icon

Vybíráme byt - co nejvíce s dítětem oceňujete v okolí?

vineta
24. led 2017

Milé dámy, trochu mi jde hlava kolem z vybírání vhodného bydlení, tak se jdu poradit se zkušenými 😉.

Děti zatím s manželem nemáme, ale brzy bychom už rádi. Bydlíme v Praze, byt bychom rádi koupili v rozšířeném centru ve staré zástavbě, ale o to tolik nejde- nejde mi o konkrétní tipy na lokality, spíš o to, co nejvíc s dětmi oceňujete, že máte po ruce, a kam vám naopak nevadí kousek dojet? Uvítám jakékoliv postřehy na toto téma, nějakou představu samozřejmě mám, ale nevím, zda se dokážu plně vcítit do toho, co je dobré mít bezpodmínečně přímo před domem 😉
Těším se na Vaše zkušenosti!

Strana
z3
laurinka2016
24. led 2017

Zdravím, sice nejsem vůbec z Prahy, ale každopádně když jsme vybírali byt tak bylo pro nás důležité mít vše kousek tím myšleno obchod s potravinami, drogerii, hřiště, park na procházky, bankomat a také aby zároveň bylo dost klidu v bytě, dětský doktor školka a škola,to je tak to nejdulezitejsí co mě napadá, ještě snad aby zastávky ať už městské nebo mimomestske nebyli nějak daleko, ale tak v Praze a s tímhle nebude určitě problém.

vineta
autor
24. led 2017

@laurinka2016 Děkuju 😉. A blízko jako v docházkové vzdálenosti? Možná se ptám trochu blbě 😀, ale teď se nám třeba moc líbí byt, má dobré umístění co se rychlosti dojezdu kamkoliv týká, ale uvědomila jsem si, že vlastně všude bych musela tramvají- jezdí každou chvilku, nízkopodlažní a za pár minut se dostanu ke všemu (doktor, hřiště, obchody, metro), ale pěšky dosažitelná je v okolí pouze hospoda, benzinka a vietnamská večerka- což mi přišlo v pohodě a až potom mi došlo, jak vůbec nemám nastavený myšlení na rodičovskej život 😏

mrazulkav
24. led 2017

Jsem z maloměsta a máme domeček. Ale původně jsme chtěli jiný a teď děkuju bohu, že to tenkrát neklaplo... bydlíme teď kousek od obchodu s potravinami, masny, pošty a lékárny. Na druhou stranu hřiště a les. Cestou je i úřad a autobusová zastávka. Vlak je pod kopcem... Do školky taky není nijak daleko, takže chodíme pěšky, na podzim jezdila dcerka na kole.
Určitě ten obchod a nějaké vyžití pro děti... To je myslím denně potřeba, za vším ostatním se dá kousek popojet.

laurinka2016
24. led 2017

U nás jsem vše hledala tak aby to šlo v klidu dojít pěšky sice jsou věci které až tak nevadí když jsou dal a i přes to že mám auto a můžu si všude zajet tak raději vytáhnu malou do kočárku a dojdu to. Ale popravdě je to asi mou náročnosti, protože jako dítě jsme bydleli na vesnici kde se všude muselo jezdit autobusem, jediné co bylo kousek byli potraviny a školka jinak všude to bylo daleko a pamatuji si jako dítě jaké to bylo smatlat přes půl vesnici do školy k doktorce do lékárny na velký nákup do města a zpět s taskama na autobus

dandaa
24. led 2017

@vineta my bydlime také v Praze a kvůli dítěti jsme koupili novostavbu s terasou a zahradou .Školka,škola jsou hned u domu,obchod také a v blízko dva ohromné parky .Takže pro nás a děti ideální bydlení a i kousek od metra .Jen ty ceny rodinných bytů jsou masakr ale ta dostupnost je zase skvělá.

