Dovolená u moře - červen. Myslíte, že už bude možné cestovat?
Ahoj holky, máme zaplacenou zálohu na dovolenou u moře v červnu. Teď do 31.3. máme uhradit další část, jinak zájezd a záloha propadne. Vůbec nevím co dělat, nebo se může létat? Mimo EU. Mám strach platit i nezaplatit i letět tam. Neřešíte některá podobné?
@aselluska lide zatim sedi na HO,kdyby meli chodi 2 dospeli do prace,tak jejich denni spotreba rousek je 10-12 za predpokladu,ze se hned vyvari a dalsi den prezehli a pripravi,tak ze min 20-24 textilnich rousek je treba doma mit,pro cekou CR by asi nebylo ani dost latky a sicich stroju byvine se o 24 mil.rousek (zapocitany jsou i deti,pokud by v tom chodily do skol a skolek a nejaka rezerva)
Máme podobnou situaci, už zaplacený zájezd mimo EU na květen, to je jasný, že nikam nepojedeme. Takže vaše zklamání chapu😞 My se utesujeme nadějí, že třeba na podzim to už půjde. Zájezd bych nedoplacela.
@merope Pokud pendleri nebudou problem (to se uvidi casem jelikoz to Rakousko a ze zapadni strany Nemecko je zatim kriticke), tak v lete by nam mohli otevrit alespon cesko-slovenske hranice, pripadne v tom nejidealnejsim pripade treba V4, zalezi, jak si to osefuji jednotlive zeme. Je tady silna provazanost jak rodinna tak i hospodarska a MV je jiz ted zahlcene zadostmi o vyjimky pro cestovani prave z duvodu slucovani rodin. Je tady mnozstvi rodin, kde i rodice jsou rozdeleni z prac. duvodu. Slova Prymuly jakozto sefa krizoveho stabu o tom nekolikaletem zavreni hranic nadzvedli ze zidle statni spravu, soukromy sektor a mnoztvi rodin. Jeho vyjadreni zatim nikdo oficialne nekorigoval, tak uvidime co bude. Jsme mezinarodni rodina a ti nejblizsi jsou rozlozeni ve trech zemich. Na posledni chvili jsem sama resila navrat jednoho clena rodiny z pracovnich duvodu. Tem v USA a v UK uz muzeme jenom mavat pres skype u tech na SR doufame, ze alespon v lete bychom se mohli videt. Mnoho lidi nadava, ze tady se vsechno sije horkou jehlou. Vsude ve svete je to naprosto stejne. Boris otaci kazdou chvilku a i samotni Britove ztraceji svuj britsky klid. Trump nasel vinnika teto katastrofy a tim jsou Evropani, kteri to do USA zavlekli. Kamaradka ve Svycarsku sedi doma s dvema detmi sama protoze manzela povolali do zalohy. A jak to tam zvladnou s temi plicnimi postelemi, kterych maji 800 na celou zemi za soucasneho stavu, kdyz milovymi kroky dohaneji Italii co se nakazenych na pocet obyvatel tyce, to vazne nevi. Myslim, ze za teto situace se letni zahranicni dovolene odkladaji vazne na neurcito.
@emamaira však je ještě těch dovolených najezdíme. Uvidíme co vymyslí, nakonec ještě budou lidé hromadně prchat k Baltu, pokud by otevřeli V4, bylo by to jediné moře v dosahu. Jiní vyrazí zase na hory, nebo do termálů v Maďarsku či k Balatonu, zas na druhou stranu i taková dovča může mít něco do sebe a taky by si mohl vybrat každý. Nakonec si myslím, že lidé usoudí, že možná je lepší se mezi davy nikde neshlukovat a to cestování omezí a odloží, takže budou v sekvencích 1 menší dovolené v horách na samotě u lesa, ani ty pobídky MMR až tak nepomůžou. Taky lidé budou mít hluboko do kapsy, každého totiž něco postihne, jak OČRka, nebo na čas snížený plat v důsledku poklesu výroby a co si budeme povídat, dovolená není nezbytná věc, dobolená může být i jen prodloužený víkend.
