Jak vyřešit časté noční kojení čtrnáctiměsíčního dítěte?
Ahoj maminky, jdu se zeptat ohledně kojení.... Náš syn má 14m. Je kojený. Jenže mě přijde, že poslední 4m nedělám nic jiného než že v noci jen kojím, kojím, kojím.... Co dělám špatně 😞... Mám kolem sebe holky co nakojí, a dítko spí. Ale mě přijde, že to moje dítě je na koze furt. Jsem už hotová. Spí smenou. A já u toho už spát nemůžu 😞. Večer si jdeme lehnout, vypadá že je unavený... Dudlá, dudlá a nakonec je z uspávání 2h válení, kdy nemůžu opustit postel. Vypadá že spí, a jen se zvednu tak sedí a kouká na mě stylem ... Koukej si zase lehnout. Někdy ležím, putuje po postel a já ho držím za nohu aby nespdnul, usne. Jenže pak se vzbudí kolem 23h-1h a přijde mi že až do rána jen koza, koza , koza. Ne že by si podudlal a spal aspoň dvě hodiny beze mě... Ale fakt jede až do rána. A celou noc jen jede, jede... Pak se pustí. Já si oddychni že konec a ono prd. Zase mě hledá. Někdy usne, otočí se a opět...mám radost a za minutu je zase u mě. Když mu prso nedám začne ječet. 😞. Jsem z toho uz fakt hotová. Není to příjemný. Prsa mám úplně poškrábaný, bradavky zduřelé.... No děs. Jenže co s tím. Spí takhle smenou od začátku, protože byl problém s kojením. Laktační poradkyně mi poradila ať takhle spíme, ať jsme tělo na tělo... A nakonec je z toho takovýhle peklo 🙄. Začala jsem zvažovat odstav. Jenže teď je do toho ještě nemocný a tak smůla....
ja mam 9mesicni a kdyz byl malinkaty miminko tak usl, vstaval za 3h a pak behem noci jeste asi 2x-pohoda
Ale posledni dobu ho uspim a za hodinu letim 3x do pokoje protoze je vzhuru a chce koit. pak usne na dyl ale stejne tak aspon 4x za noc se budi
Ahojky, ve 14 měs. už to mlíko nepotřebuje. Pokud tě takto fyzicky a psychicky ničí, tak už bych ho odstavila. Bude to boj, to se připrav, nesmíš ustoupit. Ale ta úleva pak!
Nekojila jsem sice takto nonstop, ale i kojeni furt co 3h mne u rocniho ditete silene zmahalo. Jednach nevyspani a duhak psychicky, protoze mi prislo ze furt jenom kojim. Chtela jsem kojit dyl, ale nedokazala jsem nastavit rozumne intervaly, coz jsem si u rocniho diteze predstavovala max. Rano a vecer a treba na poledni spani. Zkusila jsem zrusit nocni kojeni, ale to uplne neklaplo. Slecinka se kojila na spavi vecer asi 2h v kuse s mini prestavkama (treba 20 az 22h) pak se v noci tak 2x czbudila s revem a kdyz jsem ji nedala kozu, tak proste misto v 6 rano zacla vstavat ve 4, ze proste uz spat nebude. Obecne byla dost nespavec. No takze pod natlakem manzela, ktery videl, jak mne to nici, jsem v 15.m odstavila ze dne na den uplne. 1.noc prorvala2.uz byla lepsi a treti den uz pohoda. Najednou bylo z kojence batole. Jak byla nejedlik, tak zacla doslova zrat jak protrzena. Ale do 14 dni se to srovnalo. S pitim to bxlo horsi, protoze odmitala jakekoli mleko v tekute podobe, z flasky i z hrnku/sklenicky. Pila jen trochu vody a ja ji pitny rezim dohanela vodnatym jidlem (polevky, okurka, redene presnidavky a ridke kase, meloun atd. ) . Srovnej si v hlave, co vladsne chces, co by ti pomohlo. Ja ze sve zkusenosti doporucuji odstavit. U rocniho ditete to je uz v pohode, ale musis byt ty naprosto pevne rozhodnuta. Kdyz budes vahat, tak to pujde blbe nebo vubec. Drzim pesti a posilam silu😘
Odstav. Kojení za každou cenu nemá smysl. Zvlášť když už má dítě přes rok. Ničí te to fyzicky i psychicky. Takže za chvíli by mělo dítě matku na pokraji zhroucení. A to fakt není to pravé.
Já vím, že dneska se klade extrémní tlak na dlouhé kojení, 2-3 roky se považuje jako minimum, matky se na internetu rady chlubí a předhánějí, ktera kojila dele a víc, ale pokud tě to takhle ničí, nemá to smysl. Fakt nebudeš horší matka, když dítě odstavis neboj. 🙂
Jeste dodam, ze jsem tohle odstaveni prvniho ditete obrecela. Trvalo mi par dni nebo tyden, nez jsem se s tim srovnala. Ale uz po tom tydnu ci dvou jsem videla, ze odstav byl to nejlepsi pro nas vsechny, pro celou rodinu😉
Pokud je nemocný, tak to je vše typicky horší.
Jak bude zdravý, tak je dobré si tak nějak nastavit noční pravidla - tzn. nakojit, ale pak sundat z prsu a spát a znovu kojit až třeba za 3 hodiny. Nebo v noci nabídnout čistou vodu.

Při kojení neděláš špatně vůbec nic. Jenže kojení slouží k nasycení dítěte, ale ty k tomu ještě děláš celou noc dudlík.