Finanční krize v těhotenství. Jak to zvládnout?

mydlova
7. kvě 2025

Jsem úplně zhroucená. Já fakt nevím jak dál. Děti miluji, mam starší školkové dítě a úplně neplánovaně jsem otěhotněla, nakonec jsme řekli, že je to zázrak, že to zvládneme. Ale čím blíž se to blíží, tak mi dochází, že je to v prdeli. Jediný důvod proč se tak cítím, je Rodičák 11 000,- měsíčně. Z toho nejde vůbec vyžít 😭 Nebydlime v Praze, manžel tady za těžkou práci nemá ani průměrný plat. A většina platu mu jde jen na hypoteku. Šíleně nám se zvednuli úrok, i elektrika všechno. Teď jsem na neschopence kvůli toho, že krvacím, takže ani naspořit do rodičaku nejde. Já se vůbec nedivím, proč se nerodí děti. Ach jo. Tu ani nejde, že ani děti nebudeme moci vzít do bazénu ale i na bazarove boty budeme muset šetřit 😭 A jestli máte rady jako brigáda, tak nevím jak bych to udělala když nemáme hlídání. Od mimina nebudu moci odejít, a při zkušenosti s ABKM, kdy starší kadila krev, a nespalo déle než hodinu v kuse, to zase z vyčerpání budu omdlivat 😭 sakra proč je normální aby důchodce měl 21 000 důchod a nám nedovolí ani 60% z našeho platu.

luciejonsztova
7. kvě 2025

Tak zrovna důchodce bych do toho netahala. Ty si svůj důchod odpracovali. Vím, že člověku to moc nepomůže, ale jinde ve světě jsou na tom ještě hůř. Pokud si pracovala, tak máš nárok na mateřskou, která bude určitě vyšší ně rodičák a pak prostě zkusit brigádu, zkrácený úvazek. To že byla dcera náročné miminko neznamená přece, že bude i druhé. My s manželem máme šíleně vysokou hypotéku po zvednutí úroků. Hned po skončení mateřský jsem nastoupila na zkrácený úvazek a hlídá manžel. Chodím na 4 služby za měsíc, to se s manželem dá skloubit.

zmrzlinka
7. kvě 2025

Manžel si nemůže najít ještě nějakou brigádu nebo líp placenou práci?Jinak Vám asi nic jiného nezbyde jenom to nějak přežít.Ja jsem u obou dětí chodila od pul roka věku na brigádu.A od dvou let do práce.

mydlova
autor
7. kvě 2025

@zmrzlinka já jsem taky šla už ve dvou letech do práce. Protože nešlo to dál. Dítě jsem dala do soukromé školky. A dopadlo to že 2x měsíčně dítě nemocné, vysoké horečky. Nemocnice. Proste Covidové dítě, tolik nemoci 😭 teď určitě mě vezmou zpátky ve 2 letech zpátky do práce, když ví jak to bylo. To si už teď mužů dát výpověď a práci s 2 nemocnými těžko seženu, a když jo tak vyletím hned ve zkušebně. Takže budoucí 4 roky vidím totálně špatně

aedoss
7. kvě 2025

Myslím, že na jednu stranu na tebe padají i hormony a vidíš to zbytečně dramaticky. 😉 Nicméně chápu, že když vypadne jeden plat na dlouho, tak je to na prd. Spousta věcí (zvlášť pro mimčo, se dá pořídit za pusu na bazaru.) Nevím, jakou jsi dělala práci. Třeba by se tam dalo na pár hodin vrátit nebo dělat home office. Nevím, jaké máš možnosti ohledně nějakého dojíždění na případnou brigádu. Ono se to kolikrát lehce řekne, že dáš dvouleté dítko do soukromé školky a půjdeš do práce nebo na brigádu. Já když jsem si to spočítala, tak bych domů nepřinesla navíc skoro nic. Deset let jsem bez hlídání, kdo nezná, neumí si představit, jaké to je, když prostě nemá kam dítě dát. Hlídačky berou cca 200+ za hodinu, brigáda třeba 130 za hodinu. 🤷 Já hledala nějakou jen víkendovou brigádu (jindy manžel nebyl doma, aby hlídal) a nic jsem nikdy nesehnala. Ale třeba budeš mít víc štěstí. Osobně jsem zažila finanční propad při posledním také neplánovaném těhotenství. Plat měl manžel slušný, nejaké rezervy byly. Ale v práci skončil, dlouho jinou neměl a to nás teda dost vyždímalo. Jeli jsme opravdu z mála. A jak píšeš, ani na ty bazarové boty pomalu nebylo. Bylo to náročné, ale šlo to. Museli jsme se dost uskromnit, spoustu věcí oželit. Pokud vás v současném bydlišti nic extra nedrží, nevyplatilo by se vám odstěhovat někam za líp placenou prací?

