icon

Tipy a triky na usnadnění kojení: Sdílejte své zkušenosti

optimistic
11. zář 2022

Zdravím, napište mi, co vám pomohlo v kojení. Jaké rady jste využily a jaké triky vám pomohly a třeba i trochu překvapily. Děkuji.

ferda90
•
11. zář 2022

@optimistic Ahoj, jako asi rady úplně nemám, já se naštěstí téměř hned rozkojila, ale užívala jsem kojící čaje, pila caro a pak jsem brala homeopatika Ricinus. No a jinak často kojila, prostě prikladala syna k prsů a asi po 2 měsících začal semnou spát i v posteli, takže jsme měli mezi sebou pořád kontakt. Syn má nyní 19 měsíců a stále kojíme. Kojím ho když chce, kdy chce, jak chce i v noci 🙂

llenka1
•
11. zář 2022

@optimistic Ak by som mala dat jednu jedinu radu...prevencia ragad! Uz do porodnice si vezmi napr Multi mam balm /krem na bradavky/ a mazat hned pred kojenim, po kojeni, dokladna hygiena aby si sa vyhla infekcii. A pozri si videa, ako napolohovat miminko ked kojis, su na to pekne videa. Ak budes vediet ako, budes omnoho kludnejsia...v porodnici co sestra to ina rada.

martiniquest
•
11. zář 2022

Kojeni mi zachranil pojem skin to skin. Za me tak jednoducha a efektivni metoda, ze ji predavam, kde je potřeba

ferda90
•
11. zář 2022

@optimistic krém na bradavky je též pomocník no. Z počátku jsem měla pořád nalité prsa, před kojením jsem chodila do sprchy pod teplou vodu, ať mi trochu povolí. A když se stalo, že jsem si nevěděla rady, zašla jsem k nám do porodnice kd eje i laktační poradna. Sestřičky tam byly úžasné

ondul
•
11. zář 2022

Za me to jsou stribrne hojici kloboucky na bradavky, prikladat k mokre bradavce, dite privinout k bradavce, ne bradavku k diteti.

hani_na
•
11. zář 2022

@optimistic Porody moc neumím, ale kojení, to je moje disciplína 😁. Na bradavky doporučuji Purelan, když vzniknou ragády, Medela dělá gelové polštářky, stojí celkem dost, ale opravdu pomůžou. První porod byl komplikovaný, syn byl na JIP a rozkojila jsem se až doma pomocí odsávačky - po kojení jsem odsávala, co šlo a rozjelo se to rychle. Doporučuji elektrickou odsávačku od Medely. Když se prsa nalejou moc a bolí to, tak ve sprše odstříkat do úlevy, tvrdá místa rozmasírovat. Jinak hodně pít - vodu a kojící čaje, vývary caro. Za mě neplatí, že kojení kazí dudlík či podání UM, první syn na něm byl v inkubatoru a přechod na kojení se zvládnul. Jen podotýkám - oba kluci byli dost velcí a prostě hladoví, to hodně pomohlo. Může to být velký trápení a někdy to prostě nejde, držím palce✊

optimistic
autor
•
11. zář 2022

Děkuji za reakce. Kojily jste na 1 kojeni 1 prs a nebo z obou? Momentálně řeším, že po 5min u 1 prsu vždy řev a nakojím převážně z 2. Nevím, jak to řešit, aby bylo dostatečné krmení i z toho 1.

me_druhe_ja
•
11. zář 2022

@optimistic jsou ženy, co kojily třeba tři roky jen z jednoho a cajk. Akorát to pak blbě vypadá, že je jedno velký a jedno malý. 😀

kackabis
•
11. zář 2022

@optimistic mně právě v porodnici říkali že z obou. Ale mě pak obě bolely :D takže jsem kojila třeba hodinu z jednoho, pak hodinku pauza a pak zase z druhého. Vždy hned po kojení jsem natřela purelanem a bylo to ok 🙂 a to mi na porodním sále laktační poradkyně řekla že s mýma bradavkama kojit nebudu. Nenechala jsem se odradit, vyprdla jsem se na vážení a na rady a dělala prostě podle pocitu. Den po porodu už malý byl hezky napaný a plně kojený

alishka111
•
11. zář 2022

@optimistic já jsem vždycky kojila z obou každé kojení a bylo to jen tak tak. Vždycky jsem měla mlíka málo, byl to boj. Pomáhalo jen hooodně jíst. Jakmile jsem vynechala jídlo, nebylo skoro nic. A doodsávání po nočním kojení. Vydržela jsem jen 5 měsíců, už jsem nesnesla pořád "žrát" a po nocích odsávat.

