Očkovat/neočkovat nedonošené dítě Prevenarem/Rotarixem?

englerova14
27. led 2017

Ahoj maminky,
Jsem maminkou dvou chlapečků. Jeden, 2,5R byl očkování plně Prevenarem13 souběžně s tím i Hexacimou (dle dr.neměl být problém), dle očkování.programu do 1 roku 4 dávky. Reakce: horečky, extrémní spavost, extrémní nabuzenost jako by dostal adrenalin a po posledním.dávce se mi z hodnoučkého, klidného díťete stalo hyperaktivní a neurotické dítě bouchající hlavou o vše možné (když se špatně vyspal, něco mu hned nešlo, nebylo dle jeho představ). Dr.samozřejmě kroutila hlavou, že za to očkování nemůže.
Teď mám doma 8 týdenní miminko narozené v 32tt (2300g, prospívá velmi dobře i neurologicky -reflexy a vývoj dle neurl.vpořádku, jen cvičíme Vojtu kvůli predikci hlavičky vlevo).
Mudr.navrhla očkovat hexou na 13týdnech, o měsíc má očkováníodloženo, kvůli nedonošenosti). Chtěla přidat opět i rotaviry, prý jsou k nim nedonošené děti i méně imunní než děti donošené. Odmítla jsem očkovat společně s hexou a teď zvažují, zda zatěžovat jeho tělíčko očkováním nad rámec povinných očkování. Sice ho může ochránit, ale nedonošené děti mívají také častější a těžší postvakcinační reakce. Nerada bych mu zničila imunitní systém nebo nastartovala autismus, slyšela jsem i o častém apnoe u nedonošených dětí po četných vakcínách.
Zvažuji i, zda nerozdělit Hexacimu do více očkování, zda to pro něho nemůže být moc velká kombinace najednou.
Mudr.samozřejmě dělit nechce, více práce pro ni a jsou placení za propagaci vakcín, k jinému dr. se nedostanu, mají plno. Bohužel zdejší lékaři jsou dost přestárlí a většinou jedou dle doporučení a nových poznatků a možností mnoho nehledí.
Jaké jsou Vaše zkušenosti a jak vaše děti reagovali? Jaká byla doporučení lékařů? Především prosím o zkušenost maminky nedonošených dětiček.
Moc děkuji za informace

kajalka
27. led 2017

Za sebe bych očkovala nejdřív v 10 měsících ve schematu 2+1, pokud chceš vyhovět vyhlášce. Nikdy ne 2 vakcíny naráz a pokud kojíš, jsou rotaviry naprosto bezpředmětné..
Co se týče lékařky, ta nenese za tvé dítě zodpovědnost v případě nú, ty jsi rodič a ty rozhoduješ.

pekluska88
27. led 2017

Doporučuji konzultovat s odborníky. Ve vašem případě se navíc jedná o očkování nedonoseneho miminka,nepodcenovala bych to. Já jsem vždy konzultovala postup při očkování s Dr.Petrasem z vakciny.net. Počítej teda s tím,ze je spíš zastánce i očkovat prevenar,tohle si musíš v hlavě sesumirovat ty,čím chceš očkovat a co je podle tebe zbytecne. Osobně bych ockovala nejdřív v korigovanem půl roce a schema 2+1. Nepovinným očkováním bych organismus nezatezovala.

marketa11112
27. led 2017

ahoj...mam syna 30 + 5.. u nas probehlo ockovani dle korigovaného veku.. kazda ockovaci latka zvlast...navíc jsme davali pneumokoky, rotaviry ne, jaksi v te době mel syn rc vir a byli jsme v nemocnici..jinak bych je dala také....ted jsme nechavala ockovat proti zloutence.. nas syn nemel zadne reakce a vse bylo ok... je to dite od dítěte...

pav_la
27. led 2017

@englerova14 Mohu napsat naši zkušenost. Máme extrémně nedonošená dvojčata. Očkování u nás vždy probíhalo až po výslovném schválení neurologa. Naše praktická dr. sama od sebe nechtěla očkovat nic. První dávku hexy dostali kluci v 10 měsících. Neurolog doporučil prevenar, takže mají ten (schema 2+1). Mezi jednotlivými očkováními byl rozestup vždy min. 14 dní. Po prevenaru byla teplota, reakce u hexy si žádné nevybavuji, snad větší únava. Priorix jsme nechávali dát až před 3 rokem a ten byl naštěstí zcela bez reakce. Rotaviry jsme vůbec neřešili.
Určitě bych se nenechala do ničeho vtáhnout praktickou lékařkou, chtěla bych vyjádření neurologa, nebo jiného odborníka.

pajiji
27. led 2017

Pokud je dítě do 1500 g je prevenar dokonce povinný a hrazený.Vaše bylo asi větší tak je to nejspíš jen vaše rozhodnutí.Zrovna nedonošenému bych ho ale spíš dala,ale ne dohromady,

pekluska88
27. led 2017

@pajiji nemyslím si,ze u dětí do 1500g by se změnilo nepovinné očkování na povinné. Může být maximálně těmto dětem víc doporucovane.

pav_la
27. led 2017

@pajiji Povinné není (nebo před 4 lety určitě nebylo), ale hrazené do určité váhy je, to je pravda.

laurinka2016
27. led 2017

Určitě očkovat zvlášť hexu a zvlášť prevenar když už naše dcera je narozena 31+6 s váhou 1490 gramů očkovala se až v 6 měsících korigovany ch a pod clonou diazepamu na doporučení neurolozky jinak na hexu neměla Žádnou reakci na prevenar teploty a plactivost nespavost

laurinka2016
27. led 2017

Jinak povinné to není jen plně hrazené u dětí do 1500 gramů

japona
27. led 2017

@englerova14 To, že je dvouletak vztekly bude spíš faktem, že je dvouletak, než očkováním. V tomto věku jsou vzteklí všichni🙂
Mimino bych očkovala cca dle schématu + korigovany věk, pokud prospiva dobře, tj. má normální percentil hmotnosti. Urcite dat pozor, aby dítě bylo naprosto fit a idealne i jeho sourozenec. Nepovinna očkování radeji nedávat spolecne s povinnými. Hexu je zbytecne rozdělovat - sice dáte najednou méně očkovací látky, ale v součtu 6x více konzervačních látek..

pajiji
27. led 2017

http://www.prevenar.cz/ockovani-deti-proti-pneu...
zde píšou povinné a tak nám to bylo i prezentováno

kituska
27. led 2017

Urcite nedavat nepovinna..zbytecne oslabujes imunitu,nabic deti co maji prevenar,stejne na usi trpi..a jestli chcete ockovat,tak az v tech 10 mesicich..rozestupy min.2mesice,schema 2+1..

marketa11112
27. led 2017

ja musim rict, ze syn od nemocnice nebyl nemocny, nikdy ho nebolela ouška ci něco podobného...a ockovali jsme dle korigo veku...navíc tedy prevenar a ted žloutenku. jen jsme davali kazde ockovani zvlast.. vždy jen jednu injekci a vse probehlo ok...také jsem mela strach, ale stejne alespoň povinne ockovani dite mit musí........
jinak nas dvouletak se ted také vzteka vic, vynucuje si apod... ale to je v tomto veku bezne.. nemá to nic spolecneho s nedonosenosti a ani ockovanim...mají to všechny deti, co kde slysim...🙂)
nase lékařka zase nedoporucuje ockovani moc odkládat, preci jen nedonosenci mohou byt nachylnejsi a prubeh nemoci pak horsi...
@kituska

bera28
27. led 2017

Mám teď už 9letá dvojčata, narozené 26+0. Dala jsem všechna povinná očkování dle korigovaného věku. Navíc mají oba Prevenar a neštovice. Co jsme nestihli, je očkování proti rotavirům a mrzí mě to, protože kluk ve 3 letech rotaviry chytil, skončil na infekčním na Bulovce a rozjela se mu potom ABKM. Rok nemohl chodit do školky, měl přísnou dietu, hrůza to byla. Na žádné z očkování neměly děti žádnou atypickou reakci, nepočítám 2 dny zvýšenou teplotu. Jo a ještě jako extrémní nedonošenci měly dva roky po sobě Synagis.