Myslím, že by bylo fajn, kdybychom letos nikdo nejeli nikam, bez ohledu na to, jestli hranice budou nebo nebudou otevřené. To, že se situace zlepší tady, neznamená, že bude dobrá i v zahraničí a akorát si budeme koledovat o nové zavlečení. My jsme zvyklí jezdit tak na dvě zahraniční dovolené ročně, ale letos si to holt odpustíme. Však je v Čechách spousta krásných míst k návštěvě a k moři můžeme vyrazit za rok, ono do té doby neuteče. Upřímně, toho já se bojím nejvíc - že se situace zklidní, hranice se otevřou a lidi začnou jak blázni jezdit po světě a máme to tu znovu.
@ivis_b ano zavlečení nezodpovědných výjezdníků určitě hrozí, ale úplná izolace též není dobrá, tedy to chce nastavit podmínky, chceš jet, jeď, ale karanténa jak se vrátíš, uvidíme kdo pojede, komu tu zahraniční dovolenou zaměstnavatel schválí...ale úplně silově by se to asi dělat nemělo...já myslím, že racionální člověk si uvědomuje, že dát za moře x tisíc a riskovat tam místo dovolenou karanténu a uvězněné v hotelu, plus platbu zpátečních letek, že tohle bude dostatečná brzda, otevření V4 by se mi líbilo, kdyby tam byla klidná situace...byl by to takový kompromis, např. MSK má Tatry blíž než Krkonoše, do Beskyd a Jeseníků nepotřebujeme do hotelů, když jsme za hodinu doma
@marcicek84 Já si stojím za tím, že bychom se všichni měli dobrovolně zahraniční dovolené letos vzdát, vždyť to přeci není tak strašný omezení. Rozumný člověk by to bral tak nějak automaticky, bez nařizování a zakazování, ale bohužel v Čechách to na principu dobrovolnosti nebude fungovat. Stačí se podívat na statistiku, která hovoří jasně. Půlka Čechů nedodržela karanténu, která byla po návratu ze zahraničí povinná. Já cestování miluju a už jsem letos měla v plánu minimálně super dovolenou v Rakousku, ale prostě ji odložíme na příští rok a letos budeme (doufám!) chodit po horách v Čechách. Krkonoše a Jizerky za bukem, to zvládneme. Je potřeba se teď chovat zodpovědně.
@ivis_b jenže jde o to, že rozumných lidí je tady menšina, takže za mě ano, jelikož se taky vzdávám moře, ale zase to nejde dělat úplně na sílu, otevřená V4 by byla kompromisem pro blbraly, vše jsou dojezdové vzdálenosti, ale podotýkám za předpokladu, že vše bude v těch ostatních státech stejně pod kontrolou. Strach lidi paralyzuje, ta epidemie nezmizí, budeme tady s ní žít ještě nějaký čas, nejde o to přežívat v restriktivních zákazech, ale žít. Takže třeba Prymulová vyjádření o 2 letém uzavření hranic, jsou pro mnohé rodiny nemyslitelné, pokud budou moct cestovat rodiny, pak už máš skoro jedno, že budou cestovat i jiní.
@marulu
@78marcela není to úplně tématem této diskuze a ani si nemyslí, že mám patent na řešení 🙂 Kdyby existoval, bylo by pro problému. Ve zkratce je jsem pro plošné testování s následnou hodně tvrdou karanténou (zhruba tak jak to funguje v Korei) + řízené promořování obyvatelstva u nerizikové skupiny obyvatelstva
@blondynka400 diky
@marulu jinak já přeci nikdy neřekla, neléčit 70+ a upředňostňování mladších a souhlasím, že každý život má svůj smysl. Ale je potřeba to řešit komplexně a vidět to i z dalších úhlů pohledu.
