Prosím o radu, jsem úplně na dně s penězi při RP...
Krásný večer maminky.. jdu k vám pro cenou radu prosím..
Nějak se to pokusím stručně a jasně sepsat.
Jsem nyní maminkou mé úžasné 10 měsíční dcerky, jsem na to všechno ale sama. Když jsem příteli oznámila, že jsem těhotná, řekl mi ať jdu na potrat, že to nechce. MUDr mi řekl, zda půjdu na potrat už nebudu mít děti, máme to v rodině (problémy s dělohou, babička jí nemá a mamka už také ne, vypadá to, že už druhé dítě mít nebudu moci.) Takže jsem neváhala a nechala si s tím, že mi rodina slíbila, jak mi pomuze. No v těhotenství to šlo, ale jak se malá narodila, všichni se na mě vykašlali, moc práce atd. tak jsem řekla, že se nikomu nebudu doprošovat. S nikým se nestýkáme, jen s mamkou a sestrou (16 let). MD jsem měla vysokou a bylo to v pohodě, ale jak už mám RP, tak to každý měsíc jde z kopce. Furt jsem bez peněz a už nevím co dělat. Terezka má všechno, máme co jíst, oblečení má též, hračky a léky taky, ale věcně jsem v mínusu. Mamka sama nemá, takže mi finančně pomoct nemůže a nikdo jiný není. Mám ještě pujcku z dřívějška.. měsíčně mi odchází 13.470,- nyní jsem v kontokorentu v minusu -5 tisíc, přijde mi RP (9300,-), příspěvek na bydlení 1800,- a alimenty (co jsem z nej vymohla 3800,-) takže tento měsíc to vychází na 10000,- čistého a vše zaplatim a opět jsem v minusu. Koukam na práce, ale nic není co bych mohla, malá je plně kojená po 3-4 hod, z domu je to o ničem, ani kosmetika ani nic jiného nejde. Snažím se rozprodat co jde, ale už nemám ani co… já prostě jsem v tak tíživé situaci, že vůbec nevím co dělat… přídavek na dítě mi vyjde od října,’ale to je jen 500,- a hmotná nouze jen “vypomáhá” a mě to vyšlo na nějakou 1000,- což je fakt “nic” když jsem takto v mínusu… prosím dokážete mi poradit, co mám dělat? Nevíte třeba o nějaké práci? Nebo něco cim si zaručeně vydělám? Já už fakt jsem hotová a nevím kudy kam… měl jste to někdo podobně?….
Děkuji moc..
@zuzkasim tak ona ta soda tu pracku bude asi chranit protoze soda se pouziva na cisteni.Ale jenom slizem by asi dlouho nevydrzela
@merope Já ti tak strašně moc děkuji… strašně moc 😔❤️
Opravdu si toho moc vážím, strašně hezky jsi mi to rozepsala a 100% s tím něco udělám 100%!!!
Moc děkuji❤️
@journals Moc děkuji, opravdu…
@zelenaesmolda Ale mýdlový sliz je kombinace nastrouhaného mýdla, sody a vody... vlastně si sama uvaříš takový obyčejný prací gel.
@zuzkasim
blbe jsem to napsala,myslela jsem jenom mydlem 🙂
@zuzkasim Můj drobek se z látkovek osypával - musela jsem přebalovat hned jak byl mokrý, jinak červený. A to hned myslím jako že když jsem počkala, až se vzbudí, tak už problém. A zase pořád budit dítě, protože je mokré - to taky nic moc. Tak jsme od látkovek úplně upustili.
Já měla zkušenost, že naopak Pampers jsou spíše menší a protečou - než třeba ten Albert. Ale je potřeba si dobře pohlídat ty lemy dole, jak jdou pod gumičku, proteče cokoli.
Stran mýdla pro drobka, tak mě stačil vzorek z porodnice, nepoužívám. Jo a zadeček jsem v těch cca 10 měsících pak už myla normálně taky v koupelně.
Pokud se dítě olizuje na "tvé" stravě, tak vař pro oba dohromady. V 10 měsících fakt už můžeš. Bacha jen na sůl.
@merope S tím nočníkem - to není o motivaci, ale o vyzrálosti nervové soustavy. Tahle rada "zamakat na chození na nočník" akorát tu matku vystresuje, když se nedaří, a u dítěte dokáže vyrobit celkem slušný odpor k nočníku. Tady bych naopak nespěchala, ty děti jsou schopné se odplenkovat ze dne na den, jakmile k tomu dozrají.
@journals Mohu se zeptat tebe?
Já vůbec nevím jak se vyhrabat do plusu nebo co prostě udělat. Teď jsem v mínusu 4500,- a RP přijde 11. což do stredy jsem takto na tom, kontokorent to vždy vynuluje a vezme si zpět co jsem utratila, to určitě víš.. já nevím jak se tedy dostat do plusu a nebo co udělat.. 😔
Jsem tedy -4500,- (pak mi přijde 14900,-) ale -4500,- kontokorent 10.400,- pak nájem 9500,-, paušál 1890,- , půjčka 1900,- a pojistka ještě tedy 450,- a jsem opět v minusu 3340,- takže vůbec nevím co😔
@merope děkuji moc ❤️
@anonym no co máš udělat - přestat utrácet za zbytečnosti. Rady jsi tu dostala, tak začít ideálně tím, že se jimi budeš řídit. Hned v pondělí dojdi zjistit to zrušení pojistky, na T-mobile zavolej hned zítra, že chceš odejít, protože se Ti nelíbí, kolik platíš, a že jinde to budeš mít levnější, a uvidíš, zda Ti nenabídnou levnější paušál. Atd.
To není o tom čekat, až zase do toho mínusu spadneš.
Proboha,vždyť ti to tady holky psaly,nemáš co do huby a platíš pojistku?Vem rozum do hrsti a začni uvazovat. Proč kupuješ presnodavky ? Taky můžeš dělat domácí, proč ubrousky?stačí jen voda. Jsi finančně negramotna
Hned v pondeli dojdi zrusit pausal. Obvolej kamarady co treba u tmobile delaji a poptej se co by pro tebe pripadne mohli usmlouvat. Pokud nikoho takoveho neznas, zajdi za nekym kdo pujde tyhle veci vyridit s tebou a vyzna se (ja bych taky nevedela, u nas tyhle veci resi a porovnava manzel, takze neni ostuda citit se neorientovana). Taky bych hned vypovedela tu pojistku. Jeste ted nevim - prispevek na bydleni mas?
Dal asi zbyva jen snizeni nakladu a brigada. Odkud jsi? Co umis, jakou mas skolu, co jsi vystudovala? Mamka by byla ochotna pohlidat? Nebo segra? Vzdyt ted ma prazdniny
@bara88 a ty jsi asi normální idiot, co umí urážet ostatní. Tebe jsem se neptala, jestli chceš byt hnusna tak si urážej doma
@journals Moc děkuji, přesně to udělám! ❤️
Mám cestovní ruch s maturitou, v Pietro Filipi jsem byla manažerkou asi 6 let, takže i se zakazniky vyjednávat umim. A určitě pohlídá ❤️
@somalicats děkuji moc, hned v pondělí volám! ❤️
Bohužel sem napsala pravdu, utrácíš za blbosti a tady čekáš co? Holky ti napsaly co a jak a ty se ke konci zeptáš znova co dělat a znova vypisuje své výdaje?
Ty ses snad ptala nekoho konkretniho?Promin ale
@bara88 ti pise jenom to,co ti uz psaly ostatni uzivatelky.Byt tebou tak mlcim,soupu nohama a rozhodne nikomu nenadavam do idiotu.Nejsi v pozici,ze by sis neco takoveho mohla dovolit.
Pietro zkrachoval,se ani nedivim jestli tam delali manazeri podobne financne gramotni lide.
@bara88 ale já se neptala teď momentálně tebe, paní mi tu krasne poradila, tak jsem se chtela poradit od ni.
@zelenaesmolda Děkuji, za radu 🙂
Teď ano, naštěstí když už jsem na RP, pan majitel nevěděl co by už a dostal se do insolvence 🙄
😳 6 let jsi pracovala jako manazerka a neumis si spocitat zakladni pocty? 🤦🏻♀️
(Jen povzdech….) je to o tom, ze ti mizeji desetikorunove a stakorunove polozky za kraviny, ktere davaji dohromady tisice ktere pak logicky chybi. Ale to je snad uz fakt zbytecne psat. Zamer se na kazdou byt desetikorunovou polozku, pis si je a uvidis jak se na konci mesice budes divit
A co jako myslíš že ti ještě poradi?promiň ale na to že máš maturitu a byla si někde manažerkou šest let tak tvůj rozum aspoň podle toho co tady píšeš mi moc nesedí, myslela sem že ti je max 18 let
@journals Moc děkuji, určitě to tak udělám. Ať to jsou blbé “blbé” stovky, tak i to udělá pořádný výdaj.
