Očkovat nebo neočkovat své dítě? (Hexa, Prevenar apod.)
Maminky, mám první děťátko a jsem ze všeho šíleně vyplašená☹ Obracím se na vás, jako zkušenější... Ve 4m nám Dr. poprvé dala vakcínu Hexu, i přesto, že měl malý průjem... Dle ní je klinicky velmi dobrý, prospívá, vhodný k očkování... Kromě zvýšené teploty to snáší dobře, alespoň myslím. Vím, že na toto téma by se mohla napsat kniha, ale ... je očkování bezbečné??? Narazila jsem na stránky rizikaočkovaní a jsem od včerejšího dne zděšená!! Píšou tam rodiče, jak jim vakcíny u dětí "zastavily" vývoj, způsobily psychické poruchy a další, závažné zdravotní problémy.. No, krom toho, že jsem to pořádně ořvala, jaká jsem špatná matka a co jsem to malému udělala, mám i dilema, zda v očkování pokračovat... Prosím o nějaké reakce, nějak se v tom ztrácím 😢 Děkuji moc!
A můžu to teď odložit na rok, když už mu byla jedna vakcína hexy dána?? Ach jo☹
Z mojej skusenosti nie. Dieta prospievalo vyborne, priberalo 1kg mesacne, v 9.mes chodilo. Vesele dieta. Po MMR ockovani trvali asi mesiac doslova nocne mory, vykriky. Rok sa neposunul absolutne nikam a dnes riesime oneskoreny vyvin reci susp. autizmus. Do "nasho sveta" sa vratil cca za 1rok, riadne ho to zabrzdilo vo vyvoji. Teraz cakam druhe a to rozhodne ockovat nebudeme. Skoda, ze clovek to robi s najlepsim umyslom ako ochranit deti a nakoniec riesime taketo problemy.
to z toho bude akorat bitka tech co jsou pro a tech,co jsou proti. Osobne bych neverila, ani clankum a vyzkumum, ono totiz neni pravda ani to,co se napise..dej na intuici. Ja ockovat budu, ale pozdeji.
V tomhle se musíte řídit pouze na základě informací a instinktu. Čtěte, čtěte a čtěte. Pokud očkovat, tak rozumně- tedy později a 2+1. A i tak na základě informovanosti, nikoli dr. řekla.. Dr. je za to placená a ona za to dítě zodpovědnost nemá. Zdraví je jen jedno a to Vám nikdo nevrátí. 🙂😉
Pokud jsi uz naockovala, tak dalsi davku az do roka odlozit nelze. Ale muzes dat schema 2+1. A mmr dat jen jednu davku tesne pred nastupem do skolky. Ja zacala ockovat v 11 mesicich pediacwl, posledni davka dana v zari t.r., mmr neockuji. 🙂
A upřímně.. Třeba žloutenka B pro mimi? Opravdu..? Kdo by to dítěti dal, pokud mu v příštích deseti letech nehodlá píchat drogy nebo zneužívat..
Prostě očkovat s rozumem a zodpovědně. 🙂
Ja nechala Elišku na očkovat hexou, pneumokoky a jelikož manžel cestuje tak pujde i na tuberu. Ja jsem pro očkováni tehle základních veci plus az bude vetsi tak děložní čípek. A prospívá úplně normálně
Tuhle diskusi bych tady vůůůůůůbec ale vůůůůůbec nerozjížděla😀
Pro autorku:
Určitá skupina maminek Vás tady "sežere zaživa" a budete na tom ještě hůř než jste začala číst stránky s riziky očkování. Radila jste se s Vaší dětskou lékařkou?
Já říkám, když se chcete dozvědět něco o zdravé stravě, půjdete se radit do McDonaldu? 🙂
To si musis rozhodnout sama 🙂 Ja jsem ockovaci, verim lekarum a vedcum, rada beru dite do kolektivu bez obav, planujeme hodne cestovat.
Na druhou stranu, ctu i clanky o negativnich ucincich a chce to delat s rozmyslem tj. uplne! zdrave dite alespon nejakou dobu, vzdy jen jednu vakcinu (i kdyz se teoreticky daji davat hexa+pleumokoci zaroven, nikdy to neudelam)
Jako zdroj infomaci doporucuji doktora Marka Petrase, stranky vakciny.net. O ockovani se extremne zajima, ja ho povazuji za "zlatou stredni cestu"
Já jsem pro očkování s rozumem. S hexou počkat co nejdýl, nedala bych malému miminku. (Já bych jí nedala vůbec a dala bych Infanrix Hib) Vakcína na žloutenku B pro mimino mi příjde totální blbost, to bych řešila v pubertě. MMR těsně před nástupem do školky.