@jelenice_zavodnice No, mně třeba V4 nic neřeší, ale dobře vědět, že lidi dávají žádosti a že to zjevně je v těch "mimořádných možnostech". My zatím držíme striktní karanténu od rodičů i prarodičů, ale přecejenom 93 letá babička v Německu byla zvyklá, že za ní tak 1x za 2 měsíce někdo z nás jezdil a dotahal jí všechny těžké nákupy a ona si už jezdila (na kole-trojkolce) jen pro drobnosti + veškeré problematické věci, co potřebovala doma udělat, jsme jí udělali při těch návštěvách. Teď se teda o nákupy postarají sousedi, ale co dál?
Sestra má v Anglii dům a hypotéku, stihli dojet akorát do ČR v rámci posledního stěhování věcí - taky tam potřebují zajet a dořešit to.
A takových rodin budou v ČR tisíce.
@ivis_b Zde je asi problém, že to chce nějak ošéfovat to, aby se cestovky netvářily "jet můžete, peníze se nevrací" - tzn. nějak prostě zakázat klasické dovolené, ale nezakazovat návštěvy rodinných příslušníků. Abychom vedle pokut ženám, co šly natajňačku za svými partnery neřešili za chvíli pokuty dětem, že jely navštívit otce / matku... A bude to všude - nejenom na hranicích ČR / Slovensko, ale v podstatě na všech.
Nicméně pokud to budou tisíce lidí, pořád to nebudou desetitisíce.
@marcicek84 Otevřít k zcela volnému cestování V4, to už to můžeš rovnou otevřít úplně celé.
Osobně se domnívám, že až se to trošku uklidní, tak by holt mělo být něco ve stylu povolování cest do ciziny, jak to bývalo dříve (za totality) - tam se i do Německa dalo jet, pokud tam člověk měl příbuzné nebo vyloženě pracovní věci. Ale holt se tam nedalo courat jen tak a nebylo to snadné, musel to člověk naplánovat a podobně.
@marcicek84 ušila jsem spousty roušek, jak pro rodinu, tak známý, když někdo šije delší dobu, má doma hodně látky, ať už zbytky, tak prostě jen látka v akci, líbila se. Když jsem se ptala po okolí, všichni mají a je vidět, že je střídají, už ani není vidět někoho s šálou, tady mají všichni roušky.
@merope No, u nás by to vyřešilo pouze pomoct babičce a prababičce s pracemi kolem baráku a v zahradách, což je také dost. Ale také nemovitost v zahraničí kam se nedostaneme, v koupených letenkách na rok dopředu utopeno množství peněz ale prostě to je život a cena za ty dlouhodobé plány. Ono, ta otevřená V4 v létě je ta nejoptimističtější představa která se nabízí ale také je to ohromné politické a ekonomické řešení na dnešní dobu. Tím, že každá země V4 vždy hlídá jenom tu západní (severní) hranici a tu východní (jižní) hlídá ta druhá země tak zřejmě spolu dobře spolupracují. Ale teď se nedá odhadovat vůbec nic, když nevíme, co bude za měsíc tady natož za tři měsíce. Výjimky se udělují ale zatím jsou všechny podmíněné karanténou a tím pádem pro mnoho lidí nepoužitelné.
@aselluska ale mají dostatečné množství těch roušek a nosí je lidé správně?
Zrušila jsem dovolenou v Chorvatsku co měla být na konci června, vkládám ještě nepatrnou naději do srpna ale spíš ne. To by záleželo na tom jestli otevřou hranice, na čemž mimochodem moje práce závisí a na tom jak bude virus v Chorvatsku po kontrolou, přece jen za pět měsíců se může stát hodně ale nebudu zbytečně riskovat.
Miluju moře, nemůžu bez něho žít. Už jsme nikde nebyli loni, protože jsem měla zdravotní problémy a na léto naplánovanou operaci. Celý rok jsem se utěšovala, že letos si to vynahradíme 😢
Hlavně v atmosféře strachu se strašně dobře manipuluje s masami lidí, kteří se nebouří proti výraznému omezování svých svobod, všimla jsem si, že plno lidí neřeší omezení pohybu protože mají strach, ale co takhle začít přemýšlet nad tím, že jsou i státy které umí účinně vyhledávat kontakty a ty pak dávají do karantény a izolace a tím pádem nemusejí ostatní omezovat. Ta inteligentní karanténa bude mít něco do sebe.
