icon

Zkušenosti s očkováním Covid v těhotenství

piggy123
2. srp 2021

Ahoj dámy. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s očkováním proti Covid v těhotenství? Jak vám bylo po první a po druhé dávce? Šly jste z vlastní vůle nebo a doporučení gynekologa?

Téměř všichni z mého okolí, kdo se nechali očkovat (nikdo nebyl těhotný), tak měli po první dávce bolest paže a po druhé dávce ulehli s horečkami, zimnicí a bolestmi celého těla na několik dní.... Všichni měli Modernu.

Já jsem ve druhém trimestru a moje gynekoložka mi silně doporučila očkování proti Covid. Já velice váhám. Je pravda, že v práci mám přímý kontakt s lidmi, ale nelíbí se mi, že zkrátka nikdo neví, co to udělá se mnou a s dítětem teď a nebo třeba za rok... A nechci riskovat vysoké horečky jako reakci na očkování. Nevím, co je menší zlo...

Gynekoložka mi ještě doporučila očkování na podzim proti chřipce a ještě přeočkování tetanu, černého kašle a záškrtu...

Strana
z3
michalkovamonica
3. srp 2021

@piggy123 ja se ockovat byla, prvni davka v 28tt a druha v 33tt. Tehotne se ockuji pouze Pfitzzerem, po obou me bolela pouze ruka asi den. S manzel jsme si predtim nastudovali spoustu zahranicnich studii, a gynekologicka mi to taky doporucila, takze jsem nevahala. Nakonec v ockovicim centru mi i dr. rekla, se kterou maji tehotne pred ockovanim kratky pohovor, ze jdu v tu nejspravnejsi chvili. Ja budu v nejcitlivejsim a nejrizikovejsim obdobi chranena a miminko se narodi jiz s protilatkama.

merope
3. srp 2021

@michaela_2 Tak to určitě. Jen si vybavuji tady na MK těhotnou, co se chrání co může a vždycky jí to "dotáhne" někdo z okolí - a už měla covid 2x. V okolí taky - příbuzná kamarádky to chytla nejspíše od sousedky v paneláku, neví, kde jinde - ale mají dveře vedle sebe a sousedka covid měla a ona pak hned poté. Takže ano, opatrně, minimalizovat rizika, ale dle těch studií jsou ta rizika skoro větší (a fatálnější) z toho covidu.

evika_1105
3. srp 2021

@piggy123 chapu, ze chces znat zkusenosti druhych ale pokud Ti dr doporucil ockovani, tak bez. On vi proc to rika a na rozdil od docentek z MK tomu rozumi. Prvni davka-bolest ruky a par dni takovy ten pocit, ze na me adi neco poleze s pak uz v pohode. Druha davka uplne bez reakce. A to jsem cov prodelala a bylo mi receno, ze kvuli tomu muzu mit horsi reakce. Ale tehotna nejsem.

vendes
3. srp 2021

@piggy123 To máte asi silně proočkovací doktorku. Tetanus mám propadlý, mám přijít, až nebudu kojit, očkování proti chřipce můj lékař těhotným neočkuje, takže mě přístup vaší doktorky zaráží. V těhotenství vám pomalu neprodají ani kapky do nosu nebo na kašel, ale vakcíny by do vás doktorka naprala jen to fikne.
A covid očkování? Je to na vás. Můžete mít potíže z případných vedlejších účinků vakcíny, nebo potíže spojené s případným prodělaním nemoci, nebo covid vůbec nechytíte. Ve svém okolí nemám žádnou těhotnou, která by se nechala očkovat a já o tom rovněž neuvažuji. Covid jsem neměla a to jsem během této epidemie těhotná podruhé.

hojda
3. srp 2021

@vendes Četla, že letos přijde asi horší vlna chřipky(třeba ne, asi bude záležet, jaká budou opatření na covid a jestli vůbec nějaká budou) a přímo psali, že to bude nebezpečnější především pro novorozence a těhotné, tak možná proto to doporučuje, ale někteří lékaři to mají tak ,že je to opravdu na bázi doporučení, řeknou ti, co je možné naočkovat a rozhodnutí je na tobě.

surikata131
3. srp 2021

@vendes ta doktorka se řídí oficiálními doporučenými postupy, které jsou něčím podložené. Tvůj doktor se řídí svými dojmy. Tetanus až nebudeš kojit? Pardon ale wtf, vždyť to je součástí hexy, která se očkuje dětem od 9.týdne, takže to nemá žádnou logiku.

