Daňová úleva na dítě

coloradojirka
4. zář 2016

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat, zda bych měl nárok na úlevu na dani na svoji dceru. S bývalkou jsme spolu vlastně nikdy nebydleli ve společné domácnosti, nikdy ani jeden slevy nepobíral a o malou žádný soud nebyl. Platím každý měsíc alimenty 3000,-, vše si evidujeme a nemáme žádné spory, o naší dohodě ví i sociálka. Ona je na mateřské dovolené, nyní bydlí i v jiném městě s novým přítelem. Rád bych věděl zda je možnost, aby jeden z nás mohl peníze pobírat a nepropadaly zbytečně státu? Nebo, jestli je možné, když se dokážeme s bývalkou domluvit, že si necháme každý malou odepsat na půl roku a ona také na půl roku? Případně zda ona má tu moc sepsat čestné prohlášení, že souhlasí s tím aby měl otec úlevu na dani, ikdyž spolu nežijeme? Velice děkuji za každou radu a seriózní odpověď.

lv
4. zář 2016

pokud má soudně svěřenou do péče dcerku ona, nepůjde to, ten půlrok vy-ona lze u střídavé péče.

kami1984
4. zář 2016

Bývalá přítelkyně momentálně na úlevu nárok nemá, musí být zaměstaná, což na RD není. A vy nárok také nemáte, jelikož nežijete ve společné domácnosti.
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/d...

lenicka05
13. říj 2016

Dobrý večer, přítel odepisuje v dani každý měsíc dcerku, nyní se nám narodí druhé mimi a je možné jej odepisovat jednou za rok???
Jedno tedy by bylo měsíčně a druhé jednou ročně??

zubejda2
13. říj 2016

@lenicka05 Možné to samozřejmě je.

zdendoj
7. lis 2016

Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda můžu uplatnit úlevu na dítě,které není moje.Její otec žije v jiném městě,takže na úlevu nemá nárok.Žiji s družkou ve společné domácnosti,ale nejsme oddaní.Děkuji Kvapil

cukricek123
7. lis 2016

@zdendoj Pokud se něco nezměnilo, museli by jste být manželé. Snad někdo poradí podle aktuální úpravy.

banitram
8. lis 2016

@zdendoj jako druh nemůžete odečítat nevlastní děti ve společné domácnosti. Až následný měsíc po sňatku, tedy pokud potomka tzv. vyženíte