bera28
27. led 2017

A ještě jsem zapomněla na meningokoka, proti němu jsou také naočkovaní.

netopejr
27. led 2017

Ockovat nemusíš nic. Maximálně po Tobě dr muže chtit podepsat papír,ze to odkladas, ses si vědoma rizik ap. Můžeš odložit o jak dlouho chceš a pak to prodloužit.
Nedonosenatko rozjpdne neočkovat drive, nez je korigovany vek. A protože maji spoustu jiného,co musi srovnávat,spis pozdeji, podle hmotnosti a celkového zdrav.stavu.
Mály mimino nemá kde chytnou ty nemoci, kterýma se straší, zreba tetanus, hep.B. Proto černými kasli tl nechrani, ockovany deti ho maji uolne normálně,a někdy naopak věrný kasel vyvolá, coz je u miminka blby. Po hexe je nejvíc potizi, když už, tak Pediacel nebo Infanrix, a cim později, tim lip.
To zalezi na Tobě pro co se rozhodneš. Viz třeba rozalio.cz
Ty ses rpdoc, Ty rozhoduješ (nebo vy jako rodiče)
Zadnej doktor Ti nepodepíše,ze Zvemu dítěti nic nebude po ockovani, a kdyby bylo, ze za to snad někdo muze. Muze, ale ne v CR.
A ano, oni berou jen když dítě zkolabuje bezprostředně po vpichu, jinak nikdy nic zadny ockovani nevyvolalo. Jelikož jejich premisa je spatná, nélze očekávat, ze by dospěli k nějakými mpudrymu závěru,tp by narusilo jejich kruhy.

astyna
27. led 2017

Já bych se asi spíš koukla na dítě celkově. Jak prospívá, jak se vyvíjí, jak je zdravé. My jsme teda očkovali pod docela přísnými vlastními kritériemi, kdy jsem se taky odmítla podvolit vůli lékařů (ale byl tam se mnou muž, schválně jsem ho tam i vzala) a nikdy žádný problém. Vítr mám teda z Priorixu, ale na to je ještě čas.

Ono je těžké něco vztahovat k očkování, taky může jít o přirozený vývoj dítěte- např. 2letá vzdorovitost dětí, synovec nebyl očkovaný, tenkrát to bylo jiné před 25 lety a byl nervní jak sviň, hlavou narážel taky do zdi, řval na zemi v Albertu, až upadal do bezvědomí. Pak to vymizelo 🙂 Já jsem k tomu skeptik taky, nehledě na to, že dnešní medicína se snaží zachránit i děti, které by běžně nepřežily, takže jim příroda háže klacky pod nohy tuplem. Bohužel.

Dej na svůj instinkt a uvidíš 🙂 hlavně nedělej NIC, z čeho už máš nyní špatný pocit. Mě to vždy pomohlo.

englerova14
autor
27. led 2017

@japona dobrý den add vztekání byla to reakce na 11 měsících věku, kdy dostal 4 dávku Prevenaru 13, to ještě období vzdoru nepočíná a opravdu se mi doma přes noc stalo ze sluníčka plačtivé mrzuté o zem bouchající dítě...