ninive211
24. led 2017

My máme kousek od baráku (=v docházkové vzdálenosti 500-600 m) 2 alberty, za chvilku přibude ještě Lidl, ten teda bude o pár metrů dál, ale už se na něj fakt těším,zatím musím dojíždět 10 min. busem do jiné MČ a jsem závislá na tom,kdy jede nízkopodlažák. Pod barákem máme poštu, vinárnu, středisko volného času, mateřské centrum,kavárnu s dětským koutkem, lékárnu, drogerii, masnu, vietnamce, nad barákem do 500m další kavárnu, lékárnu, další vinotéku, polikliniku s dětským dr., pekárnu resp. pekařský obchůdek, kam dováží pečivo z jiného města...
Jako fakt musím říct, že prostě veškeré zázemí máme v dosahu a opravdu si to nemůžu vynachválit. Když jsem bydlela doma u našich, tak nejbližší albert byl 800 m, jinak na naší ulici jen nějaká provizorní večerka v bývalé kotelně, vhodná tak když vám v sobotu ráno dojdou rohlíky a mlíko a pak tam byla hospoda, nic víc. A pošta, o té ani nemluvím, úplně na kraji MČ, pro 90% obyvatel dané části naprosto šíleně z ruky!Takže když vám pošťačka nechala ve schránce lísteček, bylo to fakt na nasrání (takhle vyběhnu z baráku a mám-li štěstí a nestojím frontu, jsem za čtvrt hoďky zpátky doma i s balíkem 🙂)

japona
24. led 2017

@vineta Volila bych lokalitu spis pro starsi dite, tj. kde je škola do 1km, aby ditko mohlo chodit samo a aby to nebylo přes dvě obri křižovatky🙂. Vzdálenost posty, doktora atd. nehraje roli, kolikrát za měsíc tam jdete?

ludmilad
24. led 2017

Ja bych zase volila byt pouze s vytahem! Denne budes jezdit ven s kocarkem. Znama takhle tahala 3 roky kocar do schodu.

mejan
24. led 2017

Taky bych se divala, zda je tam klid a bezpecno. Nejezdi pod okny tramvaje, sanitky, muzu vetrat. V noci je tam klid...

lenkas1982
24. led 2017

Pro mě je zásadní, mít kam vyrazit s kočárem (dcera zatím 14 měsíců), takže klidná lokalita, kde se dá jezdit a nejsou rušné silnice, ideálně víc než jedním směrem, nebude tě pak bavit chodit každý den stejnou cestou. Co se týče dostupnosti služeb, to taky záleží na tvé mobilitě, jestli řídíš a budeš mít k dispozici přes den auto a budeš moct si někam popojet. Pokud ne (já třeba neřídím), tak je fajn mít to v procházkové vzdálenosti nebo MHD. S dětmi budeš nejvíc potřebovat mít blízko potraviny, lékárnu, drogerii.
A pak nějaké volnočasové aktivity - ať už s dětmi, dá se (dle preferencí) chodit plavat, cvičit, do herny, různé akce, takže jestli je poblíž nějaké mateřské, rodinné centrum nebo jiné zařízení, ale toho je dnes po Praze plno. A pak třeba pro sebe nějaká možnost cvičení, sportu, když budeš mít hlídání, nebudeš chtít ztrácet čas ježdením někam daleko.

Doktorů (pediatrů) je po Praze taky dost, druhá věc je jejich obsazenost a kvalita. Novorozence ale berou skoro všichni, jen je potřeba si to domluvit dost dopředu, horší by to bylo, kdybyste se stěhovali už s dítětem, to byste dost možná v blízkosti nesehnali. Na druhou stranu vím o lidech, kteří dobrovolně jezdí za dobrým doktorem relativně daleko. Časem samozřejmě budeš řešit školku, jestli je tam dost kapacity. V tomhle jsou na tom hůř lokality, kde se hodně staví, pak dost záleží na městské části, jak aktivně to řeší.