@merope nemyslím si, záleží jak ostatní státy budou zvládat nákazu
@marcicek84 nechápu, co tady řešíme, diskuze o ničem. Ti, kdo si roušku vyžádali, si vzali dostatečný počet na počet osob a hodin použití. Dostali k tomu návod, jak se o ně starat. Víc řešit nebudu.
@aselluska to si právě nemyslím, myslím, že reálně je v domácnostech tak 3 roušky na osobu
@marcicek84 Tak uvidíme, to, že jsem se tady v diskusi dozvěděla, že žádosti a výjimky možné jsou, tak mi dává docela naději. Karanténa v principu není až takový problém asi pro nikoho z nás - rozhodně menší než nechat babičku samotnou bez návštěv (samozřejmě až se to přežene aspoň natolik, aby nehrozilo, že ji nakazíme - takže ideálně tak 14 dní karanténa ještě před odjezdem).
Já teda rozhodně neplánuju zahraniční dovolenou, ale mám kluka přihlášeného v červenci na Mořského koníka v Bulharsku. VZP zatím nic nezrušila, ale kdyby jo, vrátí nám celou částku. Docela jsme se těšili, loni byl poprvé a na ekzém mu to pomohlo...
@blondynka400 díky za odpověď, možná by tento model byl efektivnější, o tom se hádat nebudu, nevím, dokonce jsem včera zaznamenala, že se snad se má na tento model přecházet. Ale je potřeba se připravit a na to v tu chvíli nebyl čas, nebo možná byl, ale myslím, že všechny dost zaskočilo, jak epidemie můze zaskočit země EU. Já si osobně myslím, že teď je každá kritika opatření zbytečná. Děláme, co můžeme, jestli to bylo správně, to ukáže čas. Po této pandemii se jistě poucime, nastavíme nové epidemiologicke modely, připravíme se. Teď nás to ovšem zaskočilo, všechny, celý svět.
urcite bude zakaz cestovani i v lete..jsem si jista
Doporučuji zrušit, u nás holky v práci, co mají dovolenou červen/červenec, tak rušily. Já jsem měla zarezervaný dům v Italii na srpen a zrušila jsem to.
Ahoj, také jsme měli doplácet na Řecko teď do 31.3. Ja jsem další část zálohy poslala. Využiji prevdepodobne pak nabídku cestovky převést si zájezd do příštího roku.
Další zálohu mám na Itálii, tam čekám jaká bude situace, pevně věřím , že budou ještě v červenci zavřené hranice a vrátí nám všechno. To budeme muset ale vyřešit do půlky května.

@vitezove penize ale CK bez storna vrati az pokud nebudou lide moct odcestovat,ted to bohuzel zaplatime.Na druhou stranu davat ted CK celou hodnotu zajezdu,kdyz vime,ze ty penize se setsakramensky budou hodit,protoze kazdeho to nejak postihne a necekat,az CK krachne a kdy se k nim clovek dostane,je taky na zvazeni.Po dnesnich odhadech a grafech je uplne jasne,uz se nemusime ptat a cekat na godota,neprijde.Letos opravdu nikam nikdo nepoletime uz jen kvuli strachu zkazene dovolene a ten tam bude,ani nevim,zda se ni chce jet vubec na nejakou dovolenou v tuzemsku,to se uvidi,kazdopadne more si letos urcite odpustime,ja psala do CK ohledne storna a to jsme meli jet v zari,opravdu je zbytecne cekat,epidemii to nezastavi,vlastne mam s temi penezmi uz i jine plany,ktere bych rada realizovala,tykaji se vylepseni bytu a zlepseni komfortu bydleni.