Byt ve městě nebo domek na vesnici?
Ahojte,
pomalu ale jistě se mi blíží čas, kdy budu konečně řešit bydlení. Jsem s dětmi sama a přemýšlím jestli koupit nějaký byt ve městě a mít vše po ruce, nebo si splnit sen a postavit si malý domek na vesnici.
Mám auto. Jsem mobilní. Na vesnici je školka. Škola už tedy ne. Ale k lékaři, nakoupit a podobně bych vždy musela někam autem.
Mám hrozné dilema.
Zkusila jsem obojí. Partner není typ, co by měl čas a chut makat na baraku, presto na nem trval. Já zase nedávala úklid... v dome mi uklid trval skoro cely den. Příroda sice super, ale dělat stále taxikarku mě teda fakt nebavilo. Školka, kroužky, v podvečer si jít zacvičit - nemyslitelné. Ráno jsem musela zabalit vše na celý den, abych se už nemusela odpoledne vracet (prevlect, pro věci, ...). Kolikrát jsme s dcerkou ani nevyjely kvůli sněhové kalamitě (bydlíme na Vysocine). Po roce bydlení mimo město jsem se s velkou chutí vrátila do města do bytu. Je potřeba říct, že máme ještě chatu, kam jezdíme od jara do podzimu. Dcerka se tam vyblbne (písek, houpačka, tramposka, chodíme do lesa). Školku máme nyní 3 min. chůze od domu, do města na kroužky chodíme pěšky a nemusím řešit parkování. A další bonus je, že o patro výš bydlí moje mamka. Každému ale vyhovuje něco jiného a pro každého může být také něco jiného důležité.
@1eso1 : líbí se mi jak píšeš že město je studené a neosobní, na vesnici tohle fakt nepoznáš :Đ tady o tobě vědí všichni všechno - i to co není pravda ( a to většinou) - stačilo že se u mně zastavil jednou brácha když manžel nebyl doma a už se to probíralo 2 měsíce, že co to mám za bohatého frajírka v obleku :Đ no je to úsměvné ale musíš se nad to povznést .... zase je super že seženeš všechno, když potřebuješ tak ti vždy někdo pomůže, tvoje děti znají všichni, takže je máš vlastně pod dohledem i když na ně nevidíš, jo ty plusy asi převažují nad těmi mínusy 🙂
@ange_de_la_morte Jo to je úplně přesný 😊 Ale každý to ma jinak. Taky jsou lidi, co bydlí ve městě a na vesnici by nejeli ani na výlet 😀
@1eso1 Vyrůstala jsem na vesnici ve velkém RD a už bych na vesnici bydlet nechtěla. Štvalo mě, že jsem kvůli každýmu prdu musela dojíždět a práce kolem baráku bylo taky hodně. Teď jsem v bytě v malém městě. Jsme na kraji, je tu spousta zeleně, do lesa to je 5 minut. Do domu už bych nešla.
@1eso1 Ahoj , za mě domek na vesnici .Odešla jsem z města z bytu na vesnici do domečku .
1) Bude v dnešní době levnější pořídit dům na vesnici , než-li byt ve městě .
2) Děti si víc vyhrají na zahradě , kde je ,,budeš mít zabezpečené " plotem .
3) Čerstvý vzduch , ticho apod. Na bolavou duši je to nejlepší lék .
Takto, JA osobne bych na vesnici nezila ani za zlaty prase, pro me by to bylo peklo na zemi. Zijeme ve meste v radovem domku, pro me idealni. Nemusime se starat o obrovsky pozemek, kdyz se vydame jednim smerem, jsme do 10 minut pesky v centru, druhym smerem v odpocinkove lokalite s lesem. Vsude se da dojit pesky, nemusim nikam jezdit autem. Je tu relativne dostatecna anonymita, ta neosobnost je velika vyhoda. No a tak bych mohla sepsat roman vsech pro me vyhod mesta, pro jineho nevyhod. Kdybychom nemeli dum, vybrali bychom vetsi byt.