surikata131
3. srp 2021

@merope jako věřím, že ty vyrážky byly nepříjemné, ale spoustu lidí po covidu trápí několik měsíců dušnost a v tom důsledku intolerance zátěže, bolesti hlavy, zhoršené soustředění, mozková mlha apod. Nejhorší asi ta dušnost, ale potrápí i ta dlouhodobá ztráta čichu, čichové halucinace nebo třeba vypadané vlasy. Z těch neurologických příznaků taky nemám moc dobrý pocit (vím i o případu, kdy člověk ochrnul na půl těla, naštěstí přechodně), všichni řeší néjaké hypotetické pozdní NÚ vakcín, ale spíš můžou být trvalé následky po prodělání covidu....

verais
3. srp 2021

@piggy123 no mám kámošku v zahraničí a jí taky doporučovali očkování na covid byla dokonce u 3 doktorů a všichni jí ho doporučili ba skoro tlačili...když mi řekla, že už má první dávku pfizer za sebou (v7tt) kroutila jsem hlavou, ale říkala jsem si ona je ta co přebírá zodpovědnost a je to její rozhodnutí a jen jsem jí řekla, že je odvážná 🤔 jen by mě tedy zajímalo jaký názor by slyšela od doktora tady v ČR co vím tak moc to nedoporučují, ale opravdu je to názor od názoru já osobně kdybych byla těhotná tak do toho nejdu a i když nemám nic proti očkování tak tady u toho trošku váhám jestli do toho jít i když těhotná nejsem a zatím oddaluji registraci 🤔
PS: kamoška byla v poho i po druhé dávce, ale jak se říká každý člověk je jiný a ty můžeš mít jiný průběh

merope
3. srp 2021

@surikata131 Však to já nikde nepopírám - já jsem ráda, že jsem naočkovaná, mám to za sebou, na těle mi snad další fleky už nevyskáčou a covid doufám nikdo z nás tím pádem nechytí. Na druhou stranu je dobře vědět, že NÚ jsou a počítat s nimi. A ano, následky covidu jsou často mnohem fatálnější.

surikata131
3. srp 2021

@verais pokud plánuješ těhotenství, tak teď dokud ještě těhotná nejsi je ta nejvhodnější chvíle nechat se naočkovat. Jinak v těhotenství je u nás doporučeno očkovat se proti covidu od 2.trimestru, pro jistotu, protože někdo může mít po očkování třeba ty horečky, jinak by tam neměl být přímý negativní vliv na embryo/plod

priefi
3. srp 2021

@piggy123 ač trochu mimo mísu, ale... Když jsme plánovali druhé mimco, bylo to 15 let po očkování tetanu. Sestra mi tehdy řekla, že pokud se snažíme o druhé, že mě naočkuje jen a pouze během MS, jinak ani náhodou. Další MS, při které jsem chtěla jít, nedorazila, byla jsem těhotná. Teď to je 18 let od poslední dávky. Už jsem nekojící a šla jsem si pro včelku. Mno... Reakce, bolavá ruka, vpich v jednom ohni, okolí začervenalé. Na základě moudré rady lékařky z koníka (můj lékař má dovolenou) jsem si to ledovka, mazala Voltarenem a brala brufeny (děkuji za rady, je to lepší 🌹). Už je to skoro týden a pořád to není ok, teď se mi udělal další bolestivý flek, který je horký a je to taková hrouda... Takže i nadále Brufen... Co tím chci říci? Nikdy nevíš, jak budeš reagovat na očko a pokud bys pak měla reakci, díky těhu jsou možnosti úlevy omezené. Rozhodnutí je na Tobě. Protože můžeš pak chytit Covid, ale taky nemusíš, můžeš mít mírně příznaky, nebo horší průběh, a to bez ohledu na to, zda jsi, nebo nejsi očkovaná. Testy na těhotných se teprve dělají, nikdo neví, jaké to může mít následky. Ale moje lékařka, která je už v důchodě byla zásadně proti jakémukoliv očkování během těhotenství a kojení.

kevi1
3. srp 2021

@priefi z pohladu cloveka, co chytil covid 2x v tehotenstve.. okrem paralenu nemozem NIC, ulava ziadna. Manzel bol za 4 dni fit, ja som sa doslova trapila 3 tyzdne, uz som myslela, ze snad budem mat ten kasel navzdy. Takze proste je to trade-off medzi mensim zlom, ale jak sa robia testy na tehotnych dopadu ockovania, tak sa predsa nevie aky moze mat longrun efekt covid na mimco. Zalezi jednoducho na tom, z coho ma clovek vacsi respekt, ci z ockovania alebo z covidu no..