My třeba bydlíme na okraji Prahy, víc do centra bych nechtěla kvůli koncentraci dopravy, lidí, nedostatku zeleně (pokud nemá člověk vedle třeba Stromovku nebo něco podobného), za Prahu bych nechtěla kvůli tomu, že je tam člověk odkázaný na auto. Zase je to tu ale třeba horší s těma školkama, i když tu nějaké vznikají, pořád ale dost málo na to jak se tu staví.

lenkas1982
24. led 2017

@vineta Tak on to taky každý má jinak nastavený. Bývalý kolega bydlel s malým dítětem ve Spálené hned u Národní třídy, další kolegyně zase na Žižkově, jiná naproti tomu v satelitu za Prahou, do školy dceru vozí autem skoro půl hodiny, k pediatrovi taky tak nějak. A všem to vyhovovalo. A bývalý kolega od manžela si za šílenou hypotéku postavil domek v satelitu za Prahou a stejně celá rodina teď už i s druhým půlročním dítětem jezdí každý všední den do Prahy, kde mají zázemí u babičky a domu se vrací v osm večer.

vineta
autor
24. led 2017

Děkuju moc všem 😉, docela mě to nasměrovalo, že ten vybraný byt asi ne- cestou z tramvaje dvě rušný křižovatky (@japona, jak jsi to uhodla 😉?) . Blbý je, že teď jsme v nájmu v bytě, kde před okny mám park a za rohem všechno, tak nejsem moc zvyklá takhle uvažovat - jen v téhle čtvrti prostě na byt nemáme.
Výtah, jasně, bez toho bych to nedala, díky, @ludmilad 😉

Co balkón- má ho málokterý byt, tak si říkám, kde se nechávají miminka v kočárku spát- rádi spí na vzduchu, ne? Teda matně tuším, že je zvykem někam kočár vyšoupnout 😏

vineta
autor
24. led 2017

@lenkas1982 Děkuji za tipy, to je fakt, že jezdit s kočárem furt stejnou cestou, tak by mě za chvíli odvezli 😊

vineta
autor
24. led 2017

@dandaa To jo, ty ceny jsou dost masakr, nemůžu si na ty cifry zvyknout - škoda, že jsme ke koupi s manželem nedospěli o pár let dřív, no..

karlajasmine
24. led 2017

Tak pro me je velice dulezite mit v dochazkove vzdalenosti vetsi obchod s potravinami, drogerii, skolku, skolu, detske hriste, kam na prochazku s kocarkem, popr. kavarnu/restauraci s detskym koutkem, postu, materske centrum... zkratka volnocasove aktivity pro deti. S tou drogerii a obchodem - clovek musi kolikrat rychle skocit pro nejaky prikrm / plinky / rohliky a podobne, a kdyz uz mate starsi batole, je fajn, ze si tam dojdete pesky a dite z toho ma I vylet.
Popojizdet tramvaji se da k pediatrovi, do nakupniho centra atd... na mista, kam se nechodi tak casto.

Urcite bych myslela nejen na miminko a batole, ale I na starsi dite - aby melo snadnou cestu do skoly, aby mohlo pripadne nekam ven za barak na hriste bez maminky a tatinka... prece jenom poslat dite samotne tramvaji nebo pres rusne krizovatky uz idealni neni.

Balkon je fajn, ale zalezi I na diteti - me miminko nikdy na balkonu spat nechtelo - jakmile se s kocarkem nejezdilo, je hned vzhuru... ale zase jsem ocenila balkon, kdyz byly vedra a miminko jeste maly na velky aquapark - napustila jsem na balkonu vodu do lavoru a cvachtal se v nem.