volfikovi
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
klokanka31
7. kvě 2025

@mydlova No důchodce taky z něčeho žít musí. Ať si tvůj manžel najde lepší práci 🤷‍♀️

drep
7. kvě 2025

Těhotenské hormony jsou svině, chápu, že svět vidíš černě. Nicméně situace je nějak ložená a je třeba se s tím poprat. Já se do práce vracela v dceřiných osmi měsících, nejdřív na dvě odpoledne týdně (ano, jedno odpoledne hlídala babička, abych mohla jít do práce už v jednu a druhé odpoledne jsem manželovi předala dítě v autosedačce a šla na sál) a pak jsem pracovala převážně v noci a o víkendech a ráno pěkně za odpočatým batoletem, co se chce bavit. Byla to síla a doteď nechápu, že jsem to přežila, ale já prostě chtěla pracovat. Navíc RP nemusí být 11000, stačí zkrátit délku pobírání. Zaměstnavatel tě ve dvou letech dítěte zpět přijmout musí, to není otázka jeho volby, ale tvoji volby. Pokud nahlásíš RD do dvou let, on s tím nic neudělá. A očr je placený, chápu, že je to vopruz vůči kolegům, ale projdou si tím všichni a pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak zase, můžou protáčet oči, ale to je tak asi všechno.
Kopání do důchodců mi přijde trapný, oni s tím musí vyžít dalších dvacet-třicet let, navíc většina z nich prostě už není žádné práce schopná ze zdravotních důvodů nebo prostého stáří, rodičovská může být taky třeba jen rok - dva, není povinnost být doma 3-4 roky.

jari110
7. kvě 2025

Vím, že to, co ti teď napíšu, asi úplně číst nechceš, ale věř mi, že na světě jsou rodiny, které jsou na tom mnohem hůř...mají víc dětí a horší životní podmínky a přesto to zvládají. Jsem si jistá, že vy to taky zvládnete. ❤

monny3
7. kvě 2025

Tak holt, když tvůj příjem se výrazně sníží, tak ať si muž najde jinou nebo druhou práci 🤷🏻‍♀️ Že si druhé dítě necháte, bylo vaše společné rozhodnutí, stejně jako je to vaše společné dítě a předpokládám i vaše společná hypotéka 😉 Buď se smíříte a naučíte fungovat s tím, že se uskomníte, věci pro děti budete kupovat po bazarech, pro sebe v zásadě nic, jezdit na výlety, které jsou zdarma a v akci kupovat těstoviny a mouku (na čemž není nic špatného a může to být úplně spokojený rodinný život 🩷 ), nebo něco změníte - práci, druhou práci, nebo se třeba za lepšími pracovními podmínkami přestěhujete 🤷🏻‍♀️ Zrovna na vesnicích mi přijde jako hodně běžné, že mají muži 2 práce, respektive jednu hlavní a k tomu ještě něco minimálně sezónního třeba v zemědělství, nebo nějaké fušky na stavbách, taxikaření třeba na jižní Moravě mezi sklepy pro turisty a podobně 😉

lauriak
7. kvě 2025

Jeste jednou si to prepocti. Prvni pol rok budes mit zrejme matersku a pak si muzes dat rodicak do 2 let ditete coz vychazi 19tis mesicne. Obleceni a boticky kopec maminek nabizi i za odvoz (treba ja - a mam problem se toho zbavit), skus mrknout do mistnich bazarovych skupin. Pres vikend bud ty nebo manzel muzete vzit brigadu. To, ze prvni ditko bylo narocne, neznamena ze bude i druhe. Asi s tebou cloumaji hormony. Ale urcite to zvladnete. Za 2 roky muze byt zase uplne jina situace.

mydlova
autor
7. kvě 2025

@lauriak u právního dítěte jsem šla ve 2 letech do práce. Teď ve dvou určitě nemůžu jít, budu muset hledat jinou práci. Home office taky nemůžu vykonavat. Teď ještě se zvýšila zkušební doba na 8 měsíců, tak to je konečná. Manžel další brigádu by nezvládl. Jsou tu proste nízké platy, ne jako v Praze. Vstává v 5 a domů vyčerpaný chodí ve 16 hodin. Já to všechno už zažila. Vybavicku jsem už kupovala v bazarech. Ale ten propad na rodičaku je šílený. 😢 kdyby to bylo těch 60-70% z platu tak jsme v pohodě.