Odhlednu-li ovsem od svych antipatii a vezmu to podle toho, co tu pises ty, tak je videt, ze te to na venkov tahne, navic tam budes mit rodinu, tak asi neni o cem. Jestli budes schopna se o dum postarat uz zalezi na konkretni situaci, idealni je mit dum po kompletni rekonstrukci, ale to uz je otazka penez.
Byt
Myslím, že i jako zena se to da zvladnout, ale ulehcila bych si to. Vybrala bych vesnici, kde je škola, skolka, něco se tam da koupit. Dobre mhd spojení do města, až budou děti třeba jezdit na střední. A dům nový, rekonstrukce je šílená prace🙂
Jsem z malého města, několik let jsem žila ve velkém městě a byla spokojená, pro založení rodiny jsme koupili dům na vesnici a ... Ze začátku jsem docela trpěla. Není kam chodit na procházky, ono se řekne vesnice, jenže ve výsledku všechny cesty rozježděné a rozbahněné od traktorů a silnice bez chodníků. Obchod tu není, malá zš tu je, vlak 15 minut chůze.
Jako... Kdybych zůstala sama, prodám dům. Nezvládla bych to. Je tu dost práce.
Na druhou stranu je tu klid. Přesně jak píšeš, žádný stres při procházce. Když jedeme do města, naše malá je zvyklá na volný pohyb a ani jednu nás to na ulici s auty moc nebaví. :/
Záleží, co jsi ochotná obětovat. Dům je prostě velká povinnost na víc, vyžaduje péči. Pokud máš ráda vesnici, leckde se dá na vesnici pořídit byt se zahrádkou. Kombinuje výhody obojího. 🙂
Byt. Ja vyrostla na bytě ve městě. Ted mame velky krasny dum se zahradou, na vesnici. Mame tu vse, školu, skolku, 2 obchody, ale stejne touzim po bytě. Chybi mi tu zazemi pro sportovani, kino, restaurace, kavarna, cukrarna. Stejne furt nekolikrat tydne jezdime do mesta. Jsem tu nešťastná. A to jsem vzdycky chtela na barak, do soukromi, mit psa na zahradě..realita je takova ze je tu 24/7 co dělat. A to mame novostavbu. Manzel chce zůstat, je to kutil, nevadi mu to. Ja ale šetřím a vim, ze az to půjde, koupim byt ve městě. Za prirodou se da vzdycky. Staci zajet nekde za mesto na louku, k lesu, k řece, do parku. Vlastne ani nemame moc casu si tu přírodu kolem užívat. A jeste ti lidi tady. Mesto je takove anonymni. Tady se vsechno řeší..
@1eso1 Ja bych se zamerila na vybavenost obce, dopravni spojeni a moje taxikareni. Jak se budu dopravovat ja a moje deti do skol, krouzku apod. Budou na me zcela zavisle? Co kdyz budu nemocna/rozbite auto apod. Ovlivni to jejich dochazku do skol?
Jinak v udrzbe domu nevidim takovy problem. Na opravy si najmu remeslniky. A zahradu si prizpusobim svym potrebam a zajmum. Muzu ji mit pouze zatravnenou a to staci jednou za cas posekat. Jen bych se vyhnula koupe starsiho domu pred rekonstrukci, I kdyz to vypada idylicky, je to cerna dira na penize.
@sinicka Coze? To snad ani nestihne povyrust ne? My sekali za celou sezonu max 5x 😲
@cosimamvybrat my 2x tydne. Kdyz to posecem jednou, tak uz to mame přerostle 20 cm. Sesekáváme na 5 cm..
Záleží jen na tobě. Já vyrostla v baráku a s partnery pak šla do paneláku. Měla jsem to tam ráda, líbilo se mi bydlení, téměř centrum Prahy, vždy jsem říkala, že na vesnici by mě nikdo nedostal. Od mala jezdíme na chalupu, teď zas ke tchyni na barák na vesnici. Nesnášela jsem tu vesnici. Letos se to zlomilo, a zvažujeme stavbu domu, protože tu máme pozemek. Je tu školka, malý obchod, hospoda. To co mi dřív přišlo neřešitelné mi najednou nepřijde jako problém. Ale hlavně, máme byt, neobyvatelný, stavební problém, SVJ absolutně nic neřeší. Nelze se jakkoliv domoct nějakých práv, je logičtější sekat trávu a zasadit strom, protože to je vidět, ale co je ostatním do toho, že někdo nemůže kvůli střeše bydlet. Už nikdy nechci, aby moje bydlení bylo jakkoliv závislé na cizích lidech.