Urcite je potreba vytah, a popremyslela bych trochu i nad dispozici bytu.. abyste nemeli napr.pruchozi koupelnu do detskeho pokoje (to maji znami, je to na hlavu).

karlajasmine
24. led 2017

Jo a jeste ta lekarna - kdyz mate nemocny dite, nebo i na zacatku, kdyz jsem kojila a potrebovala ruzne masticky a podobne, tak lekarna byla k nezaplaceni... brat nemocny dite do tramvaje za lekarnou by mi neprislo idealni asi...
Ale na druhou stranu, zvyknete si na vsechno.. ale proste kdyz muzete s ditetem pesky, je to nejvetsi pohoda.
Pisete starou zastavbu, ale co treba panelakovy sidliste o kousek dal? Sice na pohled mene hezke, ale tam byva v dochazkove vzdalenosti opravdu vsechno a hlavne si rychle najdete v okoli dalsi rodiny s malymi detmi.. neni nad to mit s kym chodit na prochazky s kocarkem.. abyste pak nebydleli se samymi duchodci a museli za vsemi kamarady jezdit MHD 🙂

lenkas1982
24. led 2017

@vineta Balkon je v tomhle celkem na prd (čímž neříkám že to jinak není super věc 🙂). Ono to dítě je v tom kočárku zpravidla potřeba napřed ujezdit. Na tohle je luxus domek. Nebo předzahrádka s přístupem zvenku. Ježděním uspat a pak nechat na zahrádce/terase. Nebo když není, tak holt dlouhá procházka, při které se prospí nebo třeba sednout v parku s knížkou. Tohle se ale dost špatně plánuje, protože každé dítě je jiné, jsou i takové, které v kočárku neusnou, jiné zase neusnou v postýlce a člověk s nimi dělá psí kusy aby aspoň někde chvíli spalo. Mně třeba dobře spí v postýlce i kočárku, ale od okamžiku, kdy už toho přes den tolik nenaspala, jsem preferovala postýlku, aby měl člověk doma čas něco udělat.

kulistice
24. led 2017

Sice bydlím v Plzni, ale když jsme vybírali byt, tak mojí podmínkou byla klidná lokalita, kde si děti budou moci později hrát třeba na hřišti a balkon, abych tam mohla usušit prádlo (sušička se mi těžko vejde do koupelny) a právě na to, abych tam mohla šoupnout kočárek..i když teď v této smogové situaci bych to asi nedělala....dále také, aby to bylo blízko někam do nákupního centra a do města 🙂 taky budu vesměs jezdit MHD a nebo dojdu pěšky

ninive211
24. led 2017

@vineta My balkon máme, ale stejně jsem dceru na něj nikdy nedávala (musela bych mít druhý kočár na tom balkoně,protože přece nebudu jezdit s kočárem se špinavýma kolama přes chodbu, kuchyňa v obýváku přes koberec, abych ji šoupnula na balkon). Chodila jsem s ní ven na procházky nebo spala v postýlce normálně doma. Anebo když po návratu z procházky ještě stále spala, tak dospala v kočáru na chodbě. Každé dítě je samozřejmě jiné a je fakt, že na vzduchu, kór tom studeném, zimním (pokud samozřejmě není smog) se dětem většinou spí báječně. Já procházky brala jako možnost vypadnout a hlavně mít nějaký pohyb o porodu, vždy aspoň hodinku, hodinku a půl. Když náhodou bylo fakt hnusně, že by psa nevyhnal, tak jsem normálně ukládala do postýlky (blbý je, když dítě nikde jinde než v kočárku nespí...a nejlépe jen v tom jezdícím, běda jak zastavíš! i takové jsou)

majaaa82
24. led 2017

@vineta ahojky, doporucuju Podoli ci Branik 😉 tam je vse a je to vsude blizko. A je tam stara zastavba. Osobne bych s prckem ocenila blizkost reky i zelene 😉

radka8888
24. led 2017

Holky výše zmínily ty nejdůležitější věci: výtah, pěšky jídlo, park, nejlépe školka. Já kdyby byla možnost ještě přidávám místo na susicku. Koupila jsem ji až ke druhé dceři a lituju, že jsem to neudělala dřív. Jak někdo zmínil sídliště sice nejsou žádná romantika, ale jsou celkem cenově dostupnější a mají veškerou občanskou vybavenost. Často mají byty i balkon a jsou blízko metra nebo jiné MHD. Za mě je lepší panelák než satelit. Bydlela jsem v obojím.

