Zemřel nám tatínek/partner
Ahoj, chtěla bych se s vámi podělit o svou zkušenost a chtěla bych trochu poradit, jak se s tím vyrovnat. Začnu tak nějak od začátku. Před čtrnácti lety jsem potkala toho nejúžasnějšího kluka na světe, osud ale asi nechtěl abychom ještě byli spolu, tak jsme se po tříletém vztahu rozešli. Potkali jsme se znovu asi po šesti letech. Věděla jsem vždy že je to ten pravý, to co mezi námi bylo se nedá ani popsat. .. Strašně moc jsem ho milovala, co milovala stále ho miluju. Náš vztah šel rychle, přestěhoval se ke mě a brzo jsme zjistili že čekáme první miminko, narodil se nám krásný chlapeček, dnes už má 3,5 roku. Bylo úžasné vidět je spolu. Ale už tehdy jsem viděla, že se v něm něco změnilo. Ale vše bylo tak nějak v normě. Přestěhovali jsme se z města na vesnici do domku (Jirka po tom vždy toužil, byl to kluk z vesnice) a čekali jsme druhé miminko. Když jsem byla v sedmém měsíci, poprvé mě zbil, na to nikdy nezapomenu, mlátil mě a řval ať mi to břicho zdechne. ..Ale i přes to jsem mu kvůli dětem odpustila a zůstala s ním. Když se nám narodila dcera ( nyní má 2,5 roku) začal být nesnesitelný, byl stále protivný a hnusný, když nekřičel na mě, křičel na děti. Pak jednoho hnusného rána mě zbil podruhé. ...ležela jsem na zemi bil mě a v tom tam přišel syn a v tu chvíli jsem neměla strach o sebe, ale o děti, nevěděla jsem co je schopný jim udělat, viděla jsem tu zlost v jeho očích a řekla jsem si dost, o kam zimě jsem ho vyhodila z baráku. Začalo psychické vydírání...bylo to hrozné, ale byla jsem pevně rozhodnuta.V Pátek ráno 31.10.2014 mi přišla od něj SMS že se vrátí tady ( jelikož odjel k matce cca 150 km) a bude nám nablízku. Ten večer mi volala jeho mamka aby mi oznámila, že spáchal sebevraždu. V tu chvíli se mi zhroutil celý svět. Nevím co si počít. Je to už půl roku a pořád se cítím stejně, stejná bolest a beznaděj. ... samozdřejmě mi většina lidí jeho smrt vyčítá a říkají, že za to můžu Já. .. Prosím poraďte, jak se vypořádat s těmi pocity a pak bych taky chtěla poradit jak a kdy to říct dětem. Momentálně ví že tatínek odjel a už nikdy nepřijede. Dcera je malinká a nepamatuje si ho, ale syn si pamatuje jen to špatné, jak tatínek křičel, jak mě bil...snažila jsem se mu to nějak vysvětlit, nechtěla jsem, aby měl špatné vzpomínky. Pak bych chtěla ještě Prosím poradit, na jaké peníze mám nárok? Mateřskou mám 4800 Kč + sirotčí důchod. Ale opravdu převracíme každou korunu dvakrát. Moc děkuji za každou odpověď a taky za trpělivost při čtení.
@asenberuska Kdyby jste znali pravdu i z druhé strany asi by jste psali něco jiného. Za problémy můžou vždy dva né jen jeden.
Píšeš jak jsi se měla strašně špatně a přitom to není pravda. Ano v každé rodině je něco, ale to co tu píšeš je prostě hodně i na mě. To, že ti někdo dává vinu, za jeho smrt sis vydedukovala sama. Když byl pohřeb ani jste se nikdo nezeptali jestli nepotřebujeme s něčím pomoct, prostě jste přišli a odešli...
Víc psát nebudu nemám na to slov.... 😢
@gabca020 Jo jo, ona se neměla vlastně vůbec špatně, měla všechno, jen občas dostala od mužíčka nakládačku... Uff...
Jediná relevantní informace z druhé strany by byla ta od jejího partnera. Nepředpokládám, žes s nimi žila v jedné domácnosti...