@1eso1 přijde mi, že už dotaz je položený tak, že obhajuje vesnici 😊 já jsem z Prahy, ale teď bydlím na malé vesnici u Kladna. Že začátku mi Praha chyběla, pak se ale narodila dcerka, pořídili jsme si pejska a když vidím, jak jsou obě šťastné a ve větším bezpečí než v Praze (tam jezdíme pravidelně k rodičům, tak mám srovnani) a taky dcera je venkovní tvor. Přes léto se doma nasnida a přicházíme až večer domů, tohle si neumím představit ve městě.
Chtěla bys starší domek nebo novostavbu? Neznám Tvé finanční možnosti, ale pokud máš možnost novostavby, neváhala bych.
Spocitejte si naklady na porizeni bytu,domu. Plus naklady na udrzbu bytu,domu. A v neposledni rade dojizdeni. Ja bydlim v byte ve vetsim meste. Kolem domu mame hruzu detskych hrist,prolizacek. Kousek obchody. Kdyz leje,muzeme do kina,a dojdeme pesky. Decka tu maji skolku i vysokou skolu. Takze popr.nebudeme muset financovat bydleni na.kolejich. Neresim opravu strechy,fasadu,izolaci domu. Bydlela jsem 20let na vesnici,autobus nejezdil,vlak byl.daleko. V zime jsem chodila na vlak pesky,doted mam problemy z kolenem. V neposledni rade,kdyz chctete aby deti delali nejaky.krouzek,spor,tak fungujete jako taxikar.
@cosimamvybrat presne.ted I malo prsi,takze trava fakt rychle neroste.Bohuzel dnesni nesvar,kde trava ma byt vysoka jak u fotbaloveho hriste,nic pak opravdu jineho nedelas..😱😂😂 ja mam radsi travu delsi,zelenejsi a myslim pritom I na hmyz apod.
Maminky zminujete se o detech a jejich vyblbnuti..to.ano,ale vyrostou..hrat si v pisku vecne nebudou..a zrejme stejne zamiri do mesta za studiem, zivotem..tezko rict.
Vracet se k vam pak budou jen na navstevu..takze otazka chci byt s muzem v baraku i na stari?nebo.nam staci byt?kazdy at se rozhodne podle sve natury a ne co je ted "trendy"nejlepe barak, bazen,gril..znam kamarady, co i na stari chteji zit v baraku a i druhy par co preferuje byt..to.si kazdy musi rozhodnout sam
Já osobně žila v bytě ve městě i v domě na vesnici. A rozhodli jsme se, že si postavíme domeček na vesnici, město máme cca 12km daleko, tak není problém tam dojet 🙂 ale záleží na každém 🙂
@1eso1 no právě.. Hrozně záleží na Tvé povaze. Nečekala bych kdy, že budu spokojená ve vesnici. Ale máme tam školku, krám a dvě hospody. Do lesa kousek a ve městě jsem za 10minut..
Jinak třeba kámoška, co šla ve 13 s rodičema na vesnici se okamžitě, co mohla, přestěhovala zpět do Prahy a doteď nade mnou ohrnuje nos, že jsem se takhle zahrabala. Až mě to trochu uráží..
@hermanecka nikde není řečeno, že na stáří se zase nemůže odstěhovat jinam..