miryp
7. kvě 2025

Nemyslím si, že bys měla deprese. Prostě jen díky těhotenským hormonům intenzivněji vnímáš věci, se kterými nejsi ve svém životě spokojená. Ke tvé smůle patříš zcela evidentně mezi lidi, co hledají xy důvodů, proč něco nejde, než abys aktivně hledala cesty, jak něco změnit. Z toho pak pramení i tvá, pro mě zcela nepochopitelná, závist namířená na důchodce. Jen bych tě chtěla ubezpečit, že tebe stát nenutí, abys zůstávala s dítětem 3 roky doma, abys žila jen z PPM a RP, to je tvé právo, ne povinnost. Když nebudeš chtít nastoupit po MD na RD vůbec, nebo tam budeš chtít zůstat jen do roka či dvou let věku dítěte, tak je to v pořádku a nahlásíš to tak svému zaměstnavateli, aby s tebou počítal dříve než za ty tři roky, které jsou nejběžnější...
Dítě se ještě nenarodilo a ty už mu predikuješ ABKM a vysokou nemocnost. I kdyby tvé dítě ABKM mělo, tak přece už zkušenost máš a víš, jak se vyhnout rozjetí zánětu střev a jak se vyhnout atakám nočního meteorismu.
Píšeš, že tatínek chodí domů v 16:00 hod, já tam za takové situace vidím potenciál k tomu, abys mohla chodit na brigádu...
A co se zkušebky týká, tak ta se mění až příští měsíc a 8 měsíců bude pouze pro pozice vedoucích zaměstnanců, pro ostatní pozice to budou 4 měsíce...

luhana
7. kvě 2025

@mydlova
Podívej, to že první dítko bylo náročné neznamená, že i to druhé bude stejné. Ja to tak měla. Prostě druhé je za odměnu. Jinak je spousta mamin, které se věcí po dětech zbaví všeho rády i zadarmo. Např. Já, klidně podaruji vše po dětech, než abych to vyhodila. Naopak budu ráda, když to poslouží i dalším. Co se mi nelíbí je tvoje výtka na výplaty důchodců. Ti mají odpracováno a mají na ně nárok! Taky budeš jednou stará a budeš se důchodu domáhat. Jinak určitě vše zvládnete, je spousta maminek samoživitelek a také to musí zvládnout.

mydlova
autor
7. kvě 2025

Jo a jinak nepijeme, nekouříme, jidlo kupujeme jen v akcích. Na kosmetiku ani ke kadernici nechodím. Hypotéka byla naše volba ale nikdy nás nanepadlo že budeme platit na hypotéce a energiích o 13 000 měsícně vice. A ani to že rodičak je 11 000 měsíčně. Teď už fakt nevím kam dal, vidina druhého rodicaku vidím pro nás likvidační 😭

mydlova
autor
7. kvě 2025

@luhana jaka výtka. Já taky mam s manželem dost odpracováno. Proste 11 000 je likvidační.

mydlova
autor
7. kvě 2025

@luhana průměrný rodičák není ani polovina průměrného důchodu. Prostý fakt. A to rodicak je pro matku i ditě! Jen říkám, že by to mělo být aspoň spravedlivější. Důchody se vyplaceji ze stejného Státního rozpočtu jako rodicak.

aedoss
7. kvě 2025

@mydlova a co sednout, reálně napsat všechny výdaje, co se musí platit s plánem na celý rok. Zkusit, zda se některé nedají zmenšit (paušály, pojistky, poplatky). Osekat na to nejnutnější. Tam se dostanete k nějakým číslům. Plus odhadnout výdaje na jídlo, drogerii. Osekat zbytné výdaje. Já si takhle jednou při prvním rodičáku počítala asi dva měsíce každý opravdu každý výdaj. Támhle zmrzka, támhle lízátko, támhle blbinka a když jsem to sečetla, bylo na boty místo kravinek. Výlety se dají podnikat i jen s náklady na dopravu. Jídlo/pití s sebou z domu. Nevím, jak se tvůj muž stravuje v práci, jaké má možnosti si jídlo třeba ohřát, ale taky to hodně z rozpočtu ušetří, když by měl možnost jídla z domu/ohřevu na pracovišti. Já chápu, že to na člověka občas padne, že támhle ten jezdí každou chvíli někam a támhle ten chodí v krásném oblečení a támhle ten koupí dětem na co si ukážou a člověk nemá ani na pořádné nové boty třeba. A taky se přiznám, že když kolem mě proběhla nějaká maminka od hlavy k patě hezky módně oblečená, upravená, tak mě zamrzelo, že momentálně vlastně nemám v rozpočtu ani na kadeřnici. Ale je to dočasná situace. Ony i děti pochopí, že nemusí mít všechno, co kde vidí nebo zmrzku každý den. Osobně jsem s druhým miminkem a starším školkáčkem z kraje byla ráda, že jsem ráda. Za vrchol dne byla návštěva hřiště nebo procházka a že jsem zvládla uvařit, vyprat a poklidit. Na víc jsem neměla tak první půl rok až rok sílu. 🙂 Ono to nějak půjde. Kdyby jste na tom byli opravdu hodně zle, tak byste o druhém ani neuvažovali. A než bude třeba nějakých velkých výdajů na děti, tak už budeš zase v práci.

tereza0111
7. kvě 2025

on ale rodicak nemusi byt 11, tak si ho nastav na krastsi dobu a bude vyssi.
Ano, asi za vasi situace nebudes mit na vyber nez jit do prace zase ve 2 letech ditete. Ze si berete hypo za nizkych uroku a po konci fixace se zdrazi a energie se zdrazuji take neni zadne prekvapeni
Vzdycky se da neco delat. Manzel at hleda lepe placenou praci. O vikendech at je s detma a ty zkus alespon vikendove brigady. Nizka porodnost poslednich 3 let by s trochou stesti mohla vest k tomu, ze konecne bude trochu mista ve skolkach, takze to bude mozna snazsi nez si ted myslis
Verim, ze to nemate lehke, ale zvladnout to pujde! Jak deti porostou, bude to snazsi

hennrietta
7. kvě 2025

@mydlova Ale těch 11 tisíc je příspěvek. To nemá nahradit výplatu. 🤷‍♀️ Však už to znáš, když už dítě máte.
Promiň, ale tady nikdo nevymyslí, jak a co máte udělat... Možná ještě oběhat úřady a třeba budete mít nárok na nějaké přídavky/příspěvky.🤔

aedoss
7. kvě 2025

@mydlova no ale zrovna rodičák je třeba jen příspěvek (i se to tak jmenuje). Takže nemá nahradit chybějící plat. Je třeba dělat i úspory, když je člověk ekonomicky na tom líp. Malinko mě zaráží, že vás nenapadlo, že se může hypotéka po dobu jejího trvání zvýšit. Úrokové sazby se v čase mění a měnily vždycky. Nejsou konstantní. Můžete zkusit refinancovat. Nebo vyměnit bydlení, bohužel. 🤷 Případně to dva roky překlepat a zvažovat, zda nejde ušetřit na energiích. Nám vždycky vylítla spotřeba vody, když jsem byla doma s dětmi - nejvíc dělalo splachování a pak až praní. Taky se dá nějak zregulovat voda na splachování.

hennrietta
7. kvě 2025

Jo a vím, že to asi není úplně na místě, ale popřemýšlejte nad účinnější antikoncepcí, ať za pár let nemusíte řešit to samé.. Nemyslím to špatně, jen rada do budoucna.

mydlova
autor
7. kvě 2025

Tak ja bych chtela podekovat za rady. Hlavne za antikoncepce a dat dite ve 2 letech zase do skolky at jsme zase za tyden v nemonici. Dekuji fakt. Ženy umi vzdy stat při sobě, hlavně pořádně pichnout do nejslabsiho mista. Ja myslim, že tady nejsem sama co nepobira žádný socialni prispevek a nema manzela milionare. Jen jsem vyjadrila existencni problem na rodičáku, že když má někdo dite tak dostane tolik klacků pod nohy. A to i když má lepší vzdělání.Nechci nic zdarma, sama jsem rikala, že kdyby byl rodicak 60%-70% tak je to u nas v pohode. Tady je asi fakt lepší nechat si nájem zaplatit ze sociální dávek.

hennrietta
7. kvě 2025

@mydlova Abych uživila své děti a nemusela přepočítávat každou korunu, tak bych si o ty dávky zažádala... Ne kvůli sobě, ale kvůli dětem.
Jako fakt nevím, co za rady jsi čekala po tom tvém posledním příspěvku.🤷‍♀️

aedoss
7. kvě 2025

@mydlova nádech výdech, nádech výdech. Nikdo ti tady neradí, ať si jdete platit nájem ze sociálního bydlení. Většina ti píše, že bude třeba se uskromnit, propočítat finance. Podívat se po lépe placené práci. To, že jsou malé děti ve školce často nemocné je bohužel fakt i když není covid. S tím moc nenaděláš. Můžeš max. podporovat imunitní systém dítka, ale tou stimulací si holt ve školce projde i ve třech letech.

