Očkování Rotarix, ano či ne?

michnovka
11. led 2018

Prosím o radu zkušené maminky, zda jste očkovaly vakcínu Rotarix? Pokud ano, zaznamenaly jste, že je miminko odolnější vůči střevní chřipce? Pokud ne, jaké byly argumenty proti? Je vakcína nějak nebezpečná? Prožilo Vaše miminko někdy střevní chřipku? Jak se léčilo? Je pravda, že když jednou nabere imunitu vůči dané bakterii/viru, je imunní napořád?

guinea
11. led 2018

Očkování je samo o sobě hodně široké a kontroverzní téma, myslím, že ti na všechny části tvé otázky nikdo jednoznačně neodpoví.
Jen k té střevní chřipce - můj syn (2,5 roku) nemá toto očkování, a střevní chřipku (ani jinou virózu) zatím neměl. A to se nevyhýbáme kolektivu (jezdíme autobusem, chodí do herniček, na cvičení s ostatními dětmi, atd.), skladbu jídelníčku má myslím normální (žádné extrémy), plus babička mu jistě sem tam šoupně nějakou nezdravou sladkost...

hanula311
11. led 2018

První syn zazila jsem si dost jak měl rotaviry .leželi jsme na Jipce ats. cca 1,5 let.Druhý syn bude mit 7 měsíců a očkovála jsem ho vakcínou Rotateq. Jinak u nás ja,chlap, starší syn,otec ,neteř, svagrova jsme měli střevní potíže v rozmezí od vánoc do ted no a malý je v pořádku. Takže se přikláním, že možná to pomohlo.

evee24
11. led 2018

Naockovali jsme. Chodíme do kolektivu a zatím zadna nemoc. Z tohohle sem mela strach.I když to na 100% nemusí ochránit. Viděla sem jak kamaradkam skončili miminka v nemocnici. Jinak zadne nežádoucí účinky nebyly.

eamal
11. led 2018

Dobry den,
Pro me take aktualni tema,mam se rozhodnout ci ockovat proti rotavirum. Pediatra nazor je,ue by ockoval,zvlast kdyz mam skolkove starsi dite,ktere driv ci pozdeji ze skolky neco prinese,pry to maleho ochrani do peti let. Ockuje se pry jen podanim leku do ust,coz je mi sympaticke,ale vaham. Starsi dcera tim ockovana nebyla (ac sem myslela,ze byla,ale mela jinou nepovinnou vakcinu) a nikdy se nenakazila. A to jsme se kolektivu taky nikdy nebranily. Rozdil mezi detmi ted a predtim vidim opravdu jen v te skolce u starsi (ktera doufam ale nastoupi az v zari).

wimbledon78
11. led 2018

Moje dcera ockovana nebyla a rotaviry chytla v necelem roce. Bylo to narocne, bylo mi ji moc lito, trvalo to temer 2 tydny nez se z toho dostala, dostala 2x kapacku na zavodneni, ale nic co by se nedalo prezit. Tenkrat nam lekar v nemocnici rekl, ze i kdyby vakcinu mela, chytnout to muze stejne, jen by to melo trebas slabsi prubeh. A dale, ze ty rotaviry mutuji a neustale se meni, takze i ta vakcina nemusi byt 100%. Ted cekam druhe a i tak nevim zda dam nebo nedam ockovat 🤔

hanula311
11. led 2018

@wimbledon78 to je pravda ,že 100% to není ta jistota.O o tech střevních druhu virózy je fakt dost.Ale možná to k něčemu bude a opravdu po první zkušenosti se synem jsem u druhého do toho šla. Taky to není nejlevnější záležitost, ale stale verim ze se tomu díky vakcíne vyhneme.

zirawka
11. led 2018

My očkovat nebudeme. Je pravda, že vakcína nemusí na 100% ochránit, obsahuje protilátky proti určitým typům rotavirů a pokud se dítě dostane do styku s jiným typem, neochrání ho... podobné infekce kromě rotavirů vyvolávají i adenoviry, noroviry a astroviry... a ty ve vakcíně nejsou...

kjajule
17. led 2018

Zažila jsem si se straším synem rotaviry s hospitalizací v nemocnici. A je to jeden z mých nejhorších okamžiků v životě, kdy jsem se opravdu bála že umře ☹ Mladší dcerku jsem již nechala očkovat... Naše doktorka říká, že kdo zažil nechává očkovat...
i kdyby syn byl jeden z milionu i kdyby to to dcerka měla chytnout a projít si lehčí formou díky očkování...i tak bych už vždy nechala očkovat.

normalnimatka
17. led 2018

rotARIX snad není proti střevní chřipce, ne?
no doktoři prej tvrděj, že v nemocnici končej se sračkou děti očkovaný i neočkovaný;)
jinak v nemocnici můžeš skončit s děckem s jakoukoliv sračkou. u malejch dětí je to prostě blbý, no...
já bych neočkovala nic, stačí se opravdu zajímat, jak vakcíny (ne)fungujou, jak (ne)jsou pořádně otestovaný, jaký jsou hlášený nežádoucí účinky a jaký jsou i nehlášený (jakože kolik jich asi tak je a proč jsou nehlášený atd)

wendie
17. led 2018

Mam ockovane obe deti a nejspis budu ockovat i to treti,prave proto,ze starsi dve jsou skolkove... Ale je pravda, ze tech viru je mnoho... A u kazdeho z mych dvou deti uz jsme si zazili hospitalizaci kvuli norovirum... Takze jestli se tomu vyhnout nemate,asi se nevyhnete..