mysicka_lb
24. led 2017

Ahojky, nejblíže musí být logicky ta místa, kam chodí pěšky malé batole. Pro maminku třeba není takový rozdíl, jestli ujde 200 nebo 800 m, ale s malým dítětem je to rozdíl obrovský. Takže školka, pískoviště, zastávka MHD (aby se dalo všude jinde dojet).

dandaa
24. led 2017

@vineta my si každý brzy koupili byt ale zase jsou to jen 2kk a 2+1 tak jsme raději koupili větší,sice za hodně ale zaplatí se nám s pronájmu těch menších.Lokalitu jsme myslim vybrali skvělou,vše potřebné v dochazkove vzdálenosti a hlavně klid .V Praze je spoustu pěkných míst vhodné pro rodiny ale kvůli cenam dost nedostupné.Pro nás byla největší priorita školka a škola co nejblíž a mimo nějakou hlavní silnici,plus obchod a parky/hřiště na procházky.

blahova_andrea
24. led 2017

já myslím, že toto jsou malichernosti, které snad v praze není potřeba ani řešit. infrastruktura je tam dostatečně vyvinutá. řešila bych jedině ten výtah v domě, to je neskutečný pomocník. jinak jsme všechny fakt čím dál rozmazlenější. spousta lidí nemá řidičáky, nemá auta, všude chodí pěšky a taky žijí. jiní zase žijí na samotě, ale dělí se třeba o jedno auto, musí nákupy a vše plánovat nebo volat sanitky...myslím, že nikdy nelze mít všechno. hledat si bydlení podle toho, jestli budu mít pak dost tras pro kočárek nebo v docházkové vzdálenosti plavání pro novorozence...? 😅 nebo řešit školu či lékaře? vždyť dneska skoro všichni děti vozí jinam než spadají. prostě je možné si vybírat a většinou co vím, tak něčím zvítězil lékař či škola o kus dál, než ti nejbližší. já bych řešila spíš dům či byt jako takový. abych měla kam dát kočár, dost úložných prostor, nemít za sousedy jen nevrlé důchodce nebo v každém bytě pes, jak tu bylo psáno...klid večer, okna tak, aby šlo větrat a ne do hlavní třídy...ono stejně nakonec jde o životní styl rodiny, o finance...někdo má vše u domu a nemá na to. jiný to má daleko a klidně si dojede a připlatí. být tebou se zamyslím nad tím, jak žijete teď a jak si to pak představujete na mateřské? jsi samotářka nebo společenská? chceš s dítětem absolvovat xy? máš ráda dlouhé procházky nebo bys i přes silnici nejraději jela autem? budeš chtít i nosit nebo jen vozit? budeš při dítěti pracovat? chtít chodit cvičit?...tady ti každý poradí něco, ale každá jsme jiná, žijeme jinde a jinak. kde je jedna šťastná, druhá by nepřežila týden 😉

astyna
24. led 2017

ahoj, my jsme bydleli u Ikemu. Nejdříve super, až na tu "dálnici" pod okny, v létě hukot jak sviňa, co mi pomůže blízko porodnice, když si v létě ani neotevřu okno. Jediný bonus měl les za domem, ale byty drahé jak něco (my byli v 2+1, nájem 14tisíc, prodej cca 7mega).

Tak jsme se přestěhovali do Troji a paráda 🙂 kolem máme asi 5 školek, 2 zš, nespočet hřišt, blízko ZOO, poliklinika, botanická zahrada, obchody, nákupní centrum Krakov. 5 min na metro Kobylisy. Cena za prodej přijatelná (kolem 5 mega). navíc aquoš šutka za domem a čimický háj taky dost blízko.