monny3
7. kvě 2025

@mydlova tak jestli manžel vstává v 5, jde do práce a domů jezdí v 16, tak si v rámci takového času klidně může najít práci i hodinu od domu (to už přejedeš skoro půl republiky, takže bude z čeho vybírat 🤷🏻‍♀️ ) lépe placenou a máte vyhráno. Než se utápět v sebelítosti, že tě nenapadlo, že rodičovský příspěvek (ne náhrada za mzdu nebo co si jako představuješ, že by to mělo být) je 11 tisíc (mmch se od roku 2024 navyšoval o 50 tisíc, jedno dítě už máš, takže RP jsi pobírala dokonce celkově nižší, tak jak můžeš říct že tě to nenapadlo 🤦🏻‍♀️ ), tak bude asi potřeba začít něco aktivně dělat. Jste na to dva, proberte to spolu a něco vymyslete a hlavně UDĚLEJTE. Oproti tobě ti důchodci, kteří teda berou 21 tisíc (což je mimochodem průměr, ty si stěžuješ na to, že tvůj muž nemá ani průměrnou mzdu, to je ale zajímavý, že o něm neuvažuješ jako o zaměstnanci s průměrnou mzdou, když všichni důchodci podle tebe berou průměrný důchod), tak ti důchodci jsou často sami a v jednom člověku musí platit bydlení, energie, zdravotní pomůcky, léky... Celý život do systému přispívali, to snad nemůžeš myslet vážně, že jim to závidíš?! A nemají už možnost si vydělat peníze navíc, tvůj muž je zdravý a rozhodl se mít dvě děti, to je dost rozdíl, mohli jste něco našetřit, když jste oba pracovali, nebo to holt nějak vyřešíte za chodu brigádami atd. Ale zdá se, že to nejsou věci, které bys chtěla slyšet nebo je zvažovala, asi potřebuješ politovat, že to máš fakt špatný a že by sis zasloužila, aby ti stát dával víc peněz a ne jiným vyžírkám, které si to podle tebe vůbec nezaslouží, no jo no...

mydlova
autor
7. kvě 2025

@hennrietta pokud máš bydlení na hypoteku tak nic nedostaneš 😉

mydlova
autor
7. kvě 2025

@monny3 víš kolik je průměrná mzda v ČR?

me_druhe_ja
7. kvě 2025

@mydlova . Promiň ale fakt nevím co si od tady tenhle diskuze čekala. Jakékoliv rady a nápady jsou pro tebe neprůchozí tak v tom případě jsi prostě měla jít na potrat. V té době jste už určitě měli vyšší hypotéku a vědělas jaký bude rodičák. A fakt teda jako nevím co čekáš od státu. Fakt máš dojem že by měl každé ženě vyplácet po dobu tří let 70% platu? Už i současny odičák ohromná částka. Pokud nejsi spokojená tak v tom případě by asi pro tebe byl nejlepší model který funguje ve zbytku světa A to že se prostě žena vrací do práce po dvou měsících maximálně roce. Chůvy a jesle jsou částečně dotovaný státem Takže si to může dovolit téměř každý A co se týče nemocí tak tady se to prostě neřeší a s rýmou a kašlem se normálně chodí do školky do jeslí a tak dále. Jenže to by se ti předpokládám taky nelíbilo. 🤷

ahyt
7. kvě 2025

@mydlova duchod se vyplaci podle odpracovanych let,podle vyse platu a odvodu do socialniho systemu.Kdo hodne pracoval,ma vyssi duchod,kdo min,ma mensi.A zavidet duchodcum a neprat jim,aby mohli aspon trochu zit ? Ja jako prakt.lekarka,ksy jsem pracovala s prestavkou / 2 deti/, myslim,ze moje prace byla dost zasluzna,spoustu lidi jsem vylecila,treba i zachranila zivot atdatd,celozivotne jsem se musela vzdelavat,abych stihala pokrok v medicine ,abych mohla vubec stale pracovat,tak jsem musela absolvovat kazdoricne xxx seminaru,samozrejme i o vikendech na ukor rodiny,ktere jsem si musela platit,spousty prednasek,v ramci celozivotniho vzdelavani,museli jsme sbirat kredity a kazdych 5 let mi LK schvalovala,zda muzu dal pravovat,jinak smitec prace. A msm duchod v 71 letech min jak 19 tisic.Takze zavist?

monny3
7. kvě 2025

@mydlova samozřejmě, že vím a je úplně jedno, jaká je to částka, je to prostě průměr, stejně jako ty operuješ s průměrným důchodem 😉 Tvůj muž může pracovat jinde, kde jdou mzdy vyšší a tomu průměru se přiblížit, v čem je problém 🤷🏻‍♀️ ?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru