icon

Těžká volba dítěte bez otce

budilinka
15. dub 2016

Maminky, je tu z vás některá, která se rozhodla pod tlakem biologických hodin, resp. orloje, pořídit si prvoplánově dítě sama? (Oslovit kamaráda či milence s vědomím, že veškerá péče bude jen a jen na vás?) Jak to zvládáte, s čím nejvíce bojujete, jak staré je vaše dítko, našly jste již nového partnera (jak přijal vaše dítě)?
ě

Strana
z3
tulikiss
17. dub 2016

@kvakuska to ja vim, ale nikde nikdo nema jistotu ze to jednou u soudu neskonci at uz proto ze si to chlap rozmysli nebo proto ze to zenska nebude zvladat a bude chtit alimenty, bohuzel i takove pripady jsou. i lidi co jsou manzele nebo partneri x let se dokazou zmenit natoz nejaky kamarad. kamoska si taky rikala ze bude mit jenom dite a klid a ze on stejne o dite nebude mit zajem a ted se s nim soudi a to jenom proto ze on zjistil ze pres dite z ni dokaze tahat prachy. 😖

neliste
17. dub 2016

@sipkova1 Jo tak to je, ale vždycky se to dá ještě i jinak zaonačit. Nemusí být jen neplodný, ale třeba není úplně zdravý nebo je starý. Např. partner řekne, že v jeho rodině byly genetické vady nebo mají v rodině hodně rakoviny a on se bojí, že by to bylo dědičné a že žádají raději spermie dárce. Já jsem měla to štěstí, že mamky nový manžel už byl šedesátník, takže tam se to zas uhrálo na pokročilejší věk. Prostě pokud chce mít žena bez partnera dítě z IVF s dárcem spermatu, tak jediné co musí mít nějakého hodného kamaráda, který s ní zajde do IVF centra a pak už se vždycky najde důvod proč se nedají použít jeho spermie

kvakuska
17. dub 2016

@sipkova1 dotaz sice nebyl na mne, ale nabízím odpověď ... když příjde pár na IVF s tím, že potřebují spermie dárce, protože manžel je neplodný (nebo má hodně špatnou kvalitu spermií nebo má v rodině genetiskou zátěž), IVF centrum nemá důvod dělat spermiogram nebo muže jinak vyšetřovat ... naopak, jsou rádi že mají před sebou "jasný případ" a můžou jít hned na věc ... dají páru vyplnit dotazník pro výběr dárce a pokud je žena ok, tak může začít hned s přípravou na IVF 😉

lenkaluk
17. dub 2016

@budilinka osobni zkusenost nemam, ale kamaradka si poridila dite sama. Je lesba, nema ani pritelkyni, ale chtela dite. Tak se domluvila s kamaradem. Nespali spolu, sli do CAR. Povedlo se. Ma 6M chlapecka. Ma pry neco nasetreno, aby to zvladla sama. Tezko zatim hodnotit jeji rozhodnuti. Kamarad neni uveden v RL, ale jsou v kontaktu.

lenka5731
17. dub 2016

@tulikiss manžel je automaticky bran jako otec dítěte manželky, i kdyby nebyl, 🙂 tam matrika nemá co resit

bioneeds
Odpověď byla odstraněná
budilinka
autor
17. dub 2016

@neliste
@78marcela
Holky, děkuju vám moc za vaše životní příběhy. Ale i všem ostatním za příspěvky. Já nejsem v situaci, kdy bych se rozhodovala, mojí dcerce budou v červnu 2 roky. Jsem s ní od narození sama..... Jak jsi Marcelko psala, také nelituji dne ani hodiny, že jsem se takto rozhodla. Ve svých téměř 37 letech, když jsem se rozhodovala, zda do toho jít, jsem si uměla představit být do konce života bez chlapa, ale už ne ani další rok bez dítěte.... ONA je můj největší životní poklad, úžasná, krásná zdravá holčička, kterou nade všechno miluju a nic a nikdo pro mě není důležitější. Ráda bych s vámi byla v kontaktu, nebude-li vám to vadit 🙂

bledulka84
17. dub 2016

@siiia Ahoj, já teda partnera mám, ale i přesto už od malička, jak k zubaři, tak na gyndu a vlastně k jakémukoliv doktorovi malou s sebou beru a nikdy nikdo problém neměl, naopak to berou jako naprostou samozřejmost brát si dítě s sebou do ordinace. U obvoďačky to dokonce fungovalo tak, že jsem zavolala, dopředu se domluvila, jestli nemá nějaké hodiny vyhrazeny pro prevenci, že přijedu s miminkem a protože neměla, tak když jsem dorazila před ordinaci, tak jsem zavolala mobilem a čekala venku, než mě vezme, abych nemusela čekat v zaprskané čekárně. Ale souhlasím s tím, že když je prcek nemocný, hlídání kvůli lékárně nebo mít někoho, kdo tam skočí se hodí. Nákupy už se dají řešit online.

