Odložení hexavakcíny a prevenaru z důvodu rýmy

martisek11
22. bře 2017

zdravím maminky,
měli jsme jít se synem 9 týdnu na 1. očkov.hexavakcína ´prevenar, bylo odloženo jelikož měl rýmu a kašel, už se z toho vyléčil, měli jsme o 2 týdny posunuto, ale dnes opět začíná rýma, a zítra máme jít na očkov... nechali byste si odložit??
nevadí když bude znova posunuto, aby nám to nějak vycházelo...do toho budeme později dávat i na rotaviry..díky

prostejina
22. bře 2017

Já odložila očko 3x, mala prostě nebyla "v pohodě". Říká se, ze když miminko nemá teploty, ze to nevadí. Ale já myslím, ze dítě ma byt naprosto zdravý, aby se s tim lip vyporadalo 🙂

andie90
22. bře 2017

Ani zoubky by neměli růst... Určitě v klidu odlož a dej až to uznáš za vhodné 🙂 tělíčko by mělo být v naprosté pohodě aby se zvládlo s vakcínou co nejlépe poprat.
My dávali první dávku ve 4měsících a druhou dám až tak 10-11m .. Takže v klidu, nic nepropásneš 🙂

panickatlamicka
22. bře 2017

Klidne odloz co nejdeld a hlavne neockuj dve vakciny naraz!

listopadka1
22. bře 2017

@panickatlamicka My dávali při prvním i druhém očkování dvě vakcíny naráz a malá byla potom úplně v pohodě, neměla ani teplotu. Aspoň se to sfouklo při jednom řevu a nemuseli jsme jí trápit na dvakrát.

panickatlamicka
22. bře 2017

@listopadka1 tak to jste meli spis stesti. Za prve je to strasny napor na telicko a za druhe pri nezadoucich ucincich nelze urcit, ktera vakcina. je zpusobila.

eofab
22. bře 2017

Náš syn bude mít 5.mesicu a doteď nemá žádné očkování kvůli tomu, že má od narození rýmu a nemůžeme se jí zbavit. Takže se očkování stále odkládá

krystalka
22. bře 2017

@martisek11 - určitě bych odložila a nedávala bych obojí najednou....už v té hexavakcíně samotné je toho až dost, tak prevenar bych určitě dala zvlášť, i z důvodu zjištění případných reakcí, jak tu bylo psáno přede mnou.....to radši dva píchance, než takovou nálož pro tak malé tělíčko.....stačí si přečíst složení vakcín.....na nezralou nervovou soustavu je to velký nápor....my navíc máme špatnou zkušenost s očkováním MMR (spalničky a spol...), kdy se nám po očkování v roce a půl syn totálně zasekl ve vývoji, v řeči i v jídle a trvalo to do nějakých 3,5 let, než se zase trochu posunul dopředu.... a znám takových dětí víc, kterým se to stalo po tomhle očkování......čímž vás od očkování samozřejmě nezrazuji, ale jenom bych byla opatrná - očkovat spíš později, v plném zdraví a ne najednou..... jinak my třeba prevenar a rotaviry nedali vůbec, synovi bylo teď 9 let a za svůj dosavadní život měl dvakrát angínu, neštovice a nedávno střevní chřipku, to je z nemocí všechno 🙂, kromě toho měl sem tam nějakou tu běžnou rýmičku....

eficenka
22. bře 2017

@martisek11
ano, odložit a navíc nikdy neočkuj 2 vakcíny dohromady, 1. nebude se vědět, na kterou vakcínu je případná reakce za 2. státní zdravotní ústav varoval lékaře, že při duplicitním očkování se zvyšuje riziko febrilních křečí o 40% ,což je docela značné riziko.

počkej s prvním očkováním klidně na konec dubna, nebo na květen, kdy už bude hezky...

astyna
22. bře 2017

nikdy, nikdy, nikdy neočkuj dítě, které vykazuje tyto příznaky a hlavně odlož aspon o měsíc. Já vím ,že v tomto období je těžké najít ten vhodný čas, kdy je dítě fakt zdravé, ale v očkování je to více než nutné. Jinak budeš bojovat s vedlejšími účinky. Já jsem nejela podle očkováku, ale podle váhy, přírůstku a spaní v noci a hlavně zdraví. Jakmile něco z toho nebylo 100%, neočkovala jsem. A klidně jsem se hádala. A klidně odešla od jednoho pediatra.