fifinka2020
3. srp 2021

@piggy123 Pokud mas facebook, doporucim skupinku Ockovani tehotnych proti covid (kdyztak napis, presny nazev je trosku delsi, ale verim, ze najdes) - je tam spoustu maminek, co maji ocko za sebou, urcite tam muzes najit vic zkusenosti a podle toho se rozhodnout ❤

priefi
3. srp 2021

@kevi1 přesně tak, nevíš, jak to dopadne, nebo nedopadne. Je to o tom rozhodnutí. Navíc, když jsi měla druhý Covid, měla jsi v sobě jen jednu, anebo obě dávky očka? Já spíš mojí zprávou chtěla říci, že jsem ráda, že ten tetan se odložil a já toto nemusela řešit v těhotenství. To jsem měla jinou chuťovku, sekl se mi krk a já se nemohla vůbec hnout, totální bolest. Mudra, že mi na to nic nemůže dát a ať nejím moc ani paralen, abych miminku neublížila. Byl to dlouhý a bolestivý týden... Navíc jsem špinila, tak jsem i s tím paralen byla opatrná, tak jak mi to doporučila obvodní. Na gynde mi sice řekli, že paralen můžu dle potřeby, ale nikdy nevíš...

priefi
3. srp 2021

@piggy123 vidíš, zrovna @kevi1 by Ti mohla odpovědět, ta měla tu smůlu, že během těhu měla Covid 2x a navíc je i naočkovaná.

smetulinda
4. srp 2021

Jsem 30+2 tt, byla jsem na druhe davce pred 2 dny a citim se fajn. Po prvni davce me bolela ruka v miste vpichu, ale spatne mi nebylo. Ted ruka bolela taky, prvni den vecer, ale mnohem min nez u prvni davky. Vcera jsem mela chvilku takovy naval, jako kdyz z horka, ale sla jsem si lehnout a v pohode to zaspala. Dneska se citim fit, jsem prekvapena, mela jsem svoje obavy, ale evidentne byly zbytecne. Dostala jsem Pfizer.

smetulinda
4. srp 2021

@evika_1105 hahahaha diky za obohaceni slovniku, docentky z MK mi vylepsily den ;)

zuzina8887
4. srp 2021

Ahoj holky, přidávám zkušenost. 1.dávka Pfizer ve 20tt, pouze citlivá ruka 1,5 dne, jinak žádná reakce, na 2. dávku čekám. Covid jsem neměla, rodím v prosinci, takže 3.trimestr bude v nejhorším podzimním období. Názory gynekoložky i doktora na screeningu byly jasně pro očkování, s tím, že Covid ve 3.trimestru je života ohrožující pro mě i miminko. Přeji hezké těhotenství všem 🙋‍♀️.

duhovakony
4. srp 2021

Holky já se pripojim do diskuze,v televizi říkali ze latky z očkování k děťátku vůbec nedojdou,ale jakto že když mi doktorka píchala injekci na vyvolání menstruace a ja kojila jeste (dceri uz byli skoro 3)tak mi říkala at už radši par dní nekojim ze to do mlika trochu dojít muze. Jaktoze ocko nemuze pres pupecni snuru placent atd?dekuji za odpovědi

ivivi
4. srp 2021

My chceme miminko, takže jsem absolvovala očkování teď. Dlouho jsem váhala a zvažovala. Nakonec jsem řekla, že teď radši. První dávka v pohodě, jen bolela ruka. U druhé dávky (ted v pondělí) se tedy nežádoucí účinky vyřádily. Kromě vyrážky tak skoro všechno. Měla jsem nežádoucí účinky asi 30 hodin. Ted už jen bolí ruka a jsem trochu slabá. Ale i přes to bych do toho šla znova. Nedokážu si představit, že bych takhle ležela a cítila se třeba 14 dní s Covidem.

pexi
4. srp 2021

@duhovakony nejsem odborník, tak třeba vysvětlí někdo lépe. Ale z toho, co jsem pochopila: očkovací látka (čili spike proteiny), se velmi rychle rozpadají, ale právě vůči nim se začne tvořit imunitní reakce, to znamená protilátky. Přes placentu dle výzkumů projdou právě ty, ale očkovací látka se rozpadne dříve. Proto se miminka následně rodí již s protilátkami.
Tohle ale neplatí pro jakoukoliv injekci, resp. jakékoliv očkování, u každého očkování nebo injekce je důležité se v případě těhotenství nebo kojení poradit s někým, kdo tomu rozumí 😉

surikata131
4. srp 2021

@priefi wow, takže tu doporučuješ řídit se postupy své lékařky důchodkyně, která se sama řídila pravděpodobně podle informací, které načerpala v době svého studia a zakázala ti i Paralen. To že je někdo lékař, ještě neznamená, že má pravdu a tady ti co se nevzdělávají a neřídí se evidence based medicine pak akorát šíří bludy.

