Na co má nárok jako samoživitelka?

evaii
9. pro 2018

Na co vše má matka samozivitelka nárok za dávky a finanční pomoc od státu,když vychovává sama dvě děti?oba dva otcové jsou neznámí a druhy syn je autista.bohuzel dostává od státu pouze 12500Kc měsíčně,z čehož větší část dá za bydlení.nechce se mi věřit,ze by neměla při jej situaci nárok na nějakou kompenzaci za alimenty,které nikdy nedostane.mohla bych vás poprosit o názory a zkušenosti,pripadne rady?dekuji

gruyerre
9. pro 2018

@evaii Zkušenost naštěstí nemám, jen chci říct, jak mě je té ženy samoživitelky líto, že byla znásilněna nějakými tajemnými neznámými muži a to hned dvakrát, to musí být opravdu strašné 😱😨

merope
9. pro 2018

@evaii Ať si zkusí zjistit, zda na toho autistu nedostane nějaký příspěvek na péči, ale co vím, tak vyšší pravděpodobnost je, že nedostane. Co by mohla získat, je příspěvek na bydlení. Neznámý otec bohužel znamená, že na alimenty nárok nemá. Jedině zjistit od nějakého právníka (často jsou od města poradny zdarma), zda by pro ni nebylo lepší přecejenom otce dítěte uvést (ale musí pak počítat s tím, že otec má poté nárok na dítě - musí mu jej být ochotná pravidelně půjčovat a podobně). Pokud se chce o děti starat sama, je to její rozhodnutí. Koneckonců 12500 dostávat od státu - to je mimochodem víc než co dostanou někteří lidé jako mzdu za 8 hodin práce denně.

fly80
9. pro 2018

Pouze 12500??? Teď nevím, jestli je to nějaká legrace. Proč si boha jeho pořizuje děti, když ani neuvádí otce v RL. Nezlob se na mě, ale proč by ji měl živit stát?

gruyerre
9. pro 2018

@fly80 to bylo první, co mě napadlo, že je to nějaký fórek 😃

sudylichozrout
9. pro 2018

@evaii pouze? To je velka suma penez... Pokud matka nevychazi, necht pracuje. Jde to i s detmi. Natahovat ruku umi kazdy :-/

evaii
autor
9. pro 2018

Tak asi bych mohla doplnit.prvni dite je ze znásilnění a druhé úlet při festivalu.takze ani jednoho ,,otce” nezná.na brigády by rada,ale bohuzel ji psycholog nedoporučil autistickeho čtyřletého syna nedávat do školky na více jak dvě a půl hodiny denně.Cili nějaká brigáda není v podstatě možná.Fórek to bohuzel není.spis smutná realita,když dáte z těch 12500Kc osm za bydlení (příspěvek na nej dostává).

sudylichozrout
9. pro 2018

@evaii Ona si nechala dite, ktere vzniko ze znasilneni? Hmm... Husty. Musi najit levnejsi bydleni, pripadne jit do socialnich bytu. Je mi lito, co se ji stalo, ale je dospela a musi se umet postarat o sve deti.

merope
9. pro 2018

@sudylichozrout Ne každá holka jde na potrat. Je dost holek, co potraty odsuzují a jen tak "zabít" dítě prostě nemůžou - i když je ze znásilnění a ví, že otce nemá a mít nikdy nebude.

terka2018
9. pro 2018

Ahoj, nebudu te odsuzovat, jako napr.
@gruyerre , ktera napsala *opravdu vtipny komentar* . Takze nevim presne, ale urcite narok na nejake příspěvky jako na bydlení, pridavky na deti atd. mas. Nevim, jaky stupen autismu mate, ale ted sem videla ze tezkym pripadum zvysuji az i o 6000kc/mesic. Preji Vam do budoucna hodne stesti.

gruyerre
9. pro 2018

@terka2018 Co to? Já jsem někoho odsoudila? A k čemu prosímtě?

sudylichozrout
9. pro 2018

@terka2018 ja si nemyslim, ze @gruyerre odsuzuje. Jen podotkla, ze by si to mela ona dotycna nejdriv vyresit s otci, pak sama a teprve pak tahat prachy ze statu, tedy z nas ostatnich. Dispela je, zdrava taky, makat muze. I s detmi.

