Očkování proti rotavirům: Jaké máte zkušenosti?
Dali jste svým dětem očkování na rotaviry? Popřípadě Vaše zkušenosti.
Díky.
Nestraší 15 let nemá. Druhorozenýmu (3.5) jsem už "očko - dává se do pusinky" dát nechala ptz starší sourozenec chodil do kolektivu, pak přišel covid tak byl doma na distacce😄. A malé jsem už vakcínu u dr objednala a dostane ji taky. Radši to než mít dítě na kapackach ve špitále. Nežádoucí účinky kluk neměl, holka snad taky mít nebude. Ale moje děti mají všechna očkování, já se očkování nebojím, já se bojím těch nemocí🤷♀️. Prosím kdo to má jinak ať mě respektuje a nepíše mi své názory na očkovani atd, já respektuji že někdo neockuje a stejně prosím být respektovaná❤️
@properjoey ale pokryje ty nejčastější.
Rozhodne ano. Nevahala jsem ani vterinu. Navic je to formou sladkeho sirupu, bezbolestny, hlida se pak jen pruchodnost strev, zadna horecka nic..
Ani jedno dítě není naockovane a zatím neměli nikdy problémy. Kluk 8let a holka 6let
V DE je tosoucast bezneho ocko kalendare. Obe deti dostaly uz v 8tydnech. Jinak rozhodne jsem pro.
Ono se rekne prujmicek, ale pokud to chytne opravdu hodne male miminko, tak je de fakto ihned extra dehydrovane! Predstavte si dite 5kg, pokud ztrati tekutiny 0,5l, tak je to ale pro nej 10%vahy!!! U skolkacka, 18kg uz je ten pomer lepsi. U dospeleho neprijemne, ale clovek se oklepe.
@kamimnichov Je to přesně tak, jak píšeš. U malého miminka průjem je život ohrožující stav, vzhledem k tomu, že očkování nemá žádné vedlejší účinky, chrání dostatečně, výrazně zmírní průběh nemoci, za mne není co řešit. Benefity jednoznačně převažují.
@leiladelly takhle si pamatuji na prvni kazuistiku na pediatrii…
“Mate novorozene s prujmem, ztratilo xy sve hmotnosti, jake budou jeho symptomy a jak se bude projevovat?”
Tak jsme se vsichni predhaneli, jak bude brecet. Nez nam stroze rekli, ze to odpovida ztrate xy% objemu krve a dite je mrtve 😫. Od te doby na to nikdy nezapomenu 🙃
Ani jedno ze čtyř dětí není proti rotavirům očkované a nikdy se to u nás doma neobjevilo, ačkoli školka je naší denní realitou už 11 let. Jak čtu některé reakce, měli jsme fakt z pr.... kliku.
Nedala jsem, rotaviry syn přitáhl že školky a skončil v nemocnici, naštěstí byl jen dehydrovany. Ale ockovat bych nedala, znám případy, že i očkovaných to doběhlo.
Nedala jsem, syn ich chytil a skoncili jsme na pár dni v nemocnici. Kvůli dehydratace. A dcerka nechytla. A nedala by jsem znova.
@kamimnichov Je to přesně tak. Tam běží rychle dehydratace, metabolický rozvrat, smrt.
Jasne, ze dala, obe deti. U rotaviru podle me vubec neni nad cim uvazovat.
@alice180 a nehlede na to ze jsi vyjmenovala 3 rozdilny nemoci, to co jsem ja vyjmemovala jsou vsechno prujmovita onemocneni...
A vsichni nemusi skoncit v nemocnici, vetsinou kdyz se dodrzuje vse co doktor poradi tak je to ok. Ano jsou vyjimecny situace, ale vetsinou za to muze i rodic, ktery proste tomu diteti da napit kdyz se ted hned vyzvracelo a ma zizen.
A mohla bych psaz x prikladu z praxe..
@hilda4 ne, ani u jedné, ani chvilku jsem o očkování neuvažovala. Starší je prodělala a rozhodně některé střevní chřipky byly výživnější.
@kupcatko takže je lepší neockovat, protože existují jako jiná průjmová onemocnění. A navíc jsem na tom, že rotaviry postihují spíše ty nejmenší a nedovedu si představit, jak teda leju tekutiny do miminka, ještě když se narodila předčasně. Znovu tenhle argument nechápu a od zdravotníka už vůbec ne.
Na rotaviry jsem neočkovala a moje děti je nikdy nechytily. Ani za těch x let ve školce. Syn když byl mimino, tak dcera ještě do školky nechodila, nechodili jsme ani moc po herničkách atd. Riziko je hlavně pro kojence. Neteř měla rotaviry ve 14m, byla i 2 dny na pozorování v nemocnici na kapačkách a stejně ségra ty další dvě očkovat nedala. Až na výjimky Očkuje se jen proti zlomku kmenů, průjmy mohou způsobovat i jiné viry. A i očkovaný ty rotaviry chytit může, znám 2 děti, co očkované byly a stejně měly průběh nic moc. A pak desítky dětí, co očkované nebyly a nikdy nic nechytily.
@alice180 neznamena to, ze jsem zdravotnik a nemuzu mit nazor a budu doporucovat neco s cim nesouhlasim, jen proto ze jsem zdravotnik. To fakt ne. Kazdeho vec, kdo co necha ockovat. Jen jsem napsala jak to je a kazdy at se rozhodne. Kdyby to byla kombinovana vakcina treba na 3 druhy strevnich viru, tak bych to treba prehodnotila. Deti prodelali nekolikrat strevni prujem a zvraceni...Ja i presto ze jsem zdravotnik nemam ani vakcinu na covid.
@kupcatko já nerozumím argumentu, že když je to jen vakcina proti jednomu druhu nemá smysl očkovat. Napsat, že tak to je. Je takový tvrzení jedna paní povídala. Taky spousta lidí pořád tvrdí, že Země je placatá. Pokud mám miminko, které v mém případě je nedonošené, tak opravdu raději pár kapek do pusy než zažívat strach a stres jak blinka, má průjem snažim se do ní dostat tekutiny a nakonec, aby nedej bože skončila na kapackach. A kdyby se náhodou stalo i přes očkování, jak je tu několikrát psano, že i přes očkování znají plno děti (což je otázka, zda to byly rotaviry, zda udělal lékař pcr test, protože léčba u všech průjmu je stejná ) bych si řekla udělala jsem v prevenci co šlo.
Ne, sama mám díky jinému očkování zničené zdraví, takže co nemusí mít, to nemají a to povinné mají očkováno individuálně, rozhodně ne podle vyhlášky a ještě ne všechno... Syn rotaviry chytil ještě v době, kdy měl velké problémy se střevy díky potravinovým alergiím a zvládli jsme to s doma připraveným rehydratačním roztokem. Dcera je nedostala ani ve chvíli, kdy ve městě řádily.
@ai30 jak jsem psala vyse, nemusi to byt vzdy rotaviry.. !! Jsou dalsi kmeny.. ale nebudu se tady s nikym hadat a nic nemusim dokazovat. Beru jen informace z prace, ze ktery mam dost zkusenosti. Tim koncim debatu. At si ockuje kazdy jak chce a rozhoduje si za sve dite. Deti mam radne a v terminu ockovane, jen jsem prispela zkusenostmi s rotavirama.

Já děti neockovala, ségra ano, obě segrine děti, ona i její muž skončili na kapackach. U nás jen syn a po týdnu potom manžel. Bylo to hnusný, ale je jich víc druhů a očko stejně kryje jen některé 🤷