azanka
•
11. zář 2022

Kojení na požádání, větrat, měnit polohy. Uklidnit se, zkoušet.

jjasmina
•
12. zář 2022

@optimistic kojila jsem z obou, základ je asi dobré přiložení, pak nic nebolelo. Kojila jsem na požádání, ve dne, v noci. V porodnici bolala bradavka tak jsem to mazla Bepanthenem

ondul
•
12. zář 2022

Vetsinou kojim jen z jednoho, az kdyz bylo dite starsi, tak z obou. Respektive kdyz mi ted usne po vypiti jednoho, tak ji na druhe nebudim.

skarol
•
12. zář 2022

Mě překvapilo, jak moc je kojení o psychice. Vůbec nám to nešlo, postěžovala jsem si dětské doktorce, že už nevím jak dál. Ona mi řekla, že mi věří, že to zvládneme. V tu chvíli se mi to přeplo v hlavě, přijela jsem domů z prohlídky a najednou jsem měla mlíko, syn se správně přisál, takže to konečně tolik nebolelo a jako zázrakem jsem po týdnu poprvé normálně nakojila. Vůbec to do teď nechápu. Kojení jsme samozřejmě pak ještě ladili do konce šestinedělí, ale ten moment, kdy se mi to přeplo v hlavě a nejednou se to začalo dařit, to byl velký zázrak. Nakonec jsme kojili víc než 1,5 roku. Takže je to hodně o psychice, trpělivosti a silné vůli. No a taky o dítěti, co dítě, to originál.

elwe
•
12. zář 2022

Před narozenim jsem si masírovala bradavky, abych vyvolala porod, to bylo bez efektu, ale trochu jsem je znecitlivela a kojení pak vůbec nebolelo.
Dále ze začátku kojit z jednoho prsa jen cca 15 minut a pak vystřídat, případně za 15 minut zase, ať si prsa hned neodrovnáš.
Nevěděla jsem, jak dítě donutit pustit - takže strčit mu do pusy malíček, aby se uvolnil podtlak.
A možná se mnou bude někdo nesouhlasit, ale u novorozence doporučuji kojit podle potřeb miminka, ale zároveň mít interval mezi kojením ne kratší než hodinu a půl, aby si bříško i prsa trošku odpocinuly, a ne delší než čtyři hodiny, aby miminko trošku zesílilo. Některá miminka pak vydrží celou noc bez kojení, ale hned po porodu bych to neriskovala.
A ještě dodám - kojení je skvělá věc, ale nejdůležitější je spokojená maminka. Pokud pro tebe kojení bude znamenat trápení a budeš mít pocit, že s umělým mlíčkem by se ti výrazně ulevilo, tak si nic nevycitej a klidně mu ho dej.

lenerka1
•
12. zář 2022

Nastavení v hlavě, že kojit prostě budu, že to není žádná věda, zvládají to primitivní kmeny i samice všech savců.

kosi_cek
•
12. zář 2022

Za mě nic neřešit, neměřit (třeba z jakého prsu a jak dlouho kojit, z jakého naposledy a tak, prostě kojit podle pocitu, tajže klidně z obou, prostřídat a nebo taky ne, prostě jak to cítím, co mi k tomu řekne mimčo), pak taky pravidlo nic nepotřebovat, vycházet z toho, co mám do základu dala příroda (tajže holý zadek, že), prsům např. nejvíc prospěje volnost (bez podprsenky), vlhké prostředí jim právě nesvědčí (pak vznikají ty ragády a tak)..a to nic nepotřebovat znamená i dudlíky a tak, prostě miminko utišit jen tím nejzákladnějším a zároveň nejlevnějším - kontaktem na kůži, prsem, společný spánek...a fakt to jde samo, čím méně se do kojení vloží modernizace a tak. Já si k tomu taky musela dojít, jedno z dětí mi skončilo i na UM a to jsem byla v hlavě nastavená, že pro mne neexistuje jiná cesta, než kojení, ale možná i to mi u dalších dětí pomohlo, že jsem byla donucena zjistit, že jiná cesta existuje a svět se nezboří -psychická pohoda - uvolnění je velmi důležité.

elfka21
•
12. zář 2022

@optimistic opravdu hodně pít, homeopatika, kojící čaj