Souhlasím - nedávej najednou 2 vakcíny, nevíš, na kterou by pak mohla být případná reakce. Navíc, máš prcka fakt malého.

mississka11
22. bře 2017

@panickatlamicka souhlas! Nikdy bych nedala dvě vakcíny naráz. Dcera me z toho vyléčila.

panickatlamicka
22. bře 2017

@mississka11 mela nejakou silnou reakci jo? ☹

mississka11
22. bře 2017

@panickatlamicka ani ne, ale po Prevenaru ji strašně bolela ta nožička a já nevěděla z čeho to je. Strašně plakala, noha OK, o to hůř se to určovalo. Přišla jsě na to až při tom posledním přeočkování po prvním roce života, kdy tu nohu měla úplně v křeči.

radush7
22. bře 2017

Zrovna dneska článek k tématu.....http://www.vitalia.cz/clanky/pravidla-bezpecneh...

leki
22. bře 2017

My odkladali posledni hexu ted uz potreti. Doktorka nam dala termin 14 dni po kontrole po uplnem uzdraveni s tim, ze at vychazkujem, ale nechodime mezi deti, nachlazeny pribuzny neberem a snazime se vyhybat rizikum at ho muzem doockovat. Tak snad to pristi tyden konecne vyjde. Tj, nesla bych s takto nahlazenym ditetem na ocko

foogy
22. bře 2017

Tohle jsem teď taky s doktorkou řešila, klidně by mi malou naočkovala, měla vodovou rýmu a já sama rýmu jako prase, takovou tu, co ti teče z očí, z nosu jak z kohoutku a divila se, že nechci!!!!
A do toho mi za měsíc zhubla 100 g, ve 4 měsících vážila 5100 g, chodíme na rehabka, protože blbě pase, jinak ale pohyb OK a ona by jí očkovala, až by se hory zelenaly.
A to nejsem nějaký extra velký odpůrce očkování, ale tohle si myslím, že je základ - dítko i rodiče a sourozenci musí být zdraví!!!! A u prvního jsem ještě vždy nasadila homeopatika a ten den byl naprosto v klidu - žádné courání po městě, žádné návštěvy, k doktorovi autem a celý den klidový režim a naštěstí to bylo vždy OK!

Mám sestřenku pediatričku (žel bohu k ní nemůžeme chodit, bydlí daleko), ale říkala, že dítě a okolí musí být naprosto zdraví a musí přibývat na váze a musí být OK v pohybu. A že se nemusím bát, že když máme 1.dávku HEXA, že by se to nestihlo, že snad jsou tam 4 měsíce od první dávky, kdy se musí naočkovat, takže času dost.

listopadka1
22. bře 2017

@astyna je teda fakt, že naše doktorka šla taky podle váhy a celkovýho stavu,než podle věku. A bylo to až v nějakým 4. měsíci, těch 9 týdnů jak píše zakladatelka se mi zdá fakt brzo.

tery_s
22. bře 2017

Teda musím uznat, ze naše MUDr je snad růže mezi trnim, když tu čtu co vše pediatři pohnoji... při malých nárůstech váhy u kojenych cpou maminky do UM a nemají problém očkovat nachlazene děti a ještě dvě očko najednou 😒 chápu, ze nejsme lékaři a spolehame trochu na jejich rady, já teda vždy radši konzultuji vše kolem děti s MUDr. Ale v těchto případech je fakt rozumnější si nechat poradit na MK, smutné. My jsme první očko měli ve 4m schváleno ba doporuceno od dr, kdy ve 3m měla malá rýmu(nic víc) a řekla ať přijdeme až nejdřív za 14dni, ale klidně až v těch 4m podle stavu a samo i absence nemoci u všech členů rodiny. A ze je to umění se tefit, aby bylo mimi i všichni doma OK 😀

mrskato
22. bře 2017

@martisek11 ahoj, já odkládám druhou hexu už od ledna, starší furt něco tahá ze školky a ted naposled měli oba neštovice, jsme objednaný na očkování za měsíc, ale prý je po neštovicích oslabená imunita a nedoporučuje se očkovat minimálně 6 týdnů, což asi promeškáme tu 6ti měsíční lhůtu možnou mezi vakcínami...vubec nevim, jak se s doktorem dohodneme, nechci, aby měl zbytečně o jedno očkování víc, prý de dá snad od 10. měsíce hexa 2+1, místo 3+1, kterou jsme začali, to mi radily holky u nás ve skupince.
U vás to určitě nebude problém, ted už bude teplo a ty respirační nemoci poleví. Určitě bych nenechávala očkovat ani s lehkou rýmou.