englerova14
autor
27. led 2017

@bera28 dobrý den, mohu se Vás prosím zeptat na vakcínu, jakou vaše dvojčata dostala proti meningokokům? Děkuji

englerova14
autor
27. led 2017

@astyna na svůj instinkt začínám také sázet. Pokaždé, když na svůj pocit nedám, doplatím na to - jak u sebe, tak u druhých. A teď mám pocit, že jednání pediatry není pro nás vpořádku. Naočkovala by ho v jeho 1 měsíci korigovaného věku, 9 týdnech nekor. oběma vakcínami naráz, kdyby bylo po jejím. Ohlížím s po jiném pediatrovi. Není to poprvé, co se mi její přístup k dětem nelíbil. Už když si Matěje přebírala do péče, ani se nepodívala do zprávy z porodnice, jen mu koukla do plenky a na jazyk, prohlásila, že je pěknej a vypoklonkovala nás. Dřív byla pečlivější (nebo já mladší a hloupější). Její jednání již zkrátka není v souladu s naším postojem a našimi požadavky...

englerova14
autor
27. led 2017

@englerova14 opravuji, očkovaní na 13 týdnech nekor. oběma vakcínami...

netopejr
27. led 2017

@englerova14 tak to udělej a najdi si někoho, kdo není moc proockovaci a ma v registru i děti, který nejsou ockovany vůbec, bude zvyklej
Ted opruz, ale budeš mit klid a vyreseno o do budoucna.
Je potřeba mit trochu důvěru. Někoho,kdo zodpovi dotazy, vysvětli, když se mi něco nezdá - postup, léky, stav....

netopejr
27. led 2017

@englerova14 To vůbec, urcite ne nekor.vek, kolik maly vazi? A urcite nic nepovinnyho a nikdy ne dve vakcíny zaraz, to jsou zakaldni pravidla.

englerova14
autor
27. led 2017

@netopejr neočkovat vůbec mi strach nedovolí, ale rozhodně bych nerada zahájila očkování předčasně. Zaráží mě, přístup lékařky i neuroložky, od té vzešlo odložení očkování o 1 měsíc (neuvedla dle kor./nekor. věku) z něhož naše pediatra udělala měsíční odklad dle kor. věku.
Ano, malí hezky prospívá, narodil se 2,3kg/43cm, teď, na 8 týdnech má 4,83kg/57cm, ale obě děti jsou takto veliké, protože i my jsme velcí a sami jsme se velcí narodili, takže nevím, zda právě váha je adekvátní měřítko, v našem případě.
Rozhodla jsem se napsat zítra email neonatologovi, který měl Matýska v péči v Ústecké porodnici, chci znát i jeho stanovisko, protože jsem se s jeho názory většinou shodovala.

netopejr
27. led 2017

Myslím, ze by měli mit aspoň pet kilo.
Vždyť si to taky vem, velky rychlepribirajici kojenec s por.vahou 5 kg bude mit ve 13 t 8 kg. Trikilovej pomalu pribirajici třeba 4. A dostanou stejnou dávku!
Zadnej pediatr by se téma vakcinama nenechal naočkovat podle svy hmotnosti v prepoctu na kojence. Ale je to rozdíl, ne ze ne.

Strach nebývá dobry radce 😉, ja Te ale nepresvedcuju, to je opravduTvoje kompetence, ja jen abys věděla, ze mas moznost si to posunout, a to podle toho, jak Ty uznáš za vhodný. A ne moc protiockovaci pediatr, který je ok s neockovanyma dětma, nebo ktery je v pojhode s tim, ze to maji ruzne posunuty rozložený, odlozeny, občas rodice chtějí jinou nez nejčastěji splinovanouwvakcinu, znamená jen to, ze nebude mit problem, když hexu budeš chtít 2+1, nebo místo ni Pediacel, nebuďe Ti tlačit kdeco a strašit Te, ze když nenaockujes ted hned, dítě do zítra umře na černý kašel. A taky když je dítě nemocny, staci rýma, nebo infekční nemoc v rodine, napr chřipka, takže je pravděpodobný, ze ji dítě záhy dostane, pokud už ji v sobe nema, tak se nemá ockovat. Vůbec je otázka jestli ted, v dobe chřipkový epidemie ockovat. To je dvojibzatez pronorganismus a vyrazne vysso riziko n.ú.

