Finanční krize po odchodu manžela: Jak ji zvládnout?
Zdravím, holky nevím co vymyslet a celkem sem.na dně.Už sem zde psala...že nás opustil manžel.Jsem z toho mimo a do toho nevím jak řešit finanční situaci.Mám 2 děti 11 a 16 let,žijeme v baráku s mými rodiči,kde měsíčně inkaso je 20 000Kč.S mužským sme dávali 10 000,- .Manžel je OSVČ,pěkně si vydělá.Já tedy jsem zaměstnaná a beru cca 21 000.-.Vše táhl defacto manžel.Z mého platu mi jde 10 000 do pryč,pojistka,stavebko,spoření pro děti,penzijko a úvěr,obědy a 10 000 bych měla dávat našim.Tak nevím jak to udělat...jak žít.Byly jsme zvyklí si nic neodříkat a teď nebudeme moc ani nikam s dětma vyjet natož něco pořídit.Na pracáku jsem.byla a nemám na nic nárok pokud nejsme rozvedený nebo nemáme zažádáno.Ale stejně to bude na nic,protože bydlím u našich,nemáme smlouvu,vše je psané na mamku.Manžel dětem bude platit školné a co buxe potřeba,ale jak dlouho mu to vydrží?Ještě ani nevím kolik mi bude dávat na děti,snad se nějak domluvíme,ale nevím jeytli není moc chtít po něm asi 10 000 na obě.Má ženskou s 2 dětma,tak bude muset asi taky se otáčet tam,zatím de mi k ní teda nepřiznal.Předělá nám byt,ale co dál.Jak si s tím mám poradit?Sehnala jsem domácku ale je to piplačka a tak za 2500.Ne že sem v pytli,že odešel ale ještě mě tohle utápí.
Budeš si muset najít lip placenou práci anebo ještě brigádu .Prostě zvýšit příjem.Nic jiného podle mne nevymysliš.
Zmeň práci, pokud je ti 45, tak pravděpodobně už nemáš malé školkové děti, holt zkrácený úvazek nestačí a potřebuješ pracovat naplno. Nevím, co máš za školy a jaké jsou možnosti u Vás, ale 21 000 to se pomalu blíží minimální mzdě a to i ta prodavačka v Lidlu, Albertu bere víc. Holt situace se změnila, dosud vám stačil menší příjem a bylo více času na děti, teď je to takto a je nutné se přizpůsobit. Nebo o víkendu brigády -úklid, roznos letáků. Dále určitě zrevidovat pojistky a smloumy na energie,ty částky jsou fakt šílené a neříkej mi, že nejdou snížit. Není něco našetřené na tom stavebku, že by se investavolo do baráku do zateplení? Nezateplený barák je opravdu žrout peněz a úplně zbytečně. Požádalo o dotace, teď jsou ty dotace v rámci programu "oprav dům po babičce. Teda jen v případě, že máš jistotu, že po smrti rodičů bude barák tvůj, že nebudeš muset vyplácet sourozence a tak.
Životní a úrazová pojistka mi přijdou nanic. Zrušila bych je. Stavební spoření je nyní absolutně nevýhodné, pokud ho máš 2 roky, tak jde tuším i snadno zrušit, vrátit jednu státní podporu není problém. Spořicí účty šly dolů, ale ještě stále tam něco málo je, raději bych využila ty, navíc naspořeno asi stejně moc nemáš. Hned bych se pozajímala, zda nejdou snížit náklady na dům. Byť o tisícovku, za každý měsíc to za rok udělá 12 tis, to už přece není málo! Starší dítě si může zvlášť teď v létě najít brigádu, abys mu nemusela platit jeho blbiny. Ty sama dobře zvaž každý svůj výdaj. Brigádu můžeš mít i ty, nějaký úklid, žehlení, hlídání dětí, hlídání psa nebo kočky v době dovolené, nevím, co jsi ochotna a schopna dělat. Jestli potřebuješ něco nového, dá se projet třeba i bazar. Na nového chlapa bych teď asi nemyslela, prvně se musíš na vlastní nohy postavit ty sama.
Budu sprostá.
Ale otevři oči!!!
Děláš ze sebe ublíženou chudinku k politování.
Naser se!!!!
Žádné on pomáhá, já nemůžu.
Můžeš!!!
Když on si mohl najít jinou proč ty by jsi měla sedět s holím zadkem doma a brečet!?