Mě třeba nevadí jet déle na různé kroužky s malým - např. dětské herny, to pořád jezdíme na Pankrác 🙂 Lékaře máme taky tam, i zubaře, to si zase za kvalitou ráda dojedu a nevadí mi to.

Naopak jsem chtěla blízko vše výše pro malého + nějakou restauraci nebo kavárnu, když někdo přijede a chceme někam jít, tak aby to nebylo kuřácké a daleko.

zmrz_lina
24. led 2017

Dostupnost dr. a školky/školy bych vůbec neřešila - můžeš stejně přijít na to, že ten dr. je sice blízko, ale stojí za prd, takže si vybereš někoho dál/daleko a radši budeš za kvalitou dojíždět. To stejné školky a školy - je fajn je mít za zadkem, ale nemusí vyhovovat. Osobně bych si vybrala lokalitu s malým provozem (byt na Milady Horákové apod. bych fakt nechtěla) a hezkým okolím, aby tam byl nějaký obchod a aby byt byl přístupný výtahem. Víc bych neřešila, protože co je dnes, nemusí být zítra... Známí si koupili byt na slunečním vršku v Praze - je to sice dál od centra, ale pěkná lokalita.

vineta
autor
24. led 2017

@blahova_andrea Právě, sbírám tipy a vybírám, co je na mě aplikovatelné 😉
Rozmazlená jsem, to je pravda, tím, že bydlím hned u parku a všude se dostanu i pěšky, tzn. když vypadne MHD, není problém si kamkoliv dojít příjemnou procházkou. Auto máme, ale po Praze nejezdíme a ani do budoucna to neplánujeme, už jen řešit všude parkování.. tzn. dojet pro mě znamená MHD. Ten byt, který zvažujeme, je ovšem dostupný víceméně pouze MHD, pěšky bych se- i když bych chtěla- moc daleko (s kočárem nebo malým dítětem) asi nedostala, nejsou tam dobře vyřešené chodníky (úzké, rozbité, nenavazující) ani přechody a provoz v okolí je vcelku rušný, přestože byt je v klidné části slepé ulice. Prostě není to něco, kde by se člověk chtěl procházet, kor s malým dítětem..

Jasně, zvládnout se dá nakonec všechno, ale když už se plánujeme takhle zadlužit, byla bych ráda, abychom tam byli co nejspokojenější a odpovídalo to potřebám rodiny 😉

Díky, už se mi to začíná rýsovat 😉

1miska
24. led 2017

za me na prvním miste vytah - mame byt v Brne, krasna lokalita, krasny byt, ale 3.patro bez vytahu a mockrat jsem to obrecela, mam deti od sebe 1 rok a 9 mesicu, byli chvile kdy jsem je tahala obe najednou a cekala az usnou abych se mohla vrátit pro nakup, který jsem uz neunesla, takze nikdy bych nekoupila byt bez vytahu ani v prvním patre 🙂 Na druhem miste je balkon, holky byli obe kocarkovy a na balkone spali krasne a dlouho. A za treti urcite parkovani, tady je to trochu problém a když se nepodari zaparkovat před domem, tak tahnout rocni, triletou která rve ze nemá nozicky a k tomu ještě nejaky věci o dve ulice dal je celkem peklo 🙂

astyna
24. led 2017

@1miska

Pokud je dole kočárkárna, tak ani není potřeba. My máme sklep i kočárkárnu právě a kočár už netahám do bytu, na chodbě bych ho nenechala. Malý už to seběhne sám, kojence lidi berou do zavinovačky a dole je dávají do kočárku. Výtah máme malý úzký, ale kočár se tam taktak vejde.

zmrz_lina
24. led 2017

@astyna ty jo, tak já bych teda kočár v kočárkárně nenechala, radši jsem ho tahala do bytu (bydleli jsme v 7. patře, výtahy ale byly až ve zvýšeném přízemí - takže vždy cca 15 schodů). Bála bych se, že mi ho nějaký dobrák šlohne nebo zničí.

Strana
z3