mejan
27. led 2017

@englerova14 ahoj, mam take dva chlapecky. Mladsi narozen v 35. tt, 2,5 kg., Dr. se sestrou by ho nejradeji ockovali v 9 tydnech, mluvili o cernem kasli a ze ma malej peknou vahu. Na mou otazku jestli by to nemel mit posunute aspon o mwsic, kdyz je o mesic driv narozeny, ze ne, ze se to posouva u hodne predcasne narozenych deti a zase argument, ze ma peknou vahu a nebezpeci cerneho kasle. Sice je jen o mesic driv narozeny, ale nechtela jsem takhle brzy, takze zatim jedine ockovani v 5. ukoncenem mesici Hexavakcinou. Sestra od dr. se me ptala jestli budem ockovat Prevenar, kdyz jsem rekla ne, tak na me vydesene hledela a ptala se jestli ani pozdeji ne. Popravde o Prevenaru porad uvazuji, i kdyz se bojim nezadoucich ucinku a mozna uz by jsme to ani nestihli do nejakeho danwho terminu. Na druhou stranu, si rikam, ze prece horsi je kdyz by neco chytl nez nezadou i ucinek. No je to tezky rozhodovani. Navic nase dr. ockuje dve a vic vakcin naraz. Pry je to pro dite mensi trauma, nez kdyz se ockuje treba po ctrnacti dnech.Co na to rict...Ale kdyz bych nakonec dala i Prevenar tak zvlast

kituska
27. led 2017

@marketa11112 jn oni odklad moc nedoporucuji,protoze pak rodice vetsinou ockuji 2+1 a maji zaplacenou o jednu davku mene,nedej boze si ocko rozmysli uplne..taky na 9tydenim mimcu nevidite regres ve vyvoji,narozdil od 6 nebo 10 mesicniho..pak se i rádo rika,ze uz se s tim mimco narodilo.
To ze hexa musi byt neni pravda..zalezi hen a hen na rodicich co a kdy hestli vubec nechaji naockovat..muj syn naockovany bohuzel je,tacala jsem se zajimat potde,ale mam par kamaradek co vubec neockuji a maji deti mnohem zdravejsi narozdil od ockovanych deti.deti mych ockovacich kamaradek maji alergie,astma,problemy s usi apod :/

astyna
27. led 2017

Ono, když si vezmeš, i léky se podávají na váhu. My očkovali od 6 kg, dříve prostě ne a to je donošený, prospíval hezky, nebyly problémy, ale mám známou v USA (kde většina vakcín vzniká) a i díky manželovi ve farmacii jsem se přikláněla až k tomuto váhovému "limitu". Já jsem to dělala mazaně - vždy, před návštěvou ohledně očkování, jsem zavolala, že "jsem nemocná, manžel je nemocný, dítě pokuckává", a tak jsme to odkládali. Až jsem změnila i pediatra.

astyna
27. led 2017

@kituska

Musíš se na to podívat komplexně. Rodíme čím dál tím starší, plno holek přes antikoncepci, po cystách, se špatným hormonálním profilem, po Ivf, ketu, inseminaci, plno těhotenství se udržuje. Pokud to není jejich případ, tak může zafungovat i genetika. Ale je fakt, že když žádný z rodičů nemá takovou genetickou zátěž, je to zvláštní. Ale tak, někdo musel být první. Často slyším, že "pediatra nás uvrtala", já nevím, ale vakcínu píchá sestřička a já dítě držím, takže já jako matka za to můžu, kdybych řekla ne, nic nebude.

bera28
27. led 2017

@englerova14 proti meningokoku dostali Menjugate. Je to už ale dost let zpátky, takže teď už jsou určitě i jiné vakcíny.