Syn je nedonošený, tak Hexou nesměl být očkován, je očkovaný Infanrix Hib (za to jsem fakt ráda)
není očkovaný B, ale nechala jsem dát A. MMR syn nemá, ikdyž chodí do školky, máme vijímku, ale doočkovat musíme, jen to výjde, když mu budou 4roky😊
A co můžu teď dělat, když už má 1. hexu v sobě??
hlavne necist struneckou, najdi si relevantni zdroje.struneckou a elekovou vynech. a nebo se zamysli nad temi pribehy.na drtivé vetsině je nejaké ale.vetsinou podstatne. a to pisu jako matka, ktera ockuje jen velmi omezene,ale ta hysterie okolo je přehnaná, zveličena a upravena tak, aby ty príbehy desily
@dagmar86 vsak ti to piseme: prejit aspon na schema 2+1, neockovat pri jakekoli nemoci, pri rustu zubu..... A nebo muzes prestat ockovat uplne. To uz je na tobe.
A zrovna tak jsou zveliceny pribehy o tom, jake „nasledky" melo neockovani. Proste si to musis rozhodnout sama.
Jde to tedy přejít i když už jsme začali??? A můžem to kousek odsunout? A jaký je rozdíl mezi 2+1 a 3+1?? Takže DR. stačí říct, že chceme 2+1? Děkuji....
@dagmar86 ja osobne bych ted nechala dalsi davku hexy dat v 6mesicich a posilujici ve 12 mesicich, coz je schema 2+1, ktere staci. Samozrejme pod podminkou, ze bude tvoje ditko zcela zdrave! MMR odloz na vek kolem tri let, pokud chces davat do normalni skolky. Nic jineho bych nedavala. Hodne zalezi, cemu bude naklonena vase pediatra.
@dagmar86 pri 3+1 dostane dite 4 davky vakciny, pri 2+1 dostane o davku mene=mensi zatez. Druhou davku muzes dat klidne az za 2 mesice a treti klidne za rok. Mozna ti bude dr tcrdit, ze to nejde, ale jde to. A pokud treba kvuli nemoci promeskate doporzcenou lhutu pro dalsi davku vakciny, tak se tez nic nedeje.
...žabomyší válka za 3..2...1...
děkuji za vysvětlení a rady
@astyna Pokud maminky pisi slusne a vyjadri sve zkusenosti, tak zadna valka byt nemusi. Neni to o tematu, je to o diskutujicich.
Jako všude 😀 si tak občas říkám, že jsou zaplacení lidé, aby schválně vznášely do diskuzí sváry :D
@astyna ja obcas mam podezreni i na adminy, ze maji motivacni odmeny za rozpoutani zazivne diskuze 😂.
@dagmar86
http://vakciny.net/AKTUALITY/akt_2016_07.htm
podívej se sem a případně napiš přímo Petrášovi
@astyna dneska hodne mamin ani nevi, ze jde zvolit nejaka stredni alternativni cesta. Hodne pediatru to v ambulancich dokaze vylicit totiz tak, ze jestli nebudu ockovat, tak ohrozim nebo dokonce zabiju sve dite, ale alternativu uz nenabidnou, pritom ji moc dobre znaji. Hodne maminek ockovat samozrejme chce, ale kdyz pediatr jejich detem nacpe v 9 tydnech hexu + Prevenar dohromady a dalsi davky co mesic jako jedinou moznou variantu, tak se ani nedivim, ze pak ockovat nechteji.
Na tuto otazku zadna z nas nezna odpoved, lze jenom se ridit vlastnim rozumem, neco si nacist a nejak se rozhodnout, pokud mozno bez paniky. Znam neockovane dite, ktere dostalo zardenky.. pokud od nej tuto nemoc chytne jeho tehotna maminka, muze se ji narodit postizene dite.. blba situace. Osobne jsem hexu dala, nic ''navic'' nedam (Prevenar jsem nedala), MMR dam ale jeste nevim kdy.. jestli v roce a pul nebo az ve 2 letech.
děkuji za odkaz

Polovina lidi ti rekne rozhodne ockovat a dalsi polovina ti rekne rozhodne neockovat. To si musis na zaklade procteni diskuzi a clanku (hlavne tech odbornych) v sobe utridit a podle toho se rozhodnout sama. Ja si vybrala zlatou stredni alternativni cestu (i kdyz spoustu matek tu moznost diky svym pediatrum bohuzel nema).
Moje zkusenost: Dceru jsem nechala poprve naockovat v 10 mesicich pantavakcinou (bez Hep. B - tu ji nikdy nedam), dalsi davku dostala ve 12 mesicich, posilujici ve 2,5 letech (to ale diky vypadku vakciny, jinak bych ji dala v 1,5 roce). MMR vakcinu bude mit naockovanou az temer ve trech letech tesne pred nastupem do skolky a posilujici davku az nekdy na zakladni skole.