Na co mám nárok jako samoživitelka ?

3. srp 2023

Ahoj, ráda bych se zeptala na co mám nárok jako samoživitelka?
S partnerem sme se rozešli né moc v dobrým...
Máme dvě děti. Jedno má v rodném listě, druhé bohužel ne. Já jsem na rodičovské, takže mám pouze peníze z toho + přídavky na děti.
Tedkon si musím najít byt. O co si můžu zažádat abych to utáhla? Byt + nákupy+ škola a školka .

j.a.n.i
3. srp 2023

No, tak předně by sis měla nechat zapsat otce do rodného listu i u druhého dítěte a pak si na obě požádat o alimenty...

kristyn86
3. srp 2023

Tak za prve zapsat otce do rodneho listu a uplatnit vyzivne. To lze strhavat i z jeho platu. Kdyz nebude platit,pak je i davka nahradni vyzivne. Pak muzes jeste pozadat o prispevek na bydleni. Na skolu a skolku zadny prispevek neni,to si proste musis obstarat sama...Jako jeste jsou davky pomoci v hmotne nouzi,ale tim,ze mas rodicak,tak mozna na ty nedosahnes.

j.a.n.i
3. srp 2023

@kristyn86 Spíš na ně nedosáhne, protože nemá otce v RL, tedy neudělala vše pro to, aby si opatřila příjem.

kristyn86
3. srp 2023

@j.a.n.i Ona tam jde dam lhuta,do kdy si to ma vse vyridit. Nebrani to priznani davce. Jen ji do toho budou tlacit,aby si uplatnila vsechny svoje naroky,coz je to vyzivne pro dite...

autor
3. srp 2023

@kristyn86 no to bude trochu problém. Jeho odvezla policie protože ničil byt.. sice jen na noc ale i tak. . Takže s rodným listem nevím jak to bude.

janule0123
3. srp 2023

Na úřadě první co chtějí, aby sis zajistila peníze na dite od otce ditete , aspoň tak to bylo nějaký rok dozadu… a co jsem pochopila pokud není otec v rodným listě druhého ditete, tak ti to spis ubere než aby pomohlo …

hezz17
3. srp 2023

1.alimenty. 2.do prace- kdyz mas dite ve skole a skolce.

kristyn86
3. srp 2023

Dojdi si na OSPOD a tam uz by ti s tim mohli pomoci,jak postupovat. Dobrovolne se tam asi zapsat nenecha,kdyz to neudelal doted,tak jedine to pujde pres soud o urceni otcovstvi. Podala bych na soud upravu vychovy a vyzivy na to starsi dite. Aby ti ho sverili do pece a otci urci vysi vyzivneho. Pak ten prispevek na bydleni. Ten pobiraji i pracujici lidi,neni se za co stydet. A az bude mladsi ve skolce,tak nastoupit do prace.