Ono tam moc rad není..píšeš ze na svém vysokém standardu nemáš kde ubrat .. značky používáme skoro stejně - kosmetika Weleda, plenky pampers .. vše cenově vyšší standard … vlhčené ubrousky mám jen na cesty kvůli komfortu - doma perlan s vodou( dá se i prát)… jídlo se dost mění -jeden týden něco nejde, další není problém .. jeden den vy se něčeho ujedla další den nic … takže to se snad zlepší … fajn začne být doba až bude chtít jist co ty .. varis pro obě … jenže zas naskočí náklady na boty napr … pojistku bych neřešila pokud nemám peníze navíc ….. ale jak psali výše - na dítě je zbytečná… bohužel je to období kdy ji musis být za zadkem a na posteli ji nenechavat bez dozoru … teď pravé ty “havarky” začnou jak se začíná davat do pohybu…v případě větší nehody te par tisícovek z pojistky nevytrhne .. bohužel když nejsou peníze je potřeba se omezit - i bez telky se dá fungovAt bez problému … sice doma máme - ale nějak nepoustim … tmobile, O2 opět jedno z dražších řešení … mamka nemůže finančně pomoct ale co nějaké to hlídání ? Bude trávit čas s vnučkou a ty si můžeš někde přivydělat … případně najít větší byt kde se vlezete všichni ? Vesměs to vyjde levněji než dve garsonky a hlídání by bylo jednodušší … bohužel je to ztráta komfortu a soukromi, ale bohužel někdy je to samostatný bydlení luxus, co si nemůže dovolit každý …jsou dvě možnosti -ubrat na standardu=nákladech… nebo zdvihnout příjem … pokud si má vše sama a nikdo ti nemůže pomoct ani s hlidanim moc toho neudelas pokud nejsi účetní, projektant, překladatelka,,, proste něco co se dá dělat když usne z domu …toho bys předpokládám využila …
@bara88 Já se ale vůbec ale vůbec neptala tebe na radu, takže ti to může být úplně jedno🙂
@anonym Hele, ale finančně negramotná jsi, to je bohužel fakt. Pokud bys byla finančně gramotná, tak máš problém dávno vyřešen a nečekáš, až spadneš do mínusu v kontokorentu. Vždyť jsi koneckonců musela už během pobírání PPM vědět, že spadneš s financemi dolů poté, co nastoupíš na rodičák...
Podívej, pokud chceš konkrétní příklad, tak já jsem momentálně na PPM s pátou dcerou - nejstarší je už dospělá, ale ostatní jsou nezletilé, takže živím je. Manžel mi na konci června skončil v nemocnici v hodně vážném stavu, takže jsem věděla, že za červen ještě přijdou peníze jemu, ale za další měsíce už ne (respektive bude nemocenská, ale ta nepokreje náš rozpočet). Takže jsem už hned začala řešit, co dál, kde já můžu přivydělat bez možnosti hlídání, protože jsem na to prostě zůstala sama. Výdaje mám osekané už tak, nerada platím moc, když nemusím, ale prostě tu situaci musím řešit už teď, nemůžu čekat, až spadnu na RP a půjdu s příjmem ještě níž, to bychom skončili pod mostem. Ty jsi na rozdíl ode mě v dobré situaci, máš kde ušetřit, máš hlídání, a nemáš tak vysoké náklady na bydlení, jako mám já. Využij prázdnin, jdi na brigády, když máš hlídání, osekej výdaje, a ještě ušetříš.
Já myslela že když si položila dotaz tak ses ptala všech a ne jen někoho konkrétního
@janule0123 Děkuji moc za krásné sepsání, moc si toho vážím. ❤️
Mamka by určitě pohlídala. 🤩 zítra to s ní vyřeším a kouknu po nějakém úklidu
@somalicats Děkuji moc a jsi velmi statecna! Obrovský obdiv ode mě!
Jeslti mas praxi z obchodu tak tedka hodne obchodaky nabiraji brigadniky,u nas ted nabiral Kaufland,Albert i Lidl.Zkus to tam.

A jestli jeste muzu jednu radu a zkus o tom popremyslet. Mam z tebe pocit ze jsi opravdu mladicka (a trosku jeste naivni)maminka. To nepisu jako urazku!
Pokud mas okolo sebe nekoho starsiho, zkusenejsiho a nekoho komu duverujes, zkus s nim financni veci probirat a ptat se ho na jeho nazor/zkusenost/radu. Neni to zadna ostuda a mohlo by to byt hodne k uzitku. Ruzne spolecnosti by te treba nenapalily stejne jako s pausalem