Sama s dvěma dětmi - kdo byl v podobné situaci?
Zdravím , je tady nějáká maminka co má dvouletého prcka a čeká další miminko . Nebo v podobné situaci byla ? Přítel od nás odešel za jinou a pár dní na to jsem zjistila , že jsem těhotná . Dá se to zvládnout , být na dvě malé děti sama . S přítelovou pomocí počítat nemůžu . Zatím se k tomu moc nevyjádřil , akorát chce abych šla na potrat , ale to já nedokážu . Poradíte mi co mám dělat prosím . Mám jít opravdu na potrat nebo se to dá zvládnout ? Děkuji za pomoc
Možnosti je určitě více. Například najít si mensi/levnější bydlení. Přestěhovat - třeba jen prechodne-se blíže mamince, aby mohla pomáhat s hlídáním a ty si můžeš přivydělat. S těmi 10 tisíci bych moc dlouho nepočítala, každopádně máš nárok na alimenty a výživné na sebe do dvou let dítěte. Musís sama zvážit a spočítat jaké máš možnosti a šance. Můžeš si přivydělat při mateřské? Máš v okolí školku kde ti vezmou dítě třeba od 2 let? Máš něco nasetreno? Je toho spousta. Než skončit pod mostem s 2 dětmi tak je raději nemít, ale já bych osobně na potrat jít nedokázala. Na druhou stranu já bych 2 děti sama celkem bez potíží uzivila. Každý to má jinak. Nikdo to za tebe nevyřeší. Ale rozhodně nebudeš jediná a i jiné to nějak zvládly.
@andromedaniel Ja mam obrovsky respekt k samozivitelkam a maji to tezke, ale nezlob se na me, kdyz zacnes cele povidani slovy 'Jsem sama s dcerou v dome' a jedine, co vidis jako vychodisko svoji situace, ze ti stat bude davat vic, to me fakt zveda ze zidle. To nemas v dome jeden volny pokoj, ktery bys mohla pronajimat treba dalsi mamince samozivitelce za maly najem a peci o dite? Pribily by ti treba 3tis nesicne v rozpoctu a mohla bys klidne chodit pracovat v miste bydliste. Nebo ten pokoj nabidnout treba staremu cloveku, ktery uz nemuze bydlet sam a privydelat si i peci o nej? Mas nekolik moznosti, jak si prilepsit a jedine, co te napadne, je odvezt dceru pred ministerstvo...
Ahoj zakladatelko, taky jsem sama na dvě děti, nyní již šestým rokem a dcerám je už 14 a 1O let. Začátky byly velmi těžke, zrovna mně končila mateřská, nemohla jsem sehnat práci krom rodinných přídavků jsem nebrala nic. Bejvalej se z kraje, no z kraje zhruba tři roky cukal platit alimenty, mně nakonec nezbylo nic jineho než přes ÚP dělat aspon veřejně prospěšne práce kde jsem si vydělala celkem pěkne peníze a bylo čím zaplatit hypoteku, jídlo. Za další tři roky bejvalej zemřel a holky nyní aspon berou sirotčí důchod. Bylo to někdy hodně těžke, ale ve finále to bylo lepší než kdyby jsme do nekonečna slepovali něco co slepit nešlo.
@2hanah co se stalo, pokud se teda smim ptat...
@veronikalh jsem v naprosto stejné situaci. Přítel tvrdil, že chce se mnou dítě, takže jsme se o ně regulérně snažili, s tím, že vše bude, jak má. Pak mi ovšem zapomněl oznámit, že už se mnou dítě vlastně nechce a rozešel se se mnou, načež jsem za 14 dní zjistila, že jsem gravidní. Když s ním mluvím teď, tvrdí, že dítě nikdy nechtěl =debil. Mám už jedno dvouleté dítě, chlapečka s DMO a zřejmě ADHD vlivem špatně vedeného porodu a poranění hlavy, takže, ať si myslí, kdo chce co chce, zítra jdu na interrupci. Nedala bych sama 2 děti, když jedno není úplně zdravé. Pravdou je, že chlapi to mají jasně jednodušší, obzvláště ti s charakterem na nic. Bolí mě to a taky toho možná budu litovat, ale myslím, že je lepší, když se dítě do neuspořádané situace nenarodí. Myslím lepší pro to dítě. Nečekejte, že Vám přítel pomůže.
@vzteklinnka to je drsny. A nerozmysli si to jeste tvuj pritel? V tomhle pripade interrupci chapu, i kdyz je mi to moc lito.
@sudylichozrout určitě ne. Při posledním rozhovoru před týdnem mi sdělil, že dítě vůbec nechtěl a jestli si ho nechám, je to můj boj a o vše, tj. určení otcovství, výživné atd., se budeme soudit. Je pravdou, že mě děsí trochu i to, že jak by situace s 2 dětmi byla složitá sama o sobě, tenhle vypečený "tatínek" by ji ještě komplikoval. Protože jsem už stará, bude mi 40, je to s dětmi zřejmě pro mě konečná. Asi to tak prostě má být.