@somalicats a Ty vis jak se mela ve skutecnosti? 🙂
@gabca020 my jsme tu především od toho, abychom ji psychicky podpořily. A ne dávaly za pravdu jeho rodinným příslušníkům, kteří budou pochopitelně na straně zemřelého a jsou zakladatelce v patách, dokonce i na koníkovi 😕 . Především je jasné, že v každé domácnosti dochází k výměně názorů, ale fyzické násilí nepatří do kategorie, která by byla běžná a dala se tolerovat. Zakladatelka má můj obdiv, že i přes své city se zachovala velmi statečně, a vykázala ho z domu. Partner byl zřejmě velmi psychicky labilní, když při výměně názorů dokázal zbít těhotnou ženu, pak i před dětmi a nakonec spáchal sebevraždu.
@gepe ty myslíš jako že ona mlátila jeho a on se utekl schovat k rodičům? 😉
@gepe Já vycházím z toho, co psala zakladatelka. Pokud ji mlátil, je to neodpustitelné a já sama bych mu nedala šanci už po prvním zbití. Zakladatelka to udělala. Moje reakce byla psána těžce ironicky vůči osobě, která se registrovala nyní.
@melodygirl to jsem nerekla 🙂 ale znam i zeny, ktere se to vymyslely, aby byly nejakym zpusobem zajimave, ci si cosi samy ospravedlnily. Je taky mlaceni a mlaceni. Cimz nerikam, ze zakladatelka si to vymyslela. @somalicats Je to pouze prave vyjadreni jedne strany, on se uz nevyjadri a nerekne kde je pravda. Proto to beru s rezervou.
@gepe Ano, on se nevyjádří, proto beru s rezervou i vyjádření jeho rodinných příslušníků. Pokud měl násilnickou povahu, tak tyhle typy se navenek staví jako milující manželé/otcové, kteří by ženě ani vlas nezkřivili.
@somalicats takze to shrnu 🙂 4,5 roku, kdy prvni facka po 3 mesicich, na prave ruce jizva cca 13cm po seroubovani na rok, jizva na nose od rozkopnuti a dalsi. Je to 15 let zpet. To ze tady "place" nad tim, ze ji je po nem smutno atd., i presto, ze ji udajne bil, fakt nejen po svym osobnich zkusenost mi hlava nebere a proste tomu neverim.
A vim moc dobre, jak se jevi navenek kolikrat panove, kteri nemaji problem doma sesunou zenu na psychicke i fyzicke dno. Avsak, v samotnych rodinach se to vi, jaky je.
@gepe A proč myslíš, že tyhle ženské od těch chlapů často ani nejsou schopné odejít? Nevěří si, on je pro ně ten středobod a neustále ho omlouvají. Tahle ho dle toho, co píše, vyhodila - je otázka, jak by to dopadlo, kdyby se nezasebevraždil - s velkou pravděpodobností by ho zase vzala zpátky a vše by se časem vrátilo do starých kolejí.
Pokud chlap řešil své trable sebevraždou, nebyl rozhodně psychicky v cajku. Takže je otázka, jak se choval doma - mohl svoji ženu bít, to se vyloučit nedá, mohlo dojít k tomu, že se u něj rozvinulo nějaké onemocnění - psychiatričtí pacienti jsou jedni z nejnáročnějších v tom smyslu, že si svoji nemoc většinou ani neuvědomují - rodina nemusela vůbec nic tušit.
@somalicats ja tvrdim ze jsou schopne odejit? Naopak! Vsem vzdy rikavam, ze zena ktera je tyrana proste neodejde jen tak, ze se sbali a cau. Ja odesla diky tomu, ze me znami sbalili, ne ze bych odesla sama. Kdyz jsem to zkousela, tak jsem nemohla ani s make-upem ven. A rozhodne nebyl stredobod sveta, a to i u ostatnich ktere znam a prosly tim cim ja.
Kdyby on byl takovej surovec, tak by se ji ho nepodarilo vyhodit. To ze spachal sebevrazdu a primarne proc, to vi jen on sam a vzal si to s sebou. Dalsi veci jsou pouhou spekulaci.
No nic, tady koncim pa 🙂
@gepe pokud byl případ pro psychiatra, tak by Tvůj scénář nutně platit nemusel, ti nemocní se nechovají jako klasičtí surovci. Kdyby byl jen surovec, tak ho z baráku jen tak nevyhodí, to souhlasím.
@gepe asi by neměla potřebu vypovídat se, kdyby to nemělo tak fatální dohru. To zas těžko můžeš posoudit. Prostě ji určitě tíží i to, že podstatným impulsem pro jeho sebevraždu bylo, že nebyl s rodinou. Přesto, že ona dala podnět k rozchodu a to z jakéhokoliv důvodu, neopravňuje kohokoliv ji obviňovat z jeho smrti. Za sebevraždu může pouze chorobný stav člověka, jinak toho zpravidla psychicky zdravý člověk není schopen i v takto zátěžových situacích.
