icon

Bolavé a červené jedno prso. Čím to je a co s tím?

andelka
11. zář 2010

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo neporadil co to je. Od včera mě bolí jedno prso, jen na vnitřní straně, směrem k hrudní kosti a jen na dotyk. Dneska večer to místo i trochu zčervenalo zdá se mi. Mám syna, kterého 4 měsíce plně kojím, zatím jsem žádné potíže s prsy neměla, tak nevím co to je. Včera jsem 2x kojila z toho prsa venku, tak nevím - existuje něco jako nachlazení prsa? Při kojení mě nic nebolí, zatvrdlé tam nic není. Máte s tím někdo zkušenost? Poradíte? Děkuji.

kackaaaa
11. zář 2010

To vypadá na zánět. Taky jsem ho jednou měla - prso bolelo, bylo z té strany červené a bylo mi tak malátně, jako při nemoci, teplotu jsem neměla, ale necítila jsem se fit. Přikládala jsem na něj tvaroh (udělala jsem si zábal a nechala ho tam třeba půl hodiny i déle) a hodně z té strany kojit. Většinou to bývá z venkovní strany prsu, pak přikládat "na fotbalistu", před kojením rozmasírovat a taky pomohla před kojo teplá sprcha. Určitě najdeš spoustu rad jak na zánět, a kdyby to moc nepřecházelo, tak k doktorovi.

kutcher
11. zář 2010

Já to tak měla 2x taky, bolelo mě to k hrudníku, ale po druhé zase směrem k podpaží. U mě to byla zduřelá mléčná žláza - to se stává při úbytku mléka nebo když najednou dítě potřebuje víc, může to být špatnou technikou kojení a nebo jako u mě delší dobou mezi jednotl. kojeními. Za týden to přešlo, ale patlala jsem si to heřmánkovou mastí a bolavé místo jemně masírovala... ale bacha, ať se ti z toho nevyloupne zánět. Prso by nemělo být na dotyk horké a ty bys neměla mít teplotu. Pokud ji máš nebo se bude bolest zvyšovat, tak si s tím radši zajdi.

poopoo
12. zář 2010

Ahoj 🙂 s tímto mám zkušenost také. Zánětem bych ještě nestrašila pokud se nepřidají horečky..takže zkus to rozmasírovat pod horkou sprchou a následně odstříkávat. Pokud ale bolavé místečko nezmizí do dvou nebo tří dnů a je čím dál bolavější a zašla bych k doktorovi. 🙂

pampalini
12. zář 2010

Ahoj,
to jsem měla také na začátku ☹ Přesně jak píše poopoo zkus to pod tou sprchou, zánět by to zatím být neměl. Je to dost nepříjemné a člověk si připadá jako by měl chřipajznu, nicméně tak za dva dny by to mělo odeznít. Měla jsem i zvýšenou teplotu a bolelo mě to jakoby až pod paží a nemohla jsem ji zvednout 😒 Jestli tě to moc nebolí, tak normálně koj a nebo odsávej dál.......přejde to. Přeju hodně síly a brzké uzdravení 🙂

vojtaxx
12. zář 2010

ahojky..
Já měla zánět v prsu asi tak 3 krát do 3 měsíců ted už je to dobré...většinou to je z toho když se pořádně nevycucá prso...Citíš se malátná a já u toho měla i horečku tak jsem si na to dala obklad a pomahá sprcha...nahřát a pořád s toho kojit at to mléčko pořádně vytáhne...a když to nevytáhne tak odsávat...a¨le většinou mi to trvalo tak 1 až 2 dny..a pak to přešlo naštěstí...Hodně uspěchů..vím co je to za bolest..at to brzo přejde...držím palce...a at malý roste jako z vody... 😉

m.o.u.s.e
12. zář 2010

Taky mě to potkalo 😝 cítila jsem se strašně slabě a ospale, jako když na mne leze chřípa, prso bylo z vnější strany horké, pak i zarudlé a nakonec jsem si změřila teplotu 38°C...to jsem pro jistotu šupajdila na pohotovost, kde doktor konstatoval začínající mastitidu a napsal antibiotika. U nich se může kojit, laktace mi u toho prsa mírně klesla, ale nic dramatického..do dvou dnů už mi bylo líp. V nemocnici berou i vzorek mléka na rozbor, za ten zánět může často prý nějaká pomnožená bakterie ( název se mi vykouřil z hlavy 😕 ). Mamina se takhle nachladila venku..no tohle počasí tomu nahrává, takže je třeba mít radši prsa v teple. 😉 🙂

hypo
12. zář 2010

zanet, mela jsem ho, skoncila jsem na antibiotikach a 40 C horecky..... musis hodne odstrikavat (musela jsem si na to koupit odsavacku) a masirovat, naparovat ve vane horkou vodou, to spousti mliko, zustalo ti v prsu mleko co ditko nevypilo a pak je z toho zanet, takze vycucat prso do sucha (no co to jde)...

marky27
16. zář 2010

taky jsem měla náběh na zánět, ale rozehnala jsem to. Chce to masírovat pod sprchou a mně pomohl zelný list, který jsem naklepala paličkou na maso, aby se uvolnily silice, přiložila na bolavé prso, překryla potravinářskou folií, aby se to pěkně zapařilo, a bylo dobře. Zelíčko to pěkně vytáhlo. Sice jsem pěkně voněla, ale opravdu to pomohlo.

didinka1234
18. srp 2013

chtela jsrm se zeptat kdyz mam prso zarudle a bolave sceho to muze byt nekojim uz mrsic a pul a vcera me to zaclo boley jinak do vcerejska jsem zadny problem nemela jestly treba tam nezustalo zatvrdle mleko a ted se to az nahromazdilo dikt predem zaradu