@vzteklinnka je mi to strasne lito, ale jeste to zvaz. Mas asi jednu z poslednich sanci na zdrave dite, to ted nosis. Zkus se nad tim zamyslet i takhle. Ja vim, ze je to brutus, ale pokud nejsi opravdu stoprocentne rozhodnuta, tak si dite nechej. Zazijes sice ted par let hardcore, ale budes mit jedno zdrave a krasne decko. Ktere ti pak bude moci i pomahat s tim nemocnym. S ex se klidne i sud, ma smulu, soud prohraje, vzdyt to vis.
Premyslim nad tebou pul vecera, nejak me to vzalo, a to te ani neznam osobne. Dej tomu sanci, pokud vidis alespon male procento pochybnosti...
@vzteklinnka vim, ze de mi to tady z tepla domova plka, nechodim v tvych botach, ale ver mi, ze jakmile zakrok podstoupis, zacne ti v hlave hukot, protoze ti dojde, zes mohla mit k tomu nemocnemu i to zdrave detatko. A budes se trapit. Ale je mi jasne, ze kdyz si ho nechas, budes to mit tezke taky.
Jezis, kez bych ti mohla nejak pomoct...
@sudylichozrout děkuju za projev účasti. Rozhoduji se už dlouho, ale vím, že sama bych to nedala. Už na to první dítě jsem byla od počátku sama, se vším všudy, a bylo to s jeho diagnózou a prvotními prognózami, že zemře, fakt peklo. A to jen proto, že doktoři zvrzali porod a způsobili mu krvácení do mozku hned na startu. Nikomu bych to nepřála. Takže já už bohužel vím, že zdravé dítě u mámy v pupíku neznamená automaticky zdravé dítě po narození. A i z těchto hledisek to zvažuji, protože nikdy není záruka, jak to dopadne. A mít sama 2 třeba ne úplně zdravé děti, to by nešlo. Už jen proto, že jeden člověk se težko může naplno věnovat postiženému dítěti a novorozenci, ať he na tom zdravotně jakkoli. Takto já cítím svou zodpovědnost vůči dítěti, co už na světě je a vyžaduje sakra hodně péče. Kdybych si z mého pohledu pred těmi pár měsíci nebyla jistá, že bývalý dítě opravdu chce, nešla bych do toho s ním. Že jeho plány byly jiné, to je asi vis maior, ale doplatil by na to jen ten človíček ve mě. Někoho bych prostě šidit musela. Ale máte pravdu, že líto mi to bude a výčitky mít budu.
@vzteklinnka Uf teda, jsem fakt naměkko. Rozumím ti a chápu.
@vzteklinnka Teď to bude znít jako nějaký šílený nápad, tak asi i pro spoustu lidí je. Ale prostě mě napadlo, proč tomu dítěti nedat šanci na život jinde? O malé bílé zdravé dítě bude doslova rvačka, zejména pokud ho budou moci lidi adoptovat už od kolébky....
@bayt ježiši, tak to si nedokážu představit... 9 měsíců budu nosit dítě, které vlastně chci, ale nemůžu si ho dovolit, budu na něj mluvit, bude mě kopat... A pak ho dám pryč. No bláznivej nápad 🙈
@bayt Třeba proto, že projít si celým těhotenstvím (při péči o první, nemocné dítě), porodem a šestinedělím a dítě někam odevzdat je na psychiku trochu jiný nápor, než "jen" prodělat miniinterupci?
@vzteklinnka Nechat si pomoci od státu s tím postiženým by nešlo? Nějaký stacionář, odlehčovací služby a tak? Všude se píše, kolik toho je.
@leilinka1234 Tak mě popravdě přijde ještě bláznivější dát pryč dítě jenom proto, že si ho nemůžu dovolit. A je šílené, že stát na jednu stranu plnou hubu toho, jak se rodí málo dětí a jaký to bude do budoucna průšvih - a na stranu druhou vůbec existují holky, co jdou z podobných důvodů na potrat.
@leilinka1234
@prostenika85 Zbavit se narozenýho dítěte je rozhodně těžší, než prodělat interrupci, na druhou stranu člověk má vědomí toho, že tomu dítěti nevzal život. Svým způsobem je to paradox, ne? Bojím se, že se o něj nemůžu postarat, tak ho raději usmrtím, tím pádem se už o něj nepostará nikdy nikdo. Prostě chci jen říct, že to je taky možnost a je škoda, že to tady skoro nikdo nezvažuje.
@bayt to je bych řekla docela k zamyšlení... dát pryč narozené dítě musí být strašný kor z ekonomických důvodů, věřím že by to bylo nejtěžší rozhodnutí v životě... na druhou stranu dostane možnost mít milujícíc rodinu od párů, kteří dítě zoufale chtějí a nemůžou ho mít, jsou na něj nachystaní zajištění a je to to co chtějí ze všeho nejvíc a daj mu všechno, celé srdce a vše co mají... Je to k zamyšlení, znám pár, který adoptoval miminko, největší štěstí a najednou za 4 roky jim volala sociálka znovu že od těch samých rodičů maj druhé dítě jestli si ho nechtějí adoptovat taky, takže najednou maji dvě děti a sourozence. Ta biologická matka obě děti odnosila, odrodila a dala pryč i pro narkomanky to musí být hrozné, nevím důvod proč je dávala tahle konkrétní pryč, ale ty děti jsou šťastné mají kompletní milujícíc rodinu... Jak říkám je to k zamyšlení
@vzteklinnka to je mi moc lito. sama mam chlapecka, ktery mel krvaceni do mozku. je tedy nedonoseny. je s nim vse slozitejsi, ale snad dopadl docela dobre. ted ma cerstve ctyri roky. k tomu mam jeste 17 mesicni holcicku, druhe jsem si moc prala. ale.. mam manzela, ktery s nama je a zivi nas. musi to byt strasne tezke rozhodnuti, ale chapu vsechna pro i proti. kazdopadne pro me je mit zdrave dite zazrak. co jsem si zase prozila kvuli dcerce, se ani neda vylicit, ale je donosena a zdrava. a s ni je svet vesely a ruzovy, je moc sikovna. a ja jsem strasne rada, ze jsem do toho sla podruhe. synovi to mozna i pomuze, protoze jak porostou se zrejme vyvojove srovnaji a ona ho snad i potahne kupredu. je hrozne sikovna. jsou od sebe 2,5 roku. kvuli synovi uz jsme resila veci ve skolce, vysvetlovala, kdyz mi tvrdili, ze je pozadu a neodpovida veku.. neresim to, jsem rada, ze je, ze je v ramci moznosti ok. a na to byt pozadu ma proste narok. odmitla jsem zatim i po konzultaci s pediatrickou a neurolozkou poradnu, ma proste cas.
@veronikalh ahoj,neporadím ti zda si miminko nechat,ale zkusim te odkázat na téma https://www.modrykonik.cz/forum/materska-dovolena/na-co-ma-narok-jako-samozivitelka/
Toto téma jsem zakládala na základě zkušenosti jedné maminky samoživitelky,která je nyní v situaci jako ty,akorát má to druhé dite a ještě k tomu postižené.muzes sledovat,jak se k těmto samozivitelkam a matkám v nouzi staví někteří lidé,kteří ti radi,aby sis miminko nechala a ještě te utěšují,ze to zvládneš.a celkové je vidět,ze bez alimentu a dobře placené práce,si moc užívat nebudeš.Preji ti,aby jsi se rozhodla co nejlepe a hlavne,aby jsi byla v životě šťastná 🍀
@j.a.n.i ano,vše je dnes bohužel o penězích,neni to zrovna vše růžové,taky jsem se smířila že nebudou dovolené ani jiné věci a prakticky budu vegetit jen u těch dwti a i tak ty děti šou vše co mam-nikdy nebudu litovat že je mám,bohužel doba není uzpůsobena na to mít i děti a chodit do práce,je to buď a nebo
@bayt já sama nejsem úplně zdravá, jsem diabetička, takže u mě to nebylo úplně snadné jen tak donosit a porodit. Ostatně to, že u žen s cukrovkou se porod musí vyvolat o 2 týdny dřív, protože hodnota krevního cukru je na konci neudržitelná a dítě strašně moc roste, bylo příčinou klešťového porodu a těch problémů malého, o nichž jsem psala. Jak jsem říkala výše, zdravé mimi v pupíku není zárukou zdravě porozeného mimina.
@vineta pochopeni je zalezitost konkretni situace. Je rozdil mezi tim, mdyz nekdo nepracuje a jen taha ze statu prachy a mezi tim, kdo tu pomoc opravdu potrebuje. A zdrava zenska se zdravymi detmi pracovat muze i pri materske. Za tim si stojim.

No...ja musim rict ze bych sama dve deti neuzivila....kdyz vidim..jak jsou uz vetsi..kolik je potreba platit..kdybych chtela zit sama atd...bez pomoci rodicu. To jsou sportovni aktivity...obleceni..skola..vylety...jako male deti to jeste slo...ale cim jsou starsi..tim je to narocnejsi. Kolikrat jsem nad tim premyslela jak by to bylo kdybych na deti zustala sama. Tim ale nemyslim odchod manzela..protoze ten se o kluky vzdy postara...pokud ma zena prijem...zvladne to...ale take musi poresit hlidani..v dobe nemoci atd....prvni rok ve skolce byl syn neustale doma nemocny..az jsem si rikala ze kdybych nebyla na osvc tak me z prace vyhodi...tezke rozhodovani...ale je potreba uvazovat i realne.