@melodygirl plno lidi spachalo seberazdu a nebyli psychicky jakkoliv nemocni ci i s psychiatrickou anamnezou. Fatalni dohra... to je otazkou. Taky to, ze ji to rodina dava za vinu. Samozrejme, ze nejcasteji rodice cloveka co spacha sebevrazdu bez dopisu apod. hleda vinika, tak to byva. My tady vsak nevime, jaka byla realita a vse ve skutecnosti bylo a je. Proto jsem napsala to, co jsem napsala. Rozhodne bych se osobne nevypovidavala na netu, nedelala jsem to nikdy a joo to bych mohla.
@somalicats a holky, ona snad psala ze se lecil na psychiatrii byt ambulantne? To jsem nepostrehla.
@gepe nikde nepsala, že by se léčil. Ono obecně vůbec není snadné přesvědčit člověka k psychiatrické léčbě i když to popotřebuje, obzvláště chlapa. Vždy, když má člověk jen sebevražedné myšlenky, už se stává potenciálním pacientem. Je to už značně rozvinutý stupeň deprese. K samotné sebevraždě sebevraždě, k jejímu uskutečnění je ještě další krok navíc, málokdy se jedná o zkratové jednání. Je to už chorobný stav - deprese, která ovšem může nastoupit rychle, tudíž se nestihne zahájit léčba
@melodygirl prosla jsem si KBT 6ti tydenni denni intenzivni seminar. I tak diky za osvetleni, i kdyz je to spise informace pro ostatni. A pokud tomu sama tak rozumis, musis zakonite vedet, ze spustu sebevrazd udelaji lide z afektu, ci na zaklade byt jednoho impulsu, byt by byli z psychiatrickeho hlediska zdravi.
Presto svuj pohled na tuhle diskusi nezmenim. Hezky zbytek vecera holky 🙂
@gepe tak to asi nestačilo 😉 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC148...
@bayt stacilo, a vim o cem deprese jsou a k cemu vedou. Rozhodne jsem nepoprela, ze deprese vedou k sebevrazde. Ono je fajn, vytrhnout veci z obsahu.
Avsak! V ramci kontextu tohoto clanku , kde jsou pouze spekulace zda ne/mel deprese, ci byl jinak psychia nemocny, lze tezko tvrdit, jak byl na tom psychicky. A prave proto si nedovolim i tvrdit, ze spachal sebevrazdu z duvodu deprese z odlouceni rodiny. Coz ano, je jedna z moznosti, avsak jak jsem jiz psala driv, to uz se nikdo nedozvi.
@bayt shrnu to, nepoprela jsem, ze by dany budiz mu lehka zem mel psychicky problem, ci poprela, ze na ni nesahl. Avsak jsem pouze poukazala na to, ze informace jsou zde pouze jednostranne a clovek se uz nedozvi proc to udelal a co ho k tomu vedlo. Protoze, to proste nikdo z nas nevi. Takze soudit muze kazdy, viz reakce na Gabca20, avsak pouze bez toho, aniz by clovek vedel, kde je pravda a jak se veci meli.
@gepe jak se měla nevíme, určitě je to jednostranné... a máš naprostou pravdu, že když se dva o něčem dohadují, tak jen oni ví jak to bylo 😔 ... a skoro vždy to není černobílé a pravda je na obou stranách 😉 aspoň kousek, protože to jde krok po kroku... a každý z partnerů si nese do vztahu nějakou zátěž - z dětství, z předchozích vztahů...
ALE! jakmile jeden z partnerů druhého zmlátí (navíc těhotnou, takže ohrožuje i svého potomka)... tak tam je potřeba nastoupit léčbu.... mohlo by to skončit tragédií...
určitě to hodně bolí 😔 ale pokud dotyčný měl takovéhle výstupy (ať už je k němu dovedlo cokoliv, to my nevíme), tak je potřeba si uvědomit, že druhá a vcelku reálná varianta je, že mohl někomu vážně ublížit a mohl skončit ve vězení...
jinak sebevraždu páchají lidé s psychickými potížemi nebo nevyrovnaní, v afektu... tam je pak otázka co v takovém afektu může dotyčný udělat okolí... a to i někomu kdo se mu snaží pomoci...
bohužel to co člověku běželo hlavou a co byl hlavní důvod proč se zabil, to nikdy nevíme přesně...
