Vybíráme byt - co nejvíce s dítětem oceňujete v okolí?
Milé dámy, trochu mi jde hlava kolem z vybírání vhodného bydlení, tak se jdu poradit se zkušenými 😉.
Děti zatím s manželem nemáme, ale brzy bychom už rádi. Bydlíme v Praze, byt bychom rádi koupili v rozšířeném centru ve staré zástavbě, ale o to tolik nejde- nejde mi o konkrétní tipy na lokality, spíš o to, co nejvíc s dětmi oceňujete, že máte po ruce, a kam vám naopak nevadí kousek dojet? Uvítám jakékoliv postřehy na toto téma, nějakou představu samozřejmě mám, ale nevím, zda se dokážu plně vcítit do toho, co je dobré mít bezpodmínečně přímo před domem 😉
Těším se na Vaše zkušenosti!
Záleží, kde bydlíš 🙂 já jsem ho u ikemu měla v chodbě k bytu, protože tam s námi byli jen Vietnamci a ti chodili ráno brzo do práce a pozdě večer zpátky. Navíc chodba nebyla průchozí a dala se zamknout.
Tady jsou i kola běžně volně, nyní sánky a boby, lopaty, lidi se tu všeobecně víc znají, vchod je na čip, takže se sem nikdo cizí - ani na chodbu nedostane - navíc klíč ke kočárkárně se eviduje, takže při poškození se ví, kdo tam má přístup. Nyní je nás 5, 3 maminy a 2 starší lidé, kteří si tam nechávají právě boby na nákupy 😀 Navíc kočárkárna i sklepy mají kamery.
Jinak kočárek bych měla na chodbě klidně, ale sousedi strašně kouří a je to cítit ven. Máme ho doma v bytě.
@karlajasmine Děkuji, bohužel nejsem právě sídlištní typ, ale uvědomuji si, že to má dost výhod.. jen bych si asi v paneláku těžko zvykala, chvíli jsem v něm bydlela a tak nějak mě to ubíjelo.
Díky za tipy 😉
@astyna nebydleli jsme v žádném ghettu, hezky upravený panelák, normální lidi. Nekradlo se. Ale já jsem na tohle fakt háklivá asi, bála bych se, že mi ho někdo, třeba nechtěně, zničí a na kom si pak co vezmeš, když se nepřizná. Já si radši tahala kočár domů, ale jo, bylo to spíš "pro můj pocit" 😀
Třeba ten doktor za mě zase je fajn,když je blízko, ano jasně, pokud jsou v okolí samí jen naprd doktoři, tak holt musím dojíždět za kvalitou, ale já třeba byla už z dětství zvyklá, že jsme měli praktika hned za barákem. Ono je fajn, když má dítě horečky anebo kašle jak tuberák, že se s ním člověk nemusí v zimě tahat x zastávek MHD (pokud teda není pojízdný autem jako já, navíc v mnoha rodinách je auto jedno a tím jezdí partner do práce, tak tohle to zase taky nic neřeší).
Park, zeleň, všechno fajn, je to plus (taky jsem ráda, že máme cca 800m za barákem les - oboru, kde můžeme sledovat volně pobíhající daňky a o kus dál v ohradě divočáky - ale naposledy jsme tam byli na Silvestra a předtím někdy v půlce listopadu), ale není to nutné, procházet se dá klidně i mezi panelákama anebo v klidné čtvrti kolem rodinných domků.
@vineta my jsme třeba opačný extrém, který byl rád, že se mu vůbec naskytlo, že by mohl k bydlení přijít, takže jsme neřešili téměř nic. jakkoliv blbá varianta vlastního bydlení pro nás byla lepší než než neustálé stěhování se s dětmi po podnájmech. kdybych si mohla vybírat, tak stavíme domeček rozhodně jinde a jiný.
no a jak se ti to tedy rýsuje? vypadá to pro ten byt nebo proti němu? 😉
@blahova_andrea Asi spíš proti- interiér je super, byla jsem nadšená (takovej ten pocit "jsem doma"), ale to okolí, no, navíc bych ocenila i balkon. Kdyby byl aspoň levnější.. jdeme okouknout ještě i jiný, tak uvidíme- máme ještě jednoho favorita, ten je v naprosto super čtvrti a je k němu i kousek zahrady, ale tam si myslím, že nás někdo přeplatí.
Je to ale docela fuška, nabídka je vcelku malá a všude je nějaký mínus..
Tak my kdyz jsme kupovali dům, byla naše kritéria - v blízkosti školka, škola, MHD, menší obchod. Velké nákupy jezdí manžel do hypermarketu.
Ohledně vnitřního vybavení - pokud byt, tak určitě s výtahem i kdyby byl v prvním patře. Nám se osvědčilo propojení kuchyně s obývacím pokojem. Máme mrňousky pod dohledem i během vaření. Fajn je i balkón - lze tam uspávat.
@vineta no dokonalé není fakt nikdy nic. musíte si srovnat priority a jet taky dle svých možností. ta zahrádka zní rozhodně fajn 🙂 balkony já téměř vždy považuji za drahou zbytečnost. fakt málo kde na takovém místě a v takovém provedení, aby k něčemu byl, takže na tom bych netrvala. naopak zahrádka se s dětmi vždycky hodí 🙂
@vineta Jen pro představu lokality jsem z Letňan a hledali jsme byt i jinde, ale nakonec jak jsem porodila a postupně malá rostla, jsem byla ráda, že jsme se rozhodli větší pořídit také tady. Vše mám pěšky, nemusím se tak přesouvat kamkoli v nacpaném MHD natož v létě když je v busech příšerně a k nevydržení. Mám tu OC, s kočárkem jsem většinu nákupů obstarala. Teď už jsou malé dva a čtvrt a běhá. Takže oceňuji, že je tu poblíž park a hřiště kde je i v létě stín, kde ji mohu nechat volně běhat a nemusím se bát, že mi z chodníku hupsne někde pod auto. Je to o tom co kdo preferuje. Pro mě je to dobře dostupné na metro a do centra a zároveň tu mám klid a pohodu a celkem vše po ruce aniž bych musela někam dojíždět.
@z_kopretinka Hehe, já taky z Letňan a taky bych neměnila. 😉
@lenkas1982 a to jsem sem před 7 lety nijak extra nechtěla :D ale pak se to nějak shodou různých okolností naskytlo a bez dětí mi to bylo nakonec jedno a pak jsem si to tu tak zamilovala, že představa odchodu jinam se mi moc nelíbila. Hledali jsme hledali všude možně jiný byt a budeme se za 3 týdny stěhovat, ale pořád Letňany :D Jiná lokalita neprošla přes filtr toho co chci po okolí a dostupnost. Jak dlouho tu žijete?
My se teď taky stěhovali v Praze s ročním dítětem. Zásadní pro mě byla dostupnost metrem nebo tramvají, protože nesnáším autobusy. Pak blízká poliklinika, supermarket, park, školka a kavárna, kde jsou zvyklí a zařízení na úplně malé děti.
@z_kopretinka Jsme tu 3 roky. Předtím jsme bydleli v podnájmu ve Kbelích, tam jsem to taky měla hodně ráda. Kdyby se nám jednou poštěstilo našetřit na dům, tak hledám tam.
Dobrá volba je blízko k babičce - když jsou děti ve školce a třeba onemocní, nebo je potřeba je vyzvednout, a rodiče nestíhají tak je takova Bábi k nezaplacení 🙂 Pokud je to je samozřejmě realné bydlet někde poblíž
Jen mě ještě napadá, jak se řešilo výš - Doktoři, školka, škola apod. Bydlíme cca 20 km od okraje Prahy, ve městě máme několik lékařů, tři školky, dvě základní školy... a stejně k doktorovi i do školky dojíždíme do Prahy, protože tam vím, že jsou pro mě nejlepší 🙂 takže podle toho bych nevybírala, šla bych po tom jak se mi líbí okolí jako takové, ono je to těžké - teď je někde park a za tři roky tam můžou stát kanceláře nebo kaufland :-/
@hermelinah Tak babičky bohužel budou cca 170 km daleko 😐
A dík, je fakt, že lékař (samozřejmě v ideálním případě) snad může být pár zastávek tramvají..
@hermelinah Takže kdykoliv když máš nemocný dítě, tak se s ním taháš dvacet kiláků autem? No i když autem to ještě jde, horší je to tou MHD. Hlavně když je třeba mimino a chodí se k dr. na kontroly co měsíc. Já sama jdu k doktorovi taky jednou za dva roky na prevenci a možná tak jednou ročně, když to celosezonní nachlazení překročí únosnou mez a nezvládám léčit po domácku, ale ty děti, ty jsou kolikrát u doktora pořád...A do školky mimo trvalé bydliště vzali děcka v pohodě? Nebo máte soukromou? Tady (Brno) většinou bez TP téměř bez šance (pokud nejsi předškolák, ty berou přednostně)
@ninive211 bydlíme sice za Prahou ale nechala sem si trvalé bydliště tam, jinak by mi je ani dr. nevzal, za celou dobu sme byli u Dr. jen na preventivkách jednou s šestou nemocí a jednou moje podezření na laryngitidu - nejnáročnější z cest k doktorovi je nalodit obě děti do auta a potom jestli člověk jede 8 minut přes město, nebo 20 minut do Prahy, to už je skoro jedno 🙂 Ale hlavně mu věřím, je to pro mě Pan doktor, a stejně jako my dojíždí, ale on ještě o 30 km dál... 😀 Kdyby byl jo problém tak nejedu vůbec k němu, ale bud volám rychlou a nebo rovnou na pohotovost, a s normální nemocí se to dá v pohodě zvládnout, s autem teda - vlakem by to od nás bylo na hodinu cesty, což už by byl vopruz :-/ Ale po městě přejet tramvají dvě zastávky nebo pět k dr je myslím podobně jedno 🙂
Vytah urcite, nejen kvůli kočárku. Nákupy, zlomena noha bez podpatěnky, hnusná chripka, vyšší vek a pohybové problémy....
Zaznelo tu snad skoro vse. Ja bych jen poupravila kritéria ve smyslu c
@z_kopretinka Přiznám se, že Letňany prakticky neznám- já tedy moc dobře nesnáším metro, jsem tím trochu postižená, takže cokoliv s denní nutností používání metra tak nějak vylučuju.. ale na některých sídlištích věřím, že je super bydlení, a finančně o dost dostupnější 😝..
...kriteria ve smyslu casu: Kolik ještě plánujete deti? Jak dlouho budete jezdit s kočárkem? Kolik let bude chodit dítě do te školky, co je pobliz? Kolik let bude dite chofit do te blizke skoly? Nebo budete hledst nejakou vyberovou/spise alternativni? Budete chtit dat dítě ns osmilety gympl? Nejpozději po 8 letech ZS bude asi jezdit jinam tak jak tak. Kolik let odtam budete jezdit do práce? Ta se samozrejme muze změnit lokalitou, ale pokud z bydliště vede jen jedna cesta a to 20 min busem k nejbl.metru....
Kavarnu s dětským koutkem bych moc neřešila.... Bude potřeba chvili, hlavně ji muzou za mesic zavřít. Nebo tam není, a za mesic ji otevřou. Nebo tam jebale v potřebnou dobu vždy narvana, placena, a ne malo, a v lete vůbec nevetraji.... Bych tam nevydržela.
Jinak myslím, ze jeden supermarket do 2 km uplne staci, jedno kterej, v každým supermarketu maji i základní drogerii. Vzdálenosti pro batole jsou jedno, za chviličku to batole nebude, a dokud je, bere se obv.kočár, už kvůli tomu nákupu.
Za me bslkon/lodzie ap. super - na vedeni pradla, za me nejlepší, na kafíčko s knížkou, na kafíčko s partnerem, na stari, v nemoci, hodí se to. Na skladovani ovoce zeleniny .taky někdy. Ds se tam i keco pěstovat.
Šťastné rozhodnuti pri vyberu!
@netopejr Díky! Já většinou nevidím ani k nejbližšímu rohu 😉. Vše je tam dostupné do pár minut- metro 3 minuty tramvají, dostupnost do centra 25 minut tramvají nebo 3 minuty tram + 10 minut metrem na Můstek, základní škola, školka, gympl i nemocnice cca do 10 minut pěšky nebo tramvají.. Kaufland cca 15 minut tram+ pěšky, autem tak 5.. jako skoro ideál, jen to bezprostřední okolí je takový rušný a nepohodlný..
@vineta tady právě nejsou taková ta klasická velká sídliště, je tu dost nižší zástavby a vysoké domy jen co je od nových developerů nebo paneláky podél hlavní silnice. Já zase radši metro než tramvaj nebo autobus :D jak říkám je to i o osobních preferencích. Co ještě tak popřemýšlet za mě bez ohledu na lokalitu - výtah. Teď nemáme, byt je tak nevhodně rozložený, že kočárek do něj nedostanu, aby nestál v ložnici nebo obýváku nehledě na to, že tahat ho dvě patra by byl fakt zážitek. Je v kočárkárně ve sklepě - alespoň jsou na schodech nájezdy. Výtah také nezaručí bezproblémový příchod a odchod - jestli jsou ke vchodu schody opět jak se po nich dostat. Další kapitolou je v poslední době parkování. Mě nevadí si dojít, ale s dítětem už také na houby, kroužit po okolí a hledat kde odstavit auto a pak ten kus dojít a třeba i s nákupem a dítětem a my teď taháme pokaždé domů i autosedačku po tom co nám auto vykradli. Ale ještě měsíc a bude klid, garáž a výtah :D
@vineta Rusny okoli Ti třeba nemusí vadit. Jsou lidi, co bydli v prizeni, který je napůl zakopany, okolo stredne frekventovana silnice, jednoproudá,taková ta objížděcí kolem sídliště.... Nevadí jim to, hluk neslyší. Lidi, co bydli u tramvajových koleji, nevnimaji, ze se jim doma třepou skleničky. Ale ja bych to vnímala vždycky. Ac jsem v obdobnem ruchu vyrustala, me to ničí.
Někdo miluje ruch mesta, kavárny,obchody, noční zo ot, kulturu, dojezd.... A ke pro něj super bydlet trebav Myslikove, Ve Smeckach nebo u Narodni, lidi ani turisti mu nevadi Jsou tam maximálně spokojeny i se školkou v suterénu, v baráku, kde jsou lidi nevrly, aby všichni rodiče fakt zavoraly ty dveře, pak jsou dalso s mrizema.... Co tam muzou deti zkoumat venku?
A pal zas jiným nevado dojezd, nebo hůře placena pravé,a zas třeba s lepši prac.dobou, bydle i v klidu, za městem, dojezd dl ce hra půlhod příměstským vlakem, leckdy lepši o interval nez z některých míst sirsihonprazskyho centra, když jdou do obchůdku, kovář muzou nechat pred nim, nepotrebujou tak často divadlo a klub, ále potrebujou les, kolo, min lidi všude, dětská at se muzou na hřišti hrabat v písku a kaminkach, a ze si to batolata cpou do pusy je jedno,protože tam byla maximálně kočka, a ta stejne byla spis neci nez bezprizorní. Preferujou zahradu a gril, a do obchodu si klidne zajdou 5 km, protoze to je fajn vycházka nebo akce pro kolobrndu, kolo, psa, a v nejhorším počasí auto. Z baráku jdou s kolama nebo lyzema do hospody pres les, takže pro děti výlet. Nebo jsou z toho vlaku, tak ke tonlepsi výchozí bod pro kolo nez s prazskou MHD. Někdo chce bydlet gak, aby auto nepotřeboval vuebc, a žije tak, a spokojene.
Někomu vadí dojíždění, a za me jo,desnej opruz, silena ztráta casu, a cekani v zimě, dešti, ve vedru, strašný. Spousta lidi, co dojíždělo, to potvrdí, zařídí se tal, aby uz nemuselo. Ale taky je značná cast lidi, lzeri cely život dojizdeli, vstavali po ctrty, nejpozději v pet, a vůbec jin to nevadí. Jsou tak zvykli, přijde jim to normální... Přitom by se klidne mohli zařídit jinak,peníze im na to nechybí, ale vůbec nemají tu potřebu. Přitom nemají problemse přestěhovat, už to parlestbudelali, a porad dojizdeji.... Někdo zas z urc.lokality dojíždi,
Tohle jsou ale už pravé ty individuální faktory, který si musíte s muzem prbest sami.

@vineta Za mne spíše co tam nemít-silnici. Také převedeno na vesnici třeba rybník. Mít hodně zeleně, blízko hřiště, také když je blízko škola-je to dobré. Děti už chodí samy, tak aby nemusely daleko a cesta byla bezpečná. Moje noční můra je dítě utopené nebo zajeté, když jsem nedávala pozor.☹To hřiště blízko proto, že když jsem třeba těhotná a není mi akorát, sednu si tam a děti si hrají. Jinak dojdu téměř kamkoliv.Neřídím tedy-to většině maminek asi nehrozí, ale je to tak-bohužel si na to netroufnu, tak jezdím MHD-i třeba na 1 kroužek vlakem.