někde něco chytne.
@1velrybka ahoj, my taky cerstve priorix (dnes). Stranit ji nebudu, jen prave ty aktivity mezi/s jinymi detmi, vysazujeme pro jistotu i plavani na 14 dni a klasicky po ockovani klidny rezim. Ten se nam osvedcil uz i u predchozich ockovani.
Spis se mi jedna o to, zda je mozne, ze mala by teoreticky mohla nekoho nakazit 😅
My jsme "odložili" na 18. měsíc a proběhlo to bez reakce. Nikdy neměl reakci ani u jedné Hexy.
@gepe Nasi male je teprve 20 mes. a po pravde jsme klid.rezim moc nezaradili - spis naopak - posl. dny nesla pres den spat (chtela jsem,ale ona nechtela) a i docela dost venku beha.
Mimochodem - kolikaty den po ockovani se nejpozdeji objevi reakce?Po pravde z toho mam hodne velky strach.
@1velrybka
@fifina86
tak jedna maminka u nás v mateřském centru dostala od svojí očkované holčičky mmr vakcínou zarděnky, má to potvrzeno i krevním odběrem.
mmr je živá vakcína - čili se v těle dítěte množí viry spalniček, zarděnek i příušnic a u slabšího jedince to může propuknout v onemocnění na kteroukoliv nemoc..
Potřebovala bych poradit. Syn dostal priorix v 18m, měla reakci, doktorka mi tvrdí, že to není možný, že už je to dlouho od očkování (měl to asi ten desátej den) a to přece ještě reakci mít můžou, ne? Je nějaká daná doba, do kdy musí dostat tu další vakcínou? Měl by na ní jít teď v prosinci. Přemýšlím, že dcerce to nechám odložit. Už bych znova nechtěla. Kluk byl apatickej, vysoký horečky a osypanej, jak kdyby měl spalničky.
@fifina86 toNejde ani tak o vyrazku, ale o to, zda tehotna ty nemoci prodelala a ma protilatky.
@1velrybka uz tri druhy vakcin a z Priorixu (ctvrty druh) mam sama dost vitr. I ty predtim mela odlozene kvuli ryme, zoubkum apod. Priorix taky, naposled jsem odmitla-odlozila ockovani, ze se nam osypala po nejaky viroze..
Od obeda kdy ji dostala ma zmeny nalad, nespavec v noci uz byva normalne (po obede uz nechce spat a do vecera nevydrzi 🙂) ty reakce ala horecka apod byvaji pry tak mezi 5-14 dnem prave. Take uvidime doma. Prave zda nemuze nakazit nekterou z ockovanych nemoci.. Hlavne aby se dite samo po ockovani tim nenakazilo.. ala nachlazeni, viroza, chripka atd
@mogwaika ano, neni to zarucene, pokud tehotna na 100% nevi zda ma plne ucinne protilatky.
@fifina86 takhle přesně jsem ty dny nevěděla, ale věděla jsem, že jsme se vešli. Jenže naše doktorka má nějakej vítr z toho, že by někdo neočkoval. Jinak je fajn a na všem se domluvíme, jen uvidím co mi řekne k odkladu.
@mogwaika tak to se hodí vědět. Radši bych očkovala v zimě a holce by to vyšlo na léto. Kluka asi teda nechám teď ve třech. To už snad zvládne dobře, aby neměl zničený Vánoce.
@monul88 a pokud se nepletu, od nového roku by snad mělo platit, že přeočkování až v 7.letech, myslím, že @eficenka to tu někde psala ;) A pokud chceš pro malou odklad, pak u lékaře podepíšeš papír , jak píše @mogwaika (oni se tím chrání před hygienou) a je to ok (samozřejmě existují lékaři, co ti to budou každou návštěvu připomínat, ale tak snad ne ta vaše)

@jajinka121 teda ve Vasem pripade bych to odlozila urcite, jeste se nevi, jak to s ditetem je, at Vam to nespusti treba epilepsii, az se bude vedet ze je opravdu vse motoricky i po neurologicke strance v poradku, tak asi ano, ale jinak bych se do toho nepoustela, ockovani je spoustec a ve Vasem pripade je to riziko proste vetsi...