vztahy jsou leckdy velmi složité a bolestivé 😔
jinak máš pravdu, že to vždy je podáno z jednoho pohledu... hodně zajímavé je pak sejít se někde u manž. poradce a když každý řekne tu svou variantu - ale v klidu - každý žijeme trošku ve svém světě... je to opravdu o komunikaci a to neustálé, protože každý vnímáme věci jinak
jinak teda uf, nechtěla bych být v téhle situaci... evidentně velmi nezvládnutá komunikace, což se dá pochopit po tom co se stalo...
ale jsou v tom dvě malé děti 😖 😒
dospělí by se s tím časem měli nějak popasovat, aby děti měly nějaký kontakt s rodinou svého otce...
jinak dětem bych to asi řekla nějak šetrně jak tu padlo... oni když jsou malé tak to berou lépe a pak časem když se budou ptát tak se dá doplnit něco...
každopádně do toho vztahu nikdo nevidí, na život si ale dotyčný sáhl sám, to doufám nezpochybňuje ani jeho rodina... je škoda jestli o tom jak na tom byl nikdo z jeho rodiny nevěděl, třeba se mohl léčit a být ok, ale to je kdyby kdyby, to nikomu už nepomůže... důležité je nějak to zpracovat a časem začít komunikovat, jednou budou děti klást otázky a tohle by mohlo být minové pole
nevím proč bych se měla odhlásit, vždyť jsem napsala jen svůj názor. Píše ho tady každý.
Jen málo kdo snese jiný názor z druhé strany, pitváte se v tom neskutečně, klobouk dolu. Jedna velká drbárna...
@asenberuska situace nepříjemná, nevím, co poradit, jak se s tím vypořádat, jen jsme se chtěla zeptat - vy jste nebyli manželé, že zmiňuješ pouze sirotčí důchod a ne vdovský?
@lucisa ne manžele jsme nebyli
Já teda nevím, ale pro mě je dítě na prvním místě a pokud by manžel/otec dítěte na mě řval, ať naše dítě zdechne, a ještě mě u toho bil, tak to by u mě nadobro skončil!!! Bez výjimky. A ohlásila bych to na policii.
Mimo to - zůstávat s otcem dětí, i když vztah rodičů nefunguje, je úplný nesmysl. Stejně to ty děti vycítí (mluvím z vlastní zkušenosti), a ještě když je otec násilník/gambler/alkoholik (cokoliv), tak by neměl na výchovu dětí dobrý vliv.
Vůbec bych si nic nevyčítala, a pokud ti to někdo dává za vinu, tak bych s takovými lidmi asi rázně omezila kontakt.
Ahoj, me zemřel přítel nedávno v červenci a mam s nim dcerku 2 roky. Ja mam jen mateřskou, sirotci a příspěvek na bydleni na ostatní nemam nárok takze vím jake to je mala půjde do školky a nemam na to peníze a jsem už ze všeho psychicky vycerpana

to vypada, ze mel muz nejake vazne psychicke problemy a potreval byt resen na psychiatrii, takova zmena se nestane jen tak, ale jinak si strasne statecna zes ho vyhodila a uz si ho domu nepustila, protoze diky tomu si vzal jenom zivot svuj, ale ne tvuj a deti. Jestli se ptas na to proc, tak se budes musit naucit zit s "protoze proto". Dal ti dve krasne zdrave deti, takze Vase laska rozhodne nebyla nenaplnena a zivot jde dal. Ted si hlavne obehej urady, treba bude narok na doplatek na bydleni, i kdyz nejste v najmu, tak rezije s barakem je dost velka a na to ti stat priplati, jen si musis schovavat slozenky, dale tu jsou pridavky na deti a v tvem pripade mozna i hmotka nebo jak se to ted jmenuje. Zkuz si zajistit skolku, nekde se bere jiz od 2 let a vratit se do prace, tim se zase vratis do normalniho zivota a snaz se s tim vyrovnas a detem skolka neuskodi, budou mezi detma a ziskaji zase dlasi podnety. Jinak sem koukala, ze hackujes, doporucuju nakouknout sem http://navolnenoze.cz/blog/handmade/ , treba ti to pomuze dostatecne zhodnotit co umis, abys nemusela nikam na plny uvazek, ale fakt je treba byt mezi lidma, takze praci z domu doporucuju pouze pokud mas dostatecne zazemi, kamaradky atd, at se z toho vseho nezblaznis...