78marcela
18. dub 2016

@budilinka tak to je fajn...ja to citila uplne stejne. Budu rada v kontaktu...takze z nas mas nejvetsi zkusenosti...

budilinka
autor
18. dub 2016

@78marcela Dle věku dětiček (u děťátka Neliste ještě ani o věku řeč být nemůže 😀) opravdu mám asi největší zkušenosti. Kdybyste holky i vy něco rády věděly, neváhejte se mě zeptat 🙂 Je tolik aspektů, které souvisí s tímto rozhodnutím, že se snad ani spočítat nedají. Tobě, Marcelko, přeju hezký den s Alenkou 😉

siiia
18. dub 2016

@bledulka84 no tak u mne to takhle bohužel nefungovalo... dcerka, když už byla ve věku tak 8.měsíců, tak se po mě všude sápala a aby zůstala u sestřiček neexistovalo, to hned řvala, že nechce být s cizími a brát si ji sebou na gyndu na kozu nebo aby mi tam čuměla 😀 a u zubaře to samé, jak se spustil řev vrtačky, tak dostala hysterák jak se bála a nemám to tak jenom já ale i mé kamarádky, takže se pak takhle navzájem doprovázíme k doktorům... takže spolehát se na to, že dítě od narození a pak hlavně později, kdy velká část dětí prochází separační úzkostí ti vydrží pak půl hodiny hystericky neřvat vedle sestřičkám je risk... dcerka má stavy, co půl roku jiné, přichází pořád něco nového a staré odchází... mimoto radím z vlastní zkušenosti, netvrdím, že to tak má každý, ale počítat by s tím měla, nikdo neví jaké jeho dítě bude a jak bude reagovat a já bych se prostě bez hlídání k doktorům dostala zřejmě až by byla ve školce...

siiia
18. dub 2016

@bledulka84 a u nás se nákupy moc řešit online nedají, iTesco u nás pořád není, jen jedna společnost a ta má ceny, že bych musela mít rodičáky nejméně 3.... prevenci řeším stejně jako ty, zavolá a domluvím se, ale když už musím na koze roztáhnout nožky nebo u zubaře mě čeká vrtání, tak nám to bohužel tak snadno neklape a holka musí počkat v čekárně s nějakou tetou... 🙂

andysebesta
18. dub 2016

@neliste moc vam fandim,budete bezvadna mamka😋

papalinka
18. dub 2016

@budilinka kdysi jsem četla jedno moudro, které napsal chlap. Mými slovy řekl: Před čtyřicítkou si nezadaná žena musí rozhodnout, zda chce riskovat zůstat sama bez chlapa s dítětem a nebo zůstat bez chlapa a bez dítěte. Jinak řečeno, chlapa lze najít i v padesáti, ale dítě lze mít cca jen do čtyřiceti. Takže fandím každé ženě, která se pod tlakem okolností rozhodne mít dítě bez otce. Sama bych jednala stejně, pokud by se mi nepodařilo najít vhodného partnera. Dítě je ten největší životní dar.
Mám jednu známou na prahu čtyřicítky, která má teď půlroční holčičku. Říkala mi, že je moc šťastná, že rozhodně nelituje, i když být sama na dítě je opravdu těžké.

neliste
18. dub 2016

@andysebesta Děkuji za podporu 🙂. Vím, že to bude hodně těžké, bohužel si v sobě nesu příšerný rodinný model, takže to bude tvrdá dřina některé hluboce zakořeněné programy a emoce uhlídat, ale budu se snažit si to uvědomovat a mít srdce pro svou holčičku otevřené

andysebesta
18. dub 2016

@neliste jestli dobre rozumim,o jakem "modelu" mluvite,tak to urcite zvladnete.ja mam sice celkem dobrou mamku,ale ze sveho detstvi si nenesla skoro nic pozitivniho a dost na nas kricela.dodnes se dost bojim a nedokazu se absolutne hajit,kdyz na me nekdi jen zvedne hlas.a ackoliv se na kluky celkem "musim zlobit"(zacinaji to byt porafny rostaci,vsichni tri!😃),kdyz zacnu kricet,rychle me to zarazi.nechci opakovat neco,co neni prijemny me.takze to urcite pujde i vam lehce,aby jste na svoji holcicce neopakovala chyby,ktere se vam nelibily😋

78marcela
18. dub 2016

@neliste ja mam z tebe pocit, ze ty to rozhodne zvladnes...mas jasne srovnane, co chces a jak to chces..podle me kazda zenska, co se takto rozhodne, je vnitrne silna a zvladne temer vsechno, co chce...drzim ti (nam vsem) pesti.
@papalinka to je krasne a pravdive...ja si nemyslim,,ze je to tezke, zustat sama...mozna pro ty, co si to nezvoli, co jim chlap odejde,,tak mozna...ale ja to citim tak, zejsem si to sama zvolila, ze jsem na to byla pripravena. Mam stesti, ze mam babicku, a mam skvelou kamaradku, ktera mi ty dve hodinky co jsem v praci,,malou pohlida. A spis koukam na vyhody toho, ze jsme s malou samy-kdyz nestihu uklidit, nikdo neremca, kdyz se mi nechce varit, tak nevarim, nemusim se na nikoho ohlizet,nikomu se podrizovat...

@budilinka jeste teda pro uplnost dodavam,,ze mam pritele, o dost starsiho, ktery ma svoje deti a dalsi uz nechce. Rozhodla jsem se sama, jeho jsem postavila pred hotovou vec a nechala na nem, jestli se mnou chce dal byt..nebydlime spolu, jezdi na vikendy, kdyz neni v praci nebo kdyz nejede za svyma detma...malou ma rad...ale uz to neni ono ten vztah, citim ho jako narusitele...tak uvidime, co bude dal.

ilonne
18. dub 2016

@neliste Nebudeš to mít jednoduché, ale nebudeš první ani poslední. Ja ti fandím. Jak uz tu zaznělo, chlapa můžeš najít kdykoliv, na dítě máš vymezený časový úsek 🙂. Tak do toho. Hodně štěstí.
@78marcela Jsi úžasná 🙂

soyevita
18. dub 2016

@neliste Mě Tvůj příběh přijde velice zajímávý ,chápu tu touho po dítěti.Sama určitě jedno dítko zvládneš vychovávat úplně v pohodě 🙂
Je to každého věc,jak se svým životem naložíme a netřeba někoho za něco odsuzovat,když nevíme,co ho k tomu vedlo.Držím pěsti,nikdy nevíš,kdo Ti zkříží cestu a jednou třeba budeš mít krásnou funkční rodinu 🙂

evulina77
18. dub 2016

Osobně bych do toho šla, chlap může být později, dítě holt ne. A jedno dítě se dá zvládnout v pohodě a to i finančně.

evulina77
18. dub 2016

@78marcela nedalo by se na druhém domluvit opět s přítelem? Pokud uvažuješ o druhém dítěti, pravý a rodný sourozenec by byl určitě lepší...

78marcela
18. dub 2016

@evulina77 ja bych chtela...ale on uz nechce...on tedmalou bere jakoze chce byt jeji otec se vsim vsudy, financne prispiva a rika, ze na dve deti by pry nezvladl prispivat, kdyby treba pozdeji zalozil rodinu...coz me desne mrzi...ty penize ja po nem nechci, ale on nevidi, neslysi, mele si svou...pry kdybych je nechtela, nebrala bych jo jako otce..