On na to sází!! Že nepůjdeš proti němu, on ti přece pomoc nabídl, on ti opravuje byt ...
Nespoléhaj na něho. V půlce si to rozmyslí protože ta nová otěhotní a peníze bude ještě chtít zpět.
Mysli na děti a na sebe!!!
Seber se a běž na ospod, vyřídit si výhradní péči a děti zjisti na máš nárok.
@janca2002 víc volna znamená co? Hele, já dělám na poloviční úvazek a mám víc peněz, takže se porozhlédni.
Oproti tomu náklady na dům máme mnohem menší. A i tcháni, kteří mají starý velký dům, stáhli náklady na zhruba polovinu toho, co máte vy (jen výměnou kotle a smluv na energie)
Ty všechny nápady neguješ.
Nová práce - nelze.
Alimenty a vyrovnání řešit soudně - nechceš.
Spoříš si na stavebko - to není výhodné. Se podívej jaké je tam zhodnocení vkladů, jaká je státní podpora a jaký je poplatek za vedení účtu. Rušit to nechceš.
Změna dodavatele energií - aniž bys to zkusila, tak řekneš, že to nepůjde.
Co vlastně chceš?
@levandule_k To je ta negativita.....asi...., nechci, bojim se....Ne nelze, ale zatím co jsem koukala není zde nic lepšího a hlavně ne pro ženský...pro chlapy je zde práce dost....S mužským sme se chtěli dohodnout nebo aspoň to říkal....Stavebko klidně zruším, jen teda už nebude nějaká ta berlička.....za pár let.S těmi energiemi...to není úplně jednoduché....je to n mamku a co byla nabídka to nebylo úplně výhodnější....
Neříkám, že si nemáš spořit/investovat jinde, ale zatím moc není z čeho.
Ta nemovitost musí být extrémně nehospodárná. Co budeš dělat, až rodiče nebudou?
Kdysi jsi psala, že rodiče na tom nejsou úplně dobře, jak moc jim pomáháš, máš nárok na nějaký příspěvek na péči nebo jsou celkem soběstační?
Já vím, že s prací je to někdy dost náročné.
Zkus místo tohle nejde, hledat cestu, jak to udělat.
Tohle se ti asi líbit nebude, ale život ti dává tyhle lekce (manžel odešel za jinou, finanční situace, bydlení je trochu na prd.), aby ses naučila bojovat za sebe, přehoupla se přes svůj stín, našla svou vnitřní sílu. Pokud zaujmeš postoj oběti, jsem chudinka, tak to tak zůstane, ale když půjdeš mimo svou komfortní zónu, nebudeš oběť, tak finance se zlepší, objeví se i partner a bude i na výlety, dovolené.
@levandule_k Samozrejme, ze vsechny navrhy neguje. Cetlas tu jeji predchozi diskuzi? Durazne jsem ji v ni kladla na srdce, at ze sebe nedela chudiku a najde v sobe trochu hrdosti a sebelasky.....a ted nova diskuze, ve ktere se zase jenom lituje, manzela pomalu dava na piedestal a vsechny prakticke navrhy smeta ze stolu. Komu neni rady, tomu neni pomoci.
@zanett Četla, psala jsem jí také, že nemusí zůstat v téhle pozici, že si může zařídit lepší život. Někdy člověk musí spadnout na úplné dno.
Každopádně se nedivím, že manžel zdrhnul za jinou, jestli všechno bylo problém...
A na co daval penize manzel, kdyz bydlel u tvych rodicu? Tak pokud neplatil najem, tak tam taky bydlel zadarmo. Takze bych se nelitovala, ze vam alespon neco opravi. Co jste delali s penezi, kdyz je dum neopraveny? Co zkusit dotaci zelena usporam nebo babicku, kdyz mate nasporene nejake penize.
@janca2002
@janca2002 Tak to je fakt mazec.Vůbec si nevěříš, jsi taková zakomplexovaná. Ve tvé situaci bych zkolaudovala to svoje bydlení v baráku jako tvůj byt, ty jsi v nájmu a máma ti ho pronajímá....Pak żádost o příspěvek na bydlení a dobydlení, pak vypočítat alimenty...Dlouhodobě bych vyřešila ty vysoké splátky na vašem domě, asi koupi jineho kotle......

@jancazao Děkuju... budu.