@duhovakony to že se něco aplikuje stejnou cestou ještě neznamená, že se to pak v těle stejně chová. Co se kam dostává/nedostává záleží na spoustě věcí, např velikosti molekul, jestli se to váže na vodu, tuky, jak rychle se to rozpadá/přeměňuje,...Doktorka na gyndě ti asi píchla nějaké hormony, vakcína je něco jiného, reakce probíhá ve svalu a lymfatické tkáni, do krve se pak dostanou až vytvořené protilátky

magicaetezzz
4. srp 2021

Ockovala jsem se v prvním trimestru. První dávka ok, druhá mě na den vyřadila z provozu, ale druhy den už dobrý. 👌

kristulice
4. srp 2021

@piggy123 ahoj,neziji v Cesku,ockovani mi bylo doporuceno. Mam dva tydny po druhe davce.
Negativni reakce okoli me uz nezajimaji,kazdy ma tendenci podsouvat vlastni nazor,odsuzovat atd..
Rozhodovala jsem se podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi,lehke to urcite nebylo.
Za me lepsi slabost po ockovani,nez covid ve tretim trimestru nebo po porodu.
Po prvni davce me trochu bolelo rameno,po druhe jsem byla asi 3 hodiny ospala.
Bohuzel ma situace byla takova,ze jsem se nemohla bezpecne izolovat a ockovani nelituji,ze jsem sla.

priefi
4. srp 2021

@surikata131 tak ona řekla, že paralen můžu, ale minimálně. Když věděla, že špiním, nechtěla riskovat. Ale to, že lékař nedoporučuje očkování během těhotenství není zastaralý pohled. A pokud jsi dobře četla, tak víš, že nepíšu ani tak o tom očkovat, neočkovat, ale o tom, že i očko může mít nežádoucí účinek a při těhu jsou možnosti úlevy omezené. A pokud jsi četla i dál, tak víš, že jsem teď na tom očkování tetanu byla a píšu tam, že jsem ráda, že jsem nebyla naočkovaná během těhu, protože jsem měla nežádoucí reakci a kdybych byla těhu, nemohla bych brát léky, co jsem brala. Takže to wow si nech od cesty 🙈

denski24
4. srp 2021

@piggy123 v těhotenství určitě NEočkovat žádnou vakcínu.

slunea
4. srp 2021

@denski24 lepší je chytit covid, jo? 🙂

rozitta
4. srp 2021

@adula000 ahojky, u nás Pfizerem sousedi - manželé - 68let. První dávka úplně v pohodě, jen ta bolest paže. Druhá dávka - pan v pohodě, paní si prožila dvoudenní peklo. Tak ani ten Pfizer to moc neusnadňuje.

jucy693
5. srp 2021

@piggy123 ahuj, já také hodně váham 🤷🏼‍♀️
Já byla na první dávce 4.6. ( to jsem ještě nebyla těhotná ). Dostala jsem Pfizer. Na přeočkování jsem měla jít 16.7. jenže 14.7. mi doktorka potvrdila těhotenství a řekla mi, že v 1. Trimestru chodit určitě nemám. Ať tam prý zavolám a ať jdu na přeočkování později. Potvrdili mě to i v telefonu, když jsem tam volala z jakých důvodů na druhou dávku jít nemohu. Tak sama nevím, zda na to přeočkování v těhotenství mám vůbec chodit nebo počkat až po porodu 🤷🏼‍♀️ no za 14 dní jdu na kontrolu, tak se doktorky zeptám. Je to dilema, vážně. Dělám na čerpání stanici za pokladnou, takže s lidmi do přímého kontaktu přicházím denně. Nemám strach vůbec kvůli sobě, ale kvůli mimi abych mu nijak něčím neuškodila vlastním rozhodnutím. Jsem ráda, že se tu toto téma probírá 🙏 snad mě to v něčem pomůže. Díky

jucy693
5. srp 2021

@magicaetezzz zvláštní, mě na gyndě i v nemocnici, kam jsem z důvodu zrušení přeočkování volala řekli, že v 1. Trimestru očkování určitě ne 🤷🏼‍♀️

Strana
z3