Trošku mi přijde, že se tu podceňuje finanční náročnost domu. Jasně, novostavba něco vydrží, ale pravidelnější údržby se dělat musí, náklady na bydlení jsou v domě obvykle vyšší než v bytě a náklady na dojíždění celé rodiny (protože pracujících na venkově moc není) do práce a škol taky nejsou úplně zanedbatelná částka. Já po městě chodím všude pěšky, ale blbé mhd stojí na rok v řádu tisíců, o provozu auta ani nemluvě. A když bude potřeba nová střecha, tak v paneláku se nás na to složí 50, v baráku na to bude sama.
zalezi podle povahy - uprednostnujes klid, prirodu, nebo radeji kavarensky typ? pokud radsi tu prirodu sla bych do baracku, urcite novostavba a pokud se udrzuje neresis roky nic, a hlavne ted se stavi s materislu ktere jsou bezudrzbove - okapy aj. pak jen udrzujes, nevidim rozdil rodina vcetne chlapa ktery to resi , ale proste neni kutil a musi si stejne na to nekoho vzit(coz je vzdy stejne lepsi at je to udelane poradne) nebo kdyz je sama zenska a najme si nekoho at udela to a ono ... pokud to neni prde. sveta, tak jsou tam i deti, skoly apod. pripadny dojezd do mesta taky je fajn zjistit, urcite lepsi nez byt a resit kdyz je stesti - ten soused me vytopil, ten soused je desne urvany, nebo kdyz budes pod strechou fajn zreo struovany barak ale ta strecha to jsem nedomyslela horko jak prase , tak klima, a ted se ptat vsech jestli jim nebude vadit ze narusis fasadu a kdesi cosi ... opravdu podlesve povahy ...
To ti nikdo neporadi, jsou tady lidi, co by nikdy nesli do bytu a lidi, co nechtej do baraku 🙂 kazdemu vyhovuje neco jineho 🙂 ja ziju cely zivot v byte v praze. Dokud jsem nemela deti, rikala jsem, ze do baraku nikdy. Ted, dokud jsou deti male a ja na rodicaku bych brala barak vsem deseti. Ale predstava, ze za par let budu delat taxikare sobe i detem, me od toho zase odrazuje 🙂 brala bych barak v Praze, ale na to jaksi nemam finance 😀
My se odstěhovali z Brna do menšího města, ale pořad blízko Brno (vlákem cca 20 minut, autem o něco dyl, protože doprava), i když jsem si nikdy nemyslela, ze budu bydlet skoro na vesnici (naše město ma cca 25tis obyv.), tak jsme tu moc spokojeni. Školy, kroužky, bazén, kino, nemocnici atd tu máme....ale je fakt, ze máme skvělý sousedy, v našich novostavbách jsme totiž všichni “náplava z Brna” 😆a k té finanční náročnosti, jasný, makas kolem domu, ale na druhou stranu náklady na provoz domu máme 4000Kc, v byte jsme měli 5500kc (včetně fondu oprav), ale pozemek ma cca 650m2, všechno se ovládá samo (zavlažování, automatická sedačka, žádný záhonky apod...). Aktualne nám město nechybí, pokud třeba časem zacne, tak se můžeme kdykoliv vrátit nazpátek, ale dům nemáme tak velký, aby nám tu časem ve dvou bylo smutno 🙂
@1eso1 jsem z vesnice a chlap z města. Momentálně žijeme s dětmi v centru města a nejraději utíkám někam ven. Chybí mi zahrada, pergola, záhonky,... Ale můj chlap není žádný kutil a nedokáže si představit starat se o zahradu a bark. Musela jsem se s tím smířit a žít v bytě. V létě mám z města depky, všude lidi a auta (vadí mi, že vyjdu před barák a hned potkávám lidi, u nás na vesnici stačilo kousek popojít a nikde nikdo, to byla paráda 🙂). V zimě je stejně člověk většinu času doma, tak mi to tak nepřijde. Ale je fakt, že máme všechny obchody po ruce, školku, školu, kroužky, nemocnici... Žádné dojíždění, jak jsem to zažila v dětství. Každé bydlení má své pro a proti 🙂. Takže záleží na vás jak se rozhodnete, každému vyhovuje něco jiného 😃.

@1eso1 my jsme tu taky za náplavu. neřeším, jestli má někdo problém s námi, má problém především sám se sebou. nech brouka žít.