Špatný spermiogram manžela/partnera - jak zvládáte?

kecka28
1. zář 2015

Ahoj holky, mám asi klasický příběh. Snažíme se s manželem o mimčo a nedaří se. Vzhledem k tomu, že má dítě z předchozího manželství, pořád jsme počítali s tím, že je chyba na mé straně. Není, po gynekologické stránce jsem zdravá a plodná. Šli jsme tedy na spermiogram a tam nám bylo zjištěno, že manžel má kombinovanou vadu, tedy oligoospermie, asthenozoospermie a teratozoospermie. IVF nás prý nemine. Chci vědět, jak to zvládáte Vy? Pokdu víte, že jste zdravé? Snažíte se manžela podpořit třena vitamíny? Snažíte se spermiogram zlepšit? Pomohlo Vám něco konkrétního?

zaneta238
1. zář 2015

Mám opačnou zkušenost,přítel z předešlého manželství má kluka z IVF,velmi špatný spermiogram,početí normálně nemožné!!! Předpokládali jsme ,že se tomu spolu nevyhneme... A ejhle,vrátili jsme se z dovči a já na druhý pokus otěhotněla 🙂 .Spermiogram se mění každé 3 měsíce.Jediné,co bylo u nás,že přítel začal jíst víc zdravě a největší podíl měl u něj nejspíš také stres..

lenkasaf
1. zář 2015

Ahoj, ze začátku je to určitě šok, ale musíš ho podpořit. Určitě je sám z toho špatný, jako chlap a pán tvorstva, takže stůj při něm. Můj má azoospermii, genetická vada, žádné spermie. Léčí se už 3/4 roku u androloga, 14.9. nás čeká další kontrola a možná operace partnera. Se vším je smířený, ale je to už dlouho a nejistý výsledek. Takže se držte a hlavu vzhůru. Doktoři jsou dnes machři. Z těch vitamínů nám doporučil Profertil, ale je docela drahý, tak zobe Fertilan. Jestli to vše k něčemu bylo zjistíme až po té operaci.

maudn
1. zář 2015

my dostali zprávu,že máme 0% šanci otěhotnět přirozeně , pouze s ICSI, za dva týdny po zprávě jsem byla těhotná (bohužel mimoděložně), pak manžel bral vitamíny a hodnoty měl nad normou, takže bych neházela flintu do žita..

kecka28
autor
1. zář 2015

@lenkasaf Děkuji moc za zprávu, to je mi líto - azoospermie to už je fakt na prd. To se dá operovat? Vůbec si to nedokážu představit...
Taky manžel zobe Fertilan. K otmu čaje na zvýšení potence a kape si kotvičník. Víc nevím co udělat...
Moc držím palce!
Já jsem z toho už dost na palici... doma hrdinka, podporuji ho, chválím jak zobe vitamínky a pak v noci brečím do polštáře..

kecka28
autor
1. zář 2015

@maudn Tedy to je opravdu super zpráva, kéž by se zázraky děly více často... Děkuji za podporu

maudn
1. zář 2015

@kecka28 jo a teda čekám od té doby třetí dítko, manžel před každým planovanym otehotnenim bral 3 mesice fertilman

lenkasaf
1. zář 2015

@kecka28 tak já už ani nebrečím, po té době už člověk asi trochu otupí nebo zesílí, nevím. Operace prý je možná - MASA/TESE, mikrochirgicky ho říznou a budou hledat, jestli ta léčba zabrala. Tak uvidíme, je to sázka do loterie, jednou bychom si vyčítali, že jsme to nezkusili.

lejla29
1. zář 2015

@kecka28 Ahojda, spermiogram může být jako na houpačce. My měli vždy všechny 3 vady u spermia. Ale jednou 7 miliónů na ml, několikrát dokonce všechny mrtvý, jen pár kusů hýbajících se na místě, pak několikrát 2 milióny na ml. Nechtěli jsme čekat a šli jsme rovnou do IVF, do půl roka od první návštěvy v Caru jsem čekala první dítě. Pak do roka druhé dítě, které bylo přes nativní cyklus (tada bez injekcí, v přirozeným cyklu odeberou to jedno vajíčko, oplodní ho tou nejlepší spermií a je to), byla to rychlovka. Jo a to při tom posledním nativu měl spermio nejlepší, měl 10 miliónů na ml (celkem teda 30 miliónů) a to pro to nic nedělal, naopak, kašlal na vitamíny a po práci si dal raději pivo... Zkrátka spermio se furt mění, jednou to může být opravdu tragické a jednou téměř v normě, nám se měnila i morfologie, i rychlost i počet. A jestli už jedno dítě má, tak určitě nebude neplodný. Joj a stejně stačí i jedna spermie 😀 , ale jestli nechceš dlouho čekat, jako my, tak raději jdi do inseminace nebo nativu. Jinak moje kamarádka taky stejný problém. Nechtěli čekat, první dítě přes IVF hned na první pokus, 4 embrya zamražený. V šestinedělí otěhotněla přirozeně a rok po porodu druhého čeká třetí. Takže nevyšilovat, není to konec světa. 🙂

kecka28
autor
1. zář 2015

@lejla29 to zní až jako pohádka...
Povíš mi víc - klidně do zpráv, k té inseminaci? kamarádka co na tom byla tak to označila za zbytečnost, že je to prostě jako styk, jen zavedení spermií k vajíčku... My jsme do CAR objednaní na 5.10., samozřejmě nám vše řeknou tam, bojím se ale že jim půjde hlavně o kšeft a tak nás budou tlačit rovnou do IVF. Když jsem ale já zdravá a manžel nějaké mršky má, ráda bych zkusila nejprve méně invazivní metody...