Knihy pro přípravu dětí na školku a školu. Máte tip?
Ahoj, prosím, máte tip na dobrou knížku, která by hezky připravila dítko na školku a školu? Jak to tam chodí, jaký je den, jak zvládat emoce a podobně. Starší dcerku čeká příští rok škola a mladší školka, tak by mně zajímali zkušenosti jiných maminek. Předem děkuji. 🙂
My jsme četli Flandil ve školce, ale stejně nám na přípravu školky nic nepomohlo, ale popsané to bylo docela pěkně 🙂
Dcera jde v září do školky, jedeme dlouho tyhle knížky a tak doufám, že i přes návštěvu ve školce, povídání, čtení, ukazování a všechno to zvládne.
My meli nejruznejsi pujcene z knihovny. Prijde mi, ze jsou vsechny fajn.
Libi se mi treba i tato:
https://www.restorio.cz/9788026217206?utm_sourc...
Flandil ve školce za mě může být celkem kontraproduktivní - všichni pořád kvůli všemu pláčou a všeho se bojí. Což jako ano, děti to dělají, ale některé děti to podle mě může znejistit / rozhodit… Četli jsme ho, ale spíš vybrané kapitoly - jak lev Leo ubližuje ostatním třeba. Ale doporučuju si první přečíst sama. To samé Flandil u doktora - taky za mě některé kapitoly fajn, ale třeba můj starší syn vždycky chodil úplně bez problémů a strachu na očkování a odběry, knihu jsem mu koupila, protože ho ty témata zajímají, ale taky tam všichni hrozně pláčou, hysterčí a chodí se vyklidnit na chodbu. Několikrát pak opakoval věty z knihy, když jsme šli někam k lékaři.
Mladšímu jsem je už nečetla vůbec, jen jsme si o tom povídali.
@nika110818 My jsme to řešili nedávno, protože malá nastupovala do školky během školního roku. Hodně nám pomohly knížky o školce – Conni jde do školky, Půjdu do školky a Liška Šiška ve školce. Díky nim jsme si povídali o tom, co se ve školce děje, a každé ráno jsme si připomínali, že se pro ni maminka zase vrátí.
Kromě toho jsme dělali různé pracovní listy, aby si zvykla, že ji něco podobného bude ve školce čekat. Se starším synem používáme aplikaci Readmio, kde jsou skvělé pracovní listy k příběhům, což je pro nás super. Jsou tam i příběhy o emocích, které nám hodně pomohly mluvit o tom, co cítí. Přečteme si pohádku a potom jim vytisknu úkoly. Právě ty jsme dělali s malou těsně před nástupem do školky – stříhali jsme, lepili, malovali a spojovali.

@nika110818 Koupili jsme tohle. Snazili jsme se zduraznovat, ze je to v kazde skolce trochu jine. Nekde maji klouzacku, nekde piskoviste, nekde maji obedy, nekde si nosi svoje, nekdenvysi pismenka, nekde se staraji o kyticky... https://m.alza.cz/media/velka-knizka-skolka-pro... nejsou tam texty, ale nase deti maji tenhle typ knih radi a snadno se nad ni rozproudil hovor o skolkovych tematech, i treba mezi starsim a mladsim.