evaii
autor
9. pro 2018

@terka2018 moc dekuji.nastesti toto nepotkalo mě,není to můj příběh.ale i tak dotyčné nezávidím tuto situaci do které se dostala.je to známá.
Ale urcite zkusim tuto informaci poslat dal,aby to zkusila.

evaii
autor
9. pro 2018

@sudylichozrout Prosím vás přestaňte toto téma komentovat,když nejste schopna číst příspěvky viz.výse.

andelka
9. pro 2018

Každá dávka má své podmínky. Nevím zda pobírá vše na co má nárok. Hmotná nouze, příspěvek na bydlení, přídavky na děti, příspěvek na péči u toho autisty..

sudylichozrout
9. pro 2018

@evaii jsem schopna cist prispevky. Ano, cetla jsem. Stale nevidim duvod, proc natahovat ruku ke statu. Tedy vyhradne natahovat ruku ke statu. Znovu opakuji, ze muze pracovat z domova, muze di vyjednat na brigadach casy, ktere jim, i s ohledem na syna, bude k dispozici. Kdyz to porad bude malo, at si zada o pomoc. Ale ja opravdu nechapu, proc mame nest zodpovednost za jeji rozhodnuti, mit dve deti.

sudylichozrout
9. pro 2018

@evaii at uz ty deti pocala za jakychkoliv okolnosti. Chapu to prvni, to je nestesti a za to bych si nedovolila ji jakkoliv kritizovat. Nechapu vsak to, ze se nechala prefiknout od blbecka na festaku bez ochrany. Obzvlaste kdyz vi, ze tehotni i po pujceni zubniho kartacku. A pak breci, ze to nezvlada. Naprosta nezodpovednost k sobe, i k tem malym detem.

journals
9. pro 2018

@evaii a za co tech “pouhych” 12500 bere? Sice chapu, ze uzivit z toho dve deti neni sranda, ale malo to opravdu neni, takze nejake davky uz rozhodne bere. Kompenzace za alimenty neexistuje, to by pak nikdo nemel motivaci nest odpovednost za sve ciny.
Nejlepsi by bylo, kdyby si kamaradka sama zasla zjistit co a jak. Ale jestli to doted neudelala ani s druhym ditetem, tak ji to asi zas tak palit nebude... jinak by uz byla informovana davno a resila to. Tady ji stejne nikdo neporadi, kdyz se ani nevi k cemu radit. Predpokladam ze autismus byl diagnostikovan? Jaky? Davky ted pobira jake? Jak stare jsou deti? To tu nikdo nevi, takze by bylo lepsi na urad zajit osobne a zjistit si co a jak.

merope
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
10. pro 2018

@sudylichozrout No, pokud má doma čtyřletého autistu, tak jí toho času moc zbývat nebude - co pozoruji u kamarádky, tak běžný autista potřebuje spát méně než jeho matka 😞. A nehneš se od něj, neuděláš s ním skoro nic. A co je horší - rozumné zařízení, kam by se dal dát, v podstatě neexistuje. Pokud bere 6000 příspěvek, tak to nebude nějaká jednoduchá forma (nebo měla moc velké štěstí při přiznávání příspěvku - lehčí formy na příspěvek typicky vůbec nedosáhnou).

Oprava - teď koukám, že těch 6000 je zmíněno na jiného autistu a tento že by mohl i do školky na 2,5 hodiny denně. To nejspíše bude ještě lehčí forma, takže na příspěvek nárok nebude - a péče bude stejně náročná.

xxx3d
10. pro 2018

Ahoj, co se týká přímo příspěvku na dítě s autismem, tak tady - https://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/prispeve...
Nicméně tvoje známá by měla především sama podniknout kroky, aby byla nějak zabezpečená nynější i pozdější výchova dvou dětí, buďto oslovit rodinu, nebo i širší rodinu, hledat levnější bydlení, odstěhovat se do levnějšího kraje, lokality, příspěvky od státu ji nijak nevytrhnou trn z paty.