Dovolená u moře - červen. Myslíte, že už bude možné cestovat?
Ahoj holky, máme zaplacenou zálohu na dovolenou u moře v červnu. Teď do 31.3. máme uhradit další část, jinak zájezd a záloha propadne. Vůbec nevím co dělat, nebo se může létat? Mimo EU. Mám strach platit i nezaplatit i letět tam. Neřešíte některá podobné?
@marcicek84 Cestovka půjde celá do kelu, zálohu jsi právě hodila do kanálu.
@knuffel - každopádně pro mě ta záloha je rozhodně nižší, než platit storno, takže pořád na tom budu líp i kdybych o ni přišla 😉 navíc CK stejně jako každý podnikatelský subjekt má nárok na náhradu škody od státu ode dne, kdy byl vyhlášen nouzový stav a hranice byly uzavřeny. Taky by se u toho mělo uvažovat, lidí si svou hysterií dokáží uškodit víc, než by při rozvážení mohli, poukazy jsou ze 100 procent pojištěny.
@knuffel nemyslím si že někam pojedeme ale pokud vypoví smlouvu ted zaplatí m storno pokud nechám smlouvu běžet (a zaplatím zalohu) a nepůjde vycestovat mam nárok na 100% částky......takže bych zvazila jak je ted to storno a zda se mi chce ty peníze obětovat nebo mam nervy čekat na to z mi je budou muset vrátit (a otázka je jestli mezitim nezkrachují treba)
Tak to vypadá že se spis vyplatí zaplatit storno
@marcicek84 Já jsem nechtěla rejt, bereš to rozumně, to je dobře. 👍
Velké cestovky to podlee nepoloží, nějak asi přežijí.
@dor taky si myslím, že přežijí.... Ale hodně záleží i na lidech, jak to vezmou. Ty storna v tuto chvíli nikomu moc nepomůžou
@marcicek84 souhlas, já zatím taky nic nestornovala, uvidím jak to bude. Zatím je zaplacená záloha, když to nepůjde vycestovat, klidně si vezmu poukaz. Stejně jakmile to půjde, tak určitě někam pojedeme. Tak proč zbytečně platit storno....
@blondynka400 přesně tak, mně šlo o to, že když si vezmu poukaz nyní nemusím doplácet dalších 40 tis. a ukládám CK pouze zálohu a původní zájezd ruším, takže minimalizuji riziko. Poukaz je pojištěn a jde využít i na tuzemský zájezd s vlastní dopravou, pokud bychom chtěli, můžeme i letošní léto využít. Taková Šumava nebo Krkonoše nakonec taky můžou být hezké. V nabídce i penziony kde je míň lidí, už jsem na to koukala a úschova na 2 roky i kdybych otěhotněla, v rámci tuzemského zájezdu i jako těhotná využiju, je to větší cestovka, takže tohle bylo pro nás to nejlepší řešení. Stres co bude, nemám, zařídím se dle aktuálního stavu.
@vafle ono záleží na stornopodmínkách a na vynaložených nákladech CK při datu storna, jako mi na zájezd s odjezdem 30.8. to už činilo 2/3 celkové ceny zájezdu byť je v podmínkách i min. 1500 Kč/os., což nikdy člověk nedosáhne, ale to si člověk uvědomí, až s CK jedná, nikdy jsem nic nerušila, teď mě to naučilo.Taky si myslím, že budou rozhodně v místě omezeny služby, kapacity hotelů rozhodně nebudou naplněny, takže ten zájezd by byl rozhodně předražený, lasty půjdou rapidně dolů, kdybych už tak někde opravdu beze strachu chtěla, tak bych si vybrala aktuální last minute. Jinak při krachu CK má pojišťovna vyplatit 100 procent klientovi, je to dáno zákonem, ale taky se pár měsíců až půl rok potáhne, to nebude hned.
@knuffel já jsem realista a vážím všechny možnosti a beru to s nadhledem 🙂 S řešením jsem sama za sebe spokojená.
@knuffel Bohužel jsem nakonec zjistila u CK (Alexanria), že když zájezd nyní zruším, bude storno poplatek 10% z ceny, tj. budeme ještě doplácet, protože naše záloha zatím nepokryla ani storno poplatek. To je fakt dost amorální v současné době. Ale bylo to tak ve smlouvě z podzimu uvedeno. Nabídli, že když doplatíme celou cenu zájezdu, budou nám ji účtovat jako 125% zálohy na dovolenou od nich v r. 2021.
@marcicek84 Naše záloha z podzimu nepokryje ani 10% ceny zájezdu. Storno poplatek je 10% a pokud bychom zájezd nyní zrušili, musíme cestovce ještě platit několik tisíc! Mám to potvrzené v emailu od cestovky - Alexandria. To je hustý, ale bylo to tak ve smlouvě z podzimu. Když zájezd doplatíme, zaúčtují nám částku jako 125% na zájezd dle našeho výběru v 2021. Snad nezkrachují a v 2021 bude možné zájezd realizovat.
@lucka662006 no já to psala, že to nebude tak jednoduché s těmi stornopoplatky. Musíte se rozhodnou jakou částku byste museli doplatit vs. kolik je celkový doplatek na zájezdu a zda v této chvíli chcete tyto peníze investovat do CK, vy je tam zatím všechny nemáte, pak bych se pídila, zda nabízejí třeba i tuzemské pobyty pro případ, že i další rok nebude dobrá situace vhodná k dovolené v zahraničí (člověk nikdy neví), ten rok se mi zdá taky málo, oproti těm dvěma co třeba cestovka nabídla nám. Musíte si promyslet v klidu doma, co chcete a kolik na tom celkovém doplatku necháte peněz v CK. Je rozdíl tam mít např. 10 tis. nebo 50 tis. (doplácet evidentně budete muset tak jak tak, ať storno, tak celý zájezd).
