Dlouhé kojení. Je šance přeučit na kratší pití?

krystina88
30. dub 2020

Zdravím,

Již od porodu(CS) bojujeme s kojením. Nejdřív špatné přisávani, pak bolestivé bradavky (pravděpodobne syndrom belavych bradavek) a ještě kvasinka k tomu. Pointa je, že mého 6titydenniho syna kojím kolem hodiny. Do minulého týdne to bylo do 45minut,ale teď se to zhoršilo, mám pocit, že nemám dost mléka, ačkoliv laktaci podporuji , co to jde. Syn vždycky na začátku chviličku, tak 3 minuty saje pěkně, pak začne různé dumlat, usínat, sem tam si zase nasaje pěkně, no celkově těch cca 90,100ml za tu hodinu vypije, ale dřív opravdu ne, cvičné jsem ho prevažovala, a po půl hodině na jednom prsu v saje 50ml a to mám pocit, že je to prso potom úplně prázdné. Je nějaká šance, že ho ještě preucim na kratší pití? Když ho odpojim dřív, řve a hledá bradavku, a nechat vyřvat se mi ho nechce.protože má náběh na tříselnou kýlu a při usedavém pláči mu vystoupí.Jinak přibira pěkně, to problém není, když ho tu hodinu nechám postupně ucucávat.
Uz začínám být trochu zoufalá, to kojení nebere konce.

olga_
30. dub 2020

@krystina88 Vydrž. Prvorozený se kojil také ukrutně dlouho - klidně tu hodinu, jak popisuješ, ale já to teda neřešila, pustila jsem si k tomu vždycky nějaký film, který jsem už dopředu měla nachystaný i s pitím hned vedle (to jsem si dávala na obě strany vedle sebe, abych nemusela přehmatávat). Kolem třetího měsíce se to začalo o dost zkracovat - postupně na 10, 5 minut. Až bude větší, bude se víc zajímat o okolí, už nebude mít tolik času na kojení 😉.

olga_
30. dub 2020

@krystina88 Jinak ještě doplním, že pro není lahev, nelze ho "vypít". Pobyt dítěte u prsa, stimulace bradavky obecně zvyšuje laktaci a pro úspěšné kojení nemusíš mít nalitá prsa. A ty kojíš úspěšně 😉. Zároveň kojení není jen pití mléka, je to pocit jistoty, stabilizují se tím životní funkce miminka (dýchání, srdeční činnost) atd. Je to naprosto v pořádku.

merope
30. dub 2020

Já jsem dlouho odsávala, vždy "dokud to rozumně teklo" a tak té půlhodiny to jedno odsávání dalo. Takže ono opravdu to mléko nemusí téct ani nějak rychle a prostě se postupně tvoří a postupně ho pije. Navíc je opravdu ještě maličký (ač je to občas únavné, to rozumím, já jednu dobu měla pocit, že nedělám nic jiného než krmím, kojím a odstříkávám).

eviicka
30. dub 2020

@krystina88 přesně jak
@olga_ taky jsem první tři měsíce kojila kolem hodiny, vím, že i 80 minut, 40 bylo výjimečně (denně to zabralo tak devět hodin). Postupně (tak po třech měsících) se to začalo zkracovat samo, až do nějakého normálu. Syn byl prvorozený, takže jsem neřešila, četla, koukala na televizi... Myslím, že tím dlouhým kontaktem byl uspokojený emocionálně, protože když jsem nekojila, tak spal, či se nějak zabavil a netrápilo ho ani bříško.

puhelin
30. dub 2020

Souhlasim s holkama nade mnou. Postupne se ta delka snizi, miminko ma vetsi silu, vytahne toho vic rychleji a taky bude vic zvedave a bude chtit stihnout vse okolo.
Vydrz, kojeni se ti bude hodit, az zacnou nocni place z bolesti (rust zubu, kosti, unava z celodenniho pobihani).