78marcela
19. dub 2016

@evulina77 jeste se k tomu vratim, pises, ze jedno dite se da zvladnout i financne... Vidim,,ze mas tri deti. Je to veliky rozdil mit jedno a dve?
Ja jsem si udelala takovy financni rozpocet. Dohromady mam mesicni prijem cca 23000 (mluvim o prijmech, jakmile nastoupim do zpatky do prace).
K tomu jsem schopna si privydelat dalsich cca 5000 mesicne vyukou doma nebo v jazykovce (nekdy mam 3000, nekdy 8000), podle toho, jak jsou lidi. O prazdninach nic.
Co jsem tak predbezne planovala, tak by mi melo stacit na beh rodiny cca 16000 (pocitam:
Skolkovne + strava skolka/skola 1000,- na dite, tedy 2000,- (v tom jsou obedy a svacinky)
Jidlo a drogerie 6000,-
benzin 3000,-
Cca 5000 pocitam na dalsi vydaje, jako je obleceni, nejaky vylet, pojistka na auto, leky, darky k narozeninam...(proste ty polozky, co nejsou pravidelne, ale skoro porad je neco)
Hypoteku nemam a mit snad ani nebudu, pokud ano, tak jen nizkou, treba 2000 mesicne.
Takze mi z toho vychazi, ze bych jeste mohla 5-7000 mesicne ukladat, nepocitam-li to, co si jeste navic vyucim, ale jen pevny prijem.
Jenze...taky nevim, co je jenom moje predstava a co je realita.
Tohle je predstava asi na 10-12 let, dokud jsou deti ve skolce a na prvnim stupni. Pak se ty vydaje zvysi, i s prestupem pozdeji na stredni...to uz pak neusetrim nic...ale doufam, ze do te doby nasetrena castka pokryje pak jejich studia na vysoke, pokud ji budou chtit studovat..

Dost o tom premyslim, jestli do druhyho ditete jit, moc bych chtela...jen se bojim, aby to fakt bylo tak jak si predstavuju a nezivorili jsme jenom...

ilonne
19. dub 2016

@78marcela Ja vždycky obdivuji toho, kdo dokáže vyjít na jídlo a ddrogerii měsíčně méně jak 9tis Kc. Jsme 4členná rodina a je fakt, ze poctivě jsem to ještě nikdy nepsala, ale několikrát zkusila a jen za jídlo se např. do 5tis. absolutně nevejdeme. A to nejsme extra rozmlsani 🙂. Jinak samozřejmě náklady na bydlení + pojistky (urazova u děti je prostě nutnost + naše k hypotece ) jsou největší zasek. U nás to dělá cca 15tis včetně hypotéky, fondu oprav, elektřiny, poplatky za NET a TV a rodinná pojistka.

ilonne
19. dub 2016

@78marcela Jinak finanční rozdíl to je, ale nám se právě povedlo hodně dobře preuverovat hypotéku. Takže teď jsme vcelku "v pohode" i když jsem na RS. Dřív naše fixní náklady tvořily 23tis.

78marcela
19. dub 2016

@ilonne a ja si rikala, co mi v tom rozpoctu chybi, rikala jsem si,,ze je to blbost dat 5000 za vydaje, co nejsou kazdy mesic...ale nechtelo se mi jit pro papir, kde to mam rozepsany podrobne😀 😀
No kazdopadne i tak to vychazelo, ze bych mela 5000 mesicne ukladat.

A s tim jidlem...beru to tak, ze v te tisicovce jsou skolni obedy a svacinky, takze na me doma zbyva jen vecere a snidane. Plus vikendy. Taky mame zahradku a slepice, to taky pomuze a bydlime na vesnici, jsou tu lidi, kteri chovaji na prodej kruty, kraliky, prasata a prodavaji to o dost levneji nez v obchode, nehlede na kvalitu..
No a byla bych jen ja a dve maly deti...jak jsem psala, pozdeji necekam, ze bych neco usetrila, naklady se zvysi..

78marcela
19. dub 2016

@ilonne no a pojistky jsem zavrhla, meli jsme tri a stejne na plneni pojistnych udalosti stejne nedoslo, i kdyz slibovali hory doly. Takze ja nic, nutnost nenutnost.

ilonne
19. dub 2016

@78marcela Vejce také máme domácí, 2x do roka děláme prase na maso ještě s jednemi známými na půl a stejně to nedávám. Ja to prostě neumím. Ale je fakt, ze jsem doma víceméně s oběma dětmi, Anezka je sice ve školce, ale pořád marodi. No a hypotéku bez pojistky fakt neriskneme 😀.

ilonne
19. dub 2016

@78marcela Jen.musíš počítat, ze s dvěmi to budeš mít coby samozivitelka hodně náročné i na čas. Už jen ta nemocnost a později kroužky, kam je budeš vozit. Ale tím te absolutně nechci odrazovat.

lenka5731
19. dub 2016

U starších děti mi přijde velký výdaj třeba za boty, rychle jim roste noha a přitom potřebují vic páru - boty do školy, nejake ktere vydrží celodenní výlet v dešti, holky něco na parádu, boty na svuj sport, potom aby mohla se mnou chodit běhat .. přijde mi, že furt kupuju boty - základní škola. 🙂

Strana
z3