Pokud zkrachuji, měli byste dostat 100 procent zpět od pojišťovny.
@lucka662006 https://www.alexandria.cz/aktuality a co ten bod d. neni to taky to,ze budes mit v uschove pouze zalohu a uz nemusis doplacet zbytek?
@lucka662006 No asi bych šla do toho storna. Peníze bych jim za celý zájezd nesvěřila. Podle mě přijde ekonomická krize jako prase, lepší přijít o míň než o všechno. Příští rok bude spousta lidí řešit, co do huby, ne dovolenou, cestovky půjdou do kopru.
Lidi nebudou příští rok řešit dovolenou, ale existenční problémy.
@marcicek84 Nárok na náhradu škody od státu právě nebude...vláda se z toho hezky vylhala tím, že nyní nařizuje dle zákona o ochraně veřejného zdraví, kde o náhradách škody není vůbec řeč. Schillerka včera prohlásila, že stát si nemůže dovolit vyplácet náhrady škody podnikatelům za nouzový stav, protože by to stálo mnoho bilionů korun a to by položilo stát...takže tak
@knuffel - no hlavně, pokud bych měla mít v poukázkách celou hodnotu zájezdu ne jen zálohu, to je taky o něčem jiném a nevím, zda bych do toho šla. A ano všichni se budeme mít hůř, ne každý bude mít na to udělat si dovolenou, někteří opravdu budou řešit existenční problémy.
@ninive211 až na to, že právníci poukazují na to, že se tak snadno vylhat nejde, že se sice soudy potáhnou, ale že praxe soudy i ústavní soudy by měly nároky uznávat, protože vše se událo ve vyhlášeném stavu nouze a to je nezpochybnitelné, byť pak použili zákon o ochraně veřejného zdraví a dokonce se to změnilo po 14ti dnech. Takže to zaplatíme všichni občané, těch xxx biliónů korun.
malé firmy do toho boje nepůjdou, ale ty velké ty na to budou mít i tým právníků, CK do toho určitě půjdou
@marcicek84 Tohle nastartuje krizi jako prase, tady se pořád řeší, že se po návratu do práce naváže tam, kde se skončilo, což je ale omyl. Lidi se budou bát utrácet, takže lidi se nebudou mít kam vracet, cestovní ruch je na odstřel, ubytování, pohostinství taky, zahraniční firmy se stáhnou k sobě domů a nám zbyde ta nezaměstnanost...
@knuffel ano bude to rozhodně těžké, najednou jsme všichni ze dne na den zchudli o xxx tis. Kc byť si zatím nikdo neuvědomil, ale je to tak.
@marcicek84 A vzhledem k tomu, jak to teď vypadá v Americe, to rozhodně bude daleko horší, takže za mě řešit dovolenou je úplné sci-fi 😀.
Tohle je fakt jenom začátek, stát sice dává nějaké příspěvky, ale jen oddaluje ten fakt, že nutně to propouštění přijde. No co, natiskne si další peníze, znehodnotí lidem úspory atd.
@marcicek84 ja chapem ze strasne moc ludi bude mat velke problemy, ale pre x ludi sa financne nic nemeni a normalne budu mat na dovolenku 🙄
@vladienka přesně tak.... Že to nebude jednoduché pro hodně firem a lidí je celkem jasné. Zase na druhou stranu ekonomika byla už přehřátá, ochlazení bylo potřeba hlavně na pracovním trhu. To co tu bylo bylo dlouhodobě neúnosné.
Ale to co tu píše @knuffel už je trošku moc a demagogie.
Já si jsem třeba 100% jistá, že příští rok na dovolenou pojedu 😀 A řekla bych že i letos, když ne v červnu, tak na podzim a pak ne na jednu 😀
@blondynka400 jo, my by sme tento rok na dovcu nesli kvoli novorodencovi ale pristi s tym pocitam.. idealne exotika na jar, nic lepsie som nezazila
@vladienka tak samozřejmě, že každého to postihne jinak, ale pokud se ten problém s koronavirem potáhne tím spíše budou lidí chtít mít úspory než zbytečně utrácet, ted jsou mnozí ještě vysmátí, já jsem realista a počkám si po 2měsících restrikcí se lidé už tak moc smát nebudou, ale taky neříkám, že nikdo na tu dovču mít nebude, ti co nebudou postiženi ničím, na to mít budou
@blondynka400 ano podzim je nadějný, ale já už nic neplánuju takhle dopředu...
@marcicek84 já to určitě neplánuji tak, že bych teď chtěla nějaký zájezd kupovat. Na to je času dost....
Já jen doufám, že se hranice brzy uvolní. Ani ne tak kvůli dovolené, ale v práci. Takto vše řešit na dálku je na dvě věci.
@blondynka400 no tak, snad na těch home officech nebudeme věčně...ve chvíli kdy se otevřou školky, školky a nákupáky tak snad se pak odloží i roušky...
@blondynka400 No jo, každý žijeme v jiném vesmíru.
Povíme si za rok 🙂

@dor - mně nabídli zrušení bez storna, pokud jim nechám zálohu v úschově, vzhledem k tomu, že ji tam můžu mít 2 roky a postupně čerpat, tak chci využít, hlavně se teď nebudu klepat jako ratlík.