michaela224
22. bře 2017

Ahoj holky,nejsem maminka ale mám zkušenost, studovala jsem ošetřovatelku a chodila jsem na praxi k postiženým dětem a tam nám říkali že většina postižení vzniká v souvislosti že je dítě nemocné a že I když na vás.nevìm jak lékař tlačí a máte nějaké podezřeňí že je ďítko nemocné je lepší očkováňí odložit,no a byla to pravdu.jelikož více než polovinu dětí to postihlo z tohodle důvodu,tak jen jsem se chtěla o tuhle zkušenost podělit 🙂

zuzineckah
22. bře 2017

Dcera má 8 měsíců a ještě není naočkovaná. A dřív jak za měsíc ani nebude, protože momentálně je prvně nemocná. Dohodla jsem se s mudr, že očkovat budeme až od půl roku, jenže v termínu měla lehkou rýmu a teď čapla zánět průdušek, navíc ji lezou zuby. Takže očkování odloženo na neurčito.
Naše mudra by ani neočkovala, je opatrná. A dvě vakcíny opravdu ne. Naprosto zbytečné riziko a enormní zátěž. Ty dva vpichy za to stojí, když už teda trváš i na nepovinném očkování.

pexi
22. bře 2017

mě lékařka říkala, že by neměla být ani rýma, a to nejlépe ani u nikoho doma, takže se podle toho řídím ;)

michaela224
22. bře 2017

@pexi ano presně tak jelikož to dite to může mít v sobě ale ještě nemusí mít příznaky,ještě když je nemocný někdo v domácnosti

astyna
23. bře 2017

Pexi,presne tohle si myslim take. Ony ty viry poletuji doma a dite klidne uz muze byt v inkubacni dobe a prave to muze nestastne vygradovat kvuli ockovani. Tohle nepodcenovat a nebudeme resit nezadouci ucinky.

astyna
23. bře 2017

@foogy

O duvod vic zmenit pediatra. Moje byvala byla podobny zjev. Dite ma predni rymu a ji to nezajima? Hm...

lvicek2000
23. bře 2017

My začali s hexou v 6 měsících, být Tebou, rozhodně odložím

martisek11
autor
23. bře 2017

dnes jsem to odložila..mě šlo o to, aby se stihlo všechno očkování, protože dáváme i prevenar a rotaviry...a podle toho jejich počítání už by se ted mělo začít s hexou´+prevenar..a potom ty rotaviry....musí do nějaké doby být..ted přesně nevím dokdy,,a už sme odložili po druhé, minule byl taky nachlazený a hodně kašel a rýma..tak mě zajímalo kdo si nechával hexa+prevenar a potom rotaviry, do kdy nejpozději se musí začít,,jinak díky za odpovědi...
a jinak u první dcerky sme dávali taky takhle všechno a žádné komplikace neměla a dávali sme narát hexu´prevenar..

astyna
23. bře 2017

@martisek11
Ono nejde o to, že to jsou 2 vakcíny naráz, ale spíš o to, že kdyby byla reakce, neví se na co a jak se má dál postupovat a co vlastně řešit. Naše generace (ročník 88) měla daleko "horší" vakcíny s děsivějším složením a žijeme. Ale třeba moje teta (ročník 55) vlivem očkování zemřela.

Já jsem dávala Synflorix, ale začala jsme až v 6.měsíci, takže my jsme dopláceli jednu vakcínu. Ale žádná tragédie (stálo to asi 700 Kč, proplatila pojištovna).

foogy
23. bře 2017

@astyna No jo, nejraději bych jí změnila, jenže..... Bydlíme v takové prdeli a jsou tady jenom 2 pediatričky, ta druhá je teď nová, mladá, bezvadná, jenže se navzájem zastupují. Takže když mi pak děti onemocní a ta moje by měla dovolenou, tak bych musela jít k té staré a dokážeš si to představit? Tak to s ní raději budu bojovat a když bude protivná, tak jí v klidu řeknu, že jestli s tím má nějaký problém, tak přejdeme vedle a uvidíme, co mi na to řekne.
Jinak jsem s ní moc spokojená, nic nezanedbá, ale s očkováním mě silně s..e!

nikolavod
23. bře 2017

@listopadka1 taky jsme měli obě vakcíny naráz a reakce žádná. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo tak mechal očkovat, už jsem si připadala jak krkavčí matka, vzhledem k tomu, jak některé maminky na mě kvůli tomu útočí.

listopadka1
23. bře 2017

@nikolavod já nevím, mně přijde, že se ty vedlejší účinky hrozně zveličujou. Jako co se stane horšího, než že může mít dítě teplotu, může to otéct nebo svědit? Při druhém přeočkování dostala jen jednu injekci a měla pak večer teplotu, dostala paralen a do rána byla v pohodě. Přijde mi stále živá a zdravá. Jinak při tom prvním očkování, kdy dostala dohromady hexu a prevenar, tak měla nějakou rýmu, doktorka se mě ptala, jestli to nechci posunout, ale to jsem teda nechtěla. A bylo to OK. Lepší než pak s neočkovaným dítětem chodit mezi lidi, zvlášť když je dnes tak módní neočkovat.