icon

Jak prokázat samoživitelství pro vyšší ošetřovačku?

7. kvě 2025

Ahoj holky,
můžu Vás, prosím, požádat o radu, jak to funguje v praxi? Dcerka je zatím malá a jsem s ní na rodičáku, ale tohle mi vrtá hlavou.
Četla jsem, že ošetřovačka je maximálně 9 dní, u samoživitelky až 16. A mě by zajímalo, jak se to jakoby dokazuje v praxi. Takhle - dcerku mám s bývalým, který si mě nikdy nevzal, takže po rozchodu malá bydlí se mnou, ale nemáme na to žádný papír od soudu. S otcem se malá vídá jak se domluvíme, on mi posílá peníze a všechno okolo malé zařizuji a platím já. Žádné příspěvky nepobírám.
Jak pak vlastně prokážu, že jsem samoživitelka - stačí třeba nějaké čestné prohlášení u doktorky, že dcera bydlí se mnou a že bývalý bydlí jinde, nebo...??
Díky za případné odpovědi, nedá mi to spát 😉

j.a.n.i
7. kvě 2025

Prostě se na tom OCR zaskrtne, ze si osamělý rodič.

autor
7. kvě 2025
@j.a.n.i

Prostě se na tom OCR zaskrtne, ze si osamělý rodič.

@j.a.n.i Takhle jednoduché to je? Ježiš, děkuju 👍😃 Čekala jsem nějaké vyplňování dokumentů/ úřady, nebo tak něco, tohle mě ani nenapadlo... Tak díky, můžu jít teď v klidu spát... 😉

hanka_12345
7. kvě 2025

očr je od brezna uz pouze elektronicky takze to reknes u dr

j.a.n.i
8. kvě 2025
@hanka_12345

@hanka_12345 Nebo v práci, nevim kdo z nich to bude doplňovat.

palja
8. kvě 2025
@hanka_12345

@hanka_12345 my máme v práci formulář přímo z personálního, který každý zaměstnanec vyplní a odevzdá při čerpání očr. Stejně tak se tam dají vyplnit dny, kdy byl v práci, kdy na očr, kdo je samoživitelka a kdo ne. Jinak by v tom byl pěkný chaos, kdyby se nahlásil jen kód.

kristyn86
8. kvě 2025
@palja

@hanka_12345 my máme v práci formulář přímo z personálního, který každý zaměstnanec vyplní a odevzdá při čerpání očr. Stejně tak se tam dají vyplnit dny, kdy byl v práci, kdy na očr, kdo je samoživitelka a kdo ne. Jinak by v tom byl pěkný chaos, kdyby se nahlásil jen kód.

@palja Ano,my to mame taky tak. V podstate tam vyplnis to,co bylo drive na te papirove.