Jak odstavit dítě závislé na kojení? Výhody a nevýhody
Dobrý večer maminky, dcerka má 14 měsíců a je na prsu velmi, ale opravdu velmi závislá, je na něm 24 hodin, furt prostě. Kdyby u něj nespala a nespala by třeba od 20 hod a do 9 rána, tak bych ho snad už dala od ní pryč, ale spí mi u něj. Poslední dobou už je toho na mě moc, je cim dal tím víc těžší, uspavani u prsa a šumu se protahuje z 10 minut a 45 minut a už mě to strašně unavuje, prso si furt zada a to už mě též nebaví. Jidlu moc extra nedá, udělám třeba něco a ona sní 2,3 lžíce a to ji stačí.. takže žije převážně z mléka.
Mé otázky zní:
1) kdy je tak nejlepší věk prestat?
2) výhody / nevýhody
Bojim se jen te noci..🤦🏽♀️
Děkuji ♥️
ALE CHCI SE HOLKY ZEPTAT - je normální, ze včera večer jsem si zmackla prso a skoro nic neteklo, přitom prso bylo docela plné, ale neteklo fakt skoro nic, jak kdyby vůbec nic, šla jsem za malou, vzala si prso a pila, jak kdybych ji lila snad litr do pusy 😂 nevíte cim nebo co to muze byt?
@makkyv ještě jsem neviděla, že by dítě umřelo dobrovolně od hladu, bude to třeba trvat, ale hlad ji donutí, musí se naučit a zvyknout si, přece ji nebudete kojit do puberty🤦🏼♀️ odstříkané mléko bych nevylívala určitě, naučila bych ji na flašku a usínání s ní místo prsa, nic jiného než ji odvyknout Vám stejně nezbyde, bohužel to tak někdy bývá, že když je dítě stále jen kojeno, tak nechce moc jíst jídlo, to je bohužel vina toho, že je naučené na neustálé kojení. Chce to trpělivost.
@2hanah a tobe prijde, ze jeden rok a puberta jsou si nejak blizko? Tohle jsou takovy reci... Proste az dozraje, odpadne. Nenutim nikoho do samoodstavu kojit, ale taky mi prijde ubohy kritizovat (nebo jakkoliv hodnotit) toho, kdo do nej kojit chce. Je to vec jen toho ditete a mamy.
@2hanah a to by ses divila,kolik děti je dobrovolně téměř hlady. Stačí vlézt do skupiny nejedliku na FB třeba. A nepomáhá nic, když dítě nechce.
Odstav určitě zvládne, ona i ty, ale ty nevýhody podle mě výrazně převažují u ní i u tebe. Brala bych to jako poslední možnost a rozhodně nenahrazovala žádnou lahvičkou nebo tak něčím. Nejdřív bych zkusila ostatní možnosti, jak 1) si odpočinout (najdi si třeba pravidelný čas, kdy jí dáš někomu na hlídání, třeba dvě hodiny jednou týdně, nebo každý večer 20 minut, a půjdeš se projít, přečteš si knížku v kavárně...) 2) mít pomoc s domácností (abys neměla pocit, že nestíháš "kvůli kojení") 3) najít zábavné aktivity i pro dítě - pokud se kojí hlavně doma, typicky když si sedneš k ní, třeba, tak prostě chvíli choďte hodně ven... zkus vypozorovat, kdy se nejvíc kojí a pak tu činnost omezit. 4) uspávání bych řešila až poslední - prostě si vezmi mobil/knížku/jdi spát s ní a neřeš jak dlouho to trvá. Pokud chcete ještě večer třeba něco probrat, ať tě muž vzbudí po chvíli. Je to otrava, ale dá se to využít i ve tvůj prospěch 🙂
@pampeklec Děkuji, uf😂❤️
Jinak všem moc děkuji za reakce a odpovědi, jak jsem psala, jsem rozhodnutá. Nechám to postupně a přirozeně plynout. Neodstavím ze dne na den, přirozeně to přišlo, tak i odejde, jen tomu trošku pomohu, že to budu lehce snižovat, žádných 24 hodin furt, prostě pomalu 😊🍀
@makkyv Drzim pesti, at je ti lip. Ja si treba myslim, ze se syn mezi rokem a druhym rokem kojil casteji nez do roka. Pak po druhem roce zase jsou i chvile, kdy pres den nechce vubec a pak dny, kdy "otravuje" porad. Noci, kdy je 4x vzhuru a noci, kdy je vzhuru jednou nad ranem (kdy by rodice s nekojenym ditetem normalne vstali, on se nakoji a spi dal).
@mdch91 Děkuji moc, to bych souhlasila. Jsou dny, kdy večer nechce prso vůbec a dny kdy furt a budí o sto šest.. teď ji vyrostly spicaky a vypadá to ještě na stoličky, tak babička říkala, ze je to logicky, ze bude chtít víc.. no možná je to opravdu tím a až vyrostou bude klid.. protože nikdy se po mně takto nesapala ani po prsu.. s mamkou vydržela i 2 hodiny, teď vůbec.. tak uvidíme 😔
@mdch91 samozřejmě, že je to věc mámy a dítěte, ale tady ta máma si sem píše o pomoc, protože už je z potřeb dítěte a jen kojení úplně vyřízená, tak zdovolením sem může reagovat každý, tedy i já. Plné kojení do roku je plně dostačující z hlediska potřeb dítěte, pak už by se mělo naučit také běžně jíst a kojení se dá nahradit UM, pokud je matka takhle vyčerpaná, kojení tady nikomu nezakazuji, ale zase není potřeba tady vyvolávat nějaký pocit viny za to, že se dítě kojilo "jen" do roku a má se čekat na samoodstavení, každý to takhle prostě nechce a nemá.
@2hanah ale ty tu zesmesnujes to, jestli se jako bude kojit az do puberty, kdyz se koji v roce (a neji). Vis, takze v prekladu, pises nesmyslnej extrem, nepopisujes realnou situaci. Neznam nikoho, kdo se kojil do puberty, ty ano? ale ostatnj uzivatelky tady jako protiargument pouzivaji realne deti, ktere po odstavu lepe jist nezacaly.
@makkyv Spouste zen nejde odstrikat, prestoze je prso plne. Je to zalezitost hormonu, spousteci reflex spusti signal z prisati detatka.
@makkyv pokud teď vylezly spicaky a stoličky jsou na cestě tak je to v podstatně odpověď na tvůj dotaz... Naše nejmladší má přes rok, takže vím o čem píšeš... Opravdu se v tomto období kojí častěji... Někdy pomůže náruč tatínka v noci, někdy to nefunguje...rozhodla ses správně dle mého... Navíc sebrat teď kojení, přijdeš o způsob ztišení dítěte... Taky jsme řešili tak měsíc zpět a on by prostě řval celou noc, nepomahalo nic.. Je to hodně o hlavě maminky...
Dcera byla taky závislák, přes den mi spala jen na klíně u prsa, v noci byla přisátá praktický nonstop. Z toho důvodu jsem řekla dost, a světě div se, během tří dnů začala akceptovat UM a spát jen s jedním probuzením. Přes den stačilo dát mléko z láhve a přitulit se. Změna o sto procent, K LEPŠÍMU. Neváhej.
@makkyv mám 5 dětí. První 4 jsem kojila do roka až 15m, sami nějak přestali mít o prso zájem, u někoho to bylo i dalším tehu, kdy mlíčko prostě nebylo. Ale poslední dcera má 27m, přes den už si na prso nevzpomene, ale v noci hrůza, jsem jak samoobslužný pult, prsa musím mít pořád venku. Doufala jsem, že se to spraví, až bude spát ve svojí posteli, ale prd, usne u prsa, někdy i bez, ale jakmile se uprostřed noci probudí, stěhuje se za mnou do ložnice a do rána prso, prso, prso... Zkoušela jsem odstavit, byla jsem na víkend mimo domov, ale nepomohlo to, jakmile jsem byla doma, v noci zase prso a když ho nedostane, řev. Do toho 2x v noci musím dát vyčůrat syna, někdy se probudí další dcera... No, spánek v kuse kromě zmíněného víkendu bez dětí, jsem nezažila několik let. Takže vás opravdu chápu a poradím jen, vydrž prtka, vydrž 🙏😉☘️

@kafr To je taky možné, protože dnes třeba tolik na prsu není a i tak toho mám plné kecky, jak vim, ze přijede mamka, tak ji davam prso a jsem strašně šťastná za kojeni, asi to opravdu bude i podle nálady.. jak tu psaly holky, proste začít postupně.. tak to jen zkusím lehce snižovat a nechám to prirozene odeznít.. nebudu na nic tlačit 🙂