Časté kojení v noci kvůli nalitým prsům. Pomůže odsávání prsou odsávačkou?

Zodpovězené
3. dub 2019

Dobrý den,

posledních několik dní se budím v noci každé dvě hodiny, kvůli nepohodlí a bolesti nalitých prsou. Nemůžu dal spát a musím vzbudit malou, abych ji nakojila a mě se ulevilo. Někdy se v průběhu noci budí takhle často sama, ale jindy by klidně spala déle. Je jí jeden měsíc. Po kojení, cca půl hodiny, se mi uleví, nicméně cítím, že stejně celý obsah prsou nevypila a tudíž budu muset zase brzo kojit.

Před dvěma týdny jsem měla zánět prsu vylečený antibiotiky. Zdálo se mi, že mám málo mlíčka a malá týden nic nepřibrala. Tak jsem začala během dne častěji přikládat, cca po dvou hodinách (někdy po jedné a někdy po třech, prostě podle potřeby) a mlíčko se přes den upravilo. Malá přibírá 300 gr. týdně, nicméně v noci je ho najednou prostě moc.

Odsávačku mám, ale nevím, jestli je dobrý nápad začít odsávat? Jedno prso jde rukou trochu odstříkat, což jsem začala dělat.

Ráda bych kojila v noci po čtyřech hodinách, abych se lépe vyspala...

Děkuji za radu a přeji pěkný den.
Lucie

Dobrý den,

doporučuji při nalitých prsou buď kojit (nebo, pokud nechcete miminko budit) odstříkat (ručně či odsávačkou) ALE JEN DO ÚLEVY. Ne více, to by laktaci spíše stimulovalo. Nenechávejte prsa nalitá, horká, jakmile cítíte tlak, do úlevy odstříkejte, rozmasírujte. Před odsáváním můžeme nahřát, lépe se pak mléko spusití, ale není to podmínkou.

Nebojte se, nyní je to jako na houpačce - občas málo, občas moc - časem se tvorba mléka miminku přizpůsobí. Kojte na požádání, vždy z obou prsou (pokud miminko saje), buďte hodně ve vzájemném kontaktu a vše se přizpůsobí.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová