Řešíte očkování dětí proti pláným neštovicím? Nežádoucí účinky a věk?
Dobrý den, chci se zeptat jestli tu někdo řešil očkování proti plannym neštovicím. Mě osobně to přijde jako dost nepříjemná nemoc ačkoli většinou nemá vážný průběh (ale člověk nikdy nevi). A možnost se jí vyhnout mi přijde dost zajímavá. Přesto v okolí nemám nikoho kdo by dítě očkovat dal.
Řešil tohle někdo? Jaké jsou tam možné nežádoucí účinky nebo proč to lidi tolik nevyužívají? Nevíte od kolika let se může očkovat? Děkuji za názory
Naše doktorka říkala, že ockuje cca od 10 let věku dítěte pokud je neprodela. Ale lepší že je samozřejmě přirozená imunita.
Jak čtu, tak máme fajn dětské doktorky. Naše chce na neštovice očkovat syna jak půjdeme na 18 měsíční prohlídku, teda aspoň mi to říkala sestřička
@ferda90 a mně to přijde strašně brzo. Neštovice opravdu není nic strašnýho, co by neslo přežít. Naopak rýma je mnohem horší. A to mám dost intemzivni zážitky z toho, řešíme je už měsíc a jsem fakt ráda, že je chytly obě děti přirozeně. Jediný, čeho jsem se fakt bála, bylo, aby to nezavlekly k našim, protože táta je už starý a neměl je.
U miminka bych ale počkala, protože průběh fakt nebývá hrozný a navíc už takhle malin i těch očkování mají dost. A to jsem pro očkovací člověk 🙂
@bara88 jo jo to určitě udělám, ale ohledně očkování na neštovice mi říkala sestřička při poslední návštěvě a když jsem volala, že bych ráda posunula očkování. Nedávno jsme se bavili s přítelem, že těch očkování je docela dost. Na poslední návštěvě mi dala další leták na nepovinné očkování. My dávali samozřejmě povinné plus prevenar 13 a bexsero navíc. Teď mi cpala další, ale to dávat už nebudeme.
Myslim, ze proti nestovicim se moc neockuje proto, ze male deti maji tech ockovani hodne na to, aby se mezi to nacpal jeste Varilrix (Priorix Tetra uz neni dostupny), a pak v batolecim nebo predskolnim veku to vetsina deti proste chyti a uz ockovani netreba 🙂 Jinak ockovat je mozne od 9 mesicu.
@odula Jasně, to bylo jen připodobnění, jak se u nás razí historicky zakořeněná teorie, že je skvělé je prodělat kvůli imunitě, i když může být těžký průběh, i když to může být spouštěčem dalších věcí.. Jasně, nemusí. Ale já to u svých dětí riskovat nebudu, protože jsem ty těžké průběhy viděla (ale i lehké) 😊. Ale je to každého svobodná volba, co se týče nepovinných očkování, ať si rozhodně rodič každý sám za sebe 😊
Jen mi přijde, že se tady razí přirozená imunita, a pak je spousta dětí kolem mě stejně 20x do roka usoplených (teď nemyslím, že je to kvůli očkování samozřejmě a mluvim o neskolkovych). Jen že je to spousta dalších různých faktorů (zdravá strava, pobyt venku denně za každého počasí apod.), a ne jen že nechám na dítě naprskat neštovice v domnění, jak to posílí jeho imunitu 😃
@veroniqess a očkování být spouštěč něčeho
nemůže?
Tak teď se směju sama sobě, imunizaci vůči varicelle, samozřejmě, ačkoli proti variole bude některým z nás možná i chybět. 😄😄😄
@veroniqess no zkrátka imunita navozená proděláním planých neštovic způsobí, že už je člověk neprodělá znovu, nikdo neříká, že díky tomu dítě nemůže mít rýmu nebo pneumonii.
@veroniqess Myslíš, že už se matky za účelem nakažení dětí dávno nenavštěvují? Haha 😁 To frčí pořád.
@bara88 Co se týče kluků, tam jsou ohrožující spíš příušnice. Já je prodělala, o dva roky později se už proti nim začalo očkovat.
@zelenaesmolda Proti tbc se přestalo očkovat kvůli převyšujícím nú a černý kašel tu je ještě, bohužel současná vakcína údajně selhává, což uznal i Prymula, prý se pracuje na nové. Je to nebezpečné hlavně pro mimina. Spalničky jsou ve vlnách čas pd času i u nás.
@veroniqess tak me nešlo ani tak o posílení imunity obecně, jako spíš o to, ze raději počkám do těch 12-ti a jestli to vyjde, nebudou se muset crcat jako dospělý s vakcínou a hlídat protilátky atd. Ryze prakticky. Po 12 bych je naockovat dala.
@bara88 Určitě také může 😉
@tahejhula Tak může je samozřejmě prodělat znovu, i když to není tak běžné. Běžnější je výskyt toho pásového oparu kvůli tomu, takže je to jako vždy, vyhodnocování jednotlivých rizik podle vlastního uvážení 😉
@veroniqess to se pak může dospělý vakcinovat proti oparu, v tom problém taky není. No samozřejmě, všechno je na zvážení a univerzální pravda neexistuje, ani nemůže.
dcera má 7 let a neštovice ještě neměla, počkám cca do 10 let a pak budeme chtě nechtě očkovat nejspíš. Ten covid způsobil, že ve školce nikdy žádná epidemie nebyla a neměla to kde chytit. Letos to řádilo okolo, ale do její třídy to také nikdo nedonesl 🙂 a jít nákaze uplně naproti návštěvou nemocného si nějak neumim vzít na svědomí. ☹

Ja jsem malou nechala, a to i pres to, ze je muze chytit i tak, jenom by mela jen mirny prubeh, treba 2 pupinky. Je to éro. Klidovy rezim ji nic nerika. Jsou ji teprv dva, ale miluje kolektiv, chodi do DS a furt je s nejakyma deckama. Tedy pravdepodobnost ze je chytne jeste nez dostane rozum je dost vysoka. A tehle vichrici fakt nevysvetlim, ze se to neskrabe nebo se do toho nerype. Jizvicky neriskuju. A jako je to sice dost nizky duvod navic, ale v okoli mam docela dost maminek, ktere kvuli nestovicim prisly o zaplacenou dovolenou a jednu, ktera dite zoufal pudrovala na letisti, tusimv recku, protoze se vysypal hned ze zacatku dovolené, cely pobyt nesmel samozrejme z pokoje, ale kdyby na to prisli na letisti, tak fici do karanteny a domu se jent tak nedistanou...