me_druhe_ja
1. kvě 2020

Mě teda tak extrémně dlouho nikdy nepapal, ale teď mu bude půl roku a už je napapanej do 10min. 🙂 Vydrz. 🙂

zlutykonik
1. kvě 2020

@krystina88 ja jsem ze zacatku obe deti taky kojila hodinu. Pul hodinu jedno prso, pul hodinu druhe. Koupila jsem si ctecku knih a tolik knizek, co jsem precetla.. rada na to vzpominam 🙂 ono se to casem zkrati

chrystyanna
1. kvě 2020

můžu se zeptat, proč dítě vazis.. čistě pro sebe nebo nějaký problém? pokud nabírá, vykašlala bych se na váhu i čas..zbytečný stres pro tebe

lela82
1. kvě 2020

@chrystyanna predpokladam, ze pani vazila, aby vedela, kolik miminko vypije, jestli nepije dlouho proto, ze mleka neni dost... Ono se to tezko pozna...

jerou
1. kvě 2020

Ja kojila prvni dceru take hodinu. Pul hodiny z jednoho a pul hodiny z druheho. Ze zacatku to bylo unavne, ale po case se to zkratilo. Vydrzet. Pohodlne si sednout, neco dobreho na jidlo a piti k tomu. Film nebo knizku. Chce to trpelivost.

eviicka
1. kvě 2020

@chrystyanna tak já měla problém s rozkrojením a vážení mě naopak psychicky hodně pomohlo, když jsem zjistila, že konečně něco vypije, tak mě to nakoplo.

krupka3
2. kvě 2020

Ja ani nevim jak dlouho jsem dceru mela po narozeni u prsa, ale prvni tydny to bylo tak 18hod denne minimalne. Kojeni neni jen o prijmu potravy, dite se s tebou citi spojene, jako na to v deloze bylo zvykle (nic jineho ani neznalo, to ze ho das z naruci pryc je pro nej uplne nova zivotni zkouska), chce se tulit, citit tve teplo a dumlat, coz ho uklidnuje. Je to normalni, bezne a spravne. Kazdych par tydnu se to bude zkracovat a zkracovat. Pokud mas kvasinku, mela bys ji okamzite resit dietou a podpurnymi pripravky, jinak se ji nikdy nezbavis, a preneses ji i diteti do ust, coz je pro nej velmi bolestiva zalezitost.

codal
2. kvě 2020

První dcera pila pět minut a usínala, měla jsem strach, že bude hladová, hůř přibývala, ale jinak byla v pohode, hlady neplakala, prostě jí to asi stačilo. Druhá dcera jedla klidně i hodinu, byla pěkný macík, ale postupem času se to zkracovalo, až ji stačilo třeba jen 15 minut, upravilo se to cca po čtvrt roce. Prsa jsem nikdy nalitá neměla, pořád jsem na to čekala a proto jsem si i ze začátku myslela, že nemám dost mlíka a že první dcera musí mít hlad a dokrmovala jsem ji. Naštěstí jsem dokrm pak odbourala a zjistila, že nalitá prsa nemusí mít každá 😂.. Výdrž, zlepší se to🙂.

codal
2. kvě 2020

A mě teda odsávání a převažování hrozně stresovalo, a jak jsem ze začátku měla problém z rozkojenim, tak tenhle stres to ještě zhoršoval. Mně pomohlo hodit se do klidu a prostě přikládat, kdy bylo potřeba a neřešit jak často, jak dlouho, nechat to plynout. I v noci jsem v ložnici vypnula budik, protože když jsem viděla, že ježíš spala jen hodinu, tak jsem byla úplně hotová. Naučila jsem se u kojení pospávat, snažila jsem se přizpůsobit miminku a myslím, že se to vyplatilo🙂. Teď pomalu kojit přestávám, už jen třikrát denně (dceri je rok a půl) a jednou mi to bude celkem chybět 😂..