icon

Je kojené dítě opravdu odolnější?

matkacekatelka
11. bře 2019

Je to můj osobní pocit, že kojené dítě je méně nemocné. Nemám to v okolí s kým porovnat. Všichni byli na UM a připadá mi, že proti nám jsou pořád nemocní. Může na tom mít vliv kojení? Máte někdo děti, jedno kojené a druhé na UM? Díky

Strana
z3
bayt
11. bře 2019

Co je toto zase za diskuzi? Samozřejmě, že kojení je lepší na imunitu, to je dávno prokázané. Na to stačí Google a ne se ptát na Koníkovi, jak to mají lidi z okolí přispěvovatelek. Že má dítě STATISTICKY nižší pravděpodobnost, že něco chytne, ale neznamená, že v konkrétním případě bude nakonec i kojené dítě hodně nemocné. Tam hraje roli spousta faktorů. A ono upřímně je taky kojení a kojení. Něco jiného je intenzivní kojení na požádání třeba do tří let věku a něco jiného je, když ženská už v roce očekává, že se bude dítě kojit jen ráno a večer.

neomenia
12. bře 2019

Ano jak uz bylo řečeno, je dokazane, že kojene deti maji lepší odolnost a i mene astmatu a ekzemu. Ale neni to jediný faktor, hodne dela treba strava, zivotni styl., pobyt v kolektivu, psychika...

leniczka23
12. bře 2019

Za me ne..vlastni zkusennost a i v okoli spousty deti a je to uplne jedno jesdno..kojeni nebo UM u kazdeho zpusobu se najdou deti ktere jsou casto nemocne.

moly001
12. bře 2019

@matkacekatelka asi to je hodně individualni, ovlivňuje to hodně faktorů. Můj syn byl " kojeny" pouze 11 týdnu , potom do dvou let na UM. Nyní jsou mu 3 roky, 6 měsíců chodí do školky, byl nemocný pouze 1x....já osobně nebyla kojena vůbec, nemocná nebývam, nejsem alergik ani astmatik...

drakenn
12. bře 2019

Děti jsou vysoce navázány na matku, zkuste nahlednout na psychosomatiku. To hodně vysvetluje!

konecna_jani
12. bře 2019

Ahoj, já prvního kojila 6 měsíců, druhého už 20 a jedeme dál. Nemocný nebývá ani jeden (obcasne kaslik ze skolky, vzajemne si predali jednou). Vliv urcite ma, ale rekla bych, ze zasadnich faktoru bude vice. Napr. kluci travi opravdu hodne casu venku, od prikrmu jsou jedlici a az na nejake vykyvy jedi vsechno-snazim se varit pestre, starsi je rozhodne otuzily🙂

ivule95
12. bře 2019

@makronka222 Neříkám,že je to 100% tím, jen že to taky může mít vliv 🙂 a taky nemusí 🙂 Blbě jsem to napsala. Čert aby se v tom vyznal :D Hlavně když jsou dětičky zdravé ❤

saminomimino
12. bře 2019

Kojení ,Um,očkování ,genetika,vše hraje roli,bezpardonu ale mm nenahradí nic,už jen obrane látky přímo na míru,to um nedokáže

betelgeuzz
12. bře 2019

Já myslím, že těch vlivů je spousta - prostředí, ve kterém dítě žije, genetika, jak se stravuje matka apod. Já kojila holky asi do roka, mladší byla dokrmovaná UM asi od 3 měsíců. Starší v 9 letech ještě neměla ATB, mladší měla 2x, i když je častěji nemocnější, než starší, tak oproti jiným dětem je skoro zdravá.
Známá žije na ostravsku, sama alergik, děti kojila do 2-3 let, jsou neustále nemocné s náběhem na astma.

lauricek
12. bře 2019

Kojenie je len jeden z faktorov. Dolezity je aj dostatocny prijem ovocia a zeleniny, otuzovanie, casty pobyt na cerstvom vzduchu, chodit von za kazdeho pocasia a podobne. Mam dceru, kojenu 11m a chorobovost minimalna. Po nastupe do skolky par krat soplik, kaslik, nic hrozneho. Inak poznam dlho kojene deti co su chore stale a aj nekojene ktore nejsu chore vobec.

agneska7
12. bře 2019

podle mě ne můj malý je kojeny . Má 5 měs. A Byl 3x nemocný,. Švagrová má malého na um je mu 9 měs. A byl nemocný 1x

zmrzlinka
12. bře 2019

Myslím si , že to nema vliv.

zuzineckah
12. bře 2019

@eviicka ani to bych netvrdila😉jak pises, bude v tom mnohem víc faktorů. Ja deti po dešti nevodím, když je hnusne tak klidně par dni nevylezeme, nebaví mě to, radši si hrajeme doma, nebo jdeme na bazen. A nemocné prakticky nejsou (16 let, 6r a 2,7r)😜pravda, od mala děti otužujeme, každá sprcha/vana končí studenou sprchou 👍všechny tři děti jsem kojila přes rok, nejvic nemocná bývá nejstarsi, která to má ale podle mne aktuálně podmíněné zejména stresem(prijimacky na střední, těžká škola, hodně učení). Jinak atb decka neměly ani nepamatuji, když už je jednou za rok něco odrovna, tak kašel a rýma. Typické skolkove moribundusy😂

zuzanakn
12. bře 2019

Máme dvočata 10. Měla UM a jsou zdraví jak řípy (ťuk, ťuk). Jsou to ale děti venkovní a to si myslím, že se hodně odráží na zdraví. Od mala se rejou v kde čem a venku jsme za každého počasí.

izz76
12. bře 2019

@matkacekatelka Samozřejmě, že má kojení vliv na imunitu, já jsem kojila dlouho a po dobu kojení dcery vube nebyly nemocné.. V podstatě první nemoci přišly až se školkou a to jen minimálně, starší dceři už je 20let a kolikrát byla nemocná dokážu spočítat...

no_title
13. bře 2019

Empirická zkušenost jednotlivce úplně směrodatný zdroj není. Lepší je zjistit nějaké průzkumy na toto téma. Obecně - dle toho, co jsem xkrát slyšela od lékařů - kojené děti lépe zvládají nemoc. Mají mírnější a rychlejší průběh. A je fakt, že když jsme chytili střevní chřipku, tak my dospělí jsme byli na hromadě několik dní a malý byl v pohodě za pár hodin.
Nicméně, i po skončení kojení má dlouhodobé účinky na matku i dítě. U matky mnohonásobně snižuje riziko rakoviny prsu a vaječníku s každým prokojeným rokem. U dětí je celkem známý vliv na snížení rizika potravinových alergií a obezity. Ta obezita, pravděpodobně bude způsobena i tím, že občas maminky s dětmi na UM mají tendenci děti překrmovat. Viděla jsem to mockrát, dítě nechtělo, odstrkovalo se a pořád mu tu lahev cpala 🙈
to se u kojení nemůže stát, když nechce, tak prostě nesaje, jen dudlá. Nikdo nemá přehled o tom, kolik toho vypije. Dost možná ten vliv na obezitu je prostě v tomto narušení pocitu sytosti (naučí se jíst / pít, i když už je sytý) než samotné složení UM.
Fakt je, že mateřské mléko je mnohem dokonalejší než jakékoli UM (i když si vědci v 60. letech mysleli něco jiného), pokud se maminka rozhodne kojit, prospěje to jí i dítěti. Ale 100% záruka, že nebude často nemocné to není.

ah1234
13. bře 2019

@no_title ako študent štatistiky musím podotknúť že výskumy na takéto témy bývajú dosť často nerelevantne tiez lebo mas takvany sampling bias. Sama ale žiadne neponukas takže ani nemám z čoho súdiť. A ešte aj pridávaš vlastne skúsenosti čo sa bije s tvojou prvou vetou.
Ale určite v tejto diskusii zavedies o chvíľu že ľudia nemôžu písať že deti na UM sú rovnako zdravé alebo zdravšie ako deti kojene 😁
A páči sa mi jak hovoríš "pokiaľ sa maminka rozhodne kojit" lebo predpokladám že väčšina detí čo je na UM je na UM pretože maminka kojit nechcela....

verunka15
13. bře 2019

Myslím si,že vyznamny vliv to nemá
..znám spoustu případů kdy dítě.na.UM a nemocné není vůbec a děti kojené do 2let a nemocné co 14dni....imunita.se vyvíjí už v břiše matky,velkou roli hraje genetika a spoustu dalších faktorů...

no_title
13. bře 2019

@ah1234 tak od toho je google, aby si to lidi vyhledali a prověřili. Mám dítě a dost málo času všechno pročítat a prověřovat. Koho to zajímá, ať si najde sám 😉

no_title
13. bře 2019

@ah1234 P.S.: Pokud ti vadí, že zde dělám moderátora, tak se ozvi adminům, že to chceš dělat sama, ju? 😉

ah1234
13. bře 2019

@no_title podľa mňa není čo moderovať, pokiaľ nejde o vulgárnosti, som za slobodu slova a názorov ;)
Ale keď človek furt vyťahuje nejaké výskumy tak by som čakala že ich aj vytiahne namiesto osobných skúseností ktoré kritizuje :P

treasurka
13. bře 2019

Kojení má pozitivní vliv na imunitu, zejména v prvním roce života, toť informace, kterou nám říkali ve škole, v porodnici a kterou je možné se všude možně dočíst. Je to ale jen jeden z mnoha faktorů, mnohem důležitější je genetika, vliv prostředí, atd. atd. Moje osobní zkušenost - syn, kojený cca 9 měsíců, zdravý jako řípa do nástupu do školky (první rok pořád marod, druhý rok už celkem ok), dcera, kojená 8 měsíců zdravá jako řípa, když jsme doma nemocní, ona to chytne vyjímečně a má to u ní lehký průběh (ťuk, ťuk), nejmladší dcera, kojená rok a čtvrt, odmalička pořád nahromadě... Tož tak.

calvac
13. bře 2019

@matkacekatelka prvni syn kojen do dvou let. Ve trech letech astma a nemocny je stale doted. Je mu osm. Druhy je kojen stale, je mu rok. Uvidime, jak na tom bude. Deti na UM kolem nas jsou rozhodne zdravejsi nez nas prvni syn. Kojene deti kolem nas tak pul na pul.

no_title
14. bře 2019

@ah1234 nemáš pravdu, pokud jde o opakovanou šikanu někoho (i bez vulgarismů), tak je třeba zasáhnout. Což se děje téměř vždycky jenom na mě. Proč? Protože tu mám ten fialový štítek moderátor. Kdybych ho neměla, ani na mě nereaguješ, dost možná si to ani nepřečteš. Stalo se mi to všude, kde jsem dělala moderátora nebo redaktora, i na totemu, tam v mžiku, kdy se mi tam objevilo "moderátor" či "redaktor" tak se našel člověk, který se prostě rozhodl mě zničit. Jako ty. Ale tam z technických důvodů nešlo mazat komentáře. Tady to jde. Proto jsem zavedla pravidlo 3x a dost. Pokud někdo 3x provokuje a snaží se o flame war, tak prostě od 3. provokace dál všechno od daného člověka mažu. Je jedno, do koho se pustí. Ale bohužel obvykle se pustí do mě, prostě proto, že mladí lidé nedokáží respektovat autority mají tendence tyto i domělé autority šikanovat. Co se děje ale nas druhé straně, jako např. to, že mám fakt málo času se tomu věnovat, snažím se vždy pomoct, poradit a navíc mám dost psychických problémů, kolikrát jsem se z těch blbých komentářů na 3 dny zhroutila a o dítě a domácnost se pak musel starat manžel, tak to agresor jaksi nevidí... Jen má škodolibou radost, že mi to nandal. Tleskánek, fakt se ti to povedlo.

hankaviki
Autor odpověď smazal
hankaviki
Autor odpověď smazal
hankaviki
Autor odpověď smazal
hankaviki
Autor odpověď smazal
no_title
14. bře 2019

@hankaviki vzhledem k tomu, že zcela záměrně ubližuješ, i když víš, že mám psychické problémy, tak ano, koment číslo tři, bude-li provokace, tak ano, bude smazán. Ale smazala bych ho, kdy kdybys ubližovala někomu jinému. Můj komentář jste vůbec nepochopili. Tím rozhodnout nekojit jsem měla na mysli právo volby, které respektuju. Taky mi kojení nešlo, bojovali jsme 3 měsíce, ale mé rozhodnutí bylo bojovat co to jde, dokud se bojkot nepřekoná. A v mém okolí (i zde na MK) je spousta maminek, které odstavují z osobních důvodů, ne kvůli tomu, že by to nešlo. Faktor rozhodnutí tam v takovém případě je.

hankaviki
